Україна приєдналася до програми ЄС “Креативна Європа”

Віце-прем`єр-міністр – Міністр культури України В`ячеслав Кириленко та Єврокомісар з питань освіти, культури, молоді та спорту Тібор Наврачич підписали Угоду між Урядом України та Європейською Комісією про участь України у програмі ЄС «Креативна Європа».

 

На урочистій церемонії підписання також були присутні представники Уряду України, Європейської Комісії, дипломатичного корпусу України та Програми  «Культура і Креативність».

В`ячеслав Кириленко відзначив, що з підписанням Угоди про приєднання до програми «Креативна Європа» перед Україною відкриваються великі можливості для співпраці українських та європейських митців  для розвитку культурної сфери.

 

 

«Сьогодні дуже важливий для України день.  Ми довго йшли до цієї мети та доклали певних зусиль, і за сприяння наших європейських партнерів досягли результату. Зараз складні часи для всієї Європи. Європа стикається з тероризмом, з яким Україна зіткнулася ще два роки тому. Але українці продовжують творити: для них культура, креативність, творче самовираження є дуже важливим. Програма «Креативна Європа» дозволить українцям реалізовуватися у Європі, приймати наших європейських колег тут, і робити спільні творчі проекти, важливі для всіх європейських країн. Український креативний сектор отримав нові можливості, в тому числі доступ до проектів, загальна вартість яких складає майже 1,5 мільярди євро. Тому від імені Українського Уряду дякую нашим друзям – Європейській Комісії та Єврокомісару – за допомогу та підтримку», – сказав Віце-прем`єр-міністр – Міністр культури.

Комісар Європейського Союзу з питань освіти, культури, молоді та спорту Тібор Наврачич привітав Україну з фактом офіційного приєднання до європейської культурної родини та відзначив, що Україна досягла цього результату завдяки тому, що поділяє спільні для усієї Європи цінності.

 

«Я радий вітати Україну в «Креативній Європі». Ми вважаємо, що ця програма – мультикультурна сім`я націй, регіонів, місцевостей, митців, діячів культури. Цінності нашої великої сім`ї – культурне та мовне розмаїття, обмін культурним досвідом. Як будь-яка сім`я, «Креативна Європа» може бути сильною лише в тому разі, якщо її члени поділяють спільні цінності, мають спільне розуміння подальшого розвитку і тих процесів, що відбуваються в нашому світі. Приєднання України до програми «Креативна Європа» свідчить про те, що Україна поділяє спільні європейські цінності. Але йдеться не лише про нематеріальні речі, але й про фінансову підтримку. Саме тому загальна сума у 1 млрд. 460 млн. євро, що виділяється на підтримку проектів у рамках програми «Креативна Європа», може допомогти представникам українського креативного сектору розвиватися у європейському напрямку, забезпечувати переклади художніх творів європейськими мовами, сприяти розвитку креативного середовища в Україні», – сказав Тібор Наврачич.

У програмі перебування  Комісара ЄС з питань освіти, культури, молоді  та спорту Тібора Наврачича у Києві, після підписання Угоди між Урядом України та Європейською Комісією про участь України у програмі ЄС «Креативна Європа»,  заплановані наступні заходи:

12.00 – Екскурсія  по  Національному заповіднику «Софія Київська».

О 14.30 в Центрі сучасного мистецтва «М-17», за участі Віце-прем’єр-міністра України – Міністра культури України В’ячеслава Кириленка та Єврокомісара з питань освіти, культури, молоді та спорту Тібора Наврачича відбудеться Інформаційний день програми ЄС «Креативна Європа». Під час якого представники Європейської комісії та програми «Креативна Європа» нададуть роз’яснення про нові можливості для України. Зокрема, будуть надані практичні поради для представників культурного та аудіовізуального секторів.

О 15.45 –  Єврокомісар з питань освіти, культури, молоді та спорту Тібор Наврачич виступить у Київському Національному університеті  імені Тараса Шевченка щодо цінностей, які лежать в основі проекту «європейська інтеграція», та проведе зустріч  з представниками наукових та академічних кіл України і студентами.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *