Продукти з високим вмістом цукру збільшують ризик не тільки набору зайвих кілограмів, але і розвитку проблем психічного здоров’я, до такого висновку дійшли вчені в своєму дослідженні.
Довший час вчені вважали, що споживання фруктози пов’язано з такими захворюваннями як рак, цукровий діабет другого типу, недоумство, хвороби серця, судин та нирок. У новій роботі експерти з Університету Еморі з’ясували, що фруктоза також негативно впливає на стан психічного здоров’я. Відомо, що фруктоза — речовина, яка надає солодкий смак фруктам і овочам. Фруктозу додають і в інші продукти і напої, такі як печива або морозива.
Головна властивість фруктози полягає в тому, що ця речовина всмоктується кишечником досить повільно (у всякому разі, повільніше глюкози), але розщеплюється набагато швидше.
Калорійність фруктози не висока: п’ятдесят шість грам речовини містять всього лише 224 ккал, але при цьому дають відчуття солодкості, аналогічне ста грамам звичайного цукру (в ста грамах цукру міститься 400 калорій).
У ході новітнього дослідження експерти встановили, що продукти з високим вмістом фруктози змінюють реакцію мозку на стрес, роблячи її більш гострою. Особливо помітна така реакція у підлітків.
Автори роботи нагадують, що висока чутливість до стресу підвищує кров’яний тиск, ризик серцевого нападу і депресії, інсульту і безпліддя, пригнічує імунну систему і прискорює процес старіння.
Фруктозу як замінник цукру ефективно використовують для здорового харчування в усьому світі. Фруктоза добре розчинна у воді, тому широко використовується в домашній кулінарії для приготування напоїв і молочних продуктів, при консервуванні овочів, фруктів, для приготування випічки, варення, фруктових салатів, морозива, десертів зі зниженою калорійністю. Вона має властивість посилювати аромат ягід, фруктів, особливо це помітно при приготуванні фруктових та ягідних салатів, варення, джемів, соків.
Вважається, що реакція на стрес залежить від ритму вироблення кортизолу. Якщо організм виробляє кортизол регулярно, то людині легше впоратися зі стресом.