Викрито злочинну схему посадовців. Фото, відео

Викриті службовці підрозділів Державної міграційної служби у Києві та в Черкаській області у змові з приватними фірмами створили корупційну мережу, пов’язану з видачею біометричних паспортів. Також затриманих підозрюють у масштабній корупції та наркобізнесі. На даний час вісім осіб затримані в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

За вказівкою міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, Департамент внутрішньої безпеки отримав більше повноважень для боротьби з корупцією не лише в Національній поліції, а й в усіх органах центральної виконавчої влади системи МВС. Таке рішення було підтримано Колегією МВС.

Керівництву Міністерства внутрішніх справ України стало відомо про факти злочинної діяльності окремих чиновників ДМС. Після детальної перевірки, проведеної працівниками Департаменту внутрішньої безпеки НПУ, інформація знайшла своє підтвердження.

Правоохоронці з’ясували, що окремі співробітники Державної міграційної служби України, на яку безпосередньо покладено функції видачі біометричних паспортів, вирішили добряче нажитися на видачі документів.

Користуючись службовим становищем, посадові особи певних структурних підрозділів ДМС налагодили корупційні схеми з відмивання грошей з керівниками приватних установ, які займалися прискоренням видачі закордонних паспортів .

Її суть полягала в наступному: за законодавством, щоб отримати біометричний паспорт, громадянин має зареєструватися в електронній черзі, сформувати необхідний пакет документів у підрозділі ДМС та офіційно оплатити квитанцію у розмірі 557,32 гривень або 800,32 гривень – залежно від бажаного терміну отримання документу.

Викриті посадовці ДМС, домовившись попередньо з «партнером» – суб’єктом господарювання – надавали його клієнтам можливість отримати біометричний паспорт в обхід електронної черги у найкоротші строки, однак за значно завищеною вартістю.

Так, виготовлення документу поза чергою за 22 робочих дні «коштувало» замовнику 3 тисячі гривень, а за 1-2 робочих дні – 11 тисяч гривень. Таким чином, службовці не лише отримали незаконні прибутки завдяки спланованим спекуляціям, а я й штучно створили неабиякі черги для бажаючих отримати біометричний паспорт у підрозділах міграційної служби. Як результат – бюджет держави недоотримав сотні тисяч гривень.

За дорученням міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова Департаментом внутрішньої безпеки НПУ було проведено низку оперативних заходів щодо викриття корумпованих службовців.

За матеріалами ДВБ НПУ у липні 2017 року Головним слідчим управлінням НПУ, під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України, розпочато кримінальне провадження за фактами одержання неправомірної вигоди та незаконного збагачення працівниками ДМС України.

Оперативниками внутрішньої безпеки було встановлено причетність до злочинних схем окремих керівників територіальних підрозділів ДМС у місті Києві та Черкаській області, де змовники організували найбільш масштабну «роботу». Крім того, задокументовано майже 20 суб’єктів підприємницької діяльності, які надавали можливість платоспроможним клієнтам отримати позачергово необхідний документ у відділах міграційної служби.

За час нелегальної «співпраці» з бізнесменами викриті посадовці неабияк примножили свої статки. Так, начальник одного з відділів ДМС у місті Києві, працюючи на займаній посаді менше року, дозволив собі придбати автомобіль преміум-класу.

Варто зазначити, що цього ж посадовця та його спільника – посередника з клієнтами – оперативники внутрішньої безпеки НПУ викрили у причетності до виготовлення, зберігання та збуту наркотиків різних видів.

Зібравши достатньо доказової бази щодо протиправних дій фігурантів корупційної мережі, працівники Департаменту внутрішньої безпеки, Головного слідчого управління НПУ та Генеральної прокуратури України провели санкціоновані обшуки у службових кабінетах та за місцем мешкання посадовців ДМС, а також – за адресами розташування викритих підприємств.

Під час заходів вилучено доказову документацію, чорнові записи та грошові кошти, отримані внаслідок злочинної діяльності. Вісім осіб затримано в порядку ст.208 КПК України.

На теперішній час тривають заходи щодо встановлення причетності інших працівників ДМС до корупційних схем та притягнення їх до кримінальної відповідальності.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *