У Києві шахраї відібрали в іноземця фірму, за яку він заплатив сім мільйонів доларів США. Відео

Шевченківське управління столичної поліції розслідує кримінальне провадження щодо заволодіння корпоративними правами та майном товариства, на балансі якого перебувають приміщення у Києві загальною площею майже дев’ять тисяч квадратних метрів.

Слідчі поліції встановили, що 47-річний киянин, голова спостережної ради акціонерного товариства «А», вигадав та організував злочинну схему заволодіння коштами у великих розмірах. Чоловік створив товариство з обмеженою відповідальністю «К», до діяльності якого юридично не мав жодного стосунку, однак керівником і працівниками цієї фірми були контрольовані ним люди. А відтак продав ТОВ складські приміщення, які належали йому як основному акціонеру підприємства «А».

Після цього почав пошуки покупця для продажу ТОВ «К». Його пропозицією зацікавився іноземний інвестор. Ірландець перерахував директору товариства з обмеженою відповідальністю сім мільйонів доларів США. Відтак керівник ТОВ передала покупцю свої корпоративні права, печатку, установчі документи і приміщення, які були на балансі товариства.

Відразу після підписання договору про купівлю-продаж товариства аферисти підробили протокол загальних зборів ТОВ «К», згідно якого власником корпоративних прав товариства стала інша людина. Завдяки фіктивному протоколу, підписаному «заднім» числом, на момент оборудки ТОВ не мало права здійснювати угоду купівлі-продажу, а керівник (продавець) давно був переобраний. Рішення суду, до якого звернувся «новий» псевдовласник фірми, позбавило іноземного покупця всіх прав на це підприємство.

Майже дев’ять років знадобилося потерпілій стороні, аби у судах вищих інстанцій визнати неправомірним це рішення. У результаті всі інші договори, висновки, рішення, які базувалися на рішенні суду першої інстанції, були переглянуті. І правоохоронці змогли юридично довести шахрайські дії аферистів, які, до слова, поки триває судова тяганина, продовжують використовувати незаконно здобуті приміщення і отримувати прибутки, здаючи їх в оренду. Більше того, за розповіддю представника потерпілого, шахраї, не бажаючи програти ряд господарських судів, надали свідоцтво про смерть іноземця. Тож чоловік вимушений був приїжджати до України й засвідчувати у консульстві та в судових інстанціях, що він живий.

Двом фігурантам кримінального провадження – чоловікові та його дружині – оголошено про підозру у скоєнні шахрайства, вчиненого в особливо великих розмірах групою осіб (ст. 190 Кримінального кодексу України). Після проведення санкціонованого обшуку у їхньому помешканні слідчі поліції отримали ряд речових доказів, що підтверджують злочинну діяльність подружжя.

Правоохоронці докладають максимум зусиль, щоб дослідити складну злочинну схему та притягнути винних до відповідальності. Кримінальні правопорушення, передбачені ч. 3 та ч. 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) та ч. 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України, караються позбавленням волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Нині, у межах досудового розслідування, поліцейські ретельно вивчають зібрані матеріали, а також встановлюють інших осіб, причетних до шахрайської оборудки, аби дати правову оцінку діям кожного учасника злочинної групи.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *