В Києві з лікарні втік хворий пацієнт

За інформацією ДЗ «Український центр з контролю та моніторингу МОЗ України» 1 вересня 2016 року було зареєстровано 2 випадки підозри захворювання на ботулізм у Києві.

Одному пацієнту ввели протиботулічну сироватку в реанімаційному відділенні 1 вересня 2016 року, динаміка стану здоров’я – позитивна. Інший пацієнт самовільно покинув лікувальний заклад 3 вересня 2016 року. Наразі його місце перебування невідоме.

За інформацією ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ України» при лабораторному дослідженні крові, сечі та промивних вод зі шлунку хворих (реакції нейтралізації на білих мишах) ботулотоксин не виявлено.

За результатами розслідування проведеного ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ України» встановлено, що захворювання пов’язано зі вживанням м’ясних консервів (курячої тушонки), придбаних у супермаркеті.

Для продовження розслідування випадку пов’язаного зі споживанням харчових продуктів та відповідного реагування ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ України» направлено відповідний лист до територіального органу Держпродспоживслужби, що реалізує державну політику щодо безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, санітарного законодавства та державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів у Києві.

Довідково:

Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи.

Збудник (Clostridium botulinum) широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через ЗО хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин.

Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу. Протягом останніх років у виникненні ботулізму не останню роль грають консервовані в домашніх умовах гриби.

У жодному разі не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута чи деформована.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *