Гройсман: Завдання Уряду – вирвати країну зі злиднів

Завдання Уряду – вирвати країну зі складної економічної ситуації, в якій вона знаходиться, що можливо лише шляхом відродження національної економіки, розвитку бізнесу та подолання корупції у цій сфері. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман в ефірі телеканалу “1+1” увечері четверга, 19 травня.

“Наше завдання – вирвати країну зі злиднів. А це можливо зробити, тільки коли у нас буде економічне зростання”, – заявив Володимир Гройсман.

З цією метою потрібно зробити багато кроків, зазначив він. Так, серед пріоритетів Уряду – дерегуляція та проведення справжньої боротьби з корупцією. Одним із проявів останнього стало прийняте напередодні Урядом рішення про запровадження єдиної ринкової ціни на газ. Також у цьому напрямку потрібно провести публічну, відкриту приватизацію державних підприємств, що забезпечить надходження прямих інвестиції в економіку держави та створення робочих місць, зазначив Глава Уряду.

Прем’єр-міністр зауважив, що сьогодні у державній власності знаходяться 3,5 тис. підприємств, 300 з яких – мають стратегічне значення, а 1700 – не підлягають приватизації. “Знаєте чому? Тому що на них гріють руки і завжди все робили для того, щоб не допустити публічної приватизації. Щоби ці підприємства працювали не на колективи, не на українську економіку, не на конкурентність нашої держави і на якісний продукт, а щоб працювали на коло людей, які мають відношення до призначення директора, до визначення менеджменту цієї компанії”, – зазначив Володимир Гройсман.

“Усі підприємства, які не мають стратегічного значення, мають бути продані на відкритих аукціонах. Там будуть створені робочі місця, там будуть нові технології, там буде нормальна заробітна плата, там буде вироблений національний продукт, цей національний продукт буде конкурентний. Інакше ми завжди будемо в злиднях”, – наголосив він.

У цьому контексті Уряд продовжить проведення публічних конкурсів щодо призначення керівників державних підприємств. При цьому, керівництво компаній має отримувати гідну винагороду, що окупиться значно більшим надходженнями до Державного бюджету від результатів їхньої роботи та викорінить підстави для корупції.

“Треба робити усе, щоби професійний менеджмент отримував не хабарі олігархів, не сидів на зарплатах у олігархів, отримуючи по сто, по двісті, по триста тисяч доларів на місяць, а робив добросовісно свою роботу, приносив за мільйон мільярди і служив українському суспільству. Тоді це буде не популізм, це буде відкрито, і це буде чесно”, – зазначив Прем’єр-міністр.

“Якщо ми будемо змінювати економіку, якщо ми будемо чесно управляти державними підприємствами, ці підприємства будуть генерувати прибуток в Державний бюджет. Врешті-решт, цей Державний бюджет буде компенсувати дефіцит Пенсійного фонду, цей Державний бюджет буде фінансувати зарплату медсестри”, – зауважив він.

Також із метою боротьби з корупцією Кабінет Міністрів вживатиме заходів для запуску електронного декларування найближчим часом. “Я хочу, щоби на це [електронні декларації високопосадовців] подивився кожен український громадянин. Все те, що було таємним, має стати явним, і це буде реальний крок до наведення порядку”, – зауважив Володимир Гройсман.

Голова Уряду наголосив, що в Україні потрібно розвивати національну економіку та бізнес, тому що саме він буде виробляти “гроші, які люди будуть отримувати на власне життя”. “У нас сьогодні в країні вчитель отримує 100 доларів. Це є абсолютно неприйнятним. Але для того, щоб заплатити 200 або 500, ми маємо зробити усе для того, щоби національна економіка мала такий ресурс”, – наголосив Прем’єр-міністр.

“Я би хотів, щоби кожен з вас отримав нормальну заробітну плату, щоб ви безпечно ходили вулицями, щоб ви приходячи в лікувальний заклад отримували якісну діагностику і якісне лікування, щоби державними активами управляли люди, які є відкритими і публічними, а українські компанії коштували стільки, скільки коштують іноземні компанії на публічних біржах, а не так, як це є сьогодні. Це шлях, до якого ми маємо прийти”, – підкреслив він.

Володимир Гройсман висловив переконання, що комплексність дій спільно Уряду, Парламенту та Президента України дозволить створити умови для сталого економічного зростання країни.

“Я глибоко вірю у те, що нам вдасться забезпечити економічне зростання, що ми зможемо реально підвищити рівень життя українських громадян, що ми дамо можливість українському війську зміцнити нашу обороноздатність, а кожному відчути, що з кожним роком ситуація не погіршується, а зміцнюється в кращий бік”, – зазначив він.

При цьому, Прем’єр-міністр закликав українське суспільство до розуміння, підтримки та несприйняття популізму. “Без вас, без вашої участі підняти країну нереально. Якщо ви вважаєте, що це можливо зробити, ми станемо з вами на ті ж самі граблі, на яких стояли 25 років, – підкреслив Володимир Гройсман. – Настав той час, коли українське суспільство зрозуміє необхідність правильних, чесних і відповідальних кроків. Ми розраховуємо на вашу підтримку. Без вас нічого не буде”.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *