Щодо розслідувань злочинів вчинених відносно активістів Всеукраїнського громадського руху «Автомайдан»

Територіальними прокуратурами вжито заходів щодо притягнення до кримінальної відповідальності правоохоронців і суддів, які вчиняли злочинні дії стосовно активістів Автомайдану з метою залякати та перешкодити їхній діяльності.

Як встановлено слідством, з метою залякування та переслідування протестувальників, придушення акцій протесту службові особи органів ДАІ МВС України вчиняли злочини стосовно активістів Всеукраїнського громадського руху «Автомайдан».

При цьому, діючи з метою перешкоджання організації та проведенню водіями учасників руху Автомайдан мирних акцій протесту, працівники підрозділів Державтоінспекції складали завідомо неправдиві офіційні документи – рапорти, протоколи про нібито вчинені порушення Правил дорожнього руху, які потім слугували одним із головних доказів вини власників автотранспортних засобів у вчиненні правопорушень з метою їх подальшого притягнення до адміністративної відповідальності з позбавленням права керування транспортними засобами.

Загалом слідчими регіональних прокуратур проводилося досудове розслідування у 58 кримінальних провадженнях вказаної категорії.

У таких провадженнях працівниками Державтоінспекції сфальсифіковано матеріали про вчинення адміністративних правопорушень стосовно 63 осіб (місто Київ – 28, Київська – 23, Дніпропетровська – 6, Житомирська – 4 та Черкаська області – 2).

За результатами досудового розслідування до суду направлено 42 обвинувальні акти стосовно 46 осіб, у тому числі стосовно 44 працівників Державтоінспекції (місто Київ – 15, Київська – 15, Черкаська – 7, Житомирська – 4 та Дніпропетровська області – 3), а також 2 суддів (м. Київ та Полтавська область).

Так, 15.10.2014 прокуратурою Київської області направлено до суду обвинувальний акт за ч. 1 ст. 366 КК України стосовно начальника відділення Державної автомобільної інспекції Києво-Святошинського районного відділу ГУМВС України в Київській області, який у період проходження акцій протесту, в порушення вимог чинного законодавства до 14 протоколів про адміністративні правопорушення вніс завідомо неправдиві відомості про нібито невиконання 14 власниками транспортних засобів вимог про зупинку та порушення ними вимог пункту 2.4 Правил дорожнього руху, за що передбачено відповідальність за статтею 122-2 КУпАП.

Цією ж прокуратурою 06.05.2015 скеровано до суду обвинувальний акт за ч. 1 ст. 366, ст. 340 КК України стосовно інспектора ДПС при УДАІ ГУМВС України в області за фактами внесення завідомо неправдивих відомостей до протоколів про адміністративні правопорушення щодо 3 учасників мирних акцій протестів.

Крім того, прокуратурою Дніпропетровської області 28.07.2015 до суду спрямовано обвинувальний акт за ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 343 КК України стосовно співробітників УДАІ ГУМВС України в області за фактами внесення завідомо неправдивих відомостей до протоколів про адміністративні правопорушення відносно 4 учасників мирних акцій протестів.

Прокуратурою міста Києва 27.11.2015 направлено до суду обвинувальний акт за ч. 2 ст. 343, ст. 340 КК України стосовно колишнього начальника та заступника начальника ВДАІ Печерського РУ ГУМВС України в місті Києві за фактами перешкоджання законній діяльності учасникам Всеукраїнського громадського руху «Автомайдан». Досудовим розслідуванням установлено, що зазначені службові особи здійснювали вплив у формі надання усних злочинних вказівок підлеглим працівникам відділу Печерського ДАІ Печерського районного управління ГУМВС України в місті Києві, погрожуючи звільненням з органів внутрішніх справ, з метою добитися прийняття ними незаконних рішень у вигляді безпідставного складання протоколів про нібито вчинення адміністративних правопорушень 4 учасниками Автомайдану.

Прокуратурою Черкаської області 30.11.2015 до суду направлено обвинувальний акт за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 384 КК України стосовно заступника командира взводу ДПС ДАІ при УМВС України в Кіровоградській області, а також інспекторів вказаного підрозділу ДАІ за фактом внесення ними завідомо неправдивих відомостей до рапортів про вчинення порушення Правил дорожнього руху учасником Автомайдану. У подальшому на підставі зазначених рапортів працівником міліції складено протокол про вчинення адміністративного правопорушення, на підставі якого судом активіста Автомайдану незаконно притягнуто до відповідальності із застосуванням адміністративному арешту строком на 15 діб.

У вищезгаданих кримінальних провадженнях триває судовий розгляд.

Встановлені випадки протидії зі сторони суддів, які виносили неправосудні рішення про притягнення до адміністративної відповідальності з метою перешкодити активістам Автомайдану брати участь у мирних акціях протестів.

За результатами розслідування до суду направлено 2 обвинувальні акти про вказані злочини стосовно 2 суддів (місто Київ та Полтавська область – по 1).

Зокрема, прокуратурою міста Києва 22.09.2015 до суду скеровано обвинувальний акт за ч. 2 ст. 375 КК України стосовно судді Києво-Святошинського районного суду, який 29.01.2014 постановив завідомо неправосудне рішення, згідно з яким учасника мирної акції протесту незаконно притягнуто до адміністративної відповідальності за начебто вчинене порушення Правил дорожнього руху.

Прокуратурою Полтавської області 29.04.2015 спрямовано до суду обвинувальний акт за ч. 2 ст. 375 КК України стосовно судді Комсомольського міського суду Полтавської області, яка усупереч вимогам чинного законодавства, розглядаючи адміністративну справу стосовно активіста Автомайдану, винесла завідомо неправосудну постанову про притягнення його до адміністративної відповідальності, передбаченої ст. 122-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. У результаті таких злочинних дій завдано істотну шкоду у вигляді порушення законних прав, свобод і інтересів громадянина, якого упродовж 3 місяців незаконно позбавлено права керувати транспортними засобами.

Судовий розгляд у вказаних провадженнях триває.

Разом із тим триває досудове розслідування у 10 кримінальних провадженнях про вказані злочини у 4 регіонах (місті Києві – 3, Київській – 4, Черкаській – 2, Дніпропетровській областях – 1), у яких 5 особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень (місто Київ – 2, Київська – 2, Черкаська області – 1).

Зокрема, у 5 кримінальних провадженнях цієї категорії повідомлено про підозру 5 суддям, які винесли завідомо неправосудні рішення стосовно активістів громадського руху «Автомайдан» (судді Печерського районного суду міста Києва, суддя Бобринецького районного суду Кіровоградської області, суддя Вишгородського районного суду Київської області, суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області).

Так, прокуратурою міста Києва 17.06.2015 повідомлено про підозру двом суддям Печерського районного суду міста Києва за ч. 2 ст. 375 КК України за фактами винесення ними завідомо неправосудних постанов про накладення на активістів «Автомайдану» адміністративних стягнень за сфальсифікованими працівниками Державтоінспекції матеріалами про вчинення адміністративних правопорушень.

Наразі досудове розслідування у вказаних кримінальних провадженнях завершено та виконуються вимоги ст. 290 КПК України. Найближчим часом обвинувальні акти у таких провадженнях планується направити до суду для розгляду по суті.

Прокуратурою Черкаської області 13.11.2015 повідомлено про підозру судді Бобринецького районного суду Кіровоградської за ч. 2 ст. 375 КК України, який виніс завідомо неправосудне рішення стосовно активіста Автомайдану, зокрема, про притягнення його до адміністративної відповідальності за ст. 122-2 КУпАП з накладенням стягнення у вигляді штрафу та позбавлення права керувати транспортними засобами строком на три місяці.

Прокуратурою Київської області 30.11.2015 повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 375 КК України судді Вишгородського районного суду Київської області та судді Бориспільського міськрайонного суду цієї ж області, які винесли завідомо неправосудні рішення про притягнення активістів громадського руху «Автомайдан» до адміністративної відповідальності.

Відтак, органами прокуратури України вживаються вичерпні заходи до активізації досудового розслідування кримінальних проваджень про злочини, вчинені стосовно учасників Всеукраїнського громадського руху «Автомайдан». В умовах сьогодення забезпечення належного та ефективного слідства у цих провадженнях є одним із головних пріоритетів у їх роботі.

Хід розслідування таких проваджень перебуває на постійному контролі Генеральної прокуратури України.

 

Генеральною прокуратурою України 25.12.2014 розпочато досудове розслідування за фактом вчинення злочинів, передбачених ч.3 ст.28, ч.3 ст.365, ч.3 ст.28, ч.2 ст.364, ч.3 ст.28 ч.2 ст.375, ст. 340 КК України на підставі заяви заступника голови ГО «Всеукраїнське об’єднання Автомайдан» Хаджинова С.В. від 24.12.2014.

Встановлено, що за фактом організації вищими службовими особами Міністерства внутрішніх справ України, зокрема ДДАІ МВС України за попередньою змовою з іншими вищими службовими особами органів прокуратури, судової влади, інших органів державної влади та інших невстановлених осіб масових зловживань службовим становищем, перевищенням влади працівниками правоохоронного органу та постановлення суддею завідомо неправосудних рішень, з метою незаконного переслідування учасників руху «Автомайдан» під час масових акцій протесту у листопаді 2013 – лютому 2014 року шляхом фальсифікації рапортів, на підставі яких учасників акцій протесту притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 122-2 КУпАП, позбавлено права керування автомобілем на різні строки, та настання інших тяжких наслідків.

Крім цього встановлено, що стосовно учасників акції протесту Автомайдан 260 працівниками органів внутрішніх справ складено 613 протоколів про адміністративні правопорушення, на підставі 603 рапортів 155 працівників ДАІ про невиконання вимог інспектора ДПС про зупинку. Судами розглянуто 613 протоколів про адміністративне правопорушення (184 суддів). За результатами розгляду судами першої інстанції за відсутністю складу адміністративного правопорушення закрито 207 проваджень, за рештою стосовно 291 особу притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді позбавлення права керувати транспортним засобом на різні строки та штрафи.

Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні триває.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *