Інтерпол припинив розшук Рефата Чубарова

Припинення розшуку українського політика відбулося після звернення Робочого апарату Укрбюро Інтерполу до Генерального Секретаріату організації. Про це глава МВС повідомив сьогодні, 11 листопада, під час засідання Кабінету Міністрів України.

За словами міністра внутрішніх справ, репресії, обшуки та арешти активістів кримськотатарського народу і журналістів, які мали місце останнім часом, не лишаються поза увагою українських правоохоронців. За цими фактами порушені відповідні кримінальні провадження.

«Ці люди займають проукраїнську позицію. Окупація рано чи пізно закінчиться, і всі ці злочини ми розслідуємо», – зазначив Арсен Аваков.

За його словами, Українське бюро Інтерполу вчора здійснило низку дій у відповідь на дії Російської Федерації.

Зокрема, 6 листопада на адресу всіх країн-членів Інтерполу Російською Федерацією було надіслано циркулярне повідомлення щодо міжнародного розшуку громадянина України Рефата Чубарова для притягнення його до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, який передбачено ч. 2 ст. 280 «Публічні заклики до дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації».

Відповідно до направленої російським відділенням Інтерполу інформації, Рефат Чубаров підозрюється в тому, що 1 квітня цього року ефірі «5 каналу» закликав виключити автономну республіку Крим зі складу Російської Федерації та повернути його Україні.

«Українське бюро Інтерполу зайняло відповідну позицію: Крим – це Україна, Росія – це окупаційна влада в Криму і надало відповідне клопотання до Центрального бюро Інтерполу», – зазначив Арсен Аваков.

Розглянувши матеріали Російської Федерації та клопотання українського бюро Інтерполу, Офіс юридичних питань Генерального секретаріату Інтерполу припинив міжнародний розшук Рефата Чубарова за запитом російської сторони, оскільки його здійснення не відповідає вимогам статуту організації, зокрема – положенню ст. 3 Статуту.

Згідно з положеннями цієї статті категорично забороняється здійснення будь-якого втручання у справи політичного, воєнного, релігійного або расового характеру. У зв’язку з цим Генеральним Секретаріатом Інтерполу прийняте рішення про заборону здійснення будь-якої співпраці у вказаній справі каналами Інтерполу.

«Інформація щодо міжнародного розшуку Рефата Чубарова була видалена з обліків організації Інтерполу», – підкреслив глава МВС.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *