У Мар’їнському районі встановлено особи двох бойовиків

Співробітники Мар’їнської поліції встановили особи двох чоловіків, які обґрунтовано підозрюються в участі в незаконному збройному формуванні. Один зі зловмисників «служив» у батальйоні «Восток», інший – у формуванні «Оплот». Зловмисникам загрожує до 8 років ув’язнення.

Головним завданням верхівки терористів є залучення до своїх лав якомога більшої кількості людей, аби назавжди заплямувати їх та змусити виконувати свої накази. При цьому командири бойовиків не цураються жодних способів, у тому числі брехливих обіцянок про «золоті гори», які нібито чекають на новобранців.

Так, правоохоронцями був встановлений раніше судимий за майнові правопорушення 34-річний житель села Новомихайлівка Мар’їнського району, який у 2014 році брав участь у незаконному збройному формуванні – батальйоні «Восток». «Роботу» в «ДНР» йому запропонував приятель, який проживає на тимчасово окупованій території, у Донецьку. Мовляв, платять добре.

Повіривши обіцянкам терористів, на початку листопада 2014 року чоловік вступив до лав учасників незаконного збройного формування. Під час випробувального терміну працював на кухні під наглядом терориста з позивним «Бородач». Після почав ходити в патруль, охороняючи режимний об’єкт – базу батальйону «Восток». Для «несення служби» йому було видано формений одяг, карабін СКС та 5 набоїв до нього.

Вже через тиждень перебування серед бойовиків чоловік зрозумів, що терористи воюють далеко не за ідею. Єдине, що їх об’єднує – прагнення до збагачення. Але оскільки обіцяних грошей новобранці від командування так і не дочекалися, вони намагалися поживитися за чийсь рахунок. Коли ж і така перспектива стала примарною, бойовики при першій нагоді почали втікати. Багато з них, дочекавшись звільнення або патрулювання поза межами підрозділу, покидали розташування та розходилися по домівках.

У грудні 2014 року через невиплату обіцяних грошових коштів чоловік покинув незаконне збройне формування і виїхав до Росії, де проживав до червня 2015 року. Після повернувся додому в село Новомихайлівка, де перебував до останнього часу.

Аналогічний факт мав місце в сусідній Красногорівці. Цього разу 21-річний місцевий мешканець «клюнув» на обіцянки бойовиків через те, що за натурою був авантюристом та шукачем пригод.

Приятель, який вже «ніс службу» в «ДНР», запропонував раніше судимому за крадіжку 21-річному місцевому жителю вступити до лав бойовиків. При цьому, як водиться, пообіцяв добру зарплатню.

З серпня 2014 року хлопець перебував у батальйоні «Оплот» і здійснював охорону різних об’єктів. За словами підозрюваного, для несення служби йому було видано формений одяг, автомат і магазин з патронами. «Прослуживши» два тижні, новобранець зрозумів, що грошей йому не заплатять, і вирішив утекти.

Після «служби» у лавах бойовиків хлопчина намагався уникнути покарання та блукав по всій області у пошуках легкої наживи, промишляючи грабежами та розбоями. Зокрема, на його рахунку крадіжка велосипеда. Але найбільшим «досягненням» у злочинній діяльності підозрюваного став розбійний напад у Красноармійську, коли він разом з подільником наніс тілесні ушкодження пастуху та відібрав у нього корову, після чого був затриманий місцевими правоохоронцями.

Обидва факти участі у бандформуваннях внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 260 «Створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їх діяльності» Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу щодо підозрюваних, яким загрожує від 3 до 8 років позбавлення волі.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *