Новини із зони АТО

Члени патруля Місії зафіксували збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, якщо порівнювати з попередньою добою (зафіксувавши, зокрема, приблизно 1 070 вибухів супроти 610 відповідно). Більшість вибухів зафіксовано в районі трикутника Авдіївка–Ясинувата–Донецький аеропорт і в районі Світлодарська–Дебальцевого.

Так, у ніч із 12 на 13 березня, перебуваючи в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька, спостерігачі чули приблизно 350 вибухів невизначеного походження на відстані 8–10 км на північно-північний захід і 6–8 км на північний захід.

Удень 13 березня, патрулюючи в підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) упродовж приблизно 6 годин, команда Місії чула 35 вибухів невизначеного походження за 1–7 км на схід і південний схід. Надвечір камера СММ в Авдіївці зафіксувала 27 вибухів, оцінених як розриви снарядів з озброєння невстановленого типу, і 5 вибухів невизначеного походження за 4–5 км на східно-південний схід від місця її розташування.

Перебуваючи вдень 13 березня протягом понад 6,5 годин у підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 17 пострілів з автоматичного гранатомета за 3–4 км на захід, а затим — таку саму кількість вибухів, оцінених як відповідні розриви гранат за 1–2 км на захід, а також 13 вибухів невизначеного походження за 3–7 км на захід. Із позиції за 1,5 км на південь від підконтрольного урядові с-ща Кам’янка (20 км на північ від Донецька) упродовж 5,5 годин члени патруля Місії чули один вибух, оцінений як розрив мінометної міни за 1 км на північний захід, і 23 вибухи невизначеного походження за 1–3 км на північний захід.

Увечері 12 березня в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька) СММ чула 11 вибухів невизначеного походження за 7–10 км на північно-північний схід і 27 вибухів невизначеного походження за 8–10 км на південний захід.

У підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) того ж вечора спостерігачі чули 91 вибух невизначеного походження за 4–7 км на північний захід. У другій половині дня 13 березня, із двох різних позицій у Дебальцевому, команда Місії чула 41 вибух невизначеного походження за 3–7 км на північний захід.

Увечері 12 березня, перебуваючи в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), СММ чула 138 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на східно-південний схід. Наступного ранку з тієї ж позиції спостерігачі чули 27 вибухів, оцінених як артилерійський вогонь за 3–6 км на схід, і 11 вибухів, оцінених як розриви мінометних мін калібру 82 мм за 3–5 км на південний схід. У другій половині дня в Світлодарську члени патруля Місії чули 136 вибухів невизначеного походження за 2–5 км на південний схід.

Уранці 13 березня, патрулюючи в підконтрольному урядові с. Семигір’я (58 км на північний схід від Донецька), упродовж 15 хвилин спостерігачі почули 54 вибухи, які вони оцінили як вогонь з артилерії за 4–5 км на південь.

У ніч із 12 на 13 березня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 39 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на північ і північний схід. Камера також зафіксувала загалом 146 трасуючих снарядів (77 із заходу на схід, один із північного заходу на південний захід, 6 із південного заходу на північний схід, 58 зі сходу на захід і 4 з північного сходу на південний захід). Ця вогнева активність, зафіксована на невстановленій відстані на північ і північний схід, розпочалася 22 трасуючими снарядами із заходу на схід.

У Луганській області Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню (зокрема приблизно 100 вибухів), якщо порівнювати з попередньою добою, коли було зафіксовано 10 вибухів.

У підконтрольному «ЛНР» м. Зимогір’я (27 км на захід від Луганська) команда СММ чула 5 вибухів, оцінених як артилерійський вогонь за 10 км на південно-південний захід. Патрулюючи за 2,5 км на схід від підконтрольного урядові смт Новотошківське (53 км на захід від Луганська), спостерігачі чули 9 вибухів, оцінених як вогонь із міномета калібру 82 мм за 4 км на південний схід. Перебуваючи в підконтрольному урядові смт Нижнє (56 км на північний захід від Луганська), члени патруля Місії чули 3 вибухи, оцінені як вогонь із мінометів калібру 82 мм за 3–5 км на південно-південний схід і південний захід. У підконтрольному урядові с. Кримське (42 км на північний захід від Луганська) СММ чула 18 вибухів, оцінених як вогонь із мінометів калібру 82 мм за 2–3 км на південно-південний захід і за 2 км на схід.

СММ уточнювала повідомлення про жертви серед мирного населення та пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури, спричинених стріляниною. На західній околиці підконтрольного «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька) члени патруля Місії у присутності російських офіцерів зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) і двох членів «ДНР» (один з яких був озброєний) провели аналіз двох місць ударів. Спостерігачі бачили отвір у балконному вікні другого поверху із західного боку п’ятиповерхового багатоквартирного житлового будинку за адресою вул. Леніна, 39А. За їхніми оцінками, отвір утворився від влучення кулі, випущеної із західного напрямку. Куля пробила два вікна вітальні. Мешканці (чоловік і жінка віком 70 років) повідомили команді СММ, що вони чули обстріл і стрілянину в другій половині дня 12 березня, після чого знайшли кулю на підвіконні у вітальні. На будівлі школи, розташованій на вул. Леніна, 28, спостерігачі бачили отвір у вікні класної кімнати на першому поверсі із західного боку. За їхніми оцінками, отвір утворився від влучення кулі, випущеної із західного напрямку. Охоронець школи повідомила Місії, що вона чула обстріл і стрілянину 12 березня, після чого знайшла кулю в класній кімнаті.

У підконтрольному «ДНР» м. Харцизьк (26 км на схід від Донецька) вахтер багатоквартирного житлового будинку на вул. Червонознаменській, 75,  повідомила спостерігачам, що о 19:00 10 березня вона почула вибух, після чого пішла до однієї з квартир і побачила чоловіка (віком 40 років), який лежав на підлозі у крові, що юшила з його обличчя й лівої руки, а також жінку (віком 57 років) на дивані без ознак життя. Ззовні будинку спостерігачі бачили, що вікно в цій квартирі розбите. Співробітник моргу повідомив членам патруля СММ, що тіло жінки було доставлено до них 10 березня, а тіло чоловіка, який помер у лікарні, — 11 березня.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії залишався обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

Увечері 11 березня камера СММ у Станиці Луганській зафіксувала 7 вибухів, оцінених як постріли з міномета калібру 120 мм за 700 м на північний захід (за оцінками, за межами ділянки розведення), і один спалах за 1,1 км на південь (за оцінками, у межах ділянки розведення). Упродовж дня 13 березня, перебуваючи на південь від мосту в Станиці Луганській, команда Місії чула 4 черги та 6 одиночних пострілів із великокаліберного кулемета за 2–3 км на східно-північний схід (за оцінками, за межами ділянки розведення).

СММ зафіксувала високомобільний багатоцільовий колісний транспортний засіб без видимих знаків розрізнення військової частини, який рухався на південний захід в межах ділянки розведення в районі Золотого у підконтрольному урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська), що становить порушення Рамкового рішення. Спостерігачі також помітили, що у транспортному засобі перебували 5 озброєних чоловіків у формі, яка була схожа на форму Збройних сил України (ЗСУ) без видимих шевронів. Принаймні один із чоловіків мав при собі ручний протитанковий гранатомет (РПГ-24), а решта була озброєна автоматами (АК-47). СММ поінформувала про це СЦКК. Також у межах ділянки розведення, приблизно за 500 м на північ від залізничного мосту, члени патруля Місії бачили свіжу вирву на узбіччі автошляху Т1316. За їхніми оцінками, вона утворилася від розриву гранати з піддульного гранатомета, випущеної із південно-східного напрямку.

У підконтрольному «ДНР» Петрівському СММ чула 11 пострілів зі стрілецької зброї за 1–2 км на південь (визначити, сталися вони на ділянці розведення, чи за її межами, не вдалося). Спостерігачі також чули 10 вибухів невизначеного походження та 6 пострілів зі стрілецької зброї за 3–7 км на північно-північний захід, а також 5 вибухів невизначеного походження та 10 черг із великокаліберного кулемета за 3–6 км на північний захід (за оцінками, усі сталися за межами ділянки розведення).

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У районах, які наразі не контролюються урядом, команда Місії зафіксувала такі порушення відповідних ліній відведення: 10 нерухомих танків (дев’ять Т-64 й один T-72) — сім із них були суттєво пошкоджені — на ремонтній базі в Луганську, а також 2 міномети (2Б14, 82 мм) в окопі в c. Привітне (11 км на північ від Луганська).

За лініями відведення, однак за межами місць зберігання в підконтрольних урядові районах спостерігачі бачили 6 танків (Т-64) поблизу смт Новоайдар (49 км на північний захід від Луганська), один танк (Т-64), завантажений на нерухомий транспортер неподалік с. Дмитрівка (43 км на північ від Луганська), а також 2 танки (T-74), що стояли неподалік с. Окнине (53 км на північний захід від Луганська).

У районах, які наразі не контролюються урядом, члени патруля Місії бачили 3 танки (невстановленого типу), які стояли поблизу полігона в с. Маркине (94 км на південь від Донецька).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних «ДНР» районах за межами відповідних ліній відведення спостерігачі вперше зауважили, що одне з місць зберігання не використовується і там бракує 6 реактивних систем залпового вогню (БМ-21 «Град», 122 мм).

Команда СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння ЗСУ, розташування якого відповідає лініям відведення, і зауважила, що там і дотепер бракує 12 танків (Т-72) і 7 мінометів (2Б9 «Волошка», 82 мм). Спостерігачі також вперше зауважили там наявність нових одиниць озброєння.

Члени патруля Місії бачили бойові броньовані машини та зенітні установки в зоні безпеки. У районах, які наразі не контролюються урядом, спостерігачі зафіксували 10 бойових машин піхоти (БМП), 4 бронетранспортери (два БТР-70 і два БТР-80) і приблизно 40 вантажівок військового типу — усі стояли на ремонтній базі в Луганську; колону з двох БТР-80, однієї БРДМ-2 і 16 вантажівок військового типу, які виїжджали з іншого комплексу в Луганську*; колону з чотирьох БТР-80 і однієї БРДМ-2, що рухалася на схід у Луганську; одну БМП, яка стояла неподалік Зимогір’я; а також один MT-ЛБ неподалік Привітного.

У підконтрольних урядові районах члени патруля Місії бачили 2 зенітні установки (ЗУ-23), кожна з яких була встановлена на вантажівці (одна стояла, а друга рухалася у північному напрямку) неподалік с. Миколаївка Друга (55 км на північ від Донецька); а також один MT-ЛБ зі встановленою на ньому зенітною установкою (ЗУ-23), що рухався неподалік Світлодарська. На основі даних повітряного спостереження 12 березня було виявлено 7 броньованих машин неподалік с. Лобачеве (17 км на північний захід від Луганська).

12 березня спостерігачі помітили сліди танків і броньованих машин у районах навколо підконтрольних «ЛНР» с. Жовте (17 км на північний захід від Луганська) і м. Олександрівськ (10 км на захід від Луганська). У цьому ж районі чотири озброєні чоловіки відмовили членам патруля Місії у доступі (див. Щоденний звіт СММ від 13 березня 2017 року). 13 березня спостерігачі помітили сліди танків і броньованих машин між підконтрольними «ЛНР» смт Новосвітлівка (16 км на південний схід від Луганська) і с. Миколаївка (15 км на схід від Луганська).

Місія здійснювала моніторинг і сприяла дотриманню режиму припинення вогню за координації з боку СЦКК для забезпечення проведення робіт із розмінування та ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення. В Авдіївці команда СММ спостерігала за ремонтними роботами на пошкодженому трансформаторі ліній електропередачі, які забезпечують електрикою Авдіївку. Український офіцер при СЦКК повідомив спостерігачам, що о 17:15 електропостачання Авдіївки було відновлено. На автошляху М04 на захід від Ясинуватої спостерігачі бачили, як група з розмінування перевіряла ці райони на наявність вибухових пристроїв, а шість робітників компанії «ДТЕК» ремонтували лінії електропередачі. Члени патруля Місії також спостерігали за ремонтом ліній електропередачі в підконтрольній урядові частині Золотого.

СММ продовжила спостерігати за ситуацією, в якій опинилися цивільні особи на контрольних пунктах в’їзду-виїзду. На підконтрольному «ДНР» боці КПВВ поблизу Горлівки команда Місії зафіксувала чергу з приблизно 121 транспортного засобу та 4 автобусів, які прямували до підконтрольних урядові районів. Сім осіб (чотири чоловіки і три жінки віком старше 60 років), які стояли в черзі на КПВВ, пояснили, що причиною довгих черг було наближення кінцевого терміну здійснення фізичної ідентифікації особи, яку здійснюють банки в підконтрольних урядові районах, щоб вони могли і надалі отримувати свої пенсії та соціальну допомогу.

О 08:45 на блокпості «ЛНР» на південь від мосту в Станиці Луганській спостерігачі бачили понад 1 500 осіб, які очікували на прохід у напрямку підконтрольних урядові районів. Чоловік (віком 60 років) повідомив Місії, що напередодні він очікував понад 8 годин, але так і не зміг пройти блокпост до його закриття о 18:00. Чоловік додав, що цього ранку він стоїть в черзі вже більш ніж 4 години. Два чоловіки (віком 60 років) сказали, що 12 березня кілька сотень осіб не змогли пройти через блокпост до підконтрольних урядові районів, оскільки блокпост закрився о 18:00, і вони були змушені поїхали назад до Луганська та повернулися назад наступного дня.

СММ продовжила спостерігати за блокадою залізничних шляхів, що перетинають лінію зіткнення. Залізничні колії на залізничних переїздах неподалік підконтрольних урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська), смт Щербинівка (44 км на північ від Донецька), м. Бахмут (кол. Артемівськ, 67 км на північ від Донецька) і с. Бугас (44 км на південний захід від Донецька) були і досі заблоковані, а на місцях, де влаштовано блокаду, перебували активісти. У підконтрольному «ЛНР» смт Фащівка (60 км на південний захід від Луганська) працівник вугільної шахти повідомив спостерігачам про те, що через блокаду залізничні перевезення вугілля з шахти до підконтрольних урядові районів були призупинені, а 27 лютого шахта припинила видобувати вугілля. Він додав, що кількість робітників зменшилася з 900 перед конфліктом до 320, а після початку блокади їхня кількість впала до 70 осіб.

Місія здійснювала моніторинг у прикордонному районі, який наразі не контролюється урядом. Перебуваючи упродовж години на прикордонному пункті пропуску в м. Вознесенівка (кол. Червонопартизанськ, 65 км на південний схід від Луганська), спостерігачі бачили, як територію України покинули 22 автомобілі (6 із номерними знаками Російської Федерації, 7 — України та 9 — Грузії) і 21 пішохід, а в Україну в’їхали 30 автомобілів (11 із номерними знаками Російської Федерації, 18 — України й один — Грузії), 2 тентовані вантажівки й один автобус (з номерними знаками України) і увійшли 20 пішоходів.

Місія уточнювала повідомлення про акти вандалізму, вчинені стосовно філій одного банку. У Харкові команда СММ бачила, що розташований ззовні банку банкомат був залитий будівельною піною, а на дверях і двох вікнах банку аерозольною фарбою нанесено написи. За повідомленнями, це сталося 11 березня. Співробітник показав спостерігачам запис камери спостереження, на якому був зафіксований інцидент, а також сказав, що дві особи в масках залили піною банкомат, а аерозольною фарбою забруднили двері та вікна. Члени патруля Місії зауважили, що банк працює. У Києві команда СММ спостерігала за акцією протесту, яка відбувалася перед філією того самого банку. Спостерігачі бачили приблизно 100 осіб (переважно молодиків, деякі були в балаклавах і одязі військового типу), які тримали руках приблизно 20 прапорів партії «Національний корпус» і чотири червоно-чорні прапори. Вони бачили, як троє протестувальників нанесли аерозольними фарбами напис  «РУС БАНК» латиницею («RUS BANK») на металеві захисні ролети на будівлі, а також звели стіну з бетонних блоків і цементу (приблизно 2 м заввишки) на головному вході до банку, який також був закритий металевими ролетами. Протестувальники заповнили щілини в металевих ролетах на вікнах банку будівельною піною та запалили приблизно 20 фаєрів. Команда Місії помітила, що там також був присутній голова партії «Правий сектор». Акція протесту тривала приблизно 4 години, хоча о 16:15, коли спостерігачі покидали місце події, приблизно 30 протестувальників все ще зводили другий ряд стіни. Неподалік стояли одна поліцейська машина та ще одна машина з написом «Поліція охорони».

СММ і далі спостерігала за засіданням суду в справі голови Державної фіскальної служби (див. Щоденний звіт СММ від 7 березня 2017 року). Спостерігачі бачили, що перед будівлею Апеляційного суду міста Києва зібралися приблизно 150 осіб (переважно молодики та чоловіки середнього віку), які потім пройшли до внутрішнього двору. Там вже перебувала ще одна група із 80 молодиків, на деяких із котрих були головні убори та куртки з символікою «Національного корпусу». Приблизно опівдні спостерігачі бачили, як під’їхали три автомобілі (з номерними знаками Польщі, Естонії та Литви) з прапорами «Автомайдану» і почали кружляти прилеглими вулицями. Приблизно о 17:00 протестувальники розійшлися. Команда Місії бачила три патрульні поліцейські машини перед будівлею суду, а у внутрішньому дворі — три автобуси середньої місткості з правоохоронцями.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Дніпрі та Чернівцях.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • На ділянці розведення в районі Станиці Луганської український офіцер при СЦКК повідомив СММ, що неможливо гарантувати безпеку спостерігачів Місії у районах навколо головної дороги через можливу наявність там мін і невибухлих боєприпасів. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати далі в південно-східному напрямку на ділянці розведення в районі Золотого від підконтрольної урядові Катеринівки через можливу наявність там мін і невибухлих боєприпасів.
  • Озброєні чоловіки на блокпості «ЛНР», розташованому на краю ділянки розведення в районі Золотого, повідомили спостерігачам, що вони не можуть гарантувати патрулям Місії безпеку в полях і на дорогах другорядного значення через можливу наявність там мін і невибухлих боєприпасів. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ зупинили патруль Місії на дорозі між підконтрольними урядові Катеринівкою і м. Попасна (69 км на захід від Луганська) і заявили, що дорога замінована, а спостерігачі зможуть проїхати лише після отримання дозволу від старших за рангом офіцерів ЗСУ. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • З підконтрольного «ДНР» Петрівського патруль Місії не зміг проїхати в західному напрямку через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність там мін і невибухлих боєприпасів. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати в південному напрямку від мосту, розташованого в підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили про наявність мін на дорозі, що проходить на південь від мосту. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєний охоронець відмовив патрулю Місії у доступі на об’єкт, розташований на північний захід від Луганська. Пізніше спостерігачі бачили, як із цього об’єкта виїхала колона у складі 3 бронетранспортерів і 16 вантажівок військового типу (див. розділ про бойові броньовані машини вище). СММ поінформувала про це СЦКК.

Затримка:

  • На блокпості в підконтрольному урядові с. Болотене (22 км на північний схід від Луганська) військовослужбовці ЗСУ затримали патруль Місії на 22 хвилини. СММ поінформувала про це СЦКК.

Інші перешкоди:

  • У підконтрольному «ЛНР» м. Сорокине (кол. Краснодон, 43 км на південний схід від Луганська) місцевий член «ЛНР» повідомив спостерігачам, що вони не можуть спілкуватися з командою СММ без письмового дозволу від старших за рангом членів «ЛНР».





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *