Що відбувається на окупованій території? Звіт ОБСЄ

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та збільшення їхньої кількості в Луганській області, якщо порівнювати з попереднім звітнім періодом. СММ продовжила здійснювати моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах населених пунктів Станиця Луганська, Золоте та Петрівське, де спостерігачі зіткнулися з обмеженням свободи пересування*. Місія зафіксувала наявність озброєння, розміщеного з порушенням ліній відведення, а також констатувала відсутність озброєння в місцях зберігання. Спостерігачі здійснювали моніторинг ремонтних робіт на лініях електропередачі в районі між Авдіївкою та Ясинуватою. СММ спостерігала за ситуацією, в якій перебувають цивільні особи на контрольних пунктах в’їзду-виїзду. Місія відвідала один прикордонний район, який наразі не контролюється урядом.

СММ констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області (у тому числі близько 230 вибухів), якщо порівнювати з попереднім звітнім періодом, коли було зафіксовано 659 вибухів[1].

Камера СММ в підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) у ніч із 8 на 9 грудня зафіксувала 14 вибухів невизначеного походження за 4–6 км на східно-південний схід і схід від місця, де встановлена камера. Після опівночі 9 грудня камера СММ на шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) зафіксувала одну освітлювальну ракету за 5–7 км на північний схід.

Перебуваючи за 4 км на північний захід від підконтрольного «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька), члени патруля Місії чули п’ять вибухів, оцінених як мінометні постріли за 2 км на захід, після чого спостерігачі зафіксували п’ять розривів мінометних мін за 2–3 км на північ і сім вибухів, оцінених як мінометний вогонь за 1–2 км на захід. Крім того, команда СММ чула 160 вибухів (158 — невизначеного походження та два — оцінені як розриви гранат з автоматичного гранатомета) і численні перехресні черги  та постріли з гармати бойової машини піхоти (БМП-2, 30 мм), великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Усі ці випадки вогневої активності були зафіксовані за 0,5–3 км на південно-південний-захід, південний захід і захід. Більшість порушень режиму припинення вогню відбулися протягом однієї години. Патрулі СММ, які перебували в Авдіївці та поблизу підконтрольного «ДНР» с-ща Крута Балка (16 км на північ від Донецька), також чули деякі з вищезазначених порушень.

Перебуваючи на північно-східній околиці підконтрольного уряду с. Кам’янка (20 км на північ від Донецька), за 1–3 км на південний захід і захід спостерігачі чули 16 вибухів (вісім вибухів невизначеного походження та ще вісім вибухів, оцінених як постріли з озброєння невстановленого типу) і більше 200 пострілів зі стрілецької зброї.

Перебуваючи в підконтрольному «ДНР» с. Саханка (24 км на північний схід від Маріуполя), за 1–2 км на захід від своєї позиції, СММ чула і бачила щонайменше 20 черг із гармати бойової машини піхоти (БМП-2, 30 мм), випущених у західному напрямку. Зі своєї позиції за 1 км на південь від підконтрольного уряду с. Лебединське (16 км на північний схід від Маріуполя) спостерігачі чули 11 вибухів (дев’ять вибухів, оцінених як розриви снарядів з озброєння невстановленого типу, і два вибухи невизначеного походження), а також сім вибухів у повітрі. Зазначені випадки вогневої активності були зафіксовані на невстановлених відстанях на північний схід, східно-північний схід і схід. У підконтрольному «ДНР» с. Заїченко (28 км на північний схід від Маріуполя) члени патруля Місії чули дев’ять вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на південний захід і захід від своєї позиції.

У Луганській області Місія відзначила збільшення кількості випадків порушень режиму припинення вогню, у тому числі щонайменше 62 вибухи в порівнянні з одним вибухом, зафіксованим попереднього дня. Перебуваючи в підконтрольному урядові с. Лобачеве (17 км на північний захід від Луганська), протягом сорока хвилин спостерігачі чули більше 50 вибухів (20 — за оцінкою, постріли з автоматичних гранатометів за 1 км на південь і 30 — постріли з гармати БМП за 2 км на південний захід). Зі своєї позиції на південь від підконтрольного «ЛНР» с–ща Новий (54 км на захід від Луганська) СММ чула 12 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на північний схід.

СММ уточнювала інформацію, отриману від Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) щодо обстрілів у підконтрольному «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька), які відбулися 6 та 7 грудня. У житловому районі Докучаєвська мешканка міста показала спостерігачам свою квартиру на третьому поверсі будівлі, яке виходить на захід. Члени патруля Місії бачили, що одне з вікон пробите 12,7-мм снарядом, випущеним із південно-західного напрямку.

СММ продовжує здійснювати моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах н. п. Станиця Луганська, н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Через невиконання положень рішення ТКГ доступ СММ на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг деяких зон на цих ділянках. За звітний період на жодній з трьох ділянок робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів зафіксовано не було.

У підконтрольній уряду Станиці Луганській офіцер Збройних сил України (ЗСУ) повідомив СММ, що процес розведення сил і засобів не почався, оскільки необхідного для його початку семиденного періоду режиму тиші дотримано не було. Він додав, що роботи з розмінування також не проводилися.

На блокпості в Золотому офіцери ЗСУ з СЦКК сказали спостерігачам, що ЗСУ готові відкрити контрольний пункт в’їзду-виїзду.

СММ продовжує здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У підконтрольних уряду районах Місія зафіксувала дев’ять самохідних гаубиць (2С3 «Акація», 152 мм) і шість буксируваних гаубиць (Д-30, 122 мм) поблизу с. Богоявленка (46 км на південний захід від Донецька), що є порушенням ліній відведення. У підконтрольних «ДНР» районах СММ бачила один танк за 1 км на південь від Саханки.

За лініями відведення, але поза межами виділених місць зберігання, у підконтрольних уряду районах члени патруля Місії бачили такі одиниці озброєння: два зенітні ракетні комплекси (9К33 «Оса», 120 мм), з яких один  — 8 грудня поблизу м. Покровск (55 км на північний захід від Донецька), а ще один — на північ від с. Берестове (90 км на північний схід від Донецька), а також один зенітний ракетний комплекс (9К37) на захід від Маріуполя.

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідали критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних уряду районах, за межами відповідних ліній відведення, команда СММ бачила шість протитанкових гармат (МТ-12 «Рапіра», 100 мм) і 24 буксирувані гаубиці (18 2А36 «Гіацинт-Б», 152 мм, і шість 2А65 «Мста-Б», 152 мм). Спостерігачі констатували відсутність 22 протитанкових гармат (МТ-12 «Рапіра», 100 мм), відсутність однієї з яких було вперше відзначено 24 квітня 2016 року, а ще 21 — 3 листопада 2016 року. Окрім того, як і раніше відсутні вісім буксируваних гаубиць (2А65 «Мста-Б», 152 мм), що вже відзначалося раніше.

СММ ще раз відвідала постійні місця зберігання озброєння, розташування яких відповідає лініям відведення. У місці зберігання озброєння ЗСУ члени патруля Місії знову зафіксували відсутність 19 танків (Т-64). Спостерігачі також вперше відзначили наявність додаткової одиниці озброєння. У постійному місці зберігання озброєння «ЛНР» СММ відзначила наявність усього озброєння, факт відведення якого до цього місця раніше було підтверджено.

Місія зафіксувала бойові броньовані машини в зоні безпеки[2]. 8 грудня в підконтрольних уряду районах члени патруля Місії бачили одну БМП у Станиці Луганській. 9 грудня команда СММ бачила одну БМП-1 в Кам’янці, а також три бронетранспортери (БТР-80) поблизу Лебединського. У підконтрольних «ЛНР» районах спостерігачі бачили одну БМП-1, яка стояла в с. Сміле (31 км на північний захід від Луганська). 5 грудня безпілотний літальний міні-апарат (БПЛА) СММ зафіксував наявність двох БТР і однієї БМП в Станиці Луганській (поза межами ділянки розведення).

У підконтрольному «ДНР» с. Саханка (24 км на північний схід від Маріуполя) до патруля Місії на цивільному автомобілі з номерними знаками Російської Федерації під’їхали четверо озброєних чоловіків з автоматами (АК-47) і почали розмовляти зі спостерігачами. Вони були одягнені в форму військового типу. Двоє з них відрекомендувалися як громадяни Російської Федерації.

СММ продовжувала спостерігати за ситуацією, в якій перебувають цивільні особи на контрольних пунктах в’їзду-виїзду. 8 грудня на урядовому блокпості в с–щі Березове (31 км на південний захід від Донецька) спостерігачі бачили близько 150 пішоходів і 270 пасажирських автомобілів, що прямували в підконтрольні уряду райони. Черги в протилежному напрямку не було. Командир прикордонників на урядовому блокпості в с–щі Новотроїцьке (36 км на південний захід від Донецька) повідомив СММ, що максимальну допустиму вагу товарів, які може перевозити одна особа до непідконтрольних уряду районів, було збільшено з 50 до 75 кг.

Патруль Місії відзначив,  що на дерев’яному трапі, який з’єднує зруйновані частини моста в Станиці Луганській, ремонтні роботи не проводилися. Переносячи важкі сумки та коробки, люди насилу спускалися та піднімалися по дерев’яному трапу. Час від часу люди падали через те, що поверхня трапа була слизька.

Місія продовжує проводити моніторинг ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення, координацію яких здійснює СЦКК. СММ спостерігала за проведенням ремонтних робіт на лінії електропередачі в районі між підконтрольною уряду Авдіївкою та підконтрольною «ДНР» Ясинуватою, яка забезпечує електроенергією Донецьку фільтрувальну станцію (4 км на північний захід від Ясинуватої). Згодом ремонтна бригада поінформувала команду Місії, що роботи були успішно завершені, а електропостачання фільтрувальної станції буде відновлено. Перебуваючи в цьому районі спостерігачі чули порушення режиму припинення вогню (див. вище). У другій половині дня СММ повідомила СЦКК про необхідність сприяння дотриманню режиму припинення вогню для того, щоб патруль Місії зміг безпечно залишити район. За успішного сприяння з боку СЦКК режим припинення вогню було відновлено.

СММ здійснювала моніторинг державного кордону між Україною та Російською Федерацією в районах, які наразі не контролюються урядом. Спостерігачі відзначили спокійну ситуацію, перебуваючи протягом 90 хвилин, на прикордонному пункті пропуску в смт Ізварине (52 км на південний схід від Луганська). Спостерігачі бачили як п’ять пішоходів увійшли на територію України. Патруль Місії також зафіксував 43 автомобілі (30 — з українськими номерними знаками, 12 — з номерними знаками Російської Федерації, а також один — з табличками «ЛНР») й одну вантажівку (з українськими номерними знаками), які очікували виїзду з території України.

СММ продовжила спостереження за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не розірвалися, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • У підконтрольному «ДНР» Петрівському члени патруля Місії відзначили, що роботи з розмінування дороги на захід від ділянки розведення не проводилися. Патруль Місії не зміг проїхати цією дорогою через загрозу наявності мін і відсутність гарантій безпеки. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Дорожнє загородження на південь від моста в Станиці Луганській перешкоджало проїзду патруля Місії на схід у напрямку дачного масиву. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Із боку «ЛНР» патруль Місії не зміг отримати доступ до другорядних доріг ділянки розведення в районі Золотого–Первомайська. Озброєні члени «ЛНР» заявили, що не можуть гарантувати безпеку спостерігачів через загрозу наявності мін і боєприпасів, що не розірвалися. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Дорогу між підконтрольним уряду н. п. Золоте-3 (60 км на захід від Луганська) та ділянкою розведення було перегороджено бетонними плитами та колючим дротом, що завадило патрулю Місії проїхати нею. На узбіччях дороги спостерігачі також помітили декілька знаків, що попереджали про мінну небезпеку. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Спостерігачі не змогли проїхати через міст у підконтрольному уряду м. Щастя (20 км на північ від Луганська) із жодного боку, оскільки, за словами військовослужбовців ЗСУ, міст був досі замінований. Озброєні члени «ЛНР» повідомили, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачів Місії через можливу наявність мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Вхід до постійного місця зберігання озброєння ЗСУ було заблоковано нещодавно зрубаним деревом, водночас військовослужбовців ані на території об’єкта, ані поблизу нього помічено не було. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ відмовили спостерігачам у доступі до сектора місця розміщення відведеного важкого озброєння ЗСУ, який за їхніми словами, наданий іншому підрозділу, командир якого був відсутній. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • На блокпості поблизу Лебединського солдат ЗСУ не пропустив патруль Місії далі на схід. Він повідомив спостерігачам, що присутні на блокпості військовослужбовці не були поінформовані про пересування команди СММ у цьому районі. СММ поінформувала про це СЦКК і, після 90 хвилин очікування на сприяння в отриманні доступу, команда Місії вирішила залишити це місце.
  • Члени патруля Місії не змогли проїхати далі на блокпості в с. Жовте (17 км на північний захід від Луганська), оскільки дорога була перекрита гілками дерев і знаками, що попереджають про мінну небезпеку. СММ поінформувала про це СЦКК.

Затримка:

  • У Петрівському патруль СММ був змушений чекати приїзду озброєного члена «ДНР» протягом 30 хвилин, який потім дозволив СММ проїхати далі в населений пункт. Озброєний член «ДНР» також додав, що будь-які питання щодо цього випадку необхідно спрямовувати до «керівництва» «ДНР». СММ поінформувала про це СЦКК.

Доступ за умови:

  • На місці розміщення відведеного важкого озброєння військовослужбовці ЗСУ надали доступ спостерігачам після того, як дізналися, що серед спостерігачів патруля немає громадян Російської Федерації. Окрім того, вони надали лише піший доступ до місця розміщення. (Об’єкт знаходився за 500 м від місця, де патруль Місії був змушений припаркувати свої автомобілі). СММ поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *