Нардепам хочуть обмежити виїзд з України

У Верховній Раді України зареєстровано проект законопроекту, яким пропонується обмежити право на виїзд з України народним депутатам.

Авторами змін до законів виступають Вадим Денисенко, Дмитро Любінець та Ірина Суслова.

Законопроектом пропонується внести зміни до Законів України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» та «Про статус народного депутата  України».

Зокрема, до підстав для тимчасових обмежень у праві виїзду громадян України за кордон пропонується додати пункт щодо обмеження такого права повноважним народним депутатам України, стосовно яких Генеральним прокурором України (виконувачем обов’язків Генерального прокурора України) внесено до Верховної ради України подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата – до повернення подання Головою Верховної Ради України Генеральному прокурору України (виконуючому обов’язків Генерального прокурора України), або до закінчення семидесяти двох годин після прийняття Верховною Радою України  рішення про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України.

Також пропонується до обов’язків народного депутата додати обов’язок утримуватися від приватних поїздок за кордон, не пов’язаних із виконанням ним своїх повноважень, у випадку внесення щодо нього  Генеральним прокурором України (виконувачем обов’язків Генерального прокурора України) до Верховної ради України подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата, – до повернення подання Головою Верховної Ради України Генеральному прокурору України (виконуючому обов’язків Генерального прокурора України), або до закінчення семидесяти двох годин після прийняття Верховною Радою України  рішення про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України.

Відповідно до ст. 80 Конституції України та ст. 27 Закону України «Про статус народного депутата України» народному депутату України гарантується депутатська недоторканність на весь строк здійснення депутатських повноважень. Народний депутат України не може бути без згоди Верховної Ради України притягнутий до кримінальної відповідальності, затриманий чи заарештований.

Законом України «Про Регламент Верховної Ради України», а саме   Главою 35, передбачено порядок розгляду питань про згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України. Законодавчий механізм розгляду зазначених питань є недосконалим та містить низку прогалин. Беручи до уваги інститут депутатської недоторканості, існуючий механізм притягнення народного депутата України до відповідальності не передбачає можливості застосування щодо нього запобіжних заходів, зокрема, в частині тимчасових обмежень права виїзду за кордон,  передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України, до надання згоди та прийняття відповідного рішення Верховною Радою України.

Таким чином, враховуючи низький рівень правової та політичної культури українського парламенту, окремі народні депутати України,  щодо яких внесено подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт, зловживаючи наданими їм повноваженнями та використовуючи наявні юридичні колізії, намагаються уникнути передбаченої кримінальної  відповідальності.

Тому одним із шляхів вирішення даної проблеми є внесення відповідних змін до чинного законодавства, які, з одного боку, зобов’язали б народних депутатів України, щодо яких внесено подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт, утримуватися від приватних, не пов’язаних із здійсненнями ними своїх повноважень, поїздок за кордон, а з іншого – надали повноваження Генеральній прокуратурі України застосовувати щодо таких народних депутатів України тимчасові обмеження права виїзду за кордон.

Основною метою законопроекту є:

попередження зловживання наданими повноваженнями та ухилення від передбаченої чинним законодавством відповідальності народними депутатами України, щодо яких Генеральним прокурором України (виконувачем обов’язків Генерального прокурора України) до Верховної Ради України внесено подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт;

запобігання спробам переховуватись від органів досудового розслідування та/або суду з боку народних депутатів України, щодо яких Генеральним прокурором України (виконувачем обов’язків Генерального прокурора України) до Верховної Ради України внесено подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *