Техніка кіборгів-камікадзе із АД чекає ремонту

90-й окремий аеромобільний батальйон, який захищав донецький аеропорт, був сформований 16 вересня 2014 на базі 95-ї бригади і комплектувався виключно добровольцями, які прийшли у військкомат самі. Після нетривалої підготовки з мобілізованих вони перетворилися на майбутніх десантників. А в кінці листопада-початку грудня їх кинули відразу в аеропорт. Про це повідомив засновник одного з найбільших українських волонтерських проектів – Віталій Дейнега

Хлопців навіть не “обкатали” на більш простих ділянках передовій. З аеропорту виводили упакованих державою та волонтерами 95-у і 79-у бригади і заводили зовсім нових хлопців, які нюхали порох виключно на полігоні. Це було страшно.

У перші ж дні волонтери доставили їм 5 тепловізорів, бо без “очей” в терміналі робити було абсолютно нічого. Більшість хлопців рвалося в бій, саме для цього вони добровільно йшли на війну. Їх не лякав ні ризик, ні брак досвіду. У перших же боях вони проявили себе як справжні десантники.

Потім було гірше. З середини грудня хлопців змусили ротуватися на термінал через сепарів. Принизлива процедура огляду та перевірки, після якої неодноразово їх обстрілювали.

У таких ротаціях не було сенсу. Якби замість них продовжувались бої – втрати сепарів перевищували б наші в десятки разів. У них не так багато залишалося “штрафників”. Ті з них, кого кидали на термінал, відмовлялися йти туди вдруге.

Однак час принизливого перемир’я бойовики не витрачали даремно. Вони окопувалися ближче до наших і злітної смуги, щоб у підсумку піти на вирішальний штурм і не дати нам більше можливостей їздити в термінал повз них. Наші ж возили патрони і гранати в покришках машин і в подвійному дні. Всі готувалися до відновлення боїв.

Перед самим Новим роком хлопців змінили інші. Через 2,5 тижні їх кинуть назад на посилення. У самий розпал боїв – 16-го січня. 20 січня їх комбат потрапить у полон, при спробі прорватися до своїх в термінал. Я знаю хлопців, які були в тій машині. Вони дали сепарам справжній бій, втратили половину пасажирів та екіпажу, після чого потрапили в полон, – пише Віталій.

У цей же самий час інша драма розгорнеться в самому терміналі. Після підривів перекриттів там залишилося багато поранених, яких ніяк не могли вивезти. З ними залишиться “Спартанець”. Коли всі, крім нього, будуть відступати, він скаже їм: “Я цих хлопців доглядав і вчив стріляти. Я буду з ними до кінця”. Він один залишився охороняти їх. І після отримання поранення, він обмотає шматок білої ганчірки і вийде на сепарів. Ті, після попередньої ночі тряслися від страху. Тільки в ту ніч вони отримали 300 поранених. “Спартанець” прийшов до сепарів і сказав, що вони здаються заради надання медичної допомоги “кіборгам”, що залишились всередині. Сепари погодилися, вони боялися і поважали його навіть одного, навіть пораненого.

За його словами, бойовики дуже поважали наших хлопців, оскільки ті часто йшли на вірну загибель, завдаючи непоправної шкоди ворогу. Хороший приклад цього – група “Спартанця”, яка потрапила в термінал в останні його дні. “Ми знали, що ми камікадзе. Це нічого не змінювало”.

За останні дні аеропорту 90-й бат втратив 22 людини убитими, трьох безвісти і 60 пораненими. У ці ж дні у сепарів були сотні поранених і вбитих. Це не фікція і не вигадка – це інформація від полонених і дані радіоперехоплення.

Останні півроку хлопці тримають напрямок аеропорту. Дослідне, Водяне, Очеретине. Криваве місиво тривало для них аж до Мінська-2, після чого сепари спробували їх штурмувати ще 20 березня. За традицією отримали величезні втрати і полізли в нори.

Зараз хлопців ненадовго відвели і є шанси полагодити їх техніку – КамАЗи, “Урали”, ГАЗи, волонтерські машини. До них вже виїхала наша група механіків, але роботи буде багато, як і запчастин. Техніка, яка пройшла аеропорт, вимагає серйозного відновлення. Потім можливості її лагодити вже не буде.

За приблизними підрахунками, потрібно не менше 200 тис. грн, але швидше за все вийде в рази більше. Ці хлопці будуть воювати і так, але вони заслужили кращого. Найкращого. Повірте мені, я не знаю жодного іншого батальйону, який би заслуговував нашої з вами допомоги більше, – підсумував волонтер.

Проект «Повернись живим»
https://www.facebook.com/backandalive
http://twitter.com/backandalive

Звітність за посиланням: savelife.in.ua/report-cash/

Реквізити:
Приват:
5457 0822 3299 9685 Дейнега Віталій
5211 5374 4662 3360 Стократюк Вікторія
PayPal: звертайтесь в особисті повідомлення групи
Western Union / moneygram / etc (на приціли і прилади нічного бачення):
Irina Turchak + 38 (068) 500 88 00
Картка Приватбанк в євро
4149 4978 3611 9455 Мікульський Дмитро Вікторович
Картка Приватбанк в доларі
4149 4978 3611 9059 Мікульський Дмитро Вікторович
Контакти:
Гаряча лінія:
(044)338-33-38
(068)500-88-00
Заявки від військових:
(068)796-85-57
Графік прийому дзвінків:
Пн-Пт з 09:00 до 20:00; Сб з 09:00 до 16:00
Наш офіс:
Київ, Жилянська, 12а (пн-пт 10:00-19:00, сб 11:30-16:00)
Безготівка::
Отримувач: Благодійна Організація «Міжнародний благодійний фонд «Повернись живим»ЄДРПОУ 39696398
Р/р №26007300905964
ТВБВ №10026/0162 філія-Головне управління по м. Києву та Київ. області АТ «Ощадбанк» МФО 322669
Призначення платежу: Благодійна допомога військовослужбовцям






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *