Новини із зони АТО

СММ констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, зафіксувавши, серед іншого, щонайменше 600 вибухів супроти приблизно 100 вибухів відповідно. Крім того, камери СММ, встановлені на шахті «Октябрська», в Авдіївці та Широкиному, сукупно зафіксували понад 200 снарядів і щонайменше 350 трасуючих снарядів.

Увечері 12 квітня, перебуваючи в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька, спостерігачі чули 47 вибухів невизначеного походження переважно за 5–8 км на північний захід. Увечері 12 квітня камера СММ, встановлена на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька), зафіксувала перестрілку, яка розпочалася 2 снарядами з північного заходу на південний схід, а затим — ще один снаряд із південного сходу на північний захід. Камера також зафіксувала загалом 36 снарядів (28 із північного заходу на південний схід і 8 із південного сходу на північний захід), 16 трасуючих снарядів (12 із північного сходу на південний захід і 4 з північного заходу на південний схід), а також 15 вибухів невизначеного походження — усі за 6–10 км на північний схід.

Увечері 12 та в ніч на 13 квітня камера СММ у підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) зафіксувала перестрілку, що розпочалася 2 вибухами невизначеного походження, після яких було зафіксовано 2 снаряди з півдня на північ. Потім було зафіксовано загалом 37 вибухів невизначеного походження, приблизно 190 снарядів (близько 120 з півдня на північ, 26 із півночі на південь, 24 зі сходу на захід і 18 із заходу на схід) і 77 трасуючих снарядів (40 із півдня на північ, 31 із півночі на південь, 2 із заходу на схід і 4 зі сходу на захід).

Удень 13 квітня та сама камера зафіксувала 4 вибухи, оцінені як розриви снарядів з систем озброєння невстановленого типу за 4–5 км на східно-південний схід. Того ж дня в Авдіївці команда Місії чула 26 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на південний схід і південь. Перебуваючи вдень 13 квітня в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) упродовж приблизно 5 годин, спостерігачі чули 55 вибухів невизначеного походження і понад 140 черг і пострілів зі стрілецької зброї — усі за 1–6 км у секторі від півдня до півночі.

Увечері 12 квітня в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули 13 вибухів невизначеного походження за 7–9 км на захід і північ. Наступного дня команда Місії чула 5 вибухів невизначеного походження за 10 км у секторі від південного заходу до півночі. Перебуваючи ввечері 12 квітня в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), СММ чула 33 вибухи невизначеного походження на відстані від 7 до 11 км на північний схід і північно-північний схід, 8 вибухів, оцінених як постріли з озброєння невстановленого типу за 8–10 км на північно-північний схід, і один вибух, оцінений як розрив снаряда на відстані 6–7 км на північно-північний схід.

Увечері 12 та в ніч на 13 квітня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 2 вибухи невизначеного походження, після яких — 3 трасуючі снаряди зі сходу на захід, а потім ще один трасуючий снаряд із заходу на схід. Після цього камера зафіксувала сукупно 11 вибухів невизначеного походження, 2 вибухи, оцінені як розриви снарядів з озброєння невстановленого типу, приблизно 260 трасуючих снарядів (близько 180 із заходу на схід, 40 із південного заходу на північний схід, 31 зі сходу на захід, 11 із півдня на північ) — усі на невстановленій відстані на північ. Уранці 13 квітня ця камера зафіксувала 7 вибухів у повітрі і 13 вибухів, оцінених як розриви снарядів з озброєння невстановленого типу за 3–5 км на східно-південний схід.

Здійснюючи 13 квітня патрулювання на південно-східній околиці підконтрольного «ДНР» смт Бойківське (кол. Тельманове, 67 км на південний схід від Донецька), спостерігачі чули майже 90 вибухів, оцінених як постріли з озброєння невстановленого типу за 2–3 км на південний схід, які, за оцінками, сталися на навчальному полігоні.

Патрулюючи того ж дня за 2,4 км на південний схід від підконтрольного урядові с-ща Калинівка (11 км на північний схід від Маріуполя), команда Місії чула 33 вибухи, з яких 30 були оцінені як артилерійський вогонь за 2–4 км на східно-північний схід. Перебуваючи на північно-східній околиці підконтрольного урядові м. Маріуполь (102 км на південь від Донецька), СММ чула 4 вибухи невизначеного походження за 4–5 км на схід. Із позиції за 2,2 км на південний захід від підконтрольного урядові с. Пищевик (25 км на північний схід від Маріуполя) спостерігачі чули 57 вибухів невизначеного походження за 3–4 км на південний схід, південно-південний схід і схід.

З двох різних позицій, а саме на північно-північний захід і південний схід від підконтрольного урядові с. Лебединське (16 км на північний схід від Маріуполя), спостерігачі чули 87 вибухів невизначеного походження (з них 24 сталися за 2–5 км на східно-південний схід, 61 — на відстані від 4 до 9 км на східно-північний схід і північний схід, один — на невстановленій відстані на північний захід), а також чули один вибух невизначеного походження і бачили дим, який підіймався за 2–3 км на східно-північний схід. Патрулюючи за 1 км на північний схід від підконтрольного урядові с. Гнутове (20 км на північний схід від Маріуполя), члени патруля Місії чули 29 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на південний схід і південь.

СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Луганській області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (зафіксувавши, серед іншого, щонайменше 150 вибухів супроти приблизно 130 відповідно). 13 квітня, патрулюючи за 1,5 км на південний схід від підконтрольного «ЛНР» с-ща Молодіжне (63 км на північний захід від Луганська), члени патруля Місії чули приблизно 140 вибухів невизначеного походження за 5 км на північно-північний захід і понад 800 пострілів зі стрілецької зброї за 2 км на західно-південний захід.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії залишався обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

Увечері 12 квітня камера СММ у підконтрольній урядові Станиці Луганській зафіксувала одну освітлювальну ракету, яку, за оцінками спостерігачів, було випущено на ділянці розведення. Перебуваючи наступного дня в Станиці Луганській, члени патруля Місії чули один постріл зі стрілецької зброї, який, за оцінками, був здійснений за межами ділянки розведення.

У ніч з 11 на 12 квітня камера СММ у підконтрольному урядові Золотому зафіксувала 4 снаряди і 5 трасуючих снарядів з півночі на південь за 3–5 км на схід (визначити, чи на ділянці розведення, не вдалося). Камера також зафіксувала 17 вибухів, оцінених як розриви мінометних мін або артилерійських снарядів за 3,5–4 км на схід (за оцінками, за межами ділянки розведення).

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У непідконтрольних урядові районах команда СММ вкотре зафіксувала такі порушення відповідних ліній відведення: 7 реактивних систем залпового вогню (РСЗВ; БМ-21 «Град», 122 мм), 7 самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм), 10 буксируваних гаубиць (п’ять Д-30 «Жаба», 122 мм, і п’ять 2А65 «Мста-Б», 152 мм), і 7 танків (Т-72) на території аеродрому, розташованого на південно-східній околиці підконтрольного «ЛНР» Луганська (див. Оперативний звіт СММ від 6 квітня 2017 року).

У підконтрольних урядові районах члени патруля Місії знову зафіксували 3 самохідні гаубиці (2С1), що стояли на території комплексу в с. Анадоль (39 км на північ від Маріуполя) (див. Щоденний звіт СММ від 28 березня 2017 року), що становить порушення відповідних ліній відведення.

У підконтрольних урядові районах за лініями відведення, однак за межами виділених місць зберігання спостерігачі бачили один танк (T-72) на вантажівці-платформі, яка рухалася у північному напрямку на 3 км південніше с. Трудове (45 км на захід від Донецька).

У непідконтрольних урядові районах спостерігачі бачили 3 танки (невстановленого типу), які стояли неподалік с. Свободне (73 км на південь від Донецька), і 5 танків (Т-64) на полігоні неподалік с-ща Мирне (28 км на південний захід від Луганська). На основі даних повітряного спостереження 12 квітня виявлено 2 танки (невстановленого типу) у м. Лутугине (20 км на південний захід від Луганська).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах СММ зафіксувала 12 РСЗВ (БМ-21) і 3 міномети (2Б9 «Волошка», 82 мм).

СММ зафіксувала бойові броньовані машини і БПЛА[3] в зоні безпеки. У непідконтрольних урядові районах спостерігачі бачили одну бойову машину піхоти (БМП) неподалік с. Весела Гора (16 км на північ від Луганська) і 17 нерухомих бронетранспортерів (сім БТР-80 і десять БРДМ), приблизно 30 вантажівок військового типу і 250–300 чоловіків у формі військового типу, які марширували на території аеродрому в південно-східній частині Луганська.

13 квітня, об 11:22, члени патруля Місії, запустивши БПЛА середнього радіуса дії з підконтрольного «ЛНР» с. Миколаївка (15 км на схід від Луганська), здійснювали політ над ділянкою розведення в районі Станиці Луганської. Об 11:40 на пульті управління почав мигати індикатор «малої швидкості». Одразу потому також почав спалахувати аварійний індикатор, вказуючи на «падіння апарата по спіралі», і саме тоді спостерігачі втратили зв’язок із БПЛА, який пролітав над районом мосту в Станиці Луганській, приблизно за 3 км від позиції СММ. Патруль Місії вирушив до того району, щоб виявити місцезнаходження БПЛА, але оглянути весь район не вдалося через можливу наявність там мін.

У підконтрольних урядові районах члени патруля Місії бачили 5 БМП-2, як стояли поблизу с. Новозванівка (70 км на захід від Луганська).

Зі своєї позиції за 1,5 км на південь від підконтрольного урядові с-ща Кам’янка (20 км на північ від Донецька) спостерігачі бачили БПЛА, схожий на чорний БПЛА з трикутним крилом, який кружляв над блокпостом у Кам’янці на висоті приблизно 300 м, а потім полетів у західному напрямку. Згодом команда СММ бачила, як БПЛА знову пролітав на висоті 600 м у північно-східному напрямку, а потім знову полетів у західному напрямку. Члени патруля Місії чули і бачили один вибух у повітрі на відстані 1 км на схід.

СММ продовжила сприяти вилученню невибухлих боєприпасів і здійснювати моніторинг перебігу цих робіт, а також фіксувала наявність невибухлих боєприпасів у зоні безпеки. На перехресті автошляхів М04 і Н20 приблизно за 1 км на південь від Донецької фільтрувальної станції команда Місії бачила, як озброєні члени «ДНР» вилучали 2 нестріляні реактивні протитанкові гранати (РПГ-7, тільки бойові частини), 2 гільзи від великокаліберного кулемета (12,7 мм) і одну стріляну гранату (ВОГ-25) з асфальтованої ділянки і клали їх на східному узбіччі автошляху. Члени «ДНР» позначили ці боєприпаси червоним попереджувальним знаком про мінну небезпеку (невеликий червоний прапорець на залізному держалі). Спостерігачі бачили ще 4 бойові частини РПГ-7 (без реактивних двигунів), що лежали на розділювальній смузі між ділянці між смугами ругу, на відстані 15 м від позиції Збройних сил України (ЗСУ), але члени «ДНР» не вилучили їх, заявивши, що ті лежать «на підконтрольному урядові боці».

У підконтрольних «ЛНР» районах на південь від Станиці Луганської члени патруля Місії вперше побачили хвостовий стабілізатор мінометної міни калібру 120 мм, який стирчав із дорожнього покриття на східному узбіччі дороги, за 100 м на південний захід від пам’ятника князю Ігореві, — за межами ділянки розведення. Спостерігачі не бачили на асфальті ані вирв, ані слідів від розльоту осколків.

СММ здійснювала моніторинг ситуації, в якій перебувають цивільні особи, що проживають поблизу лінії зіткнення. На пішохідній доріжці, що проходить біля вул. Парусівка (на південно-східній околиці підконтрольного урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська), неподалік цвинтаря, два військовослужбовці ЗСУ повідомили спостерігачам, що 64 жителі с. Новоолександрівка (65 км на захід від Луганська), яких було внесено до підготовлених ЗСУ списків, з 8 квітня безперешкодно перетинають лінію зіткнення в обох напрямках. Спостерігачі бачили, як люди перетинали її. У підконтрольному «ДНР» н. п. Жованка (47 км на північний схід від Донецька) жінка повідомила спостерігачам, що внаслідок безперервного снайперського вогню вже десятий місяць немає електропостачання. Спостерігачі зустрілися з нею в приміщенні, де не було електрики. Вона додала, що були встановлені нові опори ліній електропередачі, але ремонтні роботи досі не були завершені. Також, за її словами, у населеному пункті немає питної води, оскільки водопроводи були пошкоджені. Російський офіцер зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) повідомив, що  СЦКК відомо про цю проблему.

СММ здійснювала моніторинг двох прикордонних районів, які наразі не контролюються урядом. Під час спостереження на пішохідному пункті пропуску поблизу смт Краснодарський (58 км на південний схід від Луганська) упродовж півгодини спостерігачі бачили, як із території України вийшли два чоловіки віком старше 40 років. На розташованій поряд стоянці стояли 5 цивільних автомобілів (усі з номерними знаками України). Упродовж півгодини на іншому пішохідному пункті пропуску поблизу Краснодарського члени патруля Місії не бачили, щоб через нього проходили люди в будь-якому напрямку. Спостерігачі не побачили жодного члена «ЛНР» на обох прикордонних пунктах пропуску.

Команда СММ спостерігала за продовженням акції протесту перед філією «Сбербанку Росії» на вул. Володимирській, 46, у Києві (див. Щоденний звіт СММ від 13 квітня 2017 року). Спостерігачі бачили дев’ятьох молодиків із прапорами «Національного корпусу», які стояли поряд із чотирма наметами. Шість бійців Національної гвардії стояли перед будівлею. Спостерігачі помітили, що ролети на вікнах і дверях були опущені, крім головного входу, який був відчинений. Місія відзначила спокійну ситуацію.

Уранці 13 і 14 квітня в центрі Харкова СММ продовжила спостерігати за акціями протесту біля головного офісу дочірнього філіалу «Сбербанку» на вул. Донець-Захаржевського, 1. Спостерігачі бачили 15 осіб (віком від 18 до 25 років, переважно чоловіків), які сиділи на дерев’яних лавах перед будівлею банку. Біля головного входу до банку стояли 5 поліцейських. Команда Місії зауважила, що банк досі був закритий. Масове зібрання мало мирний характер.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Дніпрі та Чернівцях.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і невибухлі боєприпасів, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • На ділянці розведення в районі Станиці Луганської український офіцер при СЦКК повідомив СММ, що досі неможливо гарантувати безпеку спостерігачів Місії у районах навколо головної дороги через можливу наявність там мін і невибухлих боєприпасів. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки на блокпості «ЛНР», розташованому на краю ділянки розведення в районі Золотого, повідомили спостерігачам, що неможливо гарантувати патрулям Місії безпеку в полях і на дорогах другорядного значення через можливу наявність там мін і невибухлих боєприпасів. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) український офіцер з СЦКК повідомив спостерігачам, що роботи з розмінування не проводилися, а тому патруль Місії не зміг проїхати у південно-східному напрямку вглиб ділянки розведення в районі Золотого вздовж залізничної колії. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати далі у західному напрямку до ділянки розведення в районі Петрівського від підконтрольного урядові с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька) через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність на дорозі мін та інших вибухонебезпечних предметів. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії двічі не зміг проїхати між Катеринівкою і підконтрольною урядові Попасною через наявність на дорозі протитанкових загороджень, перешкод і попереджувальних знаків про мінну небезпеку. Присутні військовослужбовці ЗСУ повідомили спостерігачам, що дорога замінована. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії знову не зміг проїхати в південному напрямку від мосту, розташованого в підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили про наявність мін на дорозі, що проходить на південь від мосту. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Офіцери ЗСУ не пропустили патруль СММ до місця розміщення відведеного важкого озброєння, посилаючись на те, що тільки їхній командир зможе надати спостерігачам доступ. Командир прибув через 30 хвилин і відмовив спостерігачам у доступі до цього місця. Проте він наказав вивести озброєння за межі місця розміщення, щоб спостерігачі змогли його зафіксувати. СММ поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *