Останні новини із окупованої території

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

СММ констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій та Луганській областях протягом 17 і 18 грудня, якщо порівнювати з результатами спостереження за 16 грудня. Місія зафіксували інтенсивні бойові дії у районах навколо Світлодарська та Дебальцевого. СММ уточнювала повідомлення про обстріли та фіксувала місця ударів з обох боків лінії зіткнення, а саме в Попасній і Калиновому. Місія продовжила здійснювати моніторинг на трьох ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського, однак спостерігачі знову зіткнулися з обмеженнями доступу. Місія фіксувала порушення режиму припинення вогню в Петрівському чи його околицях*. СММ продовжувала здійснювати моніторинг відведення озброєння та відзначила наявність озброєння, що було розташоване з порушенням ліній відведення. Місія здійснювала моніторинг на одному прикордонному пункті пропуску, який наразі не контролюється урядом.

СММ констатувала збільшення випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області протягом 17 і 18 грудня, зафіксувавши приблизно 700 і 2 900 вибухів відповідно, якщо порівнювати з близько 100 вибухами упродовж попереднього звітного періоду. Більшість порушень режиму припинення вогню зафіксовано в районах Світлодарська та Дебальцевого.

Перебуваючи у ніч із 16 на 17 грудня в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), СММ чула 50 вибухів, оцінених як розриви артилерійських снарядів (122 мм), 15 вибухів — постріли з міномета (82 мм), і 15 вибухів — постріли з безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) за 4–8 км на східно-південний схід і південь. З тієї ж позиції 17 грудня команда Місії чула 21 вибух невизначеного походження, п’ять вибухів, оцінених як постріли з безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм), п’ять вибухів — постріли з міномета калібру 82 мм, а також один вибух — розрив артилерійського снаряда калібру 122 мм. Уся ці випадки вогневої активності відзначалася за 2–5 км на південний схід, південь і південний захід. Упродовж шістьох годин 18 грудня спостерігачі чули загалом 700 вибухів і визначили, що з них 680 були пострілами з артилерійських установок калібру 122 мм за 5–6 км і 8–10 км на північний захід, а 20 — пострілами з танків за 3–10 км на південний захід. Два жителі розташованого неподалік підконтрольного урядові смт Луганське (59 км на північний схід від Донецька) порізно розповіли членам патруля СММ, що вранці вони були змушені ховатися в підвалі своїх багатоквартирних будинків і що внаслідок обстрілу в них немає газу й електрики. Спостерігачі зауважили, що приблизно о 17:00 18 грудня в Світлодарську було припинено електропостачання, яке було відновлене приблизно через чотири години.

Перебуваючи 17 грудня в підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька), упродовж трьох хвилин команда СММ чула 10 вибухів, оцінених як постріли з озброєння невстановленого типу, а також 10 вибухів невизначеного походження за 5–7 км на північний захід. У ніч із 17 на 18 грудня Місія чула 12 вибухів, оцінених як постріли з реактивної системи залпового вогню (РСЗВ; БМ-21 «Град», 122 мм) за 6–7 км на північний захід і чотири подальші вибухи, оцінені як розриви на невстановленій відстані на північний захід, а також 96 вибухів невизначеного походження. Усі ці епізоди вогневої активності сталися за 5–10 км на північний захід. 18 грудня на відстані від 2 до 10 км на північний захід і північно-північний захід спостерігачі чули 43 вибухи, оцінені як постріли з РСЗВ, а також 1 900 вибухів невизначеного походження. Перебуваючи приблизно за 3 км на північний схід від Дебальцевого, члени патруля Місії зафіксували біля 70 вибухів, оцінених як артилерійські постріли приблизно за 7 км на північний захід.

18 грудня задля зменшення інтенсивності бойових дій СММ підтримувала постійний зв’язок із представниками Збройних сил України (ЗСУ) та Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) у Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК). У СЦКК Місії повідомили, що вони підтримують зв’язок із силами та формуванням, а також між собою, і передали, що сторони перебувають у стані напруги.

У ніч із 16 на 17 грудня в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька СММ зафіксувала 504 вибухи за 6–10 км на північний захід від свого розташування. З тієї ж позиції пізно ввечері 17 грудня СММ чула 21 вибух невизначеного походження за 7–9 км на захід і північний захід.

17 грудня камера СММ у підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) зафіксувала прояви вогневої активності в такій послідовності: один вибух невизначеного походження за 4–5 км на східно-південний схід, а вслід за ним — 10 активно-реактивних снарядів, випущених із заходу на схід, і 10 подальших вибухів, оцінених як розриви за 4–5 км на східно-південний схід, два активно-реактивні снаряди, випущені з північного заходу на південний схід, вслід за якими зафіксовано три вибухи невизначеного походження, а також один активно-реактивний снаряд, випущений із північного заходу на південний схід, і 12 трасуючих снарядів, випущених із північного заходу на південний схід. Усі вони сталися за 4–5 км на східно-південний схід від місця розташування камери. У ніч із 17 на 18 грудня за 3–5 км на південний схід ця камера зафіксувала два снаряди невстановленого типу, випущені з північного сходу на південний захід за 3–5 км на південний схід, а згодом — два вибухи невизначеного походження за 4–6 км на південний схід, один снаряд невстановленого типу, випущений з північного сходу на південний захід, і шість снарядів невстановленого типу з південного заходу на північний схід.

Перебуваючи 17 грудня в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) члени патруля Місії чули десять вибухів невизначеного походження, а також черги та постріли з великокаліберного кулемета та стрілецької зброї за 2–5 км на південний захід і захід від своєї позиції. 18 грудня спостерігачі чули 23 вибухи невизначеного походження, а також черги і постріли з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї на південь, південний захід, захід і західно-північний захід від своєї позиції.

У ніч із 16 на 17 грудня камера СММ на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) зафіксувала 30 вибухів невизначеного походження за 8–10 км на південно-південний захід, а згодом — ще три вибухи невизначеного походження за 3–6 км на північний схід і південно-південний схід від місця свого розташування. Упродовж двох годин 17 грудня за 7–10 км на північний схід камера зафіксувала 120 трасуючих снарядів, випущених із заходу на схід, потім ще п’ять трасуючих снарядів із заходу на схід, три вибухи невизначеного походження й одну освітлювальну ракету.

Перебуваючи 18 грудня за 800 м на північний схід від підконтрольного «ДНР» с. Заїченко (26 км на північний схід від Маріуполя), члени патруля Місії чули 16 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на південно-південний захід, південний захід, західно-південний захід, захід, північний захід і північно-північний захід, а також 24 вибухи, оцінені як постріли з озброєння невстановленого типу, і 24 подальші вибухи, оцінені як розриви. Усі ці епізоди вогневої активності сталися на відстані від 2 до 5 км на південно-південний схід, південь, південно-південний захід, південний захід, захід і північний захід від позиції спостерігачів.

Камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) увечері 15 грудня зафіксувала один вибух невизначеного походження на невстановленій відстані на північ. Увечері 16 грудня камерою зафіксовано 51 трасуючий снаряд із північного заходу на південний схід, 16 трасуючих снарядів із заходу на схід, чотири трасуючих снаряди з південного сходу на північний захід і три трасуючі снаряди з півдня на північ (усі ці епізоди вогневої активності сталися на невстановленій відстані на північний схід від місця розташування камери). 17 грудня ця камера зафіксувала три вибухи невизначеного походження, 75 трасуючих снарядів із північного заходу на південний схід і десять трасуючих снарядів із південного сходу на північний захід (усі епізоди вогневої активності сталися на невстановленій відстані на північний схід від місця розташування камери). Камера СММ 18 грудня зафіксувала 37 трасуючих снарядів із заходу на схід і 103 трасуючі снаряди з північного заходу на південний схід на невстановленій відстані на північний схід від місця, де встановлена камера.

У Луганській області Місія констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню протягом 17 і 18 грудня (у тому числі вісім вибухів і 82 вибухи відповідно), якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, коли було зафіксовано вісім вибухів. 17 грудня в підконтрольному урядові с. Троїцьке (69 км на захід від Луганська) члени патруля СММ чули вісім вибухів невизначеного походження за 10 км на південний захід. Перебуваючи 18 грудня в підконтрольному урядові с. Старий Айдар (20 км на північний захід від Луганська), спостерігачі чули 12 вибухів, оцінених як вогонь з піддульного гранатомета (ГП-25) за 5–7 км на південний захід.

СММ уточнювала повідомлення про вибухи внаслідок обстрілів та військових навчань. 17 грудня офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив членам патруля Місії про три місця ударів неподалік блокпоста ЗСУ на відстані приблизно 3,5 км на південний схід від підконтрольного урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська). На місцях ударів СММ зафіксувала три свіжі воронки. Перша воронка (приблизно 3 м завширшки та 1 м завглибшки) була розташована за 4 м на північ від дороги. Від розриву ґрунт вилетів відстань до 7 м від центру воронки та на висоту до 4 м на навколишні дерева. Команда СММ визначила, що воронка утворилася від розриву снаряда калібру 152 мм, випущеного зі східного напрямку. Друга воронка була подібна до першої та знаходилася на відстані 2 м на північ від дороги. Члени патруля Місії визначили, що вона також утворилася від розриву снаряда калібру 152 мм, випущеного зі східного напрямку. Поблизу було знайдено осколки, що їх спостерігачі оцінили як фрагменти артилерійського снаряда. Третя воронка (1,5 м завширшки і 60 см завглибшки) була розташована на південному узбіччі дороги. Навколишні дерева були пошкоджені осколками. Спостерігачі визначили, що воронка та відповідні пошкодження були спричинені розривом мінометної міни калібру 120 мм, випущеної зі східного напрямку.

18 грудня в підконтрольному «ЛНР» смт Калинове (60 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили два місця ударів на околиці населеного пункту. Обидві  воронки були свіжими і знаходилися за 150 м від найближчого будинку. Два жителі (жінка 70 років і чоловік 60 років) розповіли, що обстріл стався у ніч із 16 на 17 грудня. Проаналізувавши першу воронку, розташовану на узбіччі дороги, спостерігачі визначили, що вона виникла від розриву мінометної міни. Друга воронка була розташована неподалік, і, за оцінкою спостерігачів, виникла від влучення артилерійського снаряда калібру 122 мм.

18 грудня члени патруля Місії відвідали будинок у підконтрольному урядові с. Калинове (35 км на північний захід від Донецька) і побачили там розтрощене вікно. Власник повідомив, що вікно було розбите напередодні від вибуху, який стався на розташованому поблизу військовому навчальному полігоні. Голова сільської ради повідомив спостерігачам, що територію розташованого неподалік військового навчального полігону використовували для знешкодження вибухонебезпечних боєприпасів, що не вибухнули.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ СММ до всіх трьох ділянок розведення залишався обмеженим, проте спостерігачі змогли здійснити моніторинг деяких зон на цих ділянках*. Протягом звітного періоду Місія не зафіксувала проведення робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів на жодній з цих трьох ділянок.

Перебуваючи 17 і 18 грудня на ділянках розведення в районах Станиці Луганської та Золотого–Первомайська, Місія відзначила спокійну ситуацію.

17 грудня, перебуваючи на ділянці розведення в районі Петрівського–Богданівки, СММ відзначила там спокійну ситуацію. 18 грудня спостерігачі чули дві черги зі стрілецької зброї за 4–5 км на південь (за оцінками, за межами ділянки розведення). У підконтрольному урядові с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька) команда Місії чула чотири вибухи невизначеного походження та 15 одиночних пострілів зі стрілецької зброї на невстановленій відстані на південний схід, південний захід і північний захід від своєї позиції (за оцінками, за межами ділянки розведення).

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

18 грудня Місія зафіксувала чотири самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм), що стояли на відстані 200 м від дороги в підконтрольному урядові с-щі Роти (66 км на північний схід від Донецька), що є порушенням відповідних ліній відведення.

СММ відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних уряду районах за межами відповідних ліній відведення спостерігачі відзначили наявність 11 РСЗВ (БМ-21). Члени патруля Місії зауважили відсутність таких одиниць озброєння: однієї РСЗВ (БМ-21; відсутня з 23 листопада 2016 року); 16 одиниць буксируваної артилерії (2А29/МТ-12 «Рапіра», 100 мм; відсутні з 11 квітня 2016 року) і 30 танків (Т-64Б, 125 мм; відсутні з 19 травня 2016 року).

Відвідавши постійне місце зберігання озброєння «ЛНР», розташування якого відповідає лініям відведення, СММ відзначила там наявність усього озброєння, яке раніше було зареєстроване як відведене до цього місця зберігання.

У підконтрольних урядові районах 17 грудня спостерігачі зафіксували такі бойові броньовані машини в зоні безпеки: одну БРДМ-2, що стояла неподалік смт Врубівка (72 км на захід від Луганська); одну бойову машину піхоти (БМП-1), яка стояла неподалік Станиці Луганської (за межами ділянки розведення), а також СНАР-10 поблизу Троїцького. 18 грудня неподалік Світлодарська команда СММ бачила сліди, що їх спостерігачі визначили як сліди від самохідної артилерії. Того ж дня поблизу Дебальцевого члени патруля Місії бачили, як у західному напрямку рухалися три вантажівки військового типу, на одній з яких був попереджувальний знак про легкозаймисті речовини на борту.

СММ здійснювала моніторинг на ділянці кордону між Україною та Російською Федерацією, яка наразі непідконтрольна урядові. 18 грудня через пішохідний пункт перетину в с. Новоборовиці (79 км на південь від Луганська) упродовж 40 хвилин не пройшло жодної людини.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не розірвалися, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • 17 грудня на блокпості поблизу ділянки розведення в районі Станиці Луганської військовослужбовці ЗСУ повідомили членам патруля Місії, що вони не пропустять спостерігачів до блокпоста, розташованого поряд із мостом, без супроводу офіцера ЗСУ з СЦКК. Спостерігачі поговорили з офіцером ЗСУ з СЦКК, який повідомив їм, що навіть у його присутності військовослужбовці ЗСУ не нададуть патрулю СММ доступ.
  • 18 грудня патруль Місії не зміг проїхати на схід у напрямку дачного масиву (у межах ділянки розведення) після того, як озброєний чоловік блокпості «ЛНР» повідомив спостерігачам, що цей район не було розміновано. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 18 грудня патруль СММ не зміг проїхати на захід у напрямку дачного масиву (у межах ділянки розведення) через можливу наявність мін. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • 17 та 18 грудня патруль Місії не зміг скористатися дорогами другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого–Первомайська з підконтрольного «ЛНР» боку. Озброєні члени «ЛНР» сказали, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачам через загрозу від мін та боєприпасів, що не розірвалися. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 17 та 18 грудня в підконтрольному «ДНР» Петрівському спостерігачі зауважили, що роботи з розмінування дороги, яка веде на захід до ділянки розведення, не проводилися. Патруль Місії не зміг проїхати цією дорогою через мінну небезпеку та брак гарантій безпеки. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 18 грудня патруль Місії не зміг проїхати на схід з підконтрольного урядові с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька) у напрямку Петрівського, оскільки офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив про те, що дорога досі замінована. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 18 грудня патруль Місії не зміг проїхати до підконтрольного урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) від блокпоста неподалік підконтрольного урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська) через наявність посеред дороги протитанкових загороджень. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 17 та 18 грудня патрулю Місії не дозволили із жодного боку проїхати через міст, розташований у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська). На північ від моста військовослужбовці ЗСУ повідомили спостерігачам, що цей район замінований. На південь від моста озброєний член «ЛНР» повідомив, що в цьому районі можуть бути міни або боєприпаси, що не розірвалися. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ відмовили патрулю Місії в доступі на територію військової бази. СММ поінформувала про це СЦКК. За словами офіцера ЗСУ з СЦКК, ця база не є місцем розміщення відведеного важкого озброєння, а тому доступ туди спостерігачам не надаватиметься.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *