Останні новини з окупованої території

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

У Донецькій області СММ констатувала аналогічний рівень порушень режиму припинення вогню, що й за попередній звітний період, тоді як у Луганській області було зафіксовано зменшення їхньої кількості, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом. Місія продовжувала уточнювати повідомлення про жертви серед цивільного населення поблизу Майорська. СММ продовжувала здійснювати моніторинг на трьох ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого і Петрівського, проте її доступ залишався обмеженим*. Місія верифікувала відведення деякого озброєння і відзначила наявність іншого озброєння, розташованого з порушенням ліній відведення, з обох боків лінії зіткнення. Спостерігачі здійснювали моніторинг на одному прикордонному пункті пропуску, який наразі не контролюється урядом, і зафіксували прибуття нової зміни представництва Збройних сил Російської Федерації у Спільному центрі з контролю та координації на прикордонний пункт пропуску, підконтрольний урядові. У Києві відбулася мирна акція протесту.

СММ зафіксувала аналогічний рівень порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, що й за попередній звітний період, у тому числі понад 360 вибухів, переважно в районі Авдіївки, Ясинуватої та Донецького аеропорту.

Перебуваючи 15 грудня упродовж майже п’ятьох годин на центральному залізничному вокзалі підконтрольного «ДНР» Донецька (6 км на північний захід від центру Донецька), СММ чула 135 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на північний-захід від своєї позиції. Перебуваючи упродовж п’ятьох годин у підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька), СММ чула 28 вибухів невизначеного походження та інтенсивний вогонь із великокаліберного кулемета, який тривав майже п’ять хвилин, за 2–8 км на захід і північний захід. У підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) упродовж трохи менше п’ятьох годин спостерігачі чули 38 вибухів невизначеного походження за 2–4 км на північний захід і південний захід, а також два вибухи невизначеного походження за 2–3 км на схід.

У другій половині дня 15 грудня камера СММ в Авдіївці зафіксувала вісім вибухів невизначеного походження, 10 активно-реактивних снарядів, випущених із заходу на схід, і п’ять — з півночі на південь. Усі ці епізоди вогневої активності сталися за 3–6 км на східно-південний схід від місця розташування камери.

Перебуваючи ввечері 14 грудня в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), СММ чула 15 вибухів, оцінених як розриви артилерійських снарядів калібру 122 мм за 8–10 км на південний захід, 10 вибухів, оцінених як постріли з безвідкатної гармати (СПГ-9) калібру 73 мм за 4–5 км на південь, дев’ять вибухів невизначеного походження за 8–10 км на південний захід і три вибухи невизначеного походження за 4–5 км на південно-південний схід.

У підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північ від Донецька) упродовж трьох годин увечері 14 грудня СММ чула 57 вибухів невизначеного походження за 5–7 км на захід.

Уранці 15 грудня, перебуваючи в районі підконтрольного «ДНР» с. Новоселівка (37 км на північний схід від Донецька), СММ чула п’ять вибухів за 3–4 км на південний схід. За оцінками спостерігачів, вибухи були пов’язані з навчаннями з бойовою стрільбою в межах зони безпеки, що є порушенням режиму припинення вогню і рішення Тристоронньої контактної групи від 3 березня 2016 року про повне припинення навчань (занять) з бойовою стрільбою в зоні безпеки.

Увечері 14 грудня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала один вибух невизначеного походження, а після цього — ще два активно-реактивні снаряди, випущені із південного заходу на північний схід.

Перебуваючи 15 грудня за 6,5 км на північний захід від підконтрольного урядові смт Сартана (15 км на північний схід від Маріуполя), члени патруля Місії чули 20 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на північний захід.

У Луганській області Місія зафіксувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (2 вибухи супроти 30). У підконтрольному урядові с. Старий Айдар (20 км на північний захід від Луганська) спостерігачі чули два вибухи, оцінені як постріли з автоматичного гранатомета, і чотири черги з великокаліберного кулемета за 3 км на південь.

Місія продовжила уточнювати подробиці загибелі мирного жителя (див. Щоденний звіт СММ від 15 грудня 2016 року) поблизу блокпоста неподалік підконтрольного урядові с-ща Майорськ (45 км на північний схід від Донецька). Медпрацівник моргу в підконтрольному урядові м. Бахмут (колишня назва — м. Артемівськ, 67 км на північ від Донецька) повідомив СММ, що загиблим був 59-річний житель Горлівки.

СММ продовжувала здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська, н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ СММ до всіх трьох ділянок розведення залишався обмеженим, проте спостерігачі змогли здійснити моніторинг деяких зон на цих ділянках*. Протягом звітного періоду Місія не зафіксувала проведення робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів на жодній з цих трьох ділянок.

Перебуваючи 15 грудня на ділянці розведення в районі Станиці Луганської та навколо неї упродовж майже п’ятьох годин, спостерігачі відзначили там спокійну ситуацію.

СММ відзначила спокійну ситуацію на ділянці розведення в районі Золотого–Первомайська.

Поблизу ділянки розведення в районі Петрівського, на його головній вулиці, спостерігачі бачили свіжі сліди, які, за їхніми оцінками, належали бойовій броньованій машині, яка рухалася з півдня на північ, а потім звернула на схід.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

Спостерігачі зафіксували п’ять буксируваних гаубиць (2А65 «Мста-Б», 152 мм) неподалік підконтрольного урядові с. Маринівка (39 км на північний захід від Донецька), а поблизу підконтрольного «ДНР» Дебальцевого — один танк (Т-64), на якому бракувало дула гармати. Розміщення цього озброєння в тих місцях є порушенням відповідних ліній відведення.

За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання члени патруля Місії зафіксували два міномети (2Б9 «Волошка», 82 мм) неподалік підконтрольного урядові смт Новоайдар (49 км на північний захід від Луганська) й один зенітний ракетний комплекс (9К33 «Оса», 120 мм) біля підконтрольного урядові м. Покровськ (колишня назва — м. Красноармійськ, 55 км на північний захід від Донецька).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення СММ зафіксувала дев’ять танків (Т-64), шість буксируваних гаубиць (2A36 «Гіацинт-Б», 152 мм) і 18 протитанкових гармат (МТ-12 «Рапіра», 100 мм). СММ відзначила відсутність 12 буксируваних гаубиць (2А36) і дев’ятьох протитанкових гармат (трьох МТ-12 і шістьох Д-48, 85 мм), які востаннє були зафіксовані в період між травнем та вереснем 2016 року.

Спостерігачі зафіксували такі бойові броньовані машини та зенітну установку в зоні безпеки: три бойові машини піхоти (БМП-1) і три броньовані машини (два БТР-70 й один MT-ЛБ), на одній з яких була встановлена зенітна установка (ЗУ-23, 23 мм), неподалік підконтрольного «ДНР» Дебальцевого, одну БМП-1 біля підконтрольного «ЛНР» с. Сміле (31 км на північний захід від Луганська) і дві БМП-2 поблизу підконтрольного урядові смт Новотошківське (50 км на захід від Луганська).

СММ здійснювала моніторинг на непідконтрольній урядові ділянці кордону між Україною та Російською Федерацією. Перебуваючи протягом години на прикордонному пункті пропуску поблизу смт Ізварине (52 км на південний схід від Луганська), СММ бачила 11 тентованих вантажівок (дев’ять з номерними знаками України і дві з номерними знаками Угорщини), які очікували в черзі на виїзд із території України, а також дві тентовані вантажівки (усі з номерними знаками України), що в’їжджали на територію України.

Спостерігачі зафіксували прибуття нової зміни представництва Збройних сил Російської Федерації в СЦКК на прикордонний пункт пропуску неподалік с. Гоптівка (33 км на північ від Харкова). Члени патруля Місії бачили, як на територію України прибули 75 офіцерів і вирушили в напрямку підконтрольного урядові м. Соледар (79 км на північ від Донецька).

Місія продовжувала стежити за ситуацією із внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Чотири жителі центру компактного проживання в підконтрольному урядові м. Святогірськ (117 км на північ від Донецька) порізно розповіли спостерігачам, що в центрі немає гарячої води, і що там проживають понад 130 ВПО, яких було переселено сюди з Одеси.

У Києві Місія спостерігала за масовим зібранням перед будівлею посольства Російської Федерації. Приблизно 100 протестувальників (чоловіків та жінок різного віку) тримали плакати з гаслами про події у Сирії, а дехто поклав ляльки й квіти на землю перед будівлею посольства. Навколо посольства перебували приблизно 30 бійців Національної гвардії та п’ять поліцейських. Акція протесту завершилася мирно.

СММ продовжує стежити за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі й Чернівцях.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не розірвалися, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • На південь від мосту в Станиці Луганській патруль СММ не зміг проїхати дорогою ані на захід через наявність там протитанкових загороджень, ані на схід через можливу наявність на дорозі мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У Петрівському спостерігачі не помітили жодних ознак того, що члени «ДНР» розмінували дорогу, яка веде до ділянки розведення. Через мінну загрозу та брак гарантій безпеки патруль СММ не зміг проїхати дорогою до підконтрольного «ДНР» с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька), що могло забезпечити здійснення моніторингу на цій ділянці. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • На блокпості на південь від ділянки розведення в районі Золотого–Первомайського озброєний член «ЛНР» сказав спостерігачам, що він не може гарантувати їм безпеку. Таким чином члени патруля Місії не змогли скористатися дорогами другорядного значення на цій ділянці. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ на блокпості неподалік підконтрольного урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) не пропустили патруль Місії у напрямку підконтрольного урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська). СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Спостерігачам не дозволили проїхати через міст, розташований у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), із жодного боку. На північ від мосту військовослужбовці ЗСУ повідомили СММ, що цей район заміновано. На південь від мосту озброєний член «ЛНР» повідомив, що в цьому районі можуть бути міни або боєприпаси, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *