Останні новини із окупованої території

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, СММ зафіксувала меншу кількість порушень режиму припинення вогню у Донецькій та більшу кількість таких порушень в Луганській областях. Місія уточнювала повідомлення про постраждалих серед цивільного населення у Мар’їнці та зафіксувала пошкодження будинку в Докучаєвську. Свобода пересування спостерігачів була обмеженою на всіх трьох ділянках розведення в районах населених пунктів Станиця Луганська, Петрівське та Золоте, а також зафіксувала порушення режиму припинення вогню на або поблизу двох із них*. СММ спостерігала за ходом ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення у с. Артема та м. Золоте. Спостерігачі Місії проводили моніторинг у трьох прикордонних пунктах пропуску, які наразі не контролюються урядом.

У Донецькій області Місія відмітила зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, зафіксувавши, серед іншого, близько 100 вибухів, тоді як за попередній звітний період було зафіксовано понад 360 вибухів.

Пізно ввечері 15 грудня в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька спостерігачі чули чотири вибухи за 7–10 км на північний захід від місця свого розташування.

Того ж вечора камера СММ у підконтрольному уряду м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) зафіксувала шість вибухів невизначеного походження за 3–5 км на південний схід. Наступного дня, перебуваючи в Авдіївці, спостерігачі чули п’ять вибухів невизначеного походження за 2–3 км на південний схід від своєї позиції. У підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) члени патруля Місії чули 25 вибухів невизначеного походження: п’ять із них — за 3–7 км на північ, дев’ять — за 5–7 км на північний схід, один — за 5–7 км на захід, і десять — за 3–7 км на північний захід. Того ж вечора камера СММ в Авдіївці зафіксувала п’ять вибухів невизначеного походження, два вибухи, які, за оцінкою, були спричинені розривами снарядів невстановленого типу, і дев’ять снарядів невстановленого типу, п’ять із яких летіли зі сходу на захід, а решта чотири — із заходу на схід (причому першими були випущені три снаряди зі сходу на захід).

Пізно ввечері 15 грудня, перебуваючи в підконтрольному уряду м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), СММ чула сім вибухів, які, за оцінкою спостерігачів, були пострілами з безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) за 4–5 км на південь, і два вибухи невизначеного походження за 4–5 км на південно-південний схід. Увечері 16 грудня на тій самій позиції члени патруля Місії чули 12 вибухів, оцінених як розриви мінометних мін калібру 82 мм за 6–7 км на південний схід від місця їхнього розташування.

Пізно ввечері 15 грудня в підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) СММ чула 23 вибухи невизначеного походження за 4–6 км на північний захід від своєї позиції.

Камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) увечері 15 грудня зафіксувала один вибух невизначеного походження на невстановленій відстані на північ, а рано вранці 16 грудня — десять пострілів трасуючими снарядами із заходу на схід, на невстановленій відстані на північний схід від місця розташування камери. Увечері 16 грудня та сама камера зафіксувала п’ять вибухів у повітрі й один вибух, який був оцінений як розрив снаряда з системи озброєння невстановленого типу за 1–3 км на північний схід. Камера також зафіксувала таку вогневу активність (у хронологічній послідовності): 24 трасуючі снаряди із зенітної установки (ЗУ-23, 23 мм) з північного сходу на південний захід, а потім п’ять трасуючих снарядів із зенітної установки (ЗУ-23) у протилежному напрямку, 15 трасуючих снарядів із заходу на схід і, насамкінець, один активно-реактивний снаряд, випущений із півдня на північ.

Зі своєї позиції за 2,5 км на південний схід від підконтрольного уряду с-ща Ломакине (15 км на північний схід від Маріуполя) спостерігачі чули три вибухи невизначеного походження за 5–6 км на північ, схід і південний схід.

У Луганській області Місія відмітила збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, у тому числі вісім вибухів супроти двох, зафіксованих за попередній звітний період. У підконтрольному «ЛНР» с. Веселогорівка (64 км на захід від Луганська) СММ чула приблизно 20 черг із великокаліберного кулемета за 1–2 км на південний захід від своєї позиції. Перебуваючи поблизу підконтрольного «ЛНР» м. Міусинськ (62 км на південний захід від Луганська), члени патруля Місії чули вісім вибухів невизначеного походження за 5–6 км на східно-південний схід, які вони оцінили як навчання з бойовою стрільбою на відомому СММ полігоні за межами зони безпеки.

Місія уточнювала повідомлення про обстріли та постраждалих серед цивільного населення. У підконтрольному «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька) на гребені чотирьохскатного даху одноповерхового будинку спостерігачі бачили пробоїну діаметром 50 см і зруйнований димохід. За оцінками Місії, у будинок влучив снаряд невстановленого типу, випущений із західного напрямку. Мешканець будинку повідомив спостерігачам, що його домівка постраждала під час обстрілу, який стався в ніч із 14 на 15 грудня. У підконтрольному уряду м. Курахове (40 км на захід від Донецька) члени патруля Місії відвідали лікарню, де вони поспілкувалися із жителем м. Мар’їнка (23 км на південний захід від Донецька). Чоловік (62 роки) розказав, як випадкова куля поранила його в обидві ноги, коли він вранці 14 грудня їхав на велосипеді на відстані 150 м від блокпоста Збройних сил України (ЗСУ) в Мар’їнці. Спостерігачі бачили, що чоловік ходив на милицях. Медперсонал лікарні повідомив СММ, що вранці 15 грудня в Мар’їнці внаслідок ураження осколками гранати автоматичного гранатомета отримала поранення обох ніг також жінка віком 60 років. Співробітник поліції у Кураховому підтвердив СММ, що жінка отримала поранення внаслідок розриву гранати.

СММ продовжила здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагалася отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ СММ до всіх трьох ділянок розведення залишався обмеженим, проте спостерігачі змогли здійснити моніторинг деяких зон на цих ділянках*. Протягом звітного періоду Місія не зафіксувала проведення робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів на жодній з цих трьох ділянок.

У ніч із 10 на 11 грудня камера СММ у Станиці Луганській зафіксувала близько 40 спалахів, які, за оцінкою, були спричинені одиночними пострілами зі стрілецької зброї. Близько 35 із них, були оцінені як такі, що сталися в межах ділянки розведення. 16 грудня члени патруля Місії бачили дві місця ударів, які утворилися, за оцінкою, внаслідок пострілів з автоматичного гранатомета (АГС) на північ від зруйнованої частини моста.

На ділянці розведення в районі Золотого–Первомайська, за спостереженнями СММ, ситуація була спокійною.

О 17:21 14 грудня камера СММ в підконтрольному «ДНР» Петрівському зафіксувала два постріли зі стрілецької зброї за 0,2–1 км на південний захід (за оцінкою, в межах ділянки розведення).

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

Місія зафіксувала наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних уряду районах за межами відповідних ліній відведення члени патруля Місії вперше зафіксували 12 протитанкових гармат (МТ-12 «Рапіра», 100 мм). Окрім того, СММ відзначила відсутність 23 протитанкових гармат МТ-12 (із яких вісім відсутні з 12 червня, шість — з 22 жовтня 2016 року, а решта дев’ять — вперше), а також дев’яти мінометів (2Б9 «Волошка», 82 мм), які відсутні з 16 липня 2016 р.

СММ зафіксувала такі бойові броньовані машини у зоні безпеки, на території підконтрольних уряду районів: одну бойову машину піхоти (БМП-2), яка стояла біля м. Попасна (69 км на захід від Луганська); одну БМП, яка рухалася у північно-західному напрямку поблизу с. Райгородка (34 км на північний захід від Луганська); одну БРДМ‑2 , яка стояла неподалік смт Врубівка (72 км на захід від Луганська), і одну БМП-1 — поблизу с. Войтове (33 км на північний захід від Луганська). У підконтрольному «ЛНР» с. Сміле (31 км на північний захід від Луганська) члени патруля Місії бачили одну БМП-1.

СММ сприяла проведенню та здійснювала моніторинг ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення. Загальну координацію робіт здійснював СЦКК. Команда Місії спостерігала за тим, як в підконтрольних уряду с. Артема та с. Нижньотепле (обидва за 26 км на північ від Луганська) проводився огляд колодязів для подальшого їх ремонту. У підконтрольній урядові частині Золотого СММ спостерігала за ремонтом водопроводу.

Місія здійснювала моніторинг ділянок кордону між Україною та Російською Федерацією в наразі непідконтрольних урядові районах. СММ перебувала протягом 1 години 5 хвилин у м. Вознесенівка (колишній Червонопартизанськ, 65 км на південний схід від Луганська), протягом 40 хвилин у с. Успенка (73 км на південний схід від Донецька) і протягом 15 хвилин у с. Маринівка (78 км на схід від Донецька). Спостерігаючи за ситуацією у Вознесенівці, патруль Місії бачив, як 27 автомобілів (23 з українськими та чотири з російськими номерними знаками) і шість пішоходів залишили територію України, а 23 автомобілі (19 з українськими та чотири з російськими номерними знаками) й один автобус в’їхали, і 18 пішоходів увійшли на територію України.

Місія спостерігала за рухом цивільного населення через міст у Станиці Луганській. О 08:30 на блокпості «ЛНР» на південь від моста спостерігачі зафіксували чергу з приблизно 250 пішоходів, які прямували до підконтрольних урядові районів. О 09:30 на урядовому блокпості на північ від моста члени патруля Місії бачили близько 120 пішоходів, які прямували до непідконтрольних уряду районів. У протилежному напрямку черги не було. На дерев’яному трапі, який з’єднує зруйновані частини мосту, СММ бачила, як троє озброєних членів «ЛНР» ремонтували пошкоджені поручні, прибиваючи до них дерев’яні дошки для зміцнення конструкції.

СММ продовжила спостерігати за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не розірвалися, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • На південний схід від блокпоста «ЛНР», що на південь від моста в Станиці Луганській, члени патруля Місії бачили попереджувальний знак про мінну небезпеку. Далі на схід у напрямку дачного масиву (у межах ділянки розведення) спостерігачі не поїхали. Озброєний чоловік на блокпості «ЛНР» повідомив СММ, що розмінування цього району ще не проводилося. Спостерігачі не змогли проїхати далі у східному напрямку. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Спостерігачі Місії не змогли проїхати дорогами другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого–Первомайська з підконтрольної «ЛНР» сторони. Озброєні члени «ЛНР» повідомили, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачів через те, що на місцевості, ймовірно, є міни та боєприпаси, що не розірвалися. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному «ДНР» Петрівському спостерігачі відмітили, що на дорозі, яка веде на захід у напрямку ділянки розведення, роботи з розмінування не проводилися. Через мінну загрозу та відсутність гарантій безпеки СММ відмовилася від наміру проїхати цією дорогою. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати у східному напрямку від с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька) до Петрівського з огляду на те, що ця дорога, за інформацією офіцера ЗСУ з СЦКК, залишається замінованою. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Рухаючись від блокпоста поблизу підконтрольного урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська), спостерігачі не змогли проїхати до підконтрольного урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) через те, що посеред дороги стояли протитанкові загородження. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська) спостерігачів не пропустили на міст ані з одного, ні з іншого боку. Військовослужбовці ЗСУ, які знаходилися північніше моста, повідомили команді Місії, що в цьому районі є міни. Водночас озброєний член «ЛНР», який знаходився південніше моста, сказав, що у цьому районі, можливо, є міни та боєприпаси, що не розірвалися. СММ поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *