Останні новини з окупованої території

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

У Донецькій та Луганській областях СММ констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, якщо порівнювати з періодом із вечора 18 до вечора 19 грудня. Місія зафіксувала пошкодження внаслідок бойових зіткнень 18 грудня, а також уточнювала повідомлення про обстріли та жертви серед цивільного населення. СММ продовжила здійснювати моніторинг на трьох ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського, однак спостерігачі знову зіткнулися з обмеженнями доступу*. Місія сприяла проведенню та здійснювала моніторинг ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення у Горлівці, Золотому, Оріховому та Красному Лимані. Спостерігачі продовжили фіксувати довгі черги на контрольних пунктах в’їзду-виїзду вздовж лінії зіткнення.

Місія констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області, у тому числі приблизно 1 000 вибухів, якщо порівнювати з періодом із вечора 18 до вечора 19 грудня (коли, серед іншого, було зафіксовано близько 2 900 вибухів). Більшість порушень режиму припинення вогню зафіксовано в районах Авдіївки, Горлівки та Дебальцевого.

У підконтрольному уряду м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) увечері 18 грудня СММ чула 31 вибух, за оцінками, від пострілів із безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) або гармати бойової машини піхоти (БМП–1, 73 мм), і 12 вибухів, оцінених як постріли з гармат танків (невстановленого типу) за 2–4 км на південь. Окрім цього, спостерігачі чули 71 вибух невизначеного походження за 8 км на південний схід.

Перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північ від Донецька), спостерігачі чули 49 вибухів невизначеного походження на відстані від 5 до 15 км у секторі з південного заходу до півночі, сім вибухів, оцінених як удари з мінометів переважно за 5–10 км на південний захід, а також три вибухи — вогонь із безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) або гармати БМП-1 (73 мм) за 5–9 км на північний захід. За 5–10 км на південний захід, захід і північний захід від своєї позиції упродовж години вони також чули практично безперервні черги та постріли, оцінені як вогонь зі стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів й автоматичних гранатометів.

У ніч із 18 на 19 грудня у підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) команда Місії чула щонайменше 570 вибухів невизначеного походження за 6–8 км на північний захід. Упродовж дня 19 грудня, здійснюючи патрулювання приблизно за 3 км на північно-північний схід від Дебальцевого, протягом 30 хвилин спостерігачі чули 22 вибухи невизначеного походження за 5–8 км на північно-північний захід і північ. У підконтрольному «ДНР» м. Вуглегірськ (49 км на північний схід від Донецька) СММ чула 72 вибухи невизначеного походження та 15 вибухів, оцінених як постріли із системи озброєння невстановленого типу, за 5–8 км на північ і північний схід.

Камера СММ у підконтрольному уряду м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) зафіксувала випадки вогневої активності, які відбулися за 3–6 км східно-південний схід від місця, де встановлена камера, у такій послідовності: три вибухи невизначеного походження, 38 активно-реактивних снарядів із півночі та північного заходу на південь і південний схід, ще три вибухи невизначеного походження та 15 трасуючих снарядів із північного заходу на південний схід.

Зі своєї позиції у підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) команда Місії чула 14 вибухів невизначеного походження, більше 20 черг із великокаліберного кулемета, а також понад 55 пострілів і дев’ять черг зі стрілецької зброї за 1–5 км у секторі з південного заходу до півночі.

Камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала епізоди вогневої активності, які розпочалися з 26 трасуючих снарядів із заходу на схід (на невстановленій відстані на північно-північний схід), за якими на невстановленій відстані на північний схід було зафіксовано дві освітлювальні ракети, 18 трасуючих снарядів із заходу на схід й один вибух невизначеного походження, а завершилася 27 активно-реактивними снарядами з південно-південного заходу на північно-північний схід за 1–2 км на північний схід і п’ятьма подальшими розривами за 5–7 км на північний схід від місця, де встановлена камера.

У Луганській області Місія констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, у тому числі один вибух, якщо порівнювати з періодом із вечора 18 до вечора 19 грудня (зафіксовано 82 вибухи). Здійснюючи моніторинг у підконтрольному «ЛНР» смт Калинове (60 км на захід від Луганська), упродовж 45 хвилин спостерігачі чули один розрив снаряда із системи озброєння невстановленого типу та більше 50 пострілів зі стрілецької зброї за 1 км на південний захід.

СММ уточнювала повідомлення про обстріли та жертви серед цивільного населення. Уточнюючи повідомлення про пошкодження внаслідок бойових зіткнень 18 грудня (див. Щоденний звіт СММ від 19 грудня 2016 року) у підконтрольному уряду смт Луганське (59 км на північний схід від Донецька), члени патруля Місії зафіксували свіжу воронку приблизно за 150 м від дитячого садка та 50 м від покинутої лікарні. За їхніми оцінками, вона була спричинена розривом артилерійського снаряда чи мінометної міни. Одне з вікон дитсадка було повністю вибите. Спостерігаючи за тим, як бригада робітників ремонтувала лінію електропередачі на вулиці Калініна, команда Місії почула два вибухи, оцінені як розриви 120-мм мінометних мін за 500–800 м у невстановленому напрямку. СММ залишила цей район.

У Дебальцевому офіцер Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) поінформував, що повідомлення про жертви серед цивільного населення чи пошкодження будівель внаслідок бойових дій 18 грудня йому не надходили. Заступник головного лікаря лікарні у підконтрольному «ДНР» м. Єнакієве (41 км на північний схід від Донецька) сказав, що під час бойових дій до їхньої лікарні цивільних осіб не доправляли.

На даху будинку на східній околиці підконтрольного «ДНР» с. Пікузи (колишня назва — Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) команда Місії бачила великі свіжі пробоїни, за оцінками, спричинені розривами п’ятьох снарядів, випущених із західно-північно-західного та західно-південно-західного напрямків. За словами мешканців будинку (чоловік і жінка у віці близько 60 років), обстріл відбувся вранці.

У підконтрольному уряду м. Курахове (40 км на захід від Донецька) у супроводі офіцера Збройних сил України (ЗСУ) з СЦКК члени патруля СММ уточнювали повідомлення ЗМІ про чоловіка, який 18 грудня зазнав осколкового поранення внаслідок вибуху в підконтрольному уряду м. Мар’їнка (23 км на південний захід від Донецька). Лікар у міській лікарні повідомив Місії про те, що 18 грудня 25-річного жителя Мар’їнки було доправлено до лікарні з вогнепальним пораненням, внаслідок якого було пошкоджено дві кістки у його правій руці. Спостерігачі не змогли зустрітися з пацієнтом з огляду на його тимчасову відсутність у лікарні. Слідчий відділення міліції в Кураховому повідомив, що, згідно з поданим рапортом, поранення було спричинене пострілом із вогнепальної зброї.

Офіцер ЗСУ з СЦКК показав спостерігачам три місця ударів приблизно за 3 км на північний схід від підконтрольного уряду с. Троїцьке (69 км на захід від Луганська). За оцінками СММ, місця ударів були свіжими та виникли від влучення 122-мм артилерійських снарядів, випущених із північно-східного напрямку. Одне з цих місць було за 150 м від будинку, на південно-східній стіні якого була невелика свіжа подряпина, спричинена, за оцінками СММ, осколками.

Жителька (віком приблизно 30 років) підконтрольного «ЛНР» с. Жовте (17 км на північний захід від Луганська) показала патрулю Місії пошкодження в її квартирі, як вона повідомила, внаслідок обстрілу вночі 18 грудня. У дворі на металевій обшивці стіни спостерігачі побачили дві, за їхніми оцінками, свіжі пробоїни від куль зі стрілецької зброї. У віконній рамі з північної сторони розташованого поблизу багатоквартирного житлового будинку вони бачили свіжу пробоїну та визначили, що вона спричинена кулею калібру 5,45 мм.

СММ продовжувала здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ СММ до всіх трьох ділянок розведення залишався обмеженим, проте спостерігачі змогли здійснити моніторинг деяких зон на цих ділянках*. Протягом звітного періоду Місія не зафіксувала проведення робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів на жодній з цих трьох ділянок.

На основі зафіксованих камерою СММ у Станиці Луганській даних спостереження було виявлено порушення режиму припинення вогню, які сталися у нічний час минулого тижня. У ніч з 11 на 12 грудня та з 12 на 13 грудня камера зафіксувала спорадичний вогонь зі стрілецької зброї, у тому числі три постріли, за оцінками, здійснені в межах ділянки розведення за 300 м на південь, 600 м на південний схід і 1,7 км на південно-південний захід.

Увечері 13 грудня камера зафіксувала епізоди вогневої активності, які розпочалися з численних спалахів, оцінених як черги зі стрілецької зброї за 2,2 км на південно-південний схід (за оцінками, за межами ділянки розведення), і продовжилися спалахами, за оцінками, від вогню зі стрілецької зброї тривалістю понад 4,5 години (за оцінками, як в межах ділянки розведення, так і поза її межами), і завершилися ще інтенсивнішою перестрілкою (за оцінками, у межах ділянки розведення), у тому числі 19 снарядів (з яких 14 пролітали з південного сходу на північний захід й один — з півдня на північ на відстані 1,6 км на південь, а ще чотири — з північного заходу на південний схід за 830 м на південь), п’ять вибухів, оцінених як розриви снарядів із безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) за 1,6 км на південь, і чотири вибухи — вогонь з міномета (невстановленого калібру) за 830 м на південь.

Увечері 14 грудня камерою зафіксовано три снаряди з північного заходу на південний схід, оцінені як реактивна протитанкова граната (за 1 км на південь), снаряд із гармати бойової машини піхоти (БМП-1; за 1 км на південь) та снаряд із безвідкатної гармати (СПГ-9; за 650 м на південно-південний захід). На відстані 850 м на південь був зафіксований один снаряд із півночі на південь, оцінений як реактивна протитанкова граната. Камера також зафіксувала один вибух, оцінений як розрив мінометної міни (невстановленого калібру) за 1 км на південь. За оцінками Місії, усі ці випадки вогневої активності сталися в межах ділянки розведення.

Увечері 15 грудня камерою зафіксовано спалах, оцінений як постріл зі стрілецької зброї за межами ділянки розведення, після якого розпочалася вогнева активність у межах ділянки розведення, у тому числі один спалах — постріл із гармати БМП-1 за 640 м на південно-південний захід, два снаряди з південного сходу на північний захід — протитанкові керовані ракети за 400–500 м на південь і західно-південний захід, а також один снаряд із півночі на південь за 1 км на південно-південний схід від місця розташування камери. Камера також зафіксувала вибух, оцінений як подальший розрив однієї з протитанкових керованих ракет, за 350 м на південний захід (за оцінками, на краю ділянки розведення).

Перебуваючи впродовж дня 19 грудня на ділянці розведення в районі Станиці Луганської Місія відзначила там спокійну ситуацію.

На ділянці розведення у районі Золотого СММ також відзначила спокійну ситуацію, а патрулі Місії змогли проїхати головною дорогою з підконтрольного «ЛНР» до контрольованого урядом району. На ділянці розведення в районі Петрівського було відзначено спокійну ситуацію.

У підконтрольних уряду районах спостерігачі зафіксували такі бойові броньовані машини в зоні безпеки: одну БРДМ-2, яка стояла поблизу смт Врубівка (72 км на захід від Луганська), чотири БМП-2 (з яких три стояли, а одна рухалася на північ) неподалік м. Попасна (69 км на захід від Луганська), три нерухомі БМП-2 поблизу с. Новозванівка (70 км на захід від Луганська) і ще три БМП-1, які стояли у Станиці Луганській (за межами ділянки розведення). У підконтрольних «ЛНР» районах СММ бачила один МТ-ЛБ, який рухався у східному напрямку поблизу м. Брянка (46 км на південний захід від Луганська), і БМП-2, яка стояла неподалік Калинового. У підконтрольних «ДНР» районах зафіксовано три БМП-1, які прямували на північ поблизу Дебальцевого.

Команда СММ виявила свіжі сліди колісної машини на ґрунтовій дорозі, яка пролягає з півночі на південь уздовж залізничних колій поблизу підконтрольного «ЛНР» с. Вергулівка (64 км на захід від Луганська). У прилеглому полі спостерігачі бачили темно-зелену вантажівку («КАМАЗ») з оранжевими попереджувальними знаками про вибухові речовини та боєприпаси, а також двох озброєних чоловіків усередині неї.

Неподалік від Калинового члени патруля Місії бачили свіжі сліди, за їхніми оцінками, самохідної гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм).

СММ здійснювала моніторинг проведення ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення, координацію яких забезпечував СЦКК. У Горлівці офіцери ЗС РФ з СЦКК супроводжували спостерігачів до району, неподалік якого проводився ремонт водопроводу. У Золотому комунальне підприємство продовжувало ремонт трубопроводу. Поблизу підконтрольного уряду с. Оріхове (57 км на північний захід від Луганська) працівники «Укрзалізниці» здійснювали поточне обслуговування та ремонт залізничних колій. У підконтрольному «ЛНР» с. Красний Лиман (30 км на північний захід від Луганська) Місія стежила за проведенням комунальним підприємством ремонту водопроводу та заміни водопровідних труб.

СММ продовжує фіксувати черги на контрольних пунктах в’їзду-виїзду вздовж лінії зіткнення. На урядовому блокпості в с-щі Березове (31 км на південний захід від Донецька) команда Місії бачила чергу з приблизно 400 цивільних автомобілів і близько 150 пішоходів, які прямували до підконтрольних уряду районів. Два цивільні автомобілі прямували у протилежному напрямку. На КПВВ у підконтрольному уряду с-щі Майорськ (45 км на північний схід від Донецька) члени патруля СММ бачили чергу з 42 цивільних автомобілів і приблизно 250 пішоходів, які прямували до підконтрольних уряду районів, водночас 49 цивільних автомобілів прямували у протилежному напрямку. На блокпості «ЛНР» неподалік від мосту в Станиці Луганській спостерігачі бачили 700–800 пішоходів, які прямували до підконтрольних уряду районів. Упродовж години вони бачили, як приблизно 200 осіб пройшли через блокпост у протилежному напрямку.

Місія здійснювала моніторинг на прикордонному пункті пропуску в підконтрольному уряду с. Новобіла (134 км на північ від Луганська). Два співробітники Державної прикордонної служби України повідомили, що відсутність цивільних осіб і транспортних засобів пов’язана з тим, що пропуск через цей пункт дозволено лише у певні свята.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не розірвалися, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • Безпосередньо на південь від блокпоста «ЛНР» у межах ділянки розведення в районі Станиці Луганської спостерігачі помітили попереджувальний знак про мінну небезпеку. З огляду на це патруль СММ не зміг проїхати на схід у напрямку дачного масиву. Від розташованого неподалік пам’ятника князю Ігорю патруль Місії не зміг проїхати на захід у напрямку дачного масиву (також у межах ділянки розведення) через наявність на дорозі протитанкового загородження. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Місія не змогла отримати доступ до доріг другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого. На підконтрольній уряду стороні офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив спостерігачам про те, що дороги не були очищені від мін і боєприпасів, що не вибухнули. На підконтрольній «ЛНР» стороні озброєні члени «ЛНР» сказали, що вони не можуть гарантувати безпеку Місії через потенційну наявність мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг дістатися до урядового блокпоста неподалік від ділянки розведення в районі Золотого з підконтрольного уряду н. п. Золоте-3 (60 км на захід від Луганська) через наявність на дорозі попереджувального знака про мінну небезпеку, бетонних блоків і дроту. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному «ДНР» Петрівському неозброєний член «ДНР» повідомив спостерігачам про те, що роботи з розмінування дороги на захід, яка веде до ділянки розведення, не проводилися. Через мінну загрозу та відсутність гарантій безпеки патруль Місії не скористався цією дорогою. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати до підконтрольного уряду с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) від блокпоста неподалік підконтрольного уряду м. Попасна (69 км на захід від Луганська) через те, що військовослужбовці ЗСУ повідомили, що вони не отримували наказів пропускати спостерігачів. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Команді Місії відмовили в проїзді через міст у підконтрольному уряду м. Щастя (20 км на північ від Луганська) із обох боків. Військовослужбовці ЗСУ на північ від мосту повідомили спостерігачам про те, що у цьому районі можуть бути міни та боєприпаси, що не вибухнули. Озброєний член «ЛНР» на південь від мосту сказав те саме. СММ поінформувала про це СЦКК.

Затримка:

  • Військовослужбовці ЗСУ на блокпості в підконтрольному уряду с. Троїцьке (69 км на захід від Луганська) звернулися до членів патруля Місії із проханням пред’явити план патрулювання, однак, отримавши від них відмову, не дозволили спостерігачам проїхати далі. СММ поінформувала про це СЦКК. Лише після прибуття офіцера ЗСУ з СЦКК і його сприяння команді Місії дозволили продовжити рух. Затримка склала 58 хвилин.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *