Гройсман: З 1 серпня усі державні закупівлі мають здійснюватися через електронну систему ProZorro

З 1 серпня 2016 року усі державні закупівлі в Україні мають здійснюватися через систему публічних електронних закупівель ProZorro. Керівники державних органів, що не здійснять такого переходу, мають бути звільнені. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду у середу, 1 червня.

“1. 08 – це той час, коли усі мають перейти на електронні закупівлі. Система буде вдосконалюватися, але нею треба сьогодні користуватися”, – заявив Володимир Гройсман під час розгляду питання про запровадження електронної системи закупівель.

Голова Уряду наголосив, що керівники органів державної влади, які не перейдуть з 1 серпня на державні закупівлі через систему ProZorro, мають бути звільнені. “Ті, хто у системі державної влади, там, де ми приймаємо рішення про призначення, маємо усіх позвільняти. Це лише відсутність політичної волі і невиконання закону. При чому, з публікацією тих, хто не зміг це зробити, – підкреслив він. – Якщо у керівника немає політичної волі для того, щоб чесно закуповувати, він не потрібен державі і суспільству. Нехай іде на інший хліб”, – наголосив Володимир Гройсман.

“Те, що десь є максимум закупівель через “Прозоро”, а десь мінімум говорить тільки про єдине: немає політичної волі на впровадження – раз, не усі ще зрозуміли, що державна гривня – це державна, а не власна. Але ми дуже швидко усім усе роз’яснимо”, – зазначив Прем’єр-міністр.

Володимир Гройсман зауважив, що найкращою за показником упровадження системи ProZorro в Україні є Дніпропетровська область. Разом з тим, коментуючи регіони, у яких справи йдуть не так добре, він зауважив: “У мене питання буде лише єдине: чим допомогти, як заохотити усі закупівлі робити через систему “Прозоро”?” .

Голова Уряду наголосив, що здійснення закупівель через систему публічних електронних закупівель ProZorro дає можливість заощадити десятки мільярдів гривень. “Прозора система закупівель має охоплювати 100% державних закупівель у нашій країні. Це десятки мільярдів гривень, які можуть бути заощаджені”, – заявив Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр зауважив, що ціни деяких позицій при закупівлях відрізняються майже удвічі. “Це означає, що ми можемо або удвічі більше закуповувати, або удвічі менше витрачати, розподіляти ресурси. І я думаю, що для нас це теж має бути одним дуже важливим пріоритетом. Немає чого свої брудні руки ділкам сувати в національний бюджет. Це є принципово важливе питання для кожної сфери”, – підкреслив він.

“Хай у когось рука відсохне купувати цукор або щось інше на 40% дорожче. Що це за 40%? Це мільярди, які забрали у пенсіонерів, армії, мільярди з соціальних виплат, врешті-решт розвитку економіки”, – наголосив Володимир Гройсман.

За його словами, стандартна система державних закупівель є абсолютно неефективна, натомість, система державних закупівель “Прозоро” є абсолютно сучасна, конкурентна і якісна.

Голова Уряду наголосив, що потрібно забезпечити розвиток національної економіки і збільшити надходження до Державного бюджету, водночас важливо дуже ощадливо витрачати ці кошти.

“Перед Урядом стоїть завдання, з одного боку, розвинути національну економіку, з іншого боку – наповнити Державний бюджет і через цей бюджет модернізувати усі сфери життя, а також забезпечити ефективну соціальну політику і соціальний захист громадян. Це є дуже важливо”, – наголосив Володимир Гройсман.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *