Новини з окупованої території

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою.

СММ констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом. У Луганській області було зафіксовано приблизно таку саму кількість порушень, що й за попередній звітний період. Місія уточнювала повідомлення про жертви серед цивільного населення поблизу Майорська. СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння. Свобода пересування спостерігачів Місії була обмежена на всіх трьох ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського, а також зафіксувала порушення режиму припинення вогню на або поблизу двох із них*. Місія сприяла проведенню ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення з обох боків лінії зіткнення, а саме в Оріховому, Золотому та Красному Лимані. СММ продовжувала фіксувати довгі черги на контрольних пунктах в’їзду-виїзду вздовж лінії зіткнення. Спостерігачі здійснювали моніторинг на трьох прикордонних пунктах пропуску, два з яких розташовані в районах, які наразі не контролюються урядом. У Києві мирно відбулася акція протесту.

СММ констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області (у тому числі 362 вибухи), якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, коли, серед іншого, було зафіксовано 159 вибухів. Більшість порушень було зафіксовано в районі Авдіївки, Ясинуватої та Донецького аеропорту[1].

Перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька), упродовж приблизно 3,5 годин СММ чула 252 вибухи невизначеного походження, два вибухи, оцінені як постріли з озброєння невстановленого типу, а також понад 250 черг і пострілів із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 1–7 км на північ і північний захід.

Здійснюючи патрулювання на північно-західній околиці підконтрольного урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька), команда Місії чула шість вибухів невизначеного походження за 7–10 км на південь. Зі своєї позиції за 1,3 км на південь від міста спостерігачі чули 20 вибухів невизначеного походження за 2 км на захід. Пізніше того ж дня камера СММ в Авдіївці зафіксувала 11 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на південний схід від місця її розташування. У другій половині того ж дня камера СММ на шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) зафіксувала 35 трасуючих снарядів з озброєння невстановленого типу, що пролітали з північного заходу на південний схід за 3–4 км на північний схід від місця, де встановлена камера.

У ніч із 13 на 14 грудня, перебуваючи в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), СММ чула 15 вибухів невизначеного походження і три вибухи, оцінені як розриви мінометних мін (82 мм) за 5–7 км на південно-південний захід і південний захід, а також 20 черг, оцінених як вогонь із зенітної установки (ЗУ-23, 23 мм) за 4–5 км на південно-південний схід. Увечері 14 грудня спостерігачі чули 27 вибухів невизначеного походження за 5–10 км на південний схід і п’ять пострілів, оцінених як вогонь з автоматичного гранатомета, на відстані від 4 до 10 км на південний схід.

Камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) у ніч із 13 на 14 грудня зафіксувала загалом 177 черг трасуючими снарядами, які спостерігачі оцінили як вогонь зі стрілецької зброї на невизначеній відстані на північ і північний схід від місця розташування камери. Ця вогнева активність розпочалася з десятьох черг зі сходу на захід, після яких було зафіксовано 93 перехресні черги із заходу на схід і 74 — зі сходу на захід. У другій половині дня 14 грудня та сама камера зафіксувала один активно-реактивний снаряд з озброєння невстановленого типу, що пролітав зі сходу на захід, а після цього — розрив (обидва сталися на невстановленій відстані на північний схід від місця розташування камери).

У Луганській області Місія зафіксувала приблизно таку саму кількість порушень (у тому числі щонайменше 30 вибухів), що й за попередній звітний період. Перебуваючи неподалік передової позиції Збройних сил України (ЗСУ), розташованої безпосередньо на північ від моста в підконтрольному урядові смт Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), спостерігачі чули десять вибухів невизначеного походження за 3–7 км на північний захід (за оцінками, за межами ділянки розведення). Зі своєї позиції на північ від ділянки розведення в районі Станиці Луганської СММ чула два вибухи невизначеного походження за 1–2 км на південний схід (за оцінками, у межах ділянки розведення), а також 17 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на південь, після яких пролунали численні вибухи на невстановленій відстані (за оцінками, за межами ділянки розведення).

Місія уточнювала повідомлення про жертви серед цивільного населення внаслідок стрілянини на блокпості неподалік підконтрольного урядові с-ща Майорськ (45 км на північний схід від Донецька). Приблизно об 11:45 патруль Місії у супроводі офіцера ЗСУ зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) прибув до району між урядовим блокпостом і блокпостом «ДНР». На дорозі, приблизно за 25 м від урядового блокпоста, лежало тіло чоловіка віком 60–70 років у цивільному одязі. Нижче правого вуха у чоловіка була рана, а на тілі та поблизу на асфальті — кров. У цьому районі стояла черга з 250 пішоходів, які прямували до підконтрольних урядові районів.

На момент прибуття патруля СММ на місце події там перебувала особа, яка, за словами військовослужбовців на блокпості, була військовим прокурором. Він повідомив спостерігачам, що, за його попередніми оцінками, стрілянина сталась між 08:00 і 09:00 та призвела до загибелі однієї цивільної особи та поранення ще однієї. Обоє прямували пішки до підконтрольних урядові районів. У лікарні в підконтрольному урядові м. Бахмут (колишня назва — Артемівськ, 67 км на північ від Донецька) заступник головного лікаря повідомив спостерігачам, що до їхньої лікарні було госпіталізовано чоловіка віком 40–50 років із пораненням плеча, який отримав належну медичну допомогу, але потім пішов із лікарні за власним бажанням.

У супроводі офіцера Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) з СЦКК члени патруля Місії о 12:11 відвідали блокпост «ДНР», розташований на південний схід від КПВВ «Майорськ», де «командир» повідомив спостерігачам, що о 08:30 він чув автоматну чергу.

СММ продовжувала здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська, н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ СММ на всіх трьох ділянках розведення залишався обмеженим, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг деяких зон на цих ділянках*. Протягом звітного періоду Місія не зафіксувала проведення робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів на жодній з цих трьох ділянок.

Уранці 13 грудня камера СММ у підконтрольному «ДНР» Петрівському зафіксувала один постріл зі стрілецької зброї на відстані приблизно 100 м на західно-південний захід (за оцінками, за межами ділянки розведення). Перебуваючи 14 грудня в Петрівському упродовж приблизно 2,5 годин, спостерігачі чули сім вибухів невизначеного походження і численні перехресні черги з великокаліберних кулеметів за 7–8 км на північний захід, за межами ділянки розведення. На блокпості на північному в’їзді до населеного пункту, який раніше, за спостереженнями Місії, був покинутий, тепер перебував озброєний член «ДНР» (див. Щоденний звіт СММ від 14 грудня 2016 року). СММ не зафіксувала жодних робіт із розмінування, а тому, через потенційну мінну загрозу, члени патруля Місії не змогли проїхати на захід від Петрівського*.

У ніч із 9 на 10 грудня камера СММ у Станиці Луганській зафіксувала епізоди вогневої активності (за оцінками спостерігачів вони відбувалися в межах ділянки розведення), які розпочалася одним спалахом, оціненим як вогонь зі стрілецької зброї за 1,8 км на південно-південний схід. Окрім того було зафіксовано загалом три розриви, за оцінками, мінометних мін (невстановленого калібру) за 0,6–1,8 км на південь, два вибухи невизначеного походження за 0,4–1,2 км на південь, а також два вибухи, оцінені як розриви снарядів з озброєння невстановленого типу приблизно за 1,7 км на південь.

На передовій позиції «ЛНР» на мості СММ зафіксувала п’ять свіжих місць ударів, які, за оцінками спостерігачів, виникли від вогню зі стрілецької зброї або ручного кулемета з північного напрямку. Розташований на позиції невеликий дерев’яний сарай, який зовсім нещодавно, а саме 12 грудня, був цілий, тепер був зруйнований, за всіма ознаками, від вогню з автоматичного гранатомета або РПГ із північного напрямку. Внаслідок цього конструкція повністю зруйнована, але не залишилося жодної воронки. Члени патруля Місії бачили свіжі пошкодження поруччя дерев’яної трапа на північному боці зруйнованої ділянки моста, а також фрагменти осколків, за оцінками спостерігачів, від вогню з озброєння невстановленого типу, випущених із північного напрямку. Перебуваючи пізніше на передовій позиції ЗСУ на північ від моста, члени патруля Місії зафіксували порушення режиму припинення вогню, які сталися як на самій ділянці розведення, так і навколо неї (див. вище).

На ділянці розведення в районі Золотого спостерігачі проїхали з підконтрольного «ЛНР» боку до підконтрольного урядові боку та відзначили там спокійну ситуацію, однак не змогли скористатися дорогами другорядного значення через можливу наявність мін і через те, що роботи з розмінування не проводилися*.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У складі автоколони з шістьох військових вантажівок, які рухалися на схід у підконтрольному урядові м. Курахове (40 км на захід від Донецька), спостерігачі зафіксували чотири буксирувані гаубиці (Д-20, 152 мм), що є порушенням відповідних ліній відведення.

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення команда СММ зафіксувала 12 реактивних систем залпового вогню (РСЗВ; БМ-27 «Ураган», 220 мм). У підконтрольних «ДНР» районах за межами відповідних ліній відведення спостерігачі зафіксували 13 буксируваних гаубиць (Д-30 «Жаба», 122 мм), одна з яких була там зафіксована вперше, і відзначили, що п’ять буксируваних гаубиць (Д-30) були відсутні, причому дві з них — вперше.

СММ ще раз відвідала постійні місця зберігання озброєння, розташування яких відповідає лініям відведення. На місці зберігання озброєння ЗСУ спостерігачі відзначили відсутність 20 танків (Т-64, 125 мм) і десяти мінометів (семи 2Б9 «Волошка», 82 мм; двох БM-37, 82 мм; і одного 2Б14 «Поднос», 82 мм), відсутність яких раніше вже була зафіксована. Команда Місії також бачила незафіксовану раніше одиницю озброєння. На місці зберігання озброєння «ЛНР» спостерігачі відзначили, що чотири буксирувані гаубиці (Д-30) й одна РСЗВ (БМ-21 «Град», 122 мм) і дотепер відсутні.

Спостерігачі зафіксували такі бойові броньовані машини[2] в зоні безпеки: дві нерухомі бойові машини піхоти (БМП-2) неподалік підконтрольного урядові смт Новотошківське (50 км на північний захід від Луганська) й одну БМП, яка стояла поблизу підконтрольного «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька). Неподалік підконтрольного «ЛНР» смт Калинове (60 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили свіжі сліди, за їхніми оцінками, броньованої машини, яка рухалася на північ.

СММ продовжила фіксувати наявність попереджувальних знаків про мінну небезпеку. Уздовж дороги поблизу підконтрольного урядові с. Новомихайлівка (28 км на південний захід від Донецька) члени патруля Місії зафіксували кілька червоних попереджувальних знаків про мінну небезпеку (з написом «Обережно. Міни!» українською та англійською мовами), прикріплених до дерев, між якими було пов’язано огороджувальну полімерну стрічку для позначення заборони проходу.

СММ здійснювала моніторинг та сприяла проведенню ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення, координацію яких забезпечував СЦКК. Місія здійснювала моніторинг проведення ремонтних робіт на ділянці залізничного перегону «Шипілово–Сентянівка» неподалік підконтрольного урядові с. Оріхове (57 км на північний захід від Луганська). У Золотому члени патруля Місії спостерігали за ремонтом трубопроводу. Неподалік підконтрольного «ЛНР» с. Красний Лиман (30 км на північний захід від Луганська) за моніторингу СММ проводився ремонт водозабірних станцій.

СММ продовжує фіксувати черги на контрольних пунктах в’їзду-виїзду вздовж лінії зіткнення. На блокпості ЗСУ в підконтрольному урядові с-щі Березове (31 км на південний захід від Донецька) спостерігачі бачили близько 183 цивільних транспортних засобів і приблизно 135 пішоходів у черзі до підконтрольних уряду районів. У протилежному напрямку не було ані машин, ані пішоходів. На КПВВ у підконтрольному урядові м. Мар’їнка (23 км на південний захід від Донецька) спостерігачі бачили близько 155 цивільних транспортних засобів і приблизно 130 пішоходів у черзі до підконтрольних урядові районів. У протилежному напрямку стояла черга з 90 пішоходів і 140 цивільних транспортних засобів. На КПВВ у підконтрольному урядові с. Пищевик (25 км на північний схід від Маріуполя) члени патруля Місії бачили близько чергу з 30 цивільних транспортних засобів та близько 150 пішоходів, які прямували до підконтрольних урядові районів. У протилежному напрямку стояла черга зі 130 пішоходів і 250 цивільних транспортних засобів.

Місія спостерігала за тим, як мирні жителі перетинали міст у Станиці Луганській. На підконтрольному «ЛНР» блокпості на південь від моста, ще до початку роботи блокпоста, команда СММ бачила близько 600 осіб, які чекали на перехід до підконтрольних урядові районів. Пізніше того ж ранку на урядовому блокпості на північ від моста спостерігачі зафіксували чергу з близько 80 пішоходів, які прямували до підконтрольних урядові районів, а приблизно 100 пішоходів рухалися в протилежному напрямку.

СММ здійснювала моніторинг на ділянках кордону між Україною та Російською Федерацією, які наразі непідконтрольні урядові. Упродовж 45 хвилин на прикордонному пункті пропуску поблизу підконтрольного «ДНР» м. Новоазовськ (40 км на схід від Маріуполя) члени патруля Місії бачили, що з території України виїхали три тентовані комерційні вантажівки і 12 цивільних транспортних засобів (на двох із них були таблички «ДНР), а дві тентовані комерційні вантажівки та два цивільні транспортні засоби (усі з номерними знаками України) в’їхали на територію України.

На прикордонному пункті пропуску в с-щі Довжанський (84 км на південний схід від Луганська) спостерігачі зафіксували 25 тентованих вантажних транспортних засобів і 18 пасажирських транспортних засобів (на одному з них була табличка «ЛНР»), які стояли в черзі на виїзд із території України. У черзі на в’їзд на територію України стояли 23 пасажирські транспортні засоби (12 з українськими номерними знаками, два з номерними знаками Російської Федерації, один з номерними знаками Грузії, а решта — з табличками невстановленого зразка) і чотири тентовані вантажівки (усі з номерними знаками України).

На прикордонному пункті пропуску в підконтрольному урядові с. Танюшівка (137 км на північ від Луганська) була зафіксована черга з 21 пасажирського транспортного засобу (з них 18 з номерними знаками України і три — Російської Федерації), які очікували на виїзд із території України, а на в’їзд очікували сім транспортних засобів (спостерігачі не змогли побачити номерні знаки). Упродовж 45 хвилин чотири транспортні засоби виїхали із території України, а чотири — в’їхали.

У Києві СММ спостерігала за масовим зібранням на вул. Грушевського за участі близько 1 000 осіб, які протестували проти планів приватизації державного підприємства. Неподалік будівлі були запарковані щонайменше 20 автобусів із правоохоронцями, а не менше 200 правоохоронців здійснювали піше патрулювання в цьому районі. Зібрання закінчилося мирно.

СММ продовжує стежити за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі й Чернівцях.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ.

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не розірвалися, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • У Петрівському спостерігачі зауважили, що дорогу, яка веде до ділянки розведення, не було розміновано. Патруль Місії не зміг проїхати цією дорогою через мінну небезпеку та відсутність гарантій безпеки. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг скористатися дорогами другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого–Первомайська. На блокпості на північ від ділянки розведення офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив спостерігачам, що дороги другорядного значення не були розміновані і там досі можуть знаходитися боєприпаси, що не розірвалися. На блокпості на південь від ділянки розведення озброєні члени «ЛНР» сказали, що вони не можуть гарантувати спостерігачам безпеку. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ на блокпості поблизу підконтрольного урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська)  повідомили спостерігачам, що вони не отримували розпоряджень пропускати патрулі Місії до підконтрольного урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська). СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Через наявність на блокпості ЗСУ на схід від Попасної протитанкових загороджень патруль Місії не зміг проїхати до Катеринівки, а військовослужбовці ЗСУ повідомили спостерігачам, що вони не отримували розпоряджень пропускати патрулі СММ. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Спостерігачам не дозволили проїхати через міст, розташований у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська) із жодного боку. На північ від моста військовослужбовці ЗСУ повідомили патрулю Місії, що цей район замінований. На південь від моста озброєний член «ЛНР» повідомив, що в цьому районі можуть бути міни або боєприпаси, що не розірвалися. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні члени «ДНР» не пропустили патруль Місії до місця розміщення відведеного важкого озброєння, пояснюючи це тим, що спостерігачів мають супроводжувати офіцери з СЦКК. Через 45 хвилин спостерігачі поїхала звідти. СММ поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *