В ОБСЄ продовжують фіксувати обстріли зі сторони окупованих територій

Останні новини від Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ) на основі інформації, що надійшла станом на 11 грудня 2016 року, 19:30.

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Порівняно з попереднім звітним періодом у Донецькій області Місія констатувала приблизно таку саму кількість порушень режиму припинення вогню в період із вечора 9 до вечора 10 грудня, а 11 грудня — зменшення кількості таких порушень. У Луганській області СММ зафіксувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню у період із вечора 9 до вечора 10 грудня, а 11 грудня — збільшення кількості таких порушень, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом. СММ уточнювала повідомлення про обстріли у Донецьку, Докучаєвську, Григорівці та Жовтому. Спостерігачі здійснювали моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах населених пунктів Станиця Луганська, Золоте та Петрівське, де вони знову зіткнулися з обмеженнями доступу.* Місія відвідала чотири прикордонні райони, які наразі не контролюються урядом.

У Донецькій області в період із вечора 9 до вечора 10 грудня Місія зафіксувала приблизно таку саму кількість порушень режиму припинення вогню, що і за попередній звітний період, у тому числі понад 235 вибухів. Упродовж наступної доби спостерігачі зареєстрували зменшення кількості таких порушень, у тому числі близько 100 вибухів[1].

Більшість порушень режиму припинення вогню, зафіксованих Місією, сталася у районах на північний схід від Маріуполя та в районі Авдіївки, Ясинуватої та Донецького аеропорту. Щонайменше половина із загальної кількості вибухів (100), зареєстрованих у Донецькій області в період із вечора 10 до вечора 11 грудня, пролунали поблизу Дебальцевого.

10 грудня, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата протягом п’яти годин, команда СММ чула 76 вибухів невизначеного походження за 2–4 км на захід і південний захід. Камера СММ в Авдіївці зафіксувала 22 вибухи невизначеного походження за 3–5 км на східно-південний схід від місця розташування камери.

11 грудня камера СММ в Авдіївці зафіксувала 14 вибухів невизначеного походження, п’ять вибухів у повітрі та близько 40 снарядів невизначеного типу, що пролетіли з північного заходу на південний схід і з півночі на південь. Усі ці випадки вогневої активності відбулися на відстані від 2 до 6 км на східно-південний схід і південний схід.

Упродовж дня 10 грудня Місія зафіксувала більше 130 вибухів у районах на північний схід та схід від Маріуполя.

Уранці в підконтрольному уряду с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) спостерігачі чули два вибухи, які вони оцінили як постріли з 82-мм міномета й один вибух — розрив мінометної міни калібру 82 мм за 1 км у північному напрямку. Зі своєї позиції поблизу підконтрольного «ДНР» с. Заїченко (26 км на північний схід від Маріуполя) спостерігачі чули 43 вибухи невизначеного походження, а також інтенсивний вогонь зі стрілецької зброї тривалістю близько восьми хвилин. Усі ці порушення режиму припинення вогню сталися за 3–5 км на південний захід і захід. Здійснюючи патрулювання поблизу підконтрольного уряду с-ща Ломакине (15 км на північний схід від Маріуполя), СММ чула вісім вибухів, із них чотири були оцінені спостерігачами як мінометні постріли за 2 км на південний схід, а ще чотири — розриви 120-мм мінометних мін за 2 км на північний схід.

У підконтрольному «ДНР» с. Безіменне (30 км на схід від Маріуполя) в другій половині дня Місія чула 34 вибухи невизначеного походження на невстановленій відстані на північний захід і захід.

Камера СММ у Широкиному зафіксувала вогневу активність у такій хронологічній послідовності: 12 активно-реактивних снарядів із північно-північного сходу на східно-південний схід, шість залпів (ймовірно менше ніж по шість ракет у кожному), за оцінкою, із реактивної системи залпового вогню (РСЗО) за 2–3 км на північно-північний схід; а також два активно-реактивні снаряди з північного сходу на південний захід та 11 вибухів у повітрі на невстановленій відстані на північний схід від місця, де встановлено камеру. Перебуваючи за 1,5 км на південний захід від підконтрольного уряду м. Маріуполь (102 км на південь від Донецька), спостерігачі чули 23 вибухи невизначеного походження на невстановленій відстані на північний схід від своєї позиції.

11 грудня камера СММ у Широкиному зареєструвала три вибухи, оцінені як розриви 82-мм мінометних мін приблизно за 2,5 км на північний схід від розташування камери.

11 грудня, патрулюючи у м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) та його околицях упродовж більше ніж 3,5 годин, члени патруля Місії чули 48 вибухів невизначеного походження та безперервний вогонь з великокаліберного кулемета, що тривав п’ять хвилин. Усі ці епізоди вогневої активності відбулися щонайменше за 5–10 км на північний захід.

У період із вечора 9 до вечора 10 грудня спостерігачі не зафіксували жодного вибуху в Луганській області та відзначили зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом. Однак, у період із вечора 10 до вечора 11 грудня спостерігачі констатували збільшення кількості таких порушень, у тому числі близько 100 вибухів, якщо порівнювати з попередньою добою.

Увечері 10 грудня в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (колишня назва — м. Стаханов, 50 км на захід від Луганська) команда СММ чула десять вибухів, оцінених як артилерійський вогонь за 5–10 км на північний захід від своєї позиції. Перебуваючи в Кадіївці у другій половині наступного дня (ближче до вечора), менше ніж за 10 хвилин Місія чула від 50 до 100 вибухів, оцінених як вогонь з мінометів та автоматичних гранатометів, а також більше 100 черг із кулеметів за 15–20 км на південний захід.

СММ уточнювала повідомлення про обстріли в житлових районах.

Так, 10 грудня спостерігачі відвідали Куйбишевський район підконтрольного «ДНР» м. Донецьк (5 км на захід від центру Донецька), де зафіксували пошкодження будинків на вулицях Грозненській, Арбатській, Дружби та Хіміків. Члени патруля Місії відзначили розбиті вікна, посічені осколками стіни та паркани шістьох будинків і двох багатоповерхівок, у тому числі часткову зруйновану стіну та дах одного із будинків і частково зруйнований металевий паркан іншого будинку. Окрім цього, спостерігачі бачили зруйнований цегляний паркан біля іншого будинку. Вони зафіксували чотири воронки поблизу цих будинків. За оцінкою команди СММ, ці воронки виникли внаслідок розривів 122-мм артилерійських снарядів, випущених із північно-західного напрямку. У тому ж місці спостерігачі бачили ще одну воронку, яка, на їхню думку, була спричинена розривом артилерійського снаряда калібром не менше 122 мм. Воронки були заповнені водою й уламками. П’ять місць ударів знаходилися за 0,5–6 м від згаданих будинків.

Місцевий житель розповів про незначні порізи на спині, завдані йому осколками віконної шибки, яка розбилася внаслідок розриву снаряда. Троє жителів порізно повідомили Місії, що обстріл стався 7 грудня у період із 22:00 до 00:00.

Прибувши до підконтрольного «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південь від Донецька), спостерігачі побачили свіже місце удару за 3–4 м від гаража, а також свіжі осколкові пошкодження на металевих дверях гаража та на даху сусіднього будинку. Виконавши аналіз місця удару, вони визначили, що пошкодження були спричинені розривом снаряда, випущеного з системи озброєння невстановленого типу з південно-західного напрямку.

У підконтрольному «ДНР» с. Григорівка (68 км на південь від Донецька) СММ бачила 15 свіжих воронок за 20–30 м на захід від шести пошкоджених будинків. Спостерігачі відмітили, що у всіх шести будинках були вибиті вікна, а у п’яти із них осколками було пошкоджено стіни, дахи та паркани. За оцінкою патруля Місії, ці пошкодження утворилися внаслідок розривів 120-мм мінометних мін, випущених із західного напрямку.

10 грудня в підконтрольному «ЛНР» с. Жовте (17 км на північний захід від Луганська) спостерігачі зафіксували дві свіжі пробоїни (у віконній рамі та шибці з північного боку будинку), за їхньою оцінкою, спричинені влученням 7,62-мм кулі, випущеної з північного напрямку.

СММ продовжує здійснювати моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах н. п. Станиця Луганська, н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Через невиконання положень рішення ТКГ доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг деяких зон на цих ділянках. За звітний період на жодній з трьох ділянок робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів зафіксовано не було.

7 грудня камера СММ у Станиці Луганській зафіксувала вісім спалахів (за оцінкою, в межах ділянки розведення).

10 грудня патруль Місії бачив свіжу воронку за 2 м від передової позиції Збройних сил України (ЗСУ), розташованої на північ від мосту. Команда СММ виконала аналіз воронки й визначила, що вона утворилася від розриву гранати, випущеної з піддульного гранатомета (ГП-25) з південно-західного напрямку. Приблизно за 50 м на південь від нульової північної позиції «ЛНР» на мості спостерігачі бачили свіжу воронку, яка, за їхніми оцінками, була спричинена розривом гранати, випущеної з піддульного гранатомета з північно-західного напрямку.

8 грудня камера СММ у Золотому зафіксувала три вибухи невизначеного походження на невстановленій відстані на південно-південний схід. Місія не змогла встановити, чи сталися ці вибухи в межах ділянки розведення сил і засобів.

11 грудня спостерігачі відзначили відсутність блокпосту «ДНР» на північному в’їзді до Петрівського. За словами озброєного члена «ДНР» у Петрівському, цей блокпост був демонтований.

Місія продовжує здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

На основі доступних СММ даних повітряного спостереження 7 грудня було виявлено дві буксирувані гаубиці поблизу підконтрольного уряду смт Сартана (15 км на північний схід від Маріуполя) та дві РСЗО неподалік с. Богданівка (41 км на південний захід). Наявність зазначених одиниць озброєння в цих районах є порушенням відповідних ліній відведення.

Місія також відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних уряду районах СММ зафіксувала РСЗВ (БМ-21 «Град», 122 мм) та шість самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм). Спостерігачі відмітили відсутність 16 самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм), відсутність яких вперше було відзначено в листопаді 2016 року. Як і раніше, два місця зберігання не використовуються, водночас у цих місцях були відсутні шість мінометів (2Б11 «Сани», 122 мм, відсутність яких було вперше відзначено в жовтні 2016 року) і два зенітні ракетні комплекси (9К35 «Стріла-10», 120 мм, відсутність яких вперше було зареєстровано в лютому 2016 року).

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин[2] і зенітних установок у зоні безпеки. Так, 10 грудня спостерігачі бачили одну броньовану машину (МТ-ЛБ) зі встановленою на ній зенітною установкою (ЗУ-23-2, 23 мм) поблизу підконтрольного «ЛНР» с-ща Молодіжне (63 км на північний захід від Луганська).

10 грудня в підконтрольних уряду районах СММ зафіксувала один БТР неподалік смт Миронівський (62 км на північний схід від Донецька), дві бойові машині піхоти (БМП-2) поблизу смт Новотошківське (53 км на захід від Луганська) та один БТР-60 біля м. Щастя (20 км на північ від Луганська). 11 грудня в підконтрольних уряду районах команда Місії бачила одну броньовану машину (БРДМ-2) поблизу смт Врубівка (72 км на захід від Луганська), одну зенітну установку (ЗУ-23-2, 23 мм) неподалік смт Комишуваха (68 км на захід від Луганська), одну броньовану машину (МТ-ЛБ) зі встановленою на ній зенітною установкою (ЗУ-23-2, 23 мм) й одну БМП-2 біля м. Попасна (69 км на захід від Луганська), одну зенітну установку (ЗУ-23-2, 23 мм) й одну СНАР-10 поблизу с. Троїцьке (69 км на захід від Луганська), а також одну БМП-1 неподалік від підконтрольної уряду Богданівки.

СММ здійснювала моніторинг кордону між Україною та Російською Федерацією в районах, які наразі не контролюються урядом. Перебуваючи на пункті пропуску поблизу м. Вознесенівка (колишня назва — м. Червонопартизанськ, 65 км на південний схід від Луганська) протягом більш ніж години, а також на двох пішохідних пунктах перетину поблизу смт Краснодарський (58 км на південний схід від Луганська) упродовж приблизно 40 хвилин на кожному з них, і на прикордонному пункту перетину поблизу м. Новоазовськ (40 км на схід від Маріуполя) протягом 35 хвилин, команда Місії відзначили звичайний пасажиро-транспортний потік. Спостерігачі бачили, як одна комерційна тентована вантажівка перетинала кордон у Новоазовську.

СММ продовжує стежити за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ.

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не розірвалися, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • 10 й 11 грудня в підконтрольному «ДНР» Петрівському патруль Місії не зміг скористатися дорогою на захід у напрямку ділянки розведення через загрозу наявності мін і відсутність гарантій безпеки. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 10 грудня патруль Місії не зміг проїхати на схід у напрямку дачного масиву поблизу ріки Сіверський Донець, побачивши попереджувальний знак про мінну небезпеку, встановлений південніше моста в Станиці Луганській. Озброєні чоловіки повідомили, що цей район не був розмінований. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 10 грудня патруль Місії не зміг проїхати далі на захід через наявність протитанкових загороджень, встановлених на південь від моста в Станиці Луганській (за межами ділянки розведення). Озброєні чоловіки повідомили, що цей район не був розмінований. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 10 грудня патруль СММ не зміг проїхати дорогою між передовою позицією ЗСУ на північ від моста в Станиці Луганській та блокпостом ЗСУ, розташованим на північ від моста, оскільки офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив, що ця ділянка дороги не була очищена від мін і боєприпасів, що не розірвалися. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 10 й 11 грудня патруль Місії не зміг скористатися дорогами другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого–Первомайська з підконтрольної «ЛНР» сторони. Озброєні члени «ЛНР» повідомили, що вони не можуть гарантувати безпеку СММ через загрозу наявності мін і боєприпасів, що не розірвалися. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 10 грудня патруль Місії не зміг прохати дорогою між підконтрольною уряду частиною Золотого та ділянкою розведення, оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили спостерігачам про те, що через наявність мін користуватися цією дорогою небезпечно. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 10 та 11 грудня патруль Місії не зміг проїхати через міст, розташований на південь від підконтрольному уряду Щастя, ні з однієї, ні з іншої сторони. За словами військовослужбовців ЗСУ, міст був замінований. Озброєний член «ЛНР» повідомив спостерігачам, що роботи з розмінування дороги, яка веде до моста, не проводилися. Спостерігачі також бачили, що через цю дорогу натягнуто колючий дріт. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 11 грудня спостерігачі не змогли проїхати на схід із підконтрольної уряду Богданівки в напрямку с. Вікторовка (42 км на південний захід від Донецька), після того як офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив Місії, що він не може посприяти забезпеченню безпеки спостерігачів на цій дорозі. Офіцер із СЦКК додав, що дорога й досі замінована. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 11 грудня біля підконтрольного «ЛНР» Жовтого патруль Місії не зміг проїхати по дорозі, що веде на північний схід у напрямку ріки Сіверський Донець, оскільки вона була перекрита гілками дерев і попереджувальними знаками про мінну небезпеку. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 11 грудня військовослужбовці ЗСУ на в’їзді до підконтрольного уряду с-ща Розквіт (47 км на північний схід від Луганська) заборонили СММ проїзд до цього населеного пункту через припущення, що один із членів патруля Місії був громадянином Російської Федерації. СММ поінформувала про це СЦКК.

Затримка:

  • 10 грудня в Петрівському спостерігачам довелося чекати протягом 20 хвилин перш ніж озброєний член «ДНР» пропустив спостерігачів у село. СММ поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *