Останні новини з окупованої території

Останні новини від Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ) на основі інформації, що надійшла станом на 12 грудня 2016 року, 19:30.

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та зменшення їхньої кількості в Луганській області, якщо порівнювати з періодом із вечора 10 до вечора 11 грудня. СММ уточнювала повідомлення про обстріли в Саханці та Попасній. Місія продовжила здійснювати моніторинг ділянок розведення сил і засобів у районах населених пунктів Станиця Луганська, Золоте та Петрівське, однак відзначила відсутність подальшого прогресу. Доступ патрулів Місії до цих районів був обмежений через те, що роботи з розмінування не проводилися*. Спостерігачі продовжили здійснювати моніторинг відведення озброєння з обох боків лінії зіткнення, а також констатували відсутність озброєння у виділених місцях. СММ уточнювала повідомлення про проблеми з водопостачанням у районах поблизу Луганська. Місія здійснювала моніторинг прикордонного району, який наразі не контролюється урядом.

Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, у тому числі майже 300 вибухів, якщо порівнювати з періодом із вечора 10 до вечора 11 грудня, коли було зафіксовано близько 100 вибухів[1]. Водночас більше 250 із цих вибухів було зафіксовано в ніч із 11 на 12 грудня 2016 року.

У ніч із 11 на 12 грудня, перебуваючи у підконтрольному «ДНР» центрі Донецька, спостерігачі чули 184 вибухи невизначеного походження за 4–6 км і 7–10 км на північний захід.

Упродовж тієї ж ночі камера СММ у підконтрольному уряду м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) зафіксувала 25 вибухів невизначеного походження, 49 снарядів невстановленого типу (35з них пролітали із заходу на схід, дев’ять — зі сходу на захід і п’ять — з півдня на північ) та 25 трасуючих снарядів (15 — із заходу на схід, а десять — з півдня на північ), починаючи з одного вибуху невизначеного походження та десяти трасуючих снарядів, випущених із південного заходу на північний схід й одного — з південного заходу на північний схід. Усі зазначені випадки вогневої активності сталися за 3–5 км на південний схід від місця, де встановлена камера. Камера також зафіксувала дві бойові машини піхоти (БМП), які рухалися у східному напрямку по автотрасі Е-50 за 2,7 км на південь від місця, де встановлена камера (підконтрольний уряду район). БМП зупинилися та випустили 16 активно-реактивних снарядів у східно-північно-східному напрямку, після чого розвернулися та поїхали на захід. У другій половині дня 12 грудня за допомогою цієї камери було зафіксовано один вибух у повітрі, один вибух, оцінений як розрив снаряда з озброєння невстановленого типу й 11 вибухів невизначеного походження за 2–3 км на східно-південний схід від розташування камери.

Здійснюючи моніторинг у підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька), члени патруля Місії чули 112 вибухів невизначеного походження у секторі з південного заходу до заходу за 1–5 км від місця свого розташування. Найінтенсивніші порушення режиму припинення вогню відзначалися в період між 13:12 і 13:23, коли спостерігачі зафіксували 69 вибухів невизначеного походження за 1–4 км на захід.

У ніч на 11 грудня в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька) СММ чула п’ять вибухів, оцінених як постріли з артилерії, три вибухи — розриви 120-мм мінометних мін, а також дев’ять вибухів невизначеного походження за 6–7 км на північний захід. Окрім того, спостерігачі зафіксували десять вибухів невизначеного походження за 7–8 км на захід. Упродовж тієї ж ночі, перебуваючи в підконтрольному уряду м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), команда Місії чула п’ять вибухів, оцінених спостерігачами як розриви 82-мм мінометних мін, і 15 вибухів невизначеного походження за 4–6 км на південно-південний схід.

Упродовж вечора 11 грудня, камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала перехресні черги трасуючими снарядами, що почалися з двох освітлювальних ракет, які пролітали із заходу на схід, і шести черг трасуючими снарядами з південного заходу на північний схід, після яких пролунали 75 черг трасуючими снарядами (46 — із заходу на схід, шість — з північного сходу на південний захід, три — з півдня на північ, і 20 — з південного сходу на північний захід). Усі ці випадки вогневої активності буди зафіксовані на невстановленій відстані на північ і північний схід від місця розташування камери. Наступного дня, перебуваючи у підконтрольному «ДНР» с. Саханка (24 км на північний схід від Маріуполя), члени патруля Місії чули три вибухи, оцінені як постріли з озброєння невстановленого типу на південно-південний захід і два вибухи невизначеного походження на захід від своєї позиції. Усі ці вибухи були зафіксовані на невстановленій відстані. У підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (колишня назва — с. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя), СММ чула дев’ять вибухів, оцінених як розриви снарядів з озброєння невстановленого типу за 500 м на північний захід.

Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Луганській області, у тому числі 14 вибухів, якщо порівнювати з періодом із вечора 10 до вечора 11 грудня, коли було зафіксовано близько 100 вибухів. Перебуваючи у підконтрольному уряду с. Трьохізбенка (32 км на північний захід від Луганська) команда СММ чула 14 вибухів (вісім з яких було оцінено як мінометні постріли, а шість — розриви мінометних мін) за 5–6 км на північний захід.

СММ уточнювала повідомлення про обстріли. У підконтрольній «ДНР» Саханці у присутності офіцера Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК), членів «ДНР» і ЗМІ патруль Місії бачив п’ять свіжих місць ударів. За оцінкою спостерігачів, чотири з них утворилися в результаті влучення 122-мм артилерійських снарядів, а ще одна — 82-мм мінометної міни, що ймовірно були випущені з сектора між західно-північним заходом і північним заходом. На першому місці удару в ґрунті СММ бачила воронку за 20 м від будівлі школи, і зафіксували осколкові пошкодження стіни та металевих дверей, а також вибиті вікна на першому та другому поверхах будівлі. На другому місці удару спостерігачі бачили велику пробоїну на північно-західному куті школи, а також пошкоджені вікна. На третьому місці члени патруля Місії бачили обвалену стелю житлового будинку. На четвертому місці СММ бачила воронку на сільськогосподарському полі поблизу цього будинку та школи. На п’ятому місці спостерігачі зафіксували осколкові пошкодження металевих дверей гаража. Директор школи повідомив спостерігачам, що обстріл стався минулого ранку.

У підконтрольному уряду м. Попасна (69 км на захід від Луганська) у присутності військовослужбовців Збройних сил України (ЗСУ) та ЗМІ Місія зафіксувала свіжу воронку в полі, за 75 м від урядового блокпоста. Проаналізувавши воронку, спостерігачі визначили, що вона утворилася від влучення 82-мм мінометної міни, випущеної з південно-південно-західного напрямку.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів в районах н. п. Станиця Луганська, н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Через невиконання положень рішення ТКГ доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг деяких зон на цих ділянках. За звітний період на жодній з трьох ділянок робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів зафіксовано не було.

У ніч із 8 на 9 грудня, камера СММ у Станиці Луганській зафіксувала 11 невеликих спалахів, оцінених як одиночні постріли зі стрілецької зброї, чотири з них, за оцінкою спостерігачів, були здійснені в межах ділянки розведення. О 10:29 12 грудня, перебуваючи поблизу урядового блокпосту на північ від моста в Станиці Луганській, члени патруля Місії чули постріл зі стрілецької зброї за 500 м на захід (за оцінкою, поза межами ділянки розведення). Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що розведення сил і засобів цього дня не проводитиметься.

СММ відзначила спокійну ситуацію на ділянці розведення в районі Золотого.

Об 11:20, перебуваючи за 2 км на північно-північний схід від підконтрольного «ДНР» Петрівського члени патруля Місії чули п’ять одиночних пострілів за 3 км на західно-південний захід, але не змогли встановити, чи вони були здійснені в межах ділянки розведення. Спостерігачі відзначили, на блокпості «ДНР» на північному краю Петрівського не було нікого. Окрім того, вони бачили, що блокпост був відкритий, однак бетонні блоки залишалися на місці. Неозброєний член «ДНР» повідомив спостерігачам, що в цьому місці більше не буде блокпоста (див. Щоденний звіт СММ від 12 грудня 2016 року).

СММ продовжує здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

За лініями відведення, але поза межами виділених місць зберігання, у підконтрольних уряду районах члени патруля Місії бачили такі одиниці озброєння: дві самохідні гаубиці (2С3 «Акація», 152 мм), кожна з яких була завантажена на вантажівку-платформу, що рухалася у південному напрямку поблизу м. Краматорськ (83 км на північ від Донецька), а також один зенітний ракетний комплекс (9К37), що стояв на захід від м. Маріуполь (102 км на південь від Донецька). У підконтрольному «ЛНР» смт Юр’ївка (27 км на захід від Луганська) СММ бачила один танк (Т-72) без дула гармати, що стояв на території фабрики. Неозброєний охоронець, який стояв біля вхідних воріт, відмовив членам патруля Місії у доступі на територію фабрики*.

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних уряду районах за межами відповідних ліній відведення Місія зафіксувала шість протитанкових гармат (МТ-12 «Рапіра», 100 мм) і знову констатувала відсутність ще шести протитанкових гармат, відсутність яких вперше було відмічено 12 жовтня 2016 року.

СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння ЗСУ, розташування якого відповідає лініям відведення. Члени патруля Місії зафіксували відсутність наступних одиниць озброєння: 12 танків (Т-72) (двох — з 5 березня, а ще десяти — з 10 листопада 2016 року, а також чотирьох мінометів (2Б9 «Волошка», 82 мм), відсутність яких було вперше відмічено 10 листопада 2016 року.

Окрім зазначених вище бойових машин поблизу Авдіївки, спостерігачі зафіксували наявність інших бойових броньованих машин[2] у зоні безпеки. У підконтрольних уряду районах, поблизу м. Гірське (63 км на захід від Луганська), СММ бачила три броньовані машини. Спостерігачі також зафіксували, за їхніми оцінками, бронетранспортер (БТР-4), що стояв поблизу с. Галицинівка (29 км на північний захід від Донецька).

Місія уточнювала повідомлення про проблеми з водопостачанням у районах поблизу Луганська (див. Щоденний звіт СММ від 8 грудня 2016 року). У підконтрольних «ЛНР» с. Весела Гора та с. Обозне (16 км та 18 км на північ від Луганська відповідно) два продавці повідомили СММ, що в селах не було води з 4 до 10 грудня, але два дні тому водопостачання відновилося. За словами трьох співробітників насосної станції у підконтрольному «ЛНР» с. Раївка (16 км на північний захід від Луганська), водопостачання станції більше не здійснюється з підконтрольного уряду смт Петрівка (27 км на північ від Луганська), натомість вода постачається з підконтрольного уряду с. Старий Айдар (20 км на північний захід від Луганська). У підконтрольному «ЛНР» смт Врубівській (22 км на південний захід від Луганська) дві мешканки (віком 45-50 років) селища повідомили СММ, що водопостачання в населеному пункті відсутнє з 1 грудня і вони використовують криниці.

СММ здійснювала моніторинг державного кордону між Україною та Російською Федерацією в районах, які наразі не контролюються урядом. Перебуваючи у підконтрольному «ЛНР» с. Леонове (колишня назва — с. Червоний Жовтень, 83 км на південь від Луганська) упродовж години, СММ констатувала спокійну ситуацію.

СММ продовжила спостерігати за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не розірвалися, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • Наявність попереджувального знака про мінну небезпеку, побаченого спостерігачами на південний схід від блокпоста «ЛНР» на південь від моста в Станиці Луганській, не дозволила патрулю Місії проїхати на схід у напрямку дачного масиву (в межах ділянки розведення). Озброєні чоловіки повідомили спостерігачам, що вони не можуть гарантувати безпеку СММ через можливу наявність у цих районах мін і боєприпасів, що не розірвалися. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Із підконтрольної «ЛНР» сторони команда Місії не змогла скористатися дорогами другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого–Первомайська. Озброєні члени «ЛНР» повідомили СММ про те, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачів через наявність мін і боєприпасів, що не розірвалися. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному «ДНР» Петрівському члени патруля Місії відзначили, що роботи з розмінування дороги, що веде на захід від ділянки розведення, не проводилися. Патруль Місії не зміг проїхати цією дорогою через загрозу наявності мін і відсутність гарантій безпеки. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • У двох окремих випадках патрулі Місії не змогли проїхати по дорозі між підконтрольними урядові с. Катеринівка та м. Попасна (64 км та 69 км на північний захід від Луганська відповідно) із жодної сторони. Військовослужбовці ЗСУ на блокпості у Попасній повідомили СММ, що вони отримали накази не пропускати спостерігачів. У Катеринівці патруль Місії бачив на дорозі протитанкові загородження та попереджувальні знаки про мінну небезпеку. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль СММ не зміг перетнути міст у підконтрольному уряду м. Щастя (20 км на північ від Луганська) із жодної сторони. Військовослужбовці ЗСУ повідомили спостерігачам, що район замінований. Озброєні члени «ЛНР» повідомили про те, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачів через загрозу наявності мін. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольній «ЛНР» Юр’ївці СММ бачила танк, який стояв на території фабрики. Доступ туди був заборонений охоронцем, який не назвався. Місія поінформувала про це СЦКК.

Затримка:

  • На блокпості «ДНР», розташованому на південний захід від Донецька, озброєні чоловіки затримали спостерігачів більше ніж на півтори години. Місія поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *