На Донеччині зірвано спробу розтрати бюджетних коштів на суму понад 25 мільйонів гривень

Завдяки втручанню правоохоронців скасовані незаконні конкурсні торги на закупівлю витратних матеріалів для апаратів гемодіалізу лікувальних установ Маріуполя і Краматорська.

Співробітники управління захисту економіки в Донецькій області проводять перевірку законності тендерів у сфері охорони здоров’я. Виявлені певні порушення процедури проведення конкурсних торгів на закупівлю витратних матеріалів для гемодіалізу. За цим фактом 22 вересня поточного року правоохоронцями було відкрите кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 Кримінального Кодексу України (зловживання службовими становищем).

У рамках досудового розслідування встановлено, що посадові особи системи охорони здоров’я, які мають повноваження закупати медикаменти для лікувальних закладів Донеччини, оголосили конкурсні торги на придбання витратних матеріалів для проведення гемодіалізу, склавши при цьому документацію (технічні параметри предмета закупівлі) під конкретну продукцію однієї з комерційних компаній.

Таким чином, чиновники створили умови неконкурентної боротьби, що могло призвести до завищення вартості продукції, що закупається. Ймовірна сума закупівлі могла перевищити 25 мільйонів гривень.

Придбану продукцію зловмисники планували застосовувати на апаратах гемодіалізу, які є у розпорядженні лікарень м. Краматорська та м. Маріуполя. Однак, за свідченнями спеціалістів, конструктивні особливості замовлених матеріалів не дозволяють їх використання у наявних апаратах, тож придбана продукція могла залишитись незатребуваною.

Досудове розслідування триває. Згідно санкції ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем) зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, зі штрафом від 8,5 тисяч гривень до 17 тисяч гривень та зі спеціальною конфіскацією.

Наразі конкурсні торги на закупівлю витратних матеріалів для проведення гемодіалізу скасовані.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *