Останні новини з окупованої території

Останні новини від Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ) на основі інформації, що надійшла станом на 13 грудня 2016 року, 19:30.

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області і збільшення кількості таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом. Місія продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння. Свобода пересування спостерігачів була обмежена на всіх трьох ділянках розведення сил і засобів в районах Станиці Луганської, Золотого і Петрівського*. СММ здійснювала моніторинг ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення з обох боків лінії зіткнення, а саме в Оріховому, Золотому та Красному Лимані. Місія здійснювала моніторинг на прикордонному пункті пропуску «Новоазовськ», який наразі не контролюється урядом.

Місія констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області, зафіксувавши, у тому числі, 159 вибухів, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, коли було зафіксовано близько 300 вибухів[1].

У ніч із 12 на 13 грудня камера СММ у підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) зафіксувала епізоди вогневої активності на відстані 4–6 км на схід і південний схід від місця розташування камери, які розпочалися з одного вибуху і 28 пострілів трасуючими снарядами з півдня на північ, після яких було зафіксовано чотири снаряди невстановленого типу (два з яких пролітали з півночі на південь і два — з півдня на північ). Один вибух у повітрі зафіксовано за 2–3 км на схід. Камера також зафіксувала сім вибухів невизначеного походження на відстані 6–10 км на південний схід. У другій половині дня 13 грудня камера зафіксувала дев’ять вибухів, оцінених як розриви за 4–5 км на південний схід від місця розташування камери. Камера також зафіксувала 11 снарядів невстановленого типу, випущених із заходу на схід, за 2–3 км на схід від місця розташування камери.

Увечері 12 грудня та у ніч на 13 грудня камера СММ на шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) зафіксувала 10 вибухів невизначеного походження за 6–10 км на північний схід. Камера також зафіксувала 62 снаряди невстановленого типу (з них 37 було випущено з півночі на південь, 20 — з півдня на північ, три — з південного заходу на північний схід і два — зі сходу на захід), 101 трасуючий снаряд, з яких 81 було випущено з півдня на північ і 20 — з півночі на південь на відстані 5–12 км на північний схід від місця розташування камери. 13 грудня та сама камера зафіксувала два вибухи в повітрі за 5–7 км на північний схід і три снаряди невстановленого типу (один був випущений із заходу на схід і два — з південного заходу на північний схід) на відстані 7–10 км на північний схід від місця розташування камери.

У ніч із 12 на 13 грудня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 50 пострілів трасуючими снарядами, оцінених як постріли зі стрілецької зброї у такій послідовності: дев’ять — з північного заходу на південний схід, 12 — з південного сходу на північний захід, сім — з півночі на північний схід, два — з північного сходу на північ і 20 — з півночі на північний схід.

Перебуваючи пізно ввечері 12 грудня в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 10 вибухів невизначеного походження за 8 км на південний захід, а також чули та бачили черги трасуючими снарядами, які, за їхніми оцінками, були випущені з 30-мм гармати бойової машини піхоти (БМП-2) або зенітної гармати (ЗУ-23, 23 мм) за 5 км на південний схід.

У підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) СММ чула 60 вибухів невизначеного походження, з яких 57 сталися на відстані 5–10 км на північний захід, а решта — за 6–10 км на захід від позиції спостерігачів. У підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули 15 вибухів, які вони оцінили як розриви, що сталися на відстані 5–6 км на захід від їхньої позиції.

Перебуваючи неподалік підконтрольного урядові с. Вільне (70 км на південний захід від Донецька), спостерігачі чули 17 вибухів невизначеного походження за 5 км на схід.

У Луганській області СММ зафіксувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню (у тому числі 27 вибухів), якщо порівнювати з попереднім звітним періодом. Перебуваючи пізно ввечері 12 грудня в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (колишня назва — м. Стаханов, 50 км на захід від Луганська), упродовж 20 хвилин СММ чула 20 вибухів, оцінених як постріли з артилерійських систем за 2–5 км на північний захід, і 20 розривів за 10 км на захід.

На блокпості Збройних сил України (ЗСУ), розташованому поблизу підконтрольного урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська), спостерігачі бачили дві свіжі воронки та визначили, що вони утворилися від розриву мінометних мін. Спостерігачі також бачили три хвостові стабілізатори від мінометних мін. Військовослужбовець ЗСУ повідомив, що блокпост потрапив під обстріл уночі 12 грудня, але поранених не було.

СММ продовжувала здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів та намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська, н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ СММ на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг деяких зон на цих ділянках. Протягом звітного періоду СММ не зафіксувала проведення робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів на жодній з цих трьох ділянок.

Перебуваючи в підконтрольному «ДНР» н. п. Петрівське, члени патруля Місії чули три вибухи невизначеного походження за 6–8 км на південний захід і захід від своєї позиції (за оцінками спостерігачів, це сталося за межами ділянки розведення). Озброєний член «ДНР» у Петрівському повідомив СММ, що на північній околиці населеного пункту блокпоста більше не буде (Щоденний звіт СММ від 13 грудня 2016 року). Згодом спостерігачі бачили, що на цьому блокпості перебували два озброєні члени «ДНР».

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

СММ зафіксувала п’ять буксируваних гаубиць (Д-20, 152 мм) та 15 вантажівок, які стояли на узбіччі дороги неподалік підконтрольного урядові м. Курахове (40 км на захід від Донецька), що є порушенням відповідних ліній відведення.

За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання члени патруля бачили п’ять гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм), встановлених на вантажівки, що рухалися у східному напрямку в підконтрольному урядові м. Сєвєродонецьк (74 км на північний захід від Луганська).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних уряду районах за межами відповідних ліній відведення СММ зафіксувала шість самохідних гаубиць (2С1) та одну буксирувану гаубицю (2А36 «Гіацинт-Б», 152 мм). Спостерігачі вперше зафіксували відсутність 18 самохідних гаубиць (2С1) та п’ятьох буксируваних гаубиць (2A36). Одна буксирувана гаубиця (2А36) була відсутня ще з 29 липня 2016 року. Два місця зберігання й дотепер не використовуються, причому одне з них було вперше зазначене як покинуте ще 14 жовтня. Там були відсутні дві протитанкові гармати (МТ-12 «Рапіра», 100 мм). За даними спостережень, друге місце не використовується з 19 серпня 2016 року і дотепер там відсутні 14 буксируваних гаубиць (вісім 2А65, «Мста-Б», 152 мм, і шість 2А36).

СММ ще раз відвідала постійні місця зберігання озброєння, розташування яких відповідає лініям відведення. У підконтрольних «ДНР» районах за межами відповідних ліній відведення члени патруля Місії ще раз відвідали одне місце зберігання і відзначили наявність усього озброєння, факт відведення якого до цього місця раніше було верифіковано.

СММ зафіксувала наявність таких бойових броньованих машин[2] у зоні безпеки: дев’яти броньованих машин (МТ-ЛБ), що стояли неподалік підконтрольного урядові с. Геївка (27 км на північний захід від Луганська).

СММ здійснювала моніторинг та сприяла проведенню ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення, координацію яких забезпечував СЦКК. СММ здійснювала моніторинг проведення ремонтних робіт на ділянці залізничного перегону «Шипілово-Сентянівка» неподалік підконтрольного урядові с. Оріхове (57 км на північний захід від Луганська). У м. Золоте (60 км на захід від Луганська) СММ спостерігала за тим, як працівники Попаснянського водоканалу проводили ремонт трубопроводу, що зазнав пошкоджень внаслідок обстрілу. Завдяки моніторингу, який здійснювали спостерігачі Місії, працівники Луганського водоканалу змогли провести ремонтні роботи на водозабірних станціях неподалік підконтрольного «ЛНР» с. Красний Лиман (30 км на північний захід від Луганська).

СММ здійснювала моніторинг непідконтрольних урядові ділянок кордону між Україною та Російською Федерацією. На прикордонному пункті пропуску «Новоазовськ» (101 км на південний схід від Донецька) упродовж 30 хвилин члени патруля Місії бачили, як на територію України в’їхали п’ять автомобілів і дві вантажівки, а виїхали — десять автомобілів і три вантажівки. На всіх транспортних засобах були українські номерні знаки.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях та Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ.

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не розірвалися, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • Патруль СММ не зміг проїхати дорогою між підконтрольним урядові с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька) і підконтрольним «ДНР» с. Вікторівка (42 км на південний захід від Донецька), оскільки присутні там офіцери ЗСУ з СЦКК повідомили, що вони не можуть посприяти забезпеченню безпеки спостерігачів, оскільки дорога залишається поза їхнім контролем. На дорозі було видно міни. Офіцери ЗСУ з СЦКК сказали, що вони не знають, коли міни буде вилучено.
  • Озброєний член «ДНР» у с. Петрівське (41 км на південь від Донецька) повідомив СММ, що якщо спостерігачі вирішать поїхати на захід від села, то він не зможе гарантувати їм безпеку. Патруль СММ не зміг проїхати далі і поінформував про це СЦКК.
  • Члени патруля Місії не змогли скористатися дорогами другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого-Первомайська (58 км на захід від Луганська), оскільки озброєні члени «ЛНР» сказали, що вони не можуть гарантувати спостерігачам безпеку.
  • Поблизу підконтрольного «ЛНР» блокпоста на південь від мосту в смт Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська) спостерігачі помітили попереджувальний знак про наявність у цьому районі мін. Через мінну загрозу патруль Місії не зміг виїхати на дорогу, що веде в напрямку залізничного мосту. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Члени патруля Місії зауважили, що дорогу на захід від пам’ятника князю Ігорю (на краю ділянки розведення в районі Станиці Луганської) перекрито протитанковими загородженнями, через що проїхати далі було неможливо. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ зупинили патруль Місії на блокпості поблизу підконтрольного урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) і не дозволили йому проїхати далі до підконтрольного урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська), пояснюючи це тим, що патрулі СММ для проїзду повинні отримати дозвіл зі штабу ЗСУ. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати між підконтрольними урядові Попасною та Катеринівкою через наявність на дорозі протитанкових загороджень. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Спостерігачі не змогли проїхати через міст у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська) із жодного боку, оскільки військовослужбовці ЗСУ попередили спостерігачів про наявність у цьому районі мін, а член «ЛНР» зазначив, що роботи з розмінування там не проводилися. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • На блокпості поблизу с. Троїцьке (69 км на захід від Луганська) командир ЗСУ не пропустив патруль Місії у напрямку Троїцького і погрожував одному спостерігачеві застосуванням фізичної сили. СММ поінформувала про це СЦКК і через 15 хвилин залишила район.
  • Військовослужбовці ЗСУ на блокпості поблизу Троїцького не пропустили спостерігачів до населеного пункту, пояснюючи це тим, що в цьому району відбувалися бойові дії. Спостерігачі не почули нічого, що б свідчило про ведення там бойових дій. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ не пропустили спостерігачів до місця розміщення відведеного важкого озброєння. СММ поінформувала про це СЦКК. Через 45 хвилин команда СММ поїхала звідти.
  • Військовослужбовці ЗСУ не пропустили спостерігачів до військової бази поблизу смт Донське (57 км на південь від Донецька), огляд якої був узгоджений заздалегідь із СЦКК. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєний член «ЛНР» не пропустив членів патруля Місії на базу військового типу в м. Кадіївка (колишня назва — м. Стаханов). СММ поінформувала про це СЦКК.

Затримка:

  • Військовослужбовці ЗСУ зупинили патруль Місії на блокпості поблизу с-ща Розквіт (47 км на північний схід від Луганська) і спробували дізнатися про громадянство членів патруля, на що отримали від СММ відмову. Через 27 хвилин патрулю дозволили проїхати. СММ поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *