Новини із зони АТО

У Донецькій області СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, але зафіксувала подібну кількість вибухів (приблизно 700).

Так, увечері 15 та в ніч на 16 березня, перебуваючи в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька, спостерігачі чули 57 вибухів невизначеного походження за 3–8 км на захід і північний захід. Тієї ж ночі камера СММ на шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) зафіксувала вогневу активність із 34 снарядів (у такій послідовності: 3 із заходу на схід, один зі сходу на захід, 21 із заходу на схід і 9 зі сходу на захід), а затим — загалом 7 вибухів невизначеного походження, 59 снарядів із заходу на схід і 6 — зі сходу на захід. Усі епізоди вогневої активності сталися за 6–10 км на північний схід від розташування камери.

Упродовж дня 16 березня в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) протягом приблизно 5 годин члени патруля Місії чули 57 вибухів невизначеного походження та 46 черг зі стрілецької зброї за 1–7 км у секторі від південного заходу до північно-північного заходу. Перебуваючи за 5 км на південь від підконтрольного урядові с-ща Кам’янка (20 км на північ від Донецька) упродовж приблизно 4 годин, СММ чула 15 вибухів (4 оцінені як розриви мінометних мін калібру 82 мм, 3 — мінометних мін калібру 120 мм, і 8 вибухів невизначеного походження) за 2–3 км на південь. У другій половині дня камера СММ у м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) зафіксувала (у хронологічній послідовності) 5 снарядів зі сходу на захід і один із заходу на схід, а затим — загалом 22 снаряди зі сходу на захід і один із заходу схід. Усі ці епізоди вогневої активності сталися за 4–6 км на східно-південний схід від камери.

Перебуваючи в підконтрольному урядові смт Новотроїцьке (36 км на південний захід від Донецька), СММ чула 40 вибухів невизначеного походження та 5 черг із великокаліберного кулемета за 2–5 км на схід.

Увечері 15 та в ніч на 16 березня, перебуваючи в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули щонайменше 30 вибухів невизначеного походження за 8–12 км на східно-північний схід, 7 вибухів невизначеного походження за 6–7 км на південний схід і 50 вибухів, оцінених як артилерійські постріли за 6–10 км на південний захід. Тієї ж ночі в підконтрольному урядові м. Бахмут (кол. Артемівськ, 67 км на північ від Донецька) команда Місії чула 150 вибухів, оцінених як постріли з артилерії (152 мм) за 5–7 км на південний захід.

Упродовж дня 16 березня в підконтрольному урядові с-щі Майорськ (45 км північний схід від Донецька) СММ чула 20 вибухів невизначеного походження за 4–6 км на південний схід. У підконтрольному урядові с-щі Дружба (45 км на північний схід від Донецька) члени патруля Місії чули 20 вибухів невизначеного походження і 29 вибухів, оцінених як постріли з артилерії за 5–7 км на схід.

Із двох позицій у підконтрольних урядові районах на північний схід від Маріуполя спостерігачі чули 40 вибухів, оцінених як артилерійський вогонь, і 10 вибухів невизначеного походження за 2–7 км на східно-північний схід і північний схід від с. Лебединське (16 км на північний схід від Маріуполя), а також 9 вибухів невизначеного походження за 4 км на південний схід від с-ща Ломакине (15 км на північний схід від Маріуполя).

Перебуваючи неподалік підконтрольного урядові с. Гнутове (20 км на північний схід від Маріуполя) упродовж півгодини близько опівдня, команда СММ чула та бачила 60 вибухів, оцінених як постріли з артилерії калібру 122 мм за 3 км на західно-північний захід, а також чула розриви артилерійських снарядів за 3 км на південний схід (див. розділ про озброєння, розташоване з порушенням ліній відведення, нижче).

У Луганській області спостерігачі зафіксували більшу кількість порушень режиму припинення вогню, водночас кількість вибухів зросла майже втричі (приблизно 360), якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (130).

Увечері 15 та в ніч на 16 березня в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (кол. Стаханов, 50 км на захід від Луганська) спостерігачі чули 160 вибухів, оцінених як розриви ракет від чотирьох залпів із реактивних систем залпового вогню (РСЗВ; БМ-21 «Град», 122 мм) за 10 км на західно-північний захід, і 162 вибухи, оцінені як артилерійський вогонь (з яких 19 сталися за 3,5–4 км на захід, 120 — за 10 км на захід і західно-північний захід, і 23 — за 20 км на північ і північно-північний схід).

Наступного дня, перебуваючи за 2 км на південь від підконтрольного «ЛНР» смт Слов’яносербськ (28 км на північний захід від Луганська), команда Місії чула 14 вибухів, оцінених як артилерійський вогонь (8 пострілів і 6 вибухів невизначеного походження) за 3–5 км на північно-північний схід, і вибух невизначеного походження за 10 км на захід.

СММ уточнювала повідомлення про постраждалу цивільну особу та фіксувала пошкодження об’єктів приватної власності та цивільної інфраструктури, спричинені обстрілами. Місія продовжила уточнювати повідомлення про постраждалу цивільну особу, яка начебто отримала поранення під час обстрілу, що стався 13 березня в промисловій зоні в Авдіївці (див. Щоденний звіт СММ від 16 березня 2017 року). Команда СММ відвідала військовий польовий шпиталь № 66 у підконтрольному урядові м. Покровськ (55 км на північний захід від Донецька), куди, за словами медпрацівників лікарні в Авдіївці, було доправлено пацієнта. Медпрацівники військового шпиталю повідомили спостерігачам, що жінка, яка зазнала осколкових поранень (описаних як поранення м’яких тканин передньої частини черевної порожнини), була доправлена до них 13 березня 2017 року. Місцеві співробітники поліції в Покровську повідомили спостерігачам, що жінку виписали з лікарні на її прохання.

У підконтрольному урядові смт Луганське (59 км на північний схід від Донецька) 15 березня члени патруля Місії бачили три місця ударів. На вул. Калініна, 121, команда СММ бачила місце удару на південній стіні цегляного будинку, який зазнав серйозних пошкоджень, зокрема було зруйнований дверній проріз, частково обрушений дах і вибиті вікна. Спостерігачі зафіксували ще три вирви приблизно за 70 м на східно-північний схід від цього будинку. На тій самій вулиці, поблизу будинків № 115/1 і 119, вони бачили ще 6 свіжих вирв на відстані від 50 до 100 м на східно-північний схід від лінії забудови. За оцінкою спостерігачів, усі ці місця ударів і вирви утворилися від розривів артилерійських снарядів калібру 152 мм, випущених із південно-південно-східного напрямку. Мешканці розповіли Місії, що обстріл стався 14 березня. Усі три будинки були розташовані неподалік позицій Збройних сил України (ЗСУ).

16 березня в підконтрольному «ЛНР» н. п. Золоте-5 (61 км на північний захід від Луганська) спостерігачі зафіксували у полях три свіжі вирви. За їхніми оцінками, вони утворилися від розривів снарядів з гармати бойової машини піхоти (БМП-1, 73 мм). На розташованій неподалік шахті «Первомайська» СММ бачила свіже місце удару та розбиті вікна на стіні шахтної споруди з північного боку. За словами робітників шахти, обстріл стався ввечері 15 березня. Лінія зіткнення проходить менш ніж за 0,5 км від вугільної шахти.

Уточнюючи повідомлення про обстріл, який стався 15 березня в підконтрольному «ЛНР» с. Крута Гора (16 км на північний захід від Луганська), команда Місії бачила три свіжі вирви й один осколок снаряда поряд з асфальтованою дорогою, як веде до військових позицій на відстані приблизно 100 м на північ від найближчого будинку. За оцінкою СММ, вирви утворилися від розривів мінометних мін калібру 82 мм, випущених із північно-північно-західного напрямку.

Уточнюючи повідомлення про обстріл, який стався рано-вранці 16 березня в підконтрольному «ЛНР» м. Ірміно (54 км на захід від Луганська), члени патруля Місії бачили три свіжі місця ударів поблизу Ягідного провулка, 2. СММ визначила, що перше місце удару, виявлене за 60 м на південь від будинку, виникло від розриву артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного з південно-західного напрямку. Від осколків снаряда також був пошкоджений будинок. Друге місце удару (поруч із першим) утворилося, за оцінкою спостерігачів, від розриву артилерійського снаряда невстановленого калібру, внаслідок чого були пошкоджені кілька дерев, що росли неподалік. За оцінкою Місії, третє місце удару (воронка), яке виникло приблизно за 120 м на захід від іншого будинку, розташованого навпроти першого, утворилася від розриву мінометної міни калібру 120 мм, випущеної з південно-західного напрямку. Також члени патруля СММ бачили пошкодження на розташованих неподалік газогонах і обірвані лінії електропередачі.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії залишався обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

Увечері 14 березня, упродовж приблизно 15 хвилин, камера СММ у Станиці Луганській зафіксувала 17 порушень режиму припинення вогню, які, за оцінками, сталися в межах ділянки розведення, зокрема 5 вибухів, оцінених як постріли запалювальними боєприпасами з реактивного вогнемета (РПО-A «Джміль», тип «З»), із котрих 3 сталися за 0,3 км на південно-південний захід і південний захід, а 2 — за 1,7 км на південь; 2 вибухи, оцінені як постріли з озброєння невстановленого типу (один за 0,3 км на північний захід і один за 1,6 км на південь); 4 вибухи, оцінені як розриви снарядів з озброєння невстановленого типу за 0,3–1,7 км на південно-південний схід, південь і південно-південний захід; один снаряд із півночі на південь за 0,3 км на південний захід, а також 2 снаряди з північного сходу на південний захід і подальші розриви цих снарядів за 1,7 км на південь.

15 березня безпілотний літальний апарат (БПЛА) СММ середнього радіуса дії  зафіксував трьох чоловіків у одязі військового типу та екскаватор, який стояв на західному краю ділянки розведення в районі Петрівського, а також приблизно 40 протитанкових мін, які вже раніше зафіксовані на узбіччі дороги та на самій дорозі, що веде на захід до с. Вікторівка (42 км на південний захід від Донецька). Далі на захід БПЛА зафіксував понад 70 протитанкових мін, які раніше вже були зафіксовані там, на самій дорозі та уздовж дороги, що веде до підконтрольного урядові с. Богданівка (60 км на південний схід від Донецька), а також одну нерухому БМП. На всіх зображеннях видно, що ці місця розташовані поблизу, але все ж за межами ділянки розведення.

16 березня СММ з’ясувала, що її камера в Петрівському працює на резервних батареях. Озброєний член «ДНР», який йшов слідом за спостерігачами до місця розміщення камери, сказав, що електропостачання села припинилося незадовго до прибуття патруля Місії.

Здійснюючи патрулювання в підконтрольній урядові частині Золотого, спостерігачі чули чергу із великокаліберного кулемета і 4 черги зі стрілецької зброї за 2 км на північний схід. За їхньою оцінкою, ця вогнева активність відбувалася за межами ділянки розведення.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом[2].

У підконтрольних урядові районах Місія зафіксувала такі порушення відповідних ліній відведення: 12 РСЗВ (9П140 «Ураган», 220 мм) неподалік м. Добропілля (75 км на північний захід від Донецька) і 3 буксирувані гаубиці (ймовірно Д-30 «Жаба», 122 мм), з яких вели вогонь у південно-східному напрямку на південно-східній околиці Гнутового.

СММ відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах СММ зафіксувала 4 РСЗВ (БМ-21), 22 самохідні гаубиці (дванадцять 2С1 «Гвоздика», 122 мм, і десять 2С3 «Акація», 152 мм). Спостерігачі зауважили, що там і досі бракувало 6 буксируваних гаубиць (Д-20, 152 мм) і 6 самохідних гаубиць (п’ятьох 2С1 і однієї 2С3).

Місія також зафіксувала бойову броньовану машину та зенітну установку[3] в зоні безпеки. 15 березня члени патруля СММ бачили одну БМП-1 неподалік блокпоста ЗСУ в Станиці Луганській. 16 березня спостерігачі бачили одну легку колісну броньовану машину й один бронетранспортер під маскувальною сіткою неподалік підконтрольного урядові с. Миронівка (64 км на північний схід від Донецька), а також один MT-ЛБ у підконтрольному «ДНР» м. Кальміуське (кол. Комсомольське, 42 км на південний схід від Донецька).

У підконтрольному «ЛНР» м. Олександрівськ (10 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили 8 порожніх контейнерів, за оцінками, від протитанкових керованих ракет, свіжі сліди військової техніки та пошматовані дерева неподалік. Поблизу підконтрольного «ЛНР» с. Новогригорівка (33 км на захід від Луганська) спостерігачі помітили броньовану землерийну машину (ПЗМ-3). Приблизно за 2 км на південний захід від підконтрольного урядові смт Білогорівка (88 км на північний захід від Луганська) СММ бачила дві нерухомі вантажівки, завантажені ящиками з боєприпасами (приблизно 220 см завдовжки).

За координації СЦКК СММ сприяла проведенню робіт із розмінування та ремонтних робіт на території Донецької фільтрувальної станції та навколо неї. Члени патруля Місії бачили, як до фільтрувальної станції підійшла група з розмінування та бригада робітників компанії «ДТЕК». Пізніше того ж дня спостерігачі бачили, як вантажівка перевозила дерев’яний ящик, в якому, за словами російського офіцера з СЦКК, був танковий снаряд, вилучений групою з розмінування. Команда СММ також розмовляла з інженером компанії «ДТЕК», який повідомив, що вони приєднали два силові кабелі. У другій половині дня український офіцер з СЦКК повідомив спостерігачам, що в Авдіївці було відновлено електропостачання.

Спостерігачі констатували нарощування військової присутності та збільшення чисельності співробітників поліції на блокпостах у підконтрольних урядові районах. Поблизу с. Зайцеве (62 км на північний схід від Донецька) члени патруля Місії бачили щонайменше 15 співробітників поліції у камуфляжній формі, декотрі з яких були в балаклавах. Поліцейські перевіряли транспортні засоби. На блокпості, розташованому на перехресті доріг у Бахмуті, спостерігачі зауважили збільшення чисельності поліцейських. Команда СММ бачила, що на північ від Дружби був встановлений новий поліцейський блокпост. На блокпості, розташованому приблизно за 2 км південь від м. Мар’їнка (23 км на південний захід від Донецька), спостерігачі бачили щонайменше сімох військовослужбовців у повному екіпіруванні, один із котрих був у балаклаві. Місія зафіксувала новий блокпост за 3 км на північ від м. Курахове (40 км на захід від Донецька), на якому було щонайменше шість військовослужбовців і броньована машина з великокаліберним кулеметом. На дорозі між м. Сєвєродонецьк (74 км на північний захід від Луганська) і м. Попасна (69 км на захід від Луганська) команда СММ вперше помітила поліцейські броньовані машини на двох раніше зафіксованих тимчасових блокпостах.

СММ продовжила спостерігати за блокадою залізничних колій, що перетинають лінію зіткнення. Здійснюючи патрулювання в підконтрольних урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) і с. Бугас (44 км на південний захід від Донецька), члени патруля Місії відзначили спокійну ситуацію та не зафіксували жодних змін. На місці блокади в Бахмуті спостерігачі бачили 25 активістів (значно менше ніж упродовж попередніх днів).

СММ продовжила спостерігати за акцією протесту біля банку в Києві (див. Щоденний звіт СММ від 15 березня 2017 року). Спостерігачі бачили перед філією банку приблизно дванадцять активістів (усі молодики), два намети і стіл, а також помітили, що в’їзд для транспорту як і раніше був перекритий мішками з піском і колючим дротом. Команда Місії не побачила там жодного правоохоронця.

Перед будівлею Київської міської ради спостерігачі бачили зібрання зі 100–130 протестувальників (переважно чоловіків середнього віку), які тримали державні прапори України, прапори з написами «Рівність» і прапор партії «Самопоміч». Поблизу будівлі спостерігачі бачили 12 правоохоронців, а також кілька поліцейських машин, які стояли на вулиці. Акція протесту тривала приблизно 2 години та закінчилася без інцидентів.

СММ продовжує стежити за ситуацією в Херсоні, Одесі, Дніпрі, Львові, Івано-Франківську, Харкові та Чернівцях.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • На ділянці розведення в районі Станиці Луганської український офіцер при СЦКК повідомив СММ, що досі неможливо гарантувати безпеку спостерігачів Місії у районах навколо головної дороги через можливу наявність там мін і невибухлих боєприпасів. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки на блокпості «ЛНР», розташованому на краю ділянки розведення в районі Золотого, повідомили спостерігачам, що вони досі не можуть гарантувати патрулям Місії безпеку в полях і на дорогах другорядного значення через можливу наявність там мін і невибухлих боєприпасів. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ знову зупинили патруль СММ на дорозі між Катеринівкою та Попасною і заявили, що дорога замінована і спостерігачі зможуть проїхати лише після отримання дозволу від старших за рангом офіцерів ЗСУ. Місія знову поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати в південному напрямку від мосту, розташованого в підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили про наявність мін на дорозі, що проходить на південь від мосту. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • З підконтрольного «ДНР» Петрівського патруль СММ знову не зміг проїхати в західному напрямку через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність там мін і невибухлих боєприпасів. Місія знову поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному «ЛНР» Ірміно озброєні члени «ЛНР» не дозволили патрулю СММ проїхати в напрямку смт Калинове (60 км на захід від Луганська), посилаючись на те, що дорога замінована. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному урядові с. Старогнатівка (51 км на південь від Донецька) місцевий командир відмовив членам патруля Місії у доступі на об’єкт ЗСУ і сказав, що він отримав чітку вказівку від його командирів не пропускати на об’єкт спостерігачів. СММ поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *