ГПУ, МВС та СБУ про результати розслідування протидії мирним акціям протесту: прийняття «диктаторських законів»; використання «тітушок»; викрадення та катування активістів

У середу, 18 листопада, Генеральною прокуратурою України за участі керівництва підрозділів МВС України та СБУ проведено черговий брифінг щодо результатів розслідування протидії мирним акціям протесту шляхом прийняття законів та актів Уряду, що вводили додаткові обмеження для акцій протесту та посилювали репресивні повноваження; використання «тітушок», викрадення та катування протестувальників; а також вчинення злочинів стосовно протестувальників у регіонах.

Начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк повідомив, що слідчим управлінням вдалося зібрати достатні докази для підозри колишніх високопосадовців у проведенні незаконного голосування за так звані «диктаторські закони» та фальсифікації його результатів.

Так, про підозру повідомлено колишнім: Президенту України В. Януковичу, першому заступнику Голови Верховної Ради І. Калєтніку, голові фракції Партії регіонів О. Єфремову, голові Лічильної комісії В. Олійнику та 11 народним депутатам України.

Стосовно О. Єфремова та двох народних депутатів України обвинувальний акт направлено до суду. У зв’язку із самогубством М. Чечетова провадження стосовно нього закрито. Вісім підозрюваних переховуються від слідства та оголошені в розшук.

Начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ зазначив, що, крім цього, у незаконний спосіб 22 січня 2014 року Урядом прийнято низку постанов щодо застосування спеціальних засобів посиленої дії та водометів без температурних обмежень, а також надано право правоохоронним органам перекривати вулиці. Це стало підставою для незаконної поставки спеціальних засобів (світлошумових, сльозогінних гранат) виробництва Російської Федерації, які правоохоронці використовували проти мітингувальників, що призвело до тяжких наслідків.

«Результати слідства вказують на те, що особи, які в такий спосіб намагались розширити репресивні повноваження і відкрито фальсифікували нормативні акти, мають нести відповідальність за наступну ескалацію конфлікту, яка сталась 19 січня 2014 року, коли громадяни вийшли протестувати проти прийнятих законів», – додав Сергій Горбатюк.

За організацію прийняття таких урядових рішень, їх підготовку та внесення цих постанов на розгляд Уряду повідомлено про підозру екс-Прем’єр-міністру М. Азарову, колишньому Міністру внутрішніх справ України В. Захарченку, його заступникам С. Лекарю та В. Ратушняку. За організацію постачання з РФ спецзасобів посиленої дії і розтрати 1,17 млн грн для їх митного оформлення повідомлено про підозру – В. Захарченку, С. Лекарю, В. Ратушняку та директору департаменту МВС України П. Зінову. Обвинувальний акт стосовно С. Лекаря вже направлено до суду. Інші підозрювані переховуються від слідства та оголошені в розшук.

Начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ повідомив, що внаслідок протиправних дій правоохоронців у січні 2014 року в столиці, на вулиці Грушевського, отримали тілесні ушкодження 183 учасника акцій протесту, (з них 11 – тяжкі тілесні ушкодження, 10 – середньої тяжкості, 3 особи загинуло).

Слідством ведеться системна робота та вживаються активні заходи для встановлення виконавців зазначених злочинів.

Також, продовжив Сергій Горбатюк, колишнє керівництво держави доручило організувати «тітушок», які повинні були за грошову винагороду у різних містах України, в тому числі і в м. Києві брати участь у «Антимайдані» під виглядом мирної акції в підтримку діючої на той час влади, створюючи таким чином видимість громадського протистояння. У подальшому «тітушкам» доручалась самостійна роль у скоординованих із правоохоронцями заходах з придушення акцій протесту. Зокрема, 18.02.2014 спільно з правоохоронцями вони розганяли ходу в Маріїнському парку.

Сергій Горбатюк розповів, що під час штурму Майдану у ніч з 18 на 19 лютого 2014 року під виглядом антитерористичної операції після витіснення протестувальників до Михайлівської площі «тітушки» мали із застосуванням зброї та засобів, пристосованих до нанесення тілесних ушкоджень розсіювати та розганяти демонстрантів. Так, перебуваючи на розі вулиць Володимирської та Великої Житомирської, побили двох осіб та журналіста В. Веремія, а потім вчинили вбивство останнього, та спричинили вогнепальні поранення ще вісьмом протестувальникам. Установлено організаторів та виконавців цих злочинів.
«Влада, використовуючи «тітушок» для придушення протестів, перейшла всі межі, вирішивши озброїти їх», – зауважив начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ. Так, на виконання незаконного наказу В. Захарченка, Директора департаменту МВС П. Зінова та т.в.о. начальника ГУМВС України в місті Києві В. Мазана зі складів ГУМВС «тітушкам» видано 408 одиниць вогнепальної автоматичної зброї та майже 90 тисяч набоїв. Вказаним особам повідомлено про підозру. Також повідомлено про підозру трьом співробітникам ГУМВС України в місті Києві та п’яти цивільним особам – «тітушкам».

«Одним із способів впливу на протести було жорстке поводження та катування протестувальників», – повідомив Сергій Горбатюк. Він зазначив, що за перевищення влади, що супроводжувалося насильством стосовно М. Гаврилюка, або умисне неприпинення злочину судом засуджено 5 правоохоронців та одного звільнено від кримінальної відповідальності у зв’язку зі зміною обстановки. Триває судовий розгляд у кримінальному провадженні за підозрою командира взводу батальйону міліції особливого призначення «Беркут».

«Проявом злочинної діяльності було також те, що влада намагалась системно придушити протестні акції не тільки в м. Києві, а й у інших регіонах. Встановлено, що це здійснювалось та організовувалось на рівні керівництва областей», – зауважив Сергій Горбатюк.  На розгляді суду перебуває обвинувальний акт стосовно Харківського міського голови Г. Кернеса та його охоронців, які підозрюються у викраденні учасників Євромайдану, їх катуванні та погрозах вбивством. Також до суду скеровано обвинувальні акти стосовно інших регіональних посадовців.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *