Новини із зони АТО

Місія зафіксувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (зафіксувавши, зокрема, приблизно 680 вибухів). Приблизно три четвертих вибухів було зафіксовано поблизу Світлодарська та Горлівки.

У підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька) увечері 8 березня спостерігачі чули 271 вибух невизначеного походження та бачили 240 трасуючих снарядів — усі за 8–12 км на південний захід.

У підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) увечері 8 та в ніч на 9 березня команда СММ чула приблизно 180 вибухів: 50 оцінено як постріли з артилерії калібру 122 мм, 35 — постріли з мінометів калібру 82 мм, 54 — розриви мінометних мін (34 — калібру 82 мм і 20 — невстановленого калібру), 40 — розриви снарядів із безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) і гранат автоматичних гранатометів, 4 вибухи невизначеного походження, а також приблизно 850 черг із великокаліберних кулеметів і зенітних установок (ЗУ-23, 23 мм) — усі на відстані 2–7 км у секторі від східно-південного сходу до південного заходу. У другій половині дня та ввечері 9 березня спостерігачі чули 20 вибухів, оцінених як артилерійські постріли, і 10 — як мінометний вогонь за 4–7 км на південний схід, а також 34 вибухи невизначеного походження за 5–7 км на південний схід і 4 км на південь.

У центрі підконтрольного «ДНР» Донецька в ніч із 8 на 9 березня Місія чула 125 вибухів невизначеного походження за 8–10 км на північно-північний захід.

Перебуваючи в підконтрольному урядові с-щі Кам’янка (20 км на північ від Донецька) упродовж приблизно 4,5 годин 9 березня, спостерігачі чули 6 вибухів, оцінених як розриви мінометних мін калібру 82 і 120 мм, і 3 вибухи невизначеного походження на відстані 5–7 км у секторі від півдня до південно-південного заходу, а затим — 2 вибухи, оцінені як розриви артилерійських снарядів калібру 122 і 152 мм за 5 км на південно-південний схід і південь, а також один вибух, оцінений як постріл з артилерії калібру 122 мм за 5 км на південно-південний захід.

Увечері 8 та в ніч на 9 березня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала переривчастий вогонь трасуючими снарядами зі сходу на захід та із заходу на схід, а затим вогневу активність у такій послідовності: 2 активно-реактивні снаряди із заходу на схід і 5 вибухів невизначеного походження — усі на невстановленій відстані на північ.

У Луганській області Місія констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню (зокрема 30 вибухів), якщо порівнювати з попереднім звітним періодом. Майже всі вибухи зафіксовано у західних районах Луганської області.

Уранці 9 березня зі своєї позиції у підконтрольній урядові частині м. Золоте (60 км на захід від Луганська) спостерігачі чули 22 вибухи, оцінені як розриви артилерійських снарядів за 5–8 км на південь. У підконтрольному урядові смт Комишуваха (68 км на захід від Луганська) команда СММ чула 8 вибухів, оцінених як вогонь з міномета калібру 120 мм за 8–10 км на східно-південний схід.

СММ уточнювала повідомлення про жертви серед цивільного населення та пошкодження, спричинені обстрілами. У підконтрольному урядові м. Покровськ (кол. Красноармійськ, 55 км на північний захід від Донецька) члени патруля Місії розмовляли з чоловіком (віком 36 років), в якого на потилиці була бинтова пов’язка. За його словами, він отримав осколкове поранення голови поблизу свого будинку в підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька). Медпрацівники Авдіївської лікарні повідомили спостерігачам про те, що чоловікові була надана медична допомога у зв’язку з пораненням, після чого його перевели до лікарні в Покровську.

У підконтрольному «ДНР» м. Новоазовськ (40 км на схід від Маріуполя) спостерігачі розмовляли з медпрацівниками лікарні, які повідомили, що 6 березня вони надали медичну допомогу юнакові (віком 20 років) у зв’язку з осколковим пораненням спини, яке він отримав під час обстрілу в підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (кол. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя). Жителі Пікуз 8 березня повідомили СММ про те, що чоловік отримав поранення.

У підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) члени патруля СММ бачили пробоїну на південній частині даху будинку на вул. Каштановій, 4. Пробоїна виникла від прямого влучення снаряда, який, за оцінками Місії, не вибухнув. Спостерігачі також бачили, що три вікна на будинку були розбиті. Всередині будинку вони бачили пробоїну в стелі та тріщини в зовнішній стіні будинку із південного боку. За оцінками СММ, снаряд був випущений із західно-північно-західного напрямку. Власниця будинку (літня жінка) розповіла спостерігачам про те, що обстріл стався у другій половині дня 8 березня. Команда Місії бачила сліди військової машини, які відповідали слідам танка (Т-64). Сліди йшли вздовж вул. Каштанової, приблизно за 300 м від пошкодженого будинку. За попередньої домовленості СММ зустрілася з російським офіцером зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) поблизу місця удару. На момент прибуття спостерігачів там була присутня знімальна група одного з телеканалів Російської Федерації.

У підконтрольних «ДНР» Пікузах, на вул. Кірова 1, спостерігачі зафіксували кілька місць влучення куль на будинку з північно-північно-західного боку. За оцінками СММ, вони були спричинені вогнем із великокаліберного кулемета. Власниця розповіла, що пошкодження виникли 8 березня, приблизно о 16:00.

8 березня в підконтрольному «ЛНР» смт Донецький (49 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили пробоїну з північно-північно-західного боку даху будинку та зауважили, що на паркані з того ж боку будинку була збита дерев’яна дошка. Спостерігачі визначили, що пошкодження виникли нещодавно та були спричинені вогнем із гармати бойової машини піхоти (БМП-2, 30 мм) з північно-західного напрямку. За словами члена «ЛНР», пошкодження виникли ввечері 7 березня.

У підконтрольному урядові смт Луганське (59 км на північний схід від Донецька) спостерігачі зафіксували 3 свіжі місця ударів на вул. Калинова 102. За оцінками спостерігачів, усі вони виникли від влучення мінометних мін калібру 82 мм, випущених із південного напрямку. Одна з мін влучила в дах будинку, частково його зруйнувавши. Друга міна влучила у стіну будинку з південно-східного боку, утворивши пробоїну, а третя розірвалася на подвір’ї. Спостерігачів супроводжував український офіцер з СЦКК.

У підконтрольному урядові смт Верхньоторецьке (23 км на північний схід від Донецька) спостерігачі бачили свіжу вирву в дворі будинку № 39 на вул. Колгоспній. Команда СММ бачила розбиті вікна та помітила зруйнований колодязь, а також розбиті вікна й осколкові пошкодження дахів двох сусідніх будинків. За оцінкою спостерігачів, пошкодження виникли від влучення снаряда, випущеного зі східно-південного сходу. У полі, приблизно за 200 м від того місця, спостерігачі бачили 5 свіжих вирв між двома сільськогосподарськими спорудами. Голова селищної ради повідомив, що обстріл стався ввечері 8 березня, внаслідок чого були пошкоджені дві лінії електропередачі, залишивши селище без електрики. Два робітники енергетичної компанії підтвердили, що в селищі немає електрики.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії залишався обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

Під час патрулювання на ділянках розведення та довкола них Місія відзначила на всіх трьох ділянках спокійну ситуацію.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

Поблизу підконтрольного урядові с-щі Асланове (16 км на північ від Маріуполя) команда СММ бачила 3 буксирувані гаубиці (Д-30 «Жаба», 122 мм) і 4 самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм), що є порушенням відповідних ліній відведення. У непідконтрольних урядові районах Місія зафіксувала танк або самохідний міномет (2С9 «Нона-С», 120 мм) у підконтрольному «ЛНР» с-щі Старе (кол. Червоний Прапор, 58 км на захід від Луганська). На основі даних повітряного спостереження виявлено 2 танки поблизу підконтрольного «ДНР» м. Макїївка (12 км на північний схід від Донецька), що є порушенням ліній відведення.

За лініями відведення, однак за межами місць зберігання на основі даних повітряного спостереження виявлено 7 танків поблизу підконтрольного «ЛНР» смт Бугаївка (37 км на південний захід від Луганська).

За лініями відведення, однак за межами місць зберігання в підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували 3 самохідні гаубиці (2С3 «Акація», 152 мм) неподалік с. Золотий Колодязь (72 км на північний захід від Донецька), а безпілотний літальний міні-апарат (БПЛА) СММ зафіксував 15 танків (оцінених як Т-64) неподалік підконтрольного урядові м. Соледар (79 км на північ від Донецька).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах за відповідними лінями відведення спостерігачі зафіксували 24 самохідні гаубиці (2С19 «Мста-С», 152 мм) і 6 мінометів (M-120-15, 120 мм), а також зауважили, що там бракувало 12 буксируваних гаубиць (Д-20, 152 мм), 18 самохідних гаубиць (2С3), 6 протитанкових гармат (Д-48, 85 мм) і 6 мінометів (2Б11 «Сани», 120 мм).

У підконтрольних «ДНР» районах за межами відповідних ліній відведення СММ зафіксувала 8 буксируваних гаубиць (шість 2А65 «Мста-Б», 152 мм, і дві Д-30) і зауважила, що там бракувало 2 самохідних гаубиць (2С1) і 6 протитанкових гармат (МТ-12 «Рапіра», 100 мм). Відсутність трьох із цих протитанкових гармат було зафіксовано вперше.

СММ ще раз відвідала постійні місця зберігання озброєння Збройних сил України (ЗСУ), розташування яких відповідає лініям відведення, і зауважила, що там бракувало 14 мінометів (2Б11) і 13 танків (Т-64). Відсутність трьох із цих танків було зафіксовано вперше.

Місія зафіксувала бойові броньовані машини та зенітні установки в зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах спостерігачі бачили 3 БМП-1, 2 бронетранспортери (БТР-60) і одну зенітну установку (ЗУ-23, 23 мм) неподалік Луганського, а також 3 БМП-1 поблизу Станиці Луганської. Міні-БПЛА СММ зафіксував 3 БМП (за оцінками, БМП-2) неподалік м. Попасна (69 км на захід від Луганська).

У непідконтрольних урядові районах СММ бачила одну БМП-1 неподалік с. Стила (34 км на південь від Донецька), один БТР-60 у Луганську й одну зенітну установку (ЗУ-23) поблизу с-ща Молодіжне (63 км на північний захід від Луганська). 8 березня спостерігачі зафіксували сліди, що відповідали слідам БМП-2, на асфальтовій дорозі неподалік смт Сентянівка (кол. Фрунзе, 44 км на захід від Луганська).

На основі даних повітряного спостереження 9 березня виявлено 6 броньованих машин неподалік підконтрольного урядові с. Лопаскине (23 км на північний захід від Луганська) і 2 броньовані машини поблизу підконтрольної «ДНР» Макіївки.

СММ продовжила спостерігати за блокадою залізничних шляхів, що перетинають лінію зіткнення. На залізничних переїздах неподалік підконтрольних урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська), смт Щербинівка (44 км на північ від Донецька) і м. Бахмут (кол. Артемівськ, 67 км на північ від Донецька) спостерігачі помітили, що активісти і досі перебувають на місцях, де влаштовано блокаду.

У Львові 7 березня голова Єврейського культурного товариства повідомив СММ, що товариство й органи місцевої влади у Львові та Старому Самборі домовилися створити робочу групу із збереження пам’яток єврейської історії. 9 березня представник міськради м. Старий Самбір (86 км на південний захід від Львова) повідомив спостерігачам про те, що в місті відремонтують синагогу, в якій також розмістять музей юдаїки.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • На ділянці розведення в районі Станиці Луганської український офіцер з СЦКК повідомив СММ, що неможливо гарантувати безпеку спостерігачів Місії у районах навколо головної дороги через можливу наявність там мін і невибухлих боєприпасів. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки на блокпості «ЛНР», розташованому на краю ділянки розведення в районі Золотого, повідомили спостерігачам, що вони не можуть гарантувати патрулям СММ безпеку в полях і на дорогах другорядного значення через можливу наявність там мін і невибухлих боєприпасів. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль СММ не зміг проїхати в південному напрямку від мосту, розташованого в підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили про наявність мін на дорозі, що проходить на південь від мосту. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ зупинили патруль СММ на дорозі між Попасною та підконтрольним урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) і заявили, що спостерігачі зможуть проїхати лише після отримання дозволу від вищого командування ЗСУ. Попереду на дорозі спостерігачі бачили протитанкові загородження («чеські їжаки») і попереджувальні знаки про мінну небезпеку. Про це було повідомлено в СЦКК.
  • З підконтрольного «ДНР» Петрівського патруль СММ не зміг проїхати в західному напрямку через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність там мін і невибухлих боєприпасів. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ відмовили патрулю Місії у доступі до військового об’єкта поблизу Асланового, посилаючись на накази не пропускати туди СММ. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Два озброєні чоловіки не дозволили патрулю СММ проїхати дорогою на північний схід від смт Южна Ломуватка (60 км на захід від Луганська). Водночас спостерігачі бачили, що ці чоловіки пропускали цивільні транспортні засоби в обох напрямках. Місія поінформувала про це СЦКК.

Інше:

  • У підконтрольному «ЛНР» смт Буран (кол. Енгельсове, 37 км на південний схід від Луганська) члени «ЛНР», що представляють «органи влади» на місцях, повідомили спостерігачам, що вони можуть спілкуватися з командою СММ лише за наявності письмового дозволу від вищого керівництва «ЛНР».
  • У підконтрольному «ЛНР» м. Довжанськ (кол. Свердловськ, 60 км на південний схід від Луганська) представниця газети, яку пов’язують із «ЛНР», повідомила, що вона може спілкуватися з командою СММ лише за наявності письмового дозволу від вищого керівництва «ЛНР».





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *