Під час одержання хабарів 200 тис грн та 30 тис доларів США викрито співробітників СБУ

Військовою прокуратурою Південного регіону України в рамках розслідування двох кримінальних проваджень спільно з Департаментом внутрішньої безпеки СБУ викрито співробітників Управління Служби безпеки в Запорізькій області, які, використовуючи службове становище, вимагали неправомірну вигоду від підприємців.

Зокрема, начальник сектору відділу контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Управління СБ України в Запорізькій області та старший оперуповноважений вказаного підрозділу, використовуючи своє службове становище, ініціювали досудове розслідування стосовно службових осіб ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» з метою одержання від них хабара.

Слідство у вказаному провадженні проводилось слідчими органів внутрішніх справ, а вказані працівники СБУ здійснювали його оперативний супровід.

Під час зустрічі з представником ТОВ 26.08.2015 старший оперуповноважений вимагав надати йому та керівництву УСБ України в Запорізькій області неправомірну вигоду в сумі 200 тис грн за не перешкоджання в подальшому фінансово-господарській діяльності товариства та за сприяння в закритті кримінального провадження.

11.09.2015 вказані працівники управління СБУ в Запорізькій області повідомили, що частину неправомірної вигоди в сумі 25 тис грн представник ТОВ повинен перерахувати в завуальованій формі, а саме в якості «благодійної допомоги» на рахунок Запорізького обласного благодійного фонду підтримки правоохоронної діяльності. Інша частина хабара мала бути передана готівкою після закриття кримінального провадження.

Після документування злочинної діяльності 04.02.2015 вказаним особам повідомлено про підозру у вчиненні одержання неправомірної вигоди службовими особами, що займають відповідальне становище, поєднане з вимаганням, тобто у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Проведено обшуки у помешканнях зловмисників, на їх робочих місцях та у Фонді підтримки правоохоронної діяльності.

05.02.2016 судом буде розглянуто клопотання прокуратури про обрання вказаним співробітникам управління СБУ в Запорізькій області запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Крім цього, військовою прокуратурою Дніпропетровського гарнізону розслідується провадження за фактом вимагання службовими особами слідчого відділу цього ж Управління Служби безпеки України неправомірної вигоди у сумі 30 тис доларів США від іноземця, за повернення вилученого в ході обшуку майна та не притягнення до кримінальної відповідальності.

У вказаному провадженні проведено комплекс негласних слідчо-розшукових дій, в результаті яких зафіксовано неодноразові зустрічі, вимагання та погрози з боку працівників Служби безпеки України.

При цьому слідством установлено, що умисел на вимагання неправомірної вигоди виник у зловмисників ще до початку досудового розслідування стосовно зазначеного іноземця і проведення обшуку на його підприємстві, і взагалі усі ці процесуальні заходи мали своєю метою лише шантаж та вимагання неправомірної вигоди.

04.02.2016 військовою прокуратурою Дніпропетровського гарнізону проведено обшуки за місцем проживання та роботи працівників СБУ.

Слідчому в особливо важливих справах 1 відділення слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 КК України.

До суду направлено клопотання про застосування щодо нього запобіжного заходу у вигляді арешту.

На даний час перевіряється причетність до скоєння цього злочину інших співробітників Запорізького управління СБУ.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *