Новини із зони АТО

Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (зафіксувавши, зокрема, приблизно 250 вибухів).

У ніч із 20 на 21 березня камера СММ на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) упродовж приблизно 4 годин зафіксувала загалом 4 вибухи невизначеного походження, 2 снаряди (обидва пролетіли з заходу на схід) і 18 трасуючих снарядів (усі випущені зі сходу на захід) за 6–8 км на північний схід. З тієї ж позиції уранці 21 березня члени патруля Місії чули 16 вибухів невизначеного походження за 1–3 км на північний захід.

У світлий час доби 21 березня в підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) упродовж 5 годин спостерігачі чули 8 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на південний схід. Перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) протягом 5,5 годин, члени патруля Місії чули 59 вибухів невизначеного походження, а також черги та постріли зі стрілецької зброї переважно за 2–7 км у секторі від заходу до півночі.

Перебуваючи в Калінінському районі підконтрольного «ДНР» Донецька (2,5 км на схід від центру міста), упродовж 20 хвилин команда СММ чула щонайменше 40 вибухів, оцінених як артилерійські постріли за 10–15 км на південь. У підконтрольному «ДНР» с. Сарабаш (кол. Комунарівка, 26 км на південь від Донецька) члени патруля Місії чули 46 вибухів невизначеного походження за 6–8 км на північний захід.

У ніч із 20 на 21 березня, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 25 вибухів невизначеного походження за 5–15 км на захід. Увечері 20 березня у підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) команда СММ чула 12 вибухів невизначеного походження за 4–6 км на південний схід. У другій половині дня 21 березня, перебуваючи на північно-західній околиці підконтрольного «ДНР» м. Вуглегірськ (49 км на північний схід від Донецька), члени патруля Місії чули 4 вибухи невизначеного походження за 3–10 км на північ.

Перебуваючи ввечері 20 березня в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 26 вибухів невизначеного походження за 6–7 км і 10–12 км на південний захід.

У ніч із 20 на 21 березня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 3 вибухи, оцінені як розриви снарядів із озброєння невстановленого типу, 3 вибухи невизначеного походження, 3 активно-реактивні снаряди (два пролетіли зі сходу на захід, а затим один із заходу на схід) і 9 трасуючих снарядів (усі пролетіли зі сходу на захід) — усі на невстановленій відстані на північ і північний схід від камери.

На північ від підконтрольного урядові с-ща Асланове (16 км на північ від Маріуполя) під час керування польотом безпілотного літального міні-апарата (БПЛА) за 600 м від своєї позиції команда СММ чула гучні крики, що долинали з ділянки за 300 м на північ, і згодом почула 8 одиночних пострілів зі стрілецької зброї за 300 м на північ від місця свого розташування*. Патруль Місії негайно посадив БПЛА і, забравши його, покинув цей район. На дорозі за 300 м на північ спостерігачі бачили двох чоловіків — один дивився в бік спостерігачів, а другий оглядав околицю довкруж. Жоден із членів СММ не постраждав і майно СММ не було пошкоджене.

У Луганській області СММ зафіксувала подібну кількість порушень режиму припинення вогню, що і за попередній звітний період, у тому числі 8 вибухів і 16 пострілів. У підконтрольному урядові с. Передільське (24 км на північний захід від Луганська) команда СММ чула 2 вибухи, оцінені як розриви мінометних мін калібру 82 мм за 10 км на південний захід. У підконтрольному урядові с. Старий Айдар (20 км на північний захід від Луганська) спостерігачі чули 4 вибухи невизначеного походження за 10 км на південний захід.

Місія фіксувала пошкодження від обстрілів і підтвердила повідомлення про постраждалого мирного мешканця. Команда СММ відвідала лікарню в підконтрольному «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька), де чоловік середнього віку повідомив спостерігачам про те, що в місті напередодні ввечері, пораючись біля сміттєвоза, він почув стрілянину і зазнав поранення правого стегна. Медпрацівник лікарні повідомив, що чоловікові зробили невідкладну операцію і видалили кулю.

У житловому районі Сарабаша команда СММ бачила 4 свіжі місця ударів. Спостерігачі бачили пробоїну (діаметром приблизно 1 м) на південно‑східному розі даху будівлі дитячого садка і зафіксували приблизно 35 розбитих вікон, а також пошкодження стільців і парт всередині будівлі. СММ також зафіксувала 4 свіжі вирви на спортивному майданчику, розташованому за 100–200 м на південь від шкільної будівлі. Спостерігачі бачили 2 свіжі вирви в ґрунті за 10 м і 50 м на південь від сільськогосподарської споруди. СММ зафіксувала осколкові пошкодження на 7 тракторах, що стояли довкола цієї споруди, а також розбиті вікна із її південного боку. Члени патруля Місії бачили 3 вирви на присадибній ділянці за 10 м на схід від будинку, у якому зі східного боку були розбиті вікна. На вул. Комсомольській, 2, команда СММ бачила 2 свіжі вирви: одну на дорозі за 10 м на північ від будинку, а іншу просто в полі за 10 м на південь від будинку. СММ зафіксувала осколкові пошкодження будинків, зокрема розбиті вікна, що виходили в бік обох вирв. Кілька місцевих жителів розповіли спостерігачам, що вони чули обстріл напередодні вночі. Під час патрулювання спостерігачів СММ знімали на відео представники місцевих ЗМІ.

У підконтрольному «ЛНР» смт Донецький (49 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили два місця ударів. На вул. Міловій, 12, команда СММ бачила відносно свіжу вирву на задньому дворі житлового будинку (приблизно за 3 м на південь від будинку) і визначила, що вона утворилася від розриву мінометної міни калібру 82 мм, випущеної з північного напрямку. Члени патруля Місії бачили осколкові пошкодження із північно‑східного боку господарської споруди, розташованої за 3 м на південний захід від вирви. Мешканка (середнього віку) повідомила спостерігачам про те, що обстріл стався вночі 19 березня, але ніхто не постраждав. На вул. Міловій, 6, команда СММ бачила пробоїну на задньому дворі будинку (за 3 м на північ від його головних воріт і за 8 м на північ від самого будинку). Спостерігачі бачили осколкові пошкодження воріт із північного боку і поламані гілки кущів поблизу воріт. СММ не змогла визначити тип застосованого озброєння або напрямок вогню.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ СММ залишався обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

Увечері 19 березня камера СММ на ділянці розведення в районі Золотого (60 км на захід від Луганська) зафіксувала одну чергу зі стрілецької зброї за 1 км на східно‑південний схід (за оцінками, за межами ділянки розведення).

У світлий час доби 21 березня, здійснюючи патрулювання неподалік блокпоста «ЛНР» на південь від підконтрольного урядові смт Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), команда СММ чула вибух невизначеного походження за 2–3 км на північ (за оцінками, за межами ділянки розведення).

Під час патрулювання на ділянках розведення в районах Золотого і Петрівського Місія відзначила спокійну ситуацію.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

Місія зафіксувала одну буксирувану гаубицю (Д‑20, 152 мм), яку буксирувала вантажівка в південному напрямку в підконтрольному урядові с. Новоселидівка (38 км на захід від Донецька), що є порушенням відповідних ліній відведення. Міні-БПЛА СММ зафіксував 2 буксирувані гаубиці (Д‑20, 152 мм) і одну самохідну гаубицю (2С1 «Гвоздика», 122 мм) неподалік Асланового, одразу перед тим як команда СММ почула вогонь зі стрілецької зброї поблизу місця свого розташування (див. вище).

За лініями відведення, однак за межами місць зберігання члени патруля Місії бачили 3 буксирувані гаубиці (2А65 «Мста‑Б», 152 мм), кожна з яких була повантажена на залізничну платформу на залізничній станції неподалік підконтрольного урядові м. Рубіжне (84 км на північний захід від Луганська), і 4 танки (невстановленого типу), які стояли на полігоні неподалік підконтрольного «ЛНР» смт Успенка (23 км на північний захід від Луганська).

Місія ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння «ЛНР», розташування якого відповідає лініям відведення. СММ зауважила, що там і дотепер бракувало 7 буксируваних гаубиць (Д‑30, 122 мм).

Жодна зі сторін не надала ніякої відповіді на попередні звіти Місії щодо озброєння, яке, згідно зі спостереженнями, було розташоване з порушенням ліній відведення або якого бракувало у місцях зберігання.

СММ також зафіксувала бойові броньовані машини у зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах спостерігачі бачили бойову машину десанту (БМД‑2), повантажену на вантажівку-платформу, що рухалася в східному напрямку в м. Попасна (69 км на захід від Луганська). БПЛА СММ середнього радіуса дії зафіксував одну БМП‑2 неподалік с. Трьохізбенка (32 км на північний захід від Луганська). У непідконтрольних урядові районах спостерігачі бачили один бронетранспортер (МТ‑ЛБ), що стояв поблизу с-ща Старе (кол. Червоний Прапор, 58 км на захід від Луганська) і один БТР‑80, який стояв у Луганську.

У підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (кол. Стаханов, 50 км на захід від Луганська) команда СММ бачила автоколону у складі 32 вантажівок військового типу, що рухалася в південному напрямку.

У підконтрольному урядові м. Соледар (79 км на північ від Донецька) українські і російські представники Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) повідомили СММ, що після різкого погіршення ситуації в районах на схід і північний схід від Маріуполя вони сприяли встановленню режиму припиненню вогню в тих районах, що й було досягнуто о 14:45 20 березня (див Щоденний звіт СММ від 21 березня 2017 року). Обидва представники також сказали, що сторони усно домовилися дотримуватися режиму припинення вогню в період із 08:00 до 15:00 21 березня в районах підконтрольного «ДНР» с. Пікузи (кол. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) і підконтрольного урядові с. Водяне (19 км на північний схід від Маріуполя), щоб уможливити вилучення тіл. Члени патруля Місії зафіксували порушення режиму припинення вогню в цьому районі протягом зазначеного часу, а саме: перебуваючи в підконтрольному урядові с. Гнутове (20 км на північний схід від Маріуполя), упродовж 3 хвилин спостерігачі чули 10 черг із великокаліберного кулемета і стрілецької зброї за 3–4 км на схід.

Перебуваючи на КПВВ у підконтрольному «ДНР» смт Оленівка (23 км на південний захід від Донецька), спостерігачі чули вибух невизначеного походження за 2–5 км у невстановленому напрямку. Військовослужбовці Збройних сил України (ЗСУ) на блокпості неподалік підконтрольного урядові с-ща Березове (31 км на південний захід від Донецька) і прикордонник на блокпості в підконтрольному урядові смт Новотроїцьке (36 км на південний захід від Донецька) порізно повідомили СММ, що на ділянці між двома блокпостами проводять роботи з розмінування.

СММ спостерігала за ситуацією, у якій перебувають цивільні особи, які проживають поблизу лінії зіткнення. Літня жителька повідомила спостерігачам про те, що з 18 березня в підконтрольних «ЛНР» с. Обозне і с. Христове (обидва за 18 км на північ від Луганська) немає електропостачання. У підконтрольному «ЛНР» с. Раївка (16 км на північний захід від Луганська) три жительки і працівник водонасосної станції порізно розповіли, що електропостачання в селі перервалося внаслідок пошкодження, спричиненого обстрілом 18 березня. Напередодні електропостачання було відновлено.

СММ продовжила спостерігати за блокадою залізничних колій, що перетинають лінію зіткнення. Здійснюючи патрулювання в підконтрольних урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) і с. Бугас (46 км на південний захід від Донецька), члени патруля Місії відзначили спокійну ситуацію і не зафіксували жодних змін.

Місія продовжила спостерігати за акцією протесту біля філії «Сбербанку Росії», розташованої у Києві за адресою: вул. Володимирська, 46 (див. Щоденний звіт СММ від 21 березня 2017 року). Команда СММ бачила 12 молодиків перед банком і три намети, а також кілька прапорів із символікою «Національного корпусу». Місія уточнювала повідомлення про акти вандалізму щодо філії того ж самого банку, розташованої на вул. Хмельницького, 15, у підконтрольному урядові м. Краматорськ (83 км на північ від Донецька). Команда СММ бачила забризкані червоною фарбою двері, стіни і вікна будівлі філії. Працівники філії банку повідомили спостерігачам про те, що 20 березня приблизно об 11:00 прибула група молодиків, які почали розклеювати на вікнах плакати, розбризкувати червону фарбу на двері, стіни і вікна, а також замуровувати цеглою вхід. СММ зауважила, що філія банку працює.

У Києві СММ уточнювала повідомлення про інцидент, що стався в центрі компактного проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Команда СММ бачила одне розбите вікно і розбиті цеглини на зовнішніх стінах будівлі. Десять ВПО і два чоловіки, що представилися ветеранами антитерористичної операції (АТО), які охороняють центр, повідомили спостерігачам про те, що вранці 20 березня група чоловіків (у деяких із них були бейсбольні битки) спробували силою потрапити на територію центру, через що виникла сварка з жителями центру і ветеранами АТО. Один ветеран сказав, що ця група втекла, щойно він зробив попереджувальний постріл із мисливської рушниці.

20 березня у Чернівцях перед будинком, де було заплановано проведення круглого столу для обговорення проблем прав меншин, команда СММ бачила групу з приблизно 75 осіб (переважно чоловіків середнього віку), декотрі з яких були в одязі військового типу. Чоловіки оточили чоловіка, який представився директором Інституту західноукраїнських студій і одним з організаторів круглого столу. Кілька осіб із групи сказали, що цей чоловік підриває єдність України. На місці події були присутні приблизно 10 співробітників поліції. Спостерігачі бачили, як три поліцейські спробували відвести чоловіка, але люди з групи завадили їм і відпустили чоловіка лише після того, як поліцейські надягли на нього наручники. Присутній там поліцейський повідомив СММ, що вони не мають ордеру на арешт цього чоловіка. Спостерігачі зауважили, що чоловік не пручався, коли йому надягали наручники.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Івано‑Франківську, Харкові та Львові.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • На ділянці розведення в районі Станиці Луганської український офіцер при СЦКК повідомив СММ, що досі неможливо гарантувати безпеку спостерігачів Місії у районах навколо головної дороги через можливу наявність там мін та невибухлих боєприпасів. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки на блокпості «ЛНР», розташованому на краю ділянки розведення в районі Золотого, повідомили спостерігачам про те, що вони досі не можуть гарантувати патрулям СММ безпеку в полях і на дорогах другорядного значення через можливу наявність там мін і невибухлих боєприпасів. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії вкотре не зміг проїхати в південному напрямку від мосту, розташованого в підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили про наявність мін на дорозі, що проходить на південь від мосту. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У двох окремих випадках патруль Місії не зміг проїхати між с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) і підконтрольною урядові Попасною через наявність на дорозі протитанкових загороджень і попереджувальних знаків про мінну небезпеку. Присутні військовослужбовці ЗСУ повідомили СММ, що дорога замінована і спостерігачам перебувати на ній небезпечно. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Із підконтрольного «ДНР» Петрівського патруль СММ не зміг проїхати в західному напрямку через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність там мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному урядові смт Донське (57 км на південь від Донецька) військовослужбовці ЗСУ знову не надали членам патруля Місії доступ до об’єкта (див. Щоденний звіт СММ від 20 лютого 2017 року). СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Під час здійснення польоту міні-БПЛА в Аслановому члени патруля Місії чули вогонь зі стрілецької зброї. Вони негайно повернули БПЛА та залишили це місце. СММ поінформувала про це СЦКК.

Інші перешкоди:

  • Увечері 19 березня фото- та відеофіксація камери СММ у Станиці Луганській була обмежена внаслідок періодичного використання прожектора з боку підконтрольного «ЛНР» району і лазерного джерела світла з боку підконтрольного урядові району.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *