Що пообіцяли Порошенко та Луценко

Президент України Петро Порошенко та новообраний Генеральний прокурор України Юрій Луценко під час пленарного засідання 12 травня 2016 року поділилися своїм баченням роботи Генпрокуратури. Наводимо витяги із стенограми пленарного засідання:

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! У Верховну Раду я прибув з Палацу “Україна”, де зараз відбувається урочиста асамблея з нагоди 50-річчя перебування на київській посаді Його Святості Патріарха України Філарета. Я прошу оплесками підтримати Його Святість з цієї урочистої нагоди. (Оплески)

Дуже дякую. Прошу сідати.

Друге. Я хотів подякувати Верховну Раду за ухвалення реформаторських змін до Закону “Про Генеральну прокуратуру”. Велике дякую вам за це. Бо на сьогоднішній день ці зміни до закону дозволяють – можливо, це комусь і не подобається, – це право депутатів… (Шум у залі) Це право депутатів в демократичній країні. Але скасування сталінського загального нагляду запровадження генеральної інспекції, яка дозволяє забезпечити рішучу боротьбу з корупцією всередині Генеральної прокуратури, замість тої профанації, яку намагалися організувати окремі політикани, одягнені в прокурорські мундири абсолютно без результативно… (Шум у залі) (Оплески) …кроки, які дозволяють на сьогоднішній день залучити нових, чесних патріотів, які будуть мати можливість забезпечувати реальні зміни в прокуратурі, я вважаю, що це величезний крок до реформування прокуратури.

На жаль, перші кроки по реформуванню виявилися не дуже вдалими. І це не тому, що були неправильні тести, я наголошую на тому, що тести були складені якісно, і не тому, що були неякісні іспити організовані, це теж було дуже добре. А хочу наголосити, що лише зміною Генерального прокурора реформу прокуратури здійснити неможливо. Не підуть люди, які мають адвокатську практику, суддівську практику, люди, які мають відповідні звання та досвід (знання та досвід!) на заробітну платню в 2,5 тисячі гривень.

Ми маємо зробити все для того, щоби створити такі самі умови в нової реформованій прокуратурі, як ми це зробили в Національному антикорупційному бюро, спеціалізованій антикорупційній прокуратурі для того, щоби своїми ефективними діями реформована прокуратура здійснила виконання тих завдань, які ставила перед нею Революція Гідності.

Цей закон дозволяє мені подати кандидатуру нового Генерального прокурора.

Два місяці пройшло з тих пір, поки був направлений у відставку, який був відправлений у відставку Віктор Миколайович Шокін, і ми не маємо можливості далі чекати. Тому я в ту саму хвилину подаю кандидатуру Генерального прокурора, і цим Генеральним прокурором буде Юрій Віталійович Луценко. (Оплески)

Я прошу не хвилюватися, в тому числі і шановних народних депутатів. Я впевнений в тому, що Юрій Віталійович Луценко має більше морального права вимагати справедливості. Він за свої переконання пішов на ешафот в той час, як деякі народні депутати дуже ефективно співпрацювали, в тому числі і з попередньою владою. (Оплески) Він не зрадив своїм переконанням у в’язниці, він чесно, пліч-о-пліч зі мною і з багатьма вами був поруч на Майдані.

І нам зараз, Генеральній прокуратурі потрібен важковаговик, який не буде керуватися помстою, який не буде керуватися бажанням розправитися з кимось. Це буде той Генеральний прокурор, який буде виходити виключно з почуття справедливості. І саме справедливість буде тим, що потрібно повернути українському народу! Бо багато з тих, хто на сьогоднішній день пропонувалися, мали були продемонструвати свою ефективність і в тому, щоб посадити друзів, і в тому, щоб розслідувати злочини Майдану, злочини 2 травня Будинку профсоюзів в Одесі, корупційні злочини, які зараз передані під юрисдикцію Національного антикорупційного бюро. І я впевнений, що швидкими ефективними кроками Юрій Луценко, враховуючи його високий авторитет в суспільстві, створить і примножить високу довіру до прокуратури. В той же час, не можна червоною фарбою мазати всіх її представників. Там багато порядних та професійних людей, які готові працювати в команді і робити реформи.

Тому я прошу припинити політичний феєрверк і шоу, і сподіваюся на те, що Верховна Рада України сьогодні надасть згоду і підтримає мою пропозицію на призначення Генеральним прокурором Юрія Віталійовича Луценка. Дякую вам за увагу.

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановний пане Президент! Шановні народні депутати, шановні співвітчизники! Я усвідомлюю, що зараз маю сказати слова, які потім маю реалізувати у справу. У мене великий і професійний, і політичний досвід, в тому числі і досвід поразок. І я прекрасно розумію, що іду не до слави і не до легкої роботи.

Перше, що я хочу сказати. Шановні колеги! Мені дуже неприємно, що через мене було внесено поправку в діючий Закон про прокуратуру. Я, безумовно, вважаю, що це не зовсім правильна практика, і ніколи б на це пішов, якби зміг знайти людину, в яку повірив би Президент, парламент і суспільство, що він може зламати нинішню неефективну, а часто злочинну систему, і має більше бажання це зробити ніж я.

Ба більше, тим, хто розказує про освіту і необхідність юридичної освіти на посаді Генпрокурора, хочу нагадати. Дорога моя Юлія Володимирівна, нас з вами посадили професіонали з юридичною освітою. Освіта – не запорука того, що прокуратура буде працювати на закон і суспільство. (Оплески) У мене на робочому столі зараз дома, а якщо оберете, і в Генпрокуратурі завжди буде стояти алюмінієва кружка, з якою я просидів у 157 камері Лук’янівського СІЗО, а потім – в Менській виправній колонії, з якої пив 2,5 роки чай, як нагадування про те, що беспредел і політичні замовлення є неможливими в новій Україні. (Оплески)

Свою освіту я здобував 4 роки на посаді міністра внутрішніх справ. І якщо Янукович після ретельного року пошуків, за що б мене посадити, придумав посадку за незаконне святкування Дня міліції, ну правда, відповідно до указу Президента і бюджету України, то це запорука того, що я там ніколи не займався незаконними речами і не буду займатися, але тим не менше зміг керувати цим міністерством, в тому числі з юридичної фахової точки зору. Також я свою юридичну освіту здобув на лаві підозрюваного, на лаві засудженого, на лаві зрештою людини, яка з тюрми сказала, що я буду найбільшим оптимістом цієї країни. Я буду продовжувати ним залишатися.

Шановні колеги, я погодився на пропозицію Петра Олексійовича Порошенка піти на цю посаду, бо усвідомлюю, що без реалізації гасла “Закон один для всіх”, без справедливості для кожного, незалежно від його політичних уподобань або місця знаходження, партійної чи іншої приналежності у нової України немає шансів.

Я, лідер фракції БПП, найбільшої фракція нового українського парламенту, гостро відчуваю, що ми мусимо змінити не тільки закони, а і їх виконання, нагляд за ними, змінити всю атмосферу ставлення до закону і до людини. І саме тому я погодився піти на цю посаду. В умовах смертельно вражених корупцією органів слідства, прокурорів, судів, я розумію, що буде це зробити дуже важко, якщо говорити чесно, майже неможливо. Я це розумію. Але ця робота якраз для мене.

Так, я виходив з тюрми і сказав: “Через півроку буде революція”. Мої найближчі друзі тоді біля скроні пальцями крутили і казали: “Луценко, по-моєму, несповний розуму”. А яка революція була тоді, весною 2014 року. Я помилився на декілька тижнів. Ми змогли! Ми, всі разом, змогли скинути банду Януковича, всім, озброєну “Беркутом”, голими руками, правда, страшною ціною. Ми змогли, бо вірили! (Оплески)

Так, ми на фронті змогли зупинити найбільшу військову потугу на європейському континенті: до зубів озброєних “зелених чоловічків”, а потім і регулярні війська російської армії. Ми змогли! Я впевнений, що ті люди, які вірять, можуть.

“Е=мс2” – писав Ейнштейн. Енергія дорівнює набагато більше, ніж маса. Я думаю, що спільна енергія і ті, хто вийшов на Майдан і делегував нас сюди, має спрацювати і в прокуратурі. Зрештою, оптимісти змінюють світ, а песимісти здобувають лайки у Фейсбуку. (Оплески)

Я іду в ГПУ, я готовий піти в ГПУ з прийнятим вами новим законом, який нарешті дає можливість в найближчий час відкритий заочний, але відкритий суд банди Януковича і зрадників держави, які сховалися в Криму і на окупованій частині Донбасу. (Оплески)

І коли юна колега порівнює це з законами 16 січня. Дорога моя колега, я тоді якраз лежав зі струсом мозку в лікарні, коли приймалися ці закони. І хочу вам сказати: закони 16 січня приймалися проти людей, а сьогоднішні закони приймаються проти тих можновладців, які вбивали наших співвітчизників, а сьогодні ховаються за кордоном. Не смійте порівнювати ці закони. Це нечесно і не морально! (Оплески)

Я йду в Генпрокуратуру, щоб завдяки прийнятому вами новому закону завести нових людей з юридичною освітою, які ніколи там не працювали. Я вірю, що тільки так можна змінити “генеральний могильник” на справжній адвоката держави та людей. Розраховую знайти, власне, в самій Генпрокуратурі чесних професіоналів, які збереглися там при всіх владах в цій країні. Я дуже розраховую на цих чесних слідчих в особливо важливих справах, прокурорах, інших працівників, бо всі хочуть жити в новій країні.

Ніхто не забув, як на Майдані дружини генералів міліції нарізали бутерброди, а прокурорські працівники одягали цивільне і виходили на Майдан. Я вірю, що вони там все ще є і ми зможемо їм, разом з новими людьми, об’єднати в команду, яка служитиме закону і людям, а не Мамоні. Саме з ними, я сподіваюсь, активізувати справи проти високопосадових осіб, які, на жаль, останнім часом не радують нас своєю появою в судах. Я також збираюся відновити слідство про проданих і закритих справах з минулого, і сучасної влади України. Одночасно хочу відверто заявити для всієї громадськості, Генпрокуратура не саджає, тільки суд може прийняти рішення про те чи винна людина. Я не маю жодної помсти.

Колеги, я знаю книжку Лі Куан Ю вже півтора десятки років, в мене трішки інша філософія. Треба так обирати друзів, щоб їх не треба було садити в тюрму.

Я не маю списку в голові кого маю посадити. Я не маю жодної помсти за всі роки в 157-й дев’ятиметровій камері Лук’янівського СІЗО, ні до кого. Вибачте, що затягую час, в один момент, коли ця ненависть і бажання помсти мене терзало десь перший, другий місяць, я прочитав священні тексти буддизму Дхаммапада, де сказано: дурень той, хто має помсту, вона розірве його зсередини так само, як алмаз розриває скелю, в якій він народився. І я зрозумів, що люди, які вкрали у мене 2,5 роки можливості жити, працювати, любити, не отримають ні одної секунди мого життя на волі для помсти. Цього не буде. (Оплески)

Але, але я буду сповідувати в роботі два принципи. Перший. Той, хто вчинив злочин, має відповісти, і мені байдуже колір його партійного білета, його безпартійність, місце народження, прізвище, національність, релігія – закон один для всіх.

Але не менш важливо, колеги, в роботі Генпрокуратури не тільки каральна функція. Дуже важливо відстоювати права громадян від свавілля влади: поліції, прокурорів, суддів, чиновників. Тому, я вважаю, що треба припинити практику перетворення правоохоронних органів в політичні проекти і бізнес-холдинги олігархів. Треба припинити практику використання оперативно-розшукових справ і слідчих дій як бізнес-підтримку відповідних олігархічних структур. Даю вам слово, що ніхто, крім процесуального, вірніше, крім конкретного керівника, не буде знаходитися на нарадах у прокуратурі: ні депутат, ні бізнесмен, ні партійний керівник.

Да, ви, як і інші громадяни, маєте можливість заходити до керівників місцевих, регіональних, Генеральної прокуратури, мої двері будуть відкриті для народних обранців, вуха – також. Але ні один слідчий і наглядаючий прокурор не повинен з вами обговорювати деталі справи. Я вважаю це неприйнятним. Норма про генеральну інспекцію, яку, дякую, сьогодні провели в законі, дає мені можливість викинути з прокуратури тих, хто не буде підтримувати такі підходи.

Шановні друзі, я хочу ще раз сказати, я прекрасно розумію, що мене чекає величезний спротив системи…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Віталійович, я даю вам ще 30 секунд, у нас час дуже обмежений, прошу завершувати, 30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. …спокусу популістів з першого дня розстилати, ще до того як щось зробив, я дуже буду просити колективної підтримки зміни Генпрокуратури. Я помилявся в своєму житті. Боюсь, що ще помилюся.

Помиляється кожен, той, хто працює. Головне – не повторювати помилок. Я свої помилки не повторю, і розраховую на вашу конструктивну критику, ті, хто сьогодні за мене не буде голосувати, щоб ці помилки я бачив.

З другого боку, я розраховую на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Я розраховую на товариську підтримку всіх тих, хто стояв по ночам на Майдані і мріяв про нову країну. Я йду туди, щоби Генпрокуратура стала інструментом суспільства задля справедливості і нормального життя. Дякую.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *