Що робитимуть в Україні Бальцаревич та Міклош?

Під час брифінгу співголови Групи стратегічних радників Лєшек Бальцерович та Іван Міклош представили цілі та завдання Групи – допомогти українській владі пришвидшити і зробити незворотнім процес глибоких реформ в Україні.

Радник Президента України, представник Президента у Кабінеті Міністрів України Лєшек Бальцерович наголосив на позитивних зрушеннях у проведенні реформ та змінах в економіці України.

«Незалежна, демократична, реформована та економічно розвинута Україна надзвичайно важлива для Європи», – зазначив представник Президента у Кабінеті Міністрів.

«Починається економічне зростання і воно буде продовжуватись, якщо будуть продовжуватись реформи. А реформи повинні мати підтримку не тільки в Уряді, але й в парламенті», – підкреслив він.

Представник Президента в Уряді назвав чотири головні цілі, яких потрібно досягти у проведені реформ в Україні. Укріплення стабільності фінансів, бюджету, банківської системи та економіки, що є дуже важливою передумовою для укріплення економічного зростання. Крім того, проведення реформ для укріплення економічного зростання та укріплення законної держави, що включає в себе і боротьбу з корупцією, а також перебудова структури держави, включно із проведенням децентралізації.

 

За його словами, потрібні також нові процедури формування бюджету «для того, щоб він не змінювався 50 разів на рік». Укріпленню економічного зростання в Україні сприятиме скорочення привілеїв для монополій та привілеїв олігархів, створення сприятливого середовища для розвитку малих підприємств. «Це однин із найважливіших показників того, що ситуація в Україні змінюється», – сказав Лєшек Бальцерович.

Представник Президента в Уряді наголосив на важливості створення умов для зростання конкуренції, чому сприятиме співпраця із європейським співтовариством, дерегуляції, прискоренні антикорупційної роботи, проведенні реформи прокуратури та судів.

Лєшек Бальцерович підкреслив, що дякуючи політиці української влади вдалося уникнути катастрофи в бюджетній сфері, Національним банком України зроблено важливі кроки по стабілізації банківської системи та грошової політики.

«Україна вже не залежить від імпорту газу з Росії», – констатував Лєшек Бальцерович і зазначив, що «це рекорд в Європі, жодної іншої такої країни немає».

За його словами, прискорюється процес диверсифікації експорту, відтепер ЄС стає найголовнішим партнером України. Наша держава також має «величезний прогрес» в рейтингу легкості ведення бізнесу від Світового банку Doing Business.

В свою чергу, співголова Групи стратегічних радників та керівник групи радників Прем’єр-Міністра Іван Міклош наголосив, що Група надаватиме українському Уряду максимальну допомогу у продовжені реформ. Він висловив думку, що за останні два роки було зроблено більше, ніж за останні 20 років до цього у проведенні реформ в Україні.

«Наша роль – не заміна Уряду чи інших органів. Наша роль – допомагати реформаторам, запобігати прийняттю поганих рішень та підтримувати добрі ініціативи. Наша група працюватиме для всіх – для Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента, Верховної Ради. Ми працюватимемо з громадськими організаціями, бізнесовими асоціаціями. Ми будемо працювати з усіма, хто бажає прискорити і поглибити реформи», – підкреслив Іван Міклош.

Керівник групи радників Прем’єр-Міністра наголосив на важливості політичної підтримки реформ. «Я завжди говорю, що реформи – це завжди більше політична проблема, аніж технічна. Технічно ми знаємо, що необхідно робити, але дуже важливо мати лідерство реформ і добру комунікацію реформ. Адже найбільшою загрозою для реформ та успішного майбутнього України – це популізм, бо популізм не пропонує рішень, а лише бажає використати важкі часи для реалізації своїх цілей, а не цілей суспільства», – зазначив він.

 

Серед досягнень він назвав зниження дефіциту фінансів з 10% у 2014 році до 2-2,5% у 2015-му.

Водночас, Іван Міклош акцентував на необхідності прискорення судової реформи, реформи прокуратури та проведення приватизації. «Є багато методів боротьби з корупцією і один із них – ефективна судова система, прокуратура. Але один із найефективніших методів боротьби з корупцією – це зменшення простору для корупції, лібералізація, дерегуляція і приватизація», – зазначив співголова Групи радників.

Радник Прем’єр-міністра також наголосив, що економічне зростання в Україні можливо лише за умови проведення радикальних реформ і додав, що глибокі реформи забезпечать реалізацію стратегії «win-win» – коли від рішучих економічних реформ, дерегуляції, ефективної боротьби з корупцією, покращення інвестиційного клімату, прозорої приватизації, створення конкурентного середовища і сприятливих передумов для розвитку малого бізнесу, виграє не лише Україна, а й країни-сусіди.

За словами Івана Міклоша в Групі стратегічних радників працюватиме не більше 15 осіб, серед яких українські, польські та словацькі експерти.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *