Савченко хочуть виключити із комітету, бо більше не довіряють їй державну таємницю

У Верховній Раді України зареєстрований проект постанови Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації».

Документом пропонується виключити САВЧЕНКО Надію Вікторівну – народного депутата України, фракція політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» з персонального складу Комітету з питань національної безпеки і оборони та увільнити її від обов’язків члена цього Комітету.

Проект постанови зареєстровано народними депутатами Березою Ю.М.. Вінником І.Ю., Фріз І.В., Мосійчуком І.В., Тимчуком Д.Б., Купрієм В.М., Тетеруком А.А.

Депутати вважають, що Народний депутат України Савченко Н.В. має допуск до державної таємниці. Як член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони приймає участь у засіданнях, де розглядається  інформація, яка відноситься до державної таємниці. Зокрема, стримування військової агресії Росії проти України, забезпечення Збройний Сил України озброєнням та військовою технікою, планування та проведення військових навчань тощо.

Нещодавно стало відомо про зустріч Савченко Надії Вікторівни з ватажками незаконно створених організацій, так званих «ДНР» та «ЛНР», Плотницьким І.В. та Захарченком О.В. При цьому, ЗМІ інформує про те, що ця зустріч відбулася в рамках Мінських переговорів, про що публічно повідомила сама Савченко Н.В.

Мінський формат зустрічей включає в себе переговори трьох сторін – Україна, Росія та ОБСЄ. Представники так званих «ДНР» та «ЛНР» беруть участь у цьому процесі лише на запрошення ОБСЄ.

Такі дії Савченко Н.В. виходять за межі її повноважень, як народного депутата України, члена Комітету з питань національної безпеки і оборони та не відповідають вимогам чинного законодавства України.

Так, відповідно до статті 8 Закону України «Про статус народного депутата України» у своїй діяльності народний депутат України повинен, серед іншого, утримуватись від дій, заяв та вчинків, що компрометують його самого, виборців, Верховну Раду України, державу.

Крім того, відповідно до статті 28 Закону України «Про державну таємницю» громадянин, якому надано допуск до державної таємниці, зобов’язаний повідомляти у письмовій формі про свій виїзд з України, не сприяти іноземним державам, іноземним організаціям чи їх представникам, а   також окремим іноземцям та особам без громадянства у провадженні діяльності,  що завдає шкоди  інтересам національної безпеки України.

Під час зазначених та можливих майбутніх зустрічей з представниками незаконно створених організацій, які потенційно можуть бути пов’язані з Федеральною Службою Безпеки (Російська Федерація). Народний депутат України Савченко Н.В. могла та або може повідомити їм таємну інформацію, якою вона володіє.

Таким чином, відповідне діяння згідно з статтею 111 Кримінального кодексу України визнається державною зрадою, а саме умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

З метою недопущення розголошення інформації, яка відноситься до державної таємниці та зважаючи на те, що член Комітету повинен приймати участь у засіданнях, де будуть розглядатися питання пов’язані з державною таємницею депутати пропонують прийняти дану Постанову найближчим часом.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *