Яка ситуація на Донбасі?

Місія констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області, зафіксувавши, зокрема, приблизно 515 вибухів, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом. Більшість порушень режиму припинення вогню була зафіксована в ніч із 7 на 8 березня в районі Світлодарська і Горлівки.

Так, у ніч із 7 на 8 березня, перебуваючи в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька, спостерігачі чули 40 вибухів невизначеного походження за 6–10 км на північний захід. Увечері 7 березня камера СММ у м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) зафіксувала один вибух невизначеного походження за 4–6 км на південний схід.

Перебуваючи ввечері 7 березня в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька), СММ чула 242 вибухи невизначеного походження, а також сотні черг із великокаліберних кулеметів за 8–10 км на південний захід. У ніч із 7 на 8 березня в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід) спостерігачі чули 55 вибухів невизначеного походження, 55 пострілів із зенітної установки (ЗУ-23, 23 мм) і 172 черги з великокаліберних кулеметів — усі за 3–5 км на південь і південний схід.

Уранці 8 березня у Світлодарську команда Місії чула 8 вибухів невизначеного походження і 3 черги із великокаліберного кулемета 3–5 км на південь. Перебуваючи на тій самій позиції після полудня, спостерігачі чули 73 вибухи невизначеного походження та 63 черги з великокаліберних кулеметів за 4–5 км на південь. Близько полудня в Горлівці СММ чула 3 вибухи, оцінені як розриви мінометних мін калібру 82 мм за 2 км на південь. Пізніше того дня з тієї ж позиції спостерігачі чули 13 вибухів невизначеного походження за 8–10 км на південний захід.

Здійснюючи патрулювання на двох різних ділянках у підконтрольному урядові с-щі Кам’янка (20 км на північ від Донецька), спостерігачі чули 5 вибухів, оцінених як постріли з мінометів (4 калібру 82 мм і один — 120 мм) за 1–3 км на південно-південний схід, південний схід і схід.

У ніч із 7 на 8 березня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала вогневу активність у такій хронологічній послідовності: один вибух невизначеного походження, 6 трасуючих снарядів із півдня на північ і один — із заходу на схід, а потім — загалом 10 вибухів невизначеного походження, один активно-реактивний снаряд із південного заходу на північний схід і 20 трасуючих снарядів (шість із південного сходу на північний захід, один із південно-південного заходу на північно-північний схід, ще один із південного заходу на північний схід і дванадцять із заходу на схід) — усі на невстановленій відстані на північ і північний схід від місця, де встановлена камера.

Патрулюючи 8 березня на ділянці за 3 км на північно-північний схід від підконтрольного урядові с. Гнутове (20 км на північний схід від Маріуполя), спостерігачі чули 3 вибухи невизначеного походження та 42 черги із великокаліберних кулеметів за 2–3 км на південний схід. У підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (кол. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) упродовж менш ніж 10 хвилин члени патруля Місії чули 25 вибухів невизначеного походження та 10 черг із великокаліберного кулемета на невстановленій відстані на північ, а також 4 вибухи невизначеного походження на невстановленій відстані на південно-південний схід.

Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Луганській області, зафіксувавши, зокрема, приблизно 150 вибухів, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.

Увечері 7 березня, перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (кол. Стаханов, 50 км на захід від Луганська), спостерігачі чули 88 вибухів невизначеного походження за 10 км на захід і західно-південний захід. 8 березня з позиції за 1 км на південний схід від підконтрольного урядові с. Боброве (56 км на північний захід від Луганська), члени патруля Місії чули 4 вибухи, оцінені як постріли із системи озброєння невстановленого типу за 2–3 км на південний схід. У підконтрольному урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) СММ чула 15 вибухів, оцінених як вогонь з артилерії невстановленого калібру за 8–10 км на південь і 4 вибухи, оцінені як вогонь з безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) за 6–8 км на схід. Перебуваючи в підконтрольному урядові с. Муратове (51 км на північний захід від Луганська), спостерігачі чули 6 вибухів, оцінених як постріли з мінометів невстановленого калібру, і 15 черг із гармат бойових машин піхоти (БМП-2, 30 мм) за 1–2 км на південь. У підконтрольному «ЛНР» смт Калинове (60 км на захід від Луганська) члени патруля Місії чули 5 вибухів, оцінених як розриви снарядів із систем озброєння невстановленого типу за 3–5 км на північний захід.

СММ уточнювала повідомлення про пошкодження, спричинені обстрілами. 8 березня в Пікузах спостерігачі бачили місце прямого влучення снарядів у будинки № 6 і 8 на вул. Кірова, внаслідок чого були суттєво пошкоджені несучі конструкції обох будинків. Крім того вони виявили дві свіжі вирви між будинками, які, за оцінками, утворилися від розривів артилерійських снарядів невстановленого калібру, випущених із невстановленого напрямку. На землі лежали уламки й обірвані електричні дроти. Жителі повідомили, що обстріл стався 5 березня. 8 березня на вул. Перемоги, 23, члени патруля Місії бачили 5 свіжих вирв на відстані менш ніж 10 м від найближчих будинків. Дві вирви були на асфальтованій дорозі, а три — на присадибній ділянці за 3–8 м від будинку, де також були розкидані уламки металевих конструкцій. За оцінками спостерігачів, вирви утворилися від розривів артилерійських снарядів невстановленого калібру, випущених із південно-західного напрямку. У другому місці, на будинку за адресою вул. Кірова 60, команда СММ бачила три місця влучення снарядів, що виникли нещодавно, а також пошкодження даху, самого будинку та південного крила будинку. За оцінками спостерігачів, усі три місця ударів виникли від влучення артилерійських снарядів невстановленого калібру, випущених із південно-західного напрямку. Члени патруля Місії також бачили пошкодження газопроводів, які, за словами місцевого жителя, виникли внаслідок обстрілів, які сталися останніми днями.

8 березня в підконтрольному «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька) у супроводі російського офіцера з СЦКК спостерігачі зафіксували пробоїну на зовнішній стіні будинку на вул. Ленина, 90. За їхньою оцінкою, це був отвір від кулі, випущеної зі стрілецької зброї з південного напрямку.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії залишався обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

У ніч із 5 на 6 березня камера СММ у Золотому зафіксувала 3 черги з великокаліберного кулемета й одну чергу зі стрілецької зброї за 1–3 км на південно-південний схід, південний схід і східно-південний схід (за оцінками, у межах ділянки розведення сил і засобів). 6 березня, як розтав сніг, команда Місії провела повторну перевірку ділянки розведення в районі Золотого на наявність можливих вибухонебезпечних предметів. Спостерігачі зауважили, що ледве видно попереджувальні знаки, які раніше були встановлені на чотирьох вирвах. Окрім того, російські офіцери з СЦКК виявили та вилучили два невибухонебезпечні фрагменти мінометної міни калібру 82 мм. Пізніше того ж дня в Луганську спостерігачі зустрілися з російськими офіцерами з СЦКК, які погодилися встановити додаткові позначки на наявних місцях ударів і вилучити рештки мінометних мін із дороги.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом[2].

8 березня СММ зафіксувала такі порушення відповідних ліній відведення в непідконтрольних урядові районах: один міномет (2Б9 «Волошка», 82 мм), буксируваний вантажівкою військового типу в Горлівці.

В підконтрольних урядові районах за лініями відведення, однак за межами місць зберігання спостерігачі зафіксували 2 самохідні гаубиці (2С3 «Акація», 152 мм), які стяли в полі в с. Васюківка (82 км на північ від Донецька); 3 танки (Т-64) на вантажних платформах у м. Сєвєродонецьк (74 км на північний захід від Луганська); 2 танки (Т-64) на вантажних платформах і один танк на узбіччі дороги поряд із вантажною платформою в с. Новоохтирка (55 км на північний захід від Луганська).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення спостерігачі зафіксували 8 РСЗВ (БM-21 «Град», 122 мм), 22 буксирувані гаубиці (2A36 «Гіацинт-Б», 152 мм), 18 самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм), 11 мінометів (M-120-15, 120 мм) і 6 протитанкових гармат (МТ-12 «Рапіра», 100 мм). Спостерігачі знову зауважили, що там бракувало 24 РСЗВ (БМ-21), 12 буксируваних гаубиць (десятьох 2A65 і двох 2А36, 152 мм), 18 самохідних гаубиць (2С1) і 6 мінометів (120 мм). Також СММ вперше відзначила, що бракувало однієї буксируваної гаубиці (2А36) і сімох мінометів (М-120-15, 120 мм). За спостереженнями Місії, три місця зберігання озброєння і дотепер не використовуються і там бракує 12 РСЗВ (БМ-21), 12 самохідних гаубиць (2С1) і 6 мінометів (2Б11 «Сани», 120 мм). Спостерігачі вперше помітили, що одне з місць зберігання озброєння не використовується і там бракує 6 мінометів (ПМ-120/ПМ-38, 120 мм).

Місія фіксувала наявність бойових броньованих машин у зоні безпеки. У непідконтрольних урядові районах члени патруля Місії зафіксували БМП-1, яка стояла в с. Лиман (12 км на північний захід від Луганська). У підконтрольних урядові районах члени патруля Місії бачили один МТ-ЛБ, завантажений на транспортувальник у с. Войтове (33 км на північний захід від Луганська); одну БМП-1, що стояла на південь від Станиці Луганської, і 2 БМП-1, які стояли в окопах за 5 км на південний захід від Станиці Луганської.

СММ зафіксувала боєприпаси, що не вибухнули. Члени патруля Місії вперше побачили фрагмент боєприпаса, що не вибухнув, і визначили, що це була мінометна міна калібру 82 мм, яка застрягла в асфальті на західному узбіччі автошляху Н20, приблизно за 2 км на південь від підконтрольного урядові с-ща Кам’янка (20 км на північ від Донецька). У цьому районі спостерігачі також бачили інші фрагменти боєприпасів, що не вибухнули.

За координації СЦКК СММ сприяла проведенню робіт із розмінування та ремонту на території Донецької фільтрувальної станції (ДФС) та навколо неї. Уранці Місія спостерігала за роботами з розмінування, які виконували члени «ДНР» на під’їзній дорозі, зокрема за здійсненням контрольованого підриву. Невдовзі після полудня робітники КП «Вода Донбасу» і компанії «ДТЕК» разом із спостерігачами СММ увійшли на територію ДФС. По закінченню попередньої оцінки ситуації представник КП «Вода Донбасу» заявив, що попри пошкодження хлоропроводу, роботу станції можна поновити, застосувавши інші хімічні реагенти. За словами робітника «ДТЕК», один із мастильних баків трансформатора (110 кВ) був частково пошкоджений, що може призвести до збою в його роботі. В Авдіївці український офіцер з СЦКК повідомив Місії, що вода в Авдіївку подається із резервуара ДФС. Він також сказав, що у водогонах, по яких вода подається від станції до міста, є теча і її необхідно усунути. Спостерігачі підтвердили факт відновлення водопостачання й енергопостачання Авдіївки.

На чотирьох ділянках СММ продовжила спостерігати за блокадою шляхів, що перетинають лінію зіткнення. Здійснюючи 8 березня патрулювання на залізничних переїздах у підконтрольному урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) і смт Щербинівка (44 км на північ від Донецька) і вздовж автошляху поблизу підконтрольного урядові с. Бугас (44 км на південний захід від Донецька), члени патруля Місії відзначили спокійну ситуацію та не зафіксували жодних змін, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом. У м. Бахмут (кол. Артемівськ, 67 км на північ від Донецька) команда СММ бачила приблизно 30 осіб, які зібралися навколо наметів. Спостерігачі спілкувалися з групою із приблизно 10 осіб (чоловіками віком від 40 до 60 років) і з’ясували, що були перекриті дві залізничні колії, що йдуть із непідконтрольних урядові районів, а третя колія за потреби може бути оперативно перекрита.

Спостерігачі здійснювали моніторинг у двох прикордонних районах, які наразі не контролюються урядом. На прикордонному пункті пропуску в смт Ізварине (52 км на південний схід від Луганська) упродовж півгодини спостерігачі бачили чергу з 16 цивільних автомобілів (14 із номерними знаками України, один — Російської Федерації і ще один із табличками «ЛНР»), один автобус (з номерними знаками України) і 18 тентованих вантажівок (11 із номерними знаками України, 6 — Білорусі і одна — Грузії), які очікували на виїзд з України. Водночас команда СММ бачила 3 цивільні автомобілі та 2 тентовані вантажівки (усі з українськими номерними знаками), які в’їхали в Україну. На прикордонному пункті пропуску в с-щі Довжанське (84 км на південний схід від Луганська) упродовж години члени патруля Місії бачили, що з території України виїхали 14 цивільних автомобілів (10 з номерними знаками України та 4 — Російської Федерації), один цивільний міні-автобус (з українськими номерними знаками) із 4 пасажирами, 7 тентованих вантажівок (усі з номерними знаками України), один автобус (з номерними знаками України і табличкою з позначенням маршруту «Красний Луч–Ростов») із приблизно 5 пасажирами, а також вийшли п’ять пішоходів (три чоловіки та дві жінки). Спостерігачі також бачили, що на територію України в’їхали 12 цивільних автомобілів (8 із номерними знаками України та 4 — Російської Федерації), 2 фургони (з номерними знаками України), 2 вантажівки (з номерними знаками України), одна з яких була тентована, а друга перевозила колоди, а також увійшли три пішоходи (жінки). На стоянці поблизу пункту пропуску СММ бачила 14 цивільних автомобілів (12 із номерними знаками України, один — Грузії і ще один — Російської Федерації).

З нагоди Міжнародного жіночого дня у Львові СММ сприяла проведенню круглого столу за участі представників місцевої молоді, на якому обговорювали питання впливу конфлікту на гендерні аспекти та роль Місії у популяризації гендерної рівності. У заході взяли участь 13 осіб (чоловіків і жінок), зокрема п’ятеро внутрішньо переміщених осіб. Вони підкреслили необхідність активнішої участі жінок у політичному житті на вищому рівні, досягненні гендерної рівності на підприємствах, а також підвищенні ефективності роботи з питаннями гендерно-зумовленого насильства.

У Харкові спостерігачі бачили 80 осіб (чоловіків і жінок молодого віку), які двома колонами пройшли ходою крізь центр міста. В одній колоні були здебільшого чоловіка, що йшли в балаклавах, тримали в руках плакат організації «Антифашистська дія» та викрикували антифашистські гасла. Друга колона складалася переважно з жінок, які несли плакати із закликом до рівності та жіночій солідарності.

У Києві СММ спостерігала за щорічною ходою, яка цього року проходила під гаслом «Ні насильству всіх форматів — від пологових будинків до військкоматів». Близько 700 осіб (переважно жінок молодого та середнього віку) пройшли ходою крізь центр міста. Поблизу будівлі Національної опери спостерігачі бачили, як чотири молоді чоловіки в масках облили натовп в’язкою білою рідиною і зеленою рідиною. Осіб у масках затримала поліція. Спостерігачі також бачили, що учасників ходи супроводжували близько 100 співробітників поліції і п’ять медиків. На перетині вулиць спостерігачі побачили, як четверо молодих чоловіків знову облили натовп зеленою рідиною, яка влучила в кількох учасників ходи, заплямувавши їм обличчя та одяг. Після цього чоловіки втекли. Команда Місії зауважила, що поліцейські проводили огляд і не дозволили деяким особам приєднатися до ходи. Спостерігачі більше не зафіксували жодних інцидентів.

7 березня в Івано-Франківську СММ спостерігала за акцією протесту, в якій взяли участь приблизно 1 000 осіб (чоловіків і жінок різного віку). Акція розпочалася перед будівлею облдержадміністрації. Команда Місії бачила прапори «Свободи», «Укропу», Цивільного корпусу «Азов» і блоку «Батьківщина», а також плакати з гаслами проти чинних тарифів на комунальні послуги та керівної партії. Протестувальники викрикували гасла на підтримку торгової блокади. Вони пройшли далі містом і зупинилися перед будівлею Служби безпеки України, де декотрі з них спробували потрапити всередину, але їх відтіснили поліцейські. Затим приблизно десять протестувальників підтягли до входу в будівлю контейнер для сміття та почали жбурляти в туди димові шашки (із кольоровим димом) і портрети публічних діячів. Громадський порядок на вході до облдержадміністрації та поміж протестувальниками підтримували вісім співробітників поліції.

Того ж дня в центрі м. Маріуполь (102 км на південь від Донецька) СММ спостерігала за двома одночасними мітингами: один проти торгової блокади, в якому брали участь приблизно 1 800 учасників, а другий на підтримку блокади за участі приблизно 100 осіб. На місці подій були присутні близько 20 поліцейських. За винятком короткої суперечки, яка відбулася на сцені  в мікрофон між учасниками двох мітингів, обидва заходи завершилися приблизно через годину без подальших інцидентів.

СММ продовжує стежити за ситуацією в Херсоні, Одесі, Дніпрі й Чернівцях.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • На ділянці розведення в районі Станиці Луганської український офіцер з СЦКК повідомив СММ, що неможливо гарантувати безпеку спостерігачів Місії у районах навколо головної дороги через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні військовослужбовці Збройних сил України (ЗСУ) повідомили спостерігачам, що на дорогах другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого роботи з розмінування не проводилися і тому вони не можуть гарантувати безпеку СММ через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. Спостерігачі вирішили, що продовжувати рух далі небезпечно та поінформували про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки на блокпості «ЛНР», розташованому на краю ділянки розведення в районі Золотого, повідомили спостерігачам, що вони не можуть гарантувати патрулям СММ безпеку в полях і на дорогах другорядного значення через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • З підконтрольного «ДНР» Петрівського патруль СММ не зміг проїхати в західному напрямку через відсутність гарантій безпеки та наявність там мін, що також було підтверджено даними спостереження з повітря. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль СММ не зміг проїхати через міст, розташований у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили про наявність мін на дорозі, що проходить на південь від мосту. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль СММ вкотре не зміг проїхати дорогою між підконтрольними урядові с. Артема (26 км на північ від Луганська) і с. Нижньотепле (26 км на північ від Луганська), оскільки дорога була перекрита загородженням (див. Щоденний звіт СММ від 8 березня 2017 року). Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати дорогою між підконтрольними урядові Катеринівкою та м. Попасна (69 км на захід від Луганська), оскільки вона була перекрита загородженням. Про це було повідомлено в СЦКК.
  • Озброєні члени «ЛНР» зупинили патруль Місії на в’їзді до підконтрольного «ЛНР» с-щі Боржиківка (66 км на захід від Луганська) і не пропустили його далі, посилаючись на проведення там робіт із розмінування. Про це було повідомлено в СЦКК.
  • Озброєні чоловіки не пропустили патруль СММ до підконтрольного «ЛНР» с. Веселогорівка (64 км на захід від Луганська), пояснивши це тим, що в районі проходять роботи з розмінування. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • На східному в’їзді до підконтрольного «ДНР» с. Новоласпа (52 км на південь від Донецька) озброєні члени «ДНР» не дозволили патрулю СММ проїхати далі в напрямку підконтрольного «ДНР» с. Біла Кам’янка (53 км на південь від Донецька), заявивши, що їхати цією дорогою небезпечно через наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • У центрі Новоласпи озброєний член «ДНР» вимагав, щоб спостерігачі негайно покинули цей район, посилаючись на накази від своїх «командирів». СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ відмовили патрулю СММ у доступі до двох місць розміщення відведеного важкого озброєння, посилаючись на те, що немає дозволу від їхніх командирів. Місія поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *