Новини із зони АТО

У період із вечора 3 до вечора 4 березня Місія констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню (зокрема 640 вибухів) в Донецькій області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, а з вечора 4 до вечора 5 березня таких порушень було зафіксовано менше (зокрема приблизно 460 вибухів), ніж за попередню добу.

Так, у ніч із 3 на 4 березня, перебуваючи в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька, спостерігачі чули 253 вибухи невизначеного походження за 6–10 км на північний захід. У ніч із 4 на 5 березня з тієї ж позиції СММ чула 8 вибухів невизначеного походження за 8–10 км на північний захід. У Калінінському районі підконтрольного «ДНР» Донецька (2,5 км на північний схід від центру Донецька) 5 березня спостерігачі чули 8–10 вибухів, оцінених як постріли з артилерії за 7–10 км на північ. Перебуваючи на центральному залізничному вокзалі підконтрольного «ДНР» Донецька (6 км на північний захід від центру Донецька), СММ чула 48 вибухів невизначеного походження за 3–6 км на захід і північний захід.

Упродовж дня 4 березня, патрулюючи в підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) упродовж приблизно 7 годин, команда Місії чула 16 вибухів невизначеного походження за 1–3 км на східно-південний схід. У підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) протягом приблизно 7 годин спостерігачі чули 25 вибухів невизначеного походження за 2–5 км у секторі від південного заходу до північно-північного заходу. Перебуваючи за 600 м на східно-південний схід від підконтрольного «ДНР» с-ща Крута Балка (16 км на північ від Донецька) упродовж 4,5 годин, спостерігачі чули 16 вибухів невизначеного походження за 2–4 км на південний захід. 5 березня з позиції в Авдіївці упродовж понад 4 години до 10:00 СММ чула 17 вибухів невизначеного походження за 7–10 км на південно-південний схід, а після 10:00 — 33 вибухи невизначеного походження за 1–2 км на південний схід. Здійснюючи моніторинг в Ясинуватій упродовж понад 3,5 години, члени патруля Місії чули 31 вибух невизначеного походження за 2–3 км на захід.

Перебуваючи ввечері 3 березня в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька), СММ чула 10 вибухів невизначеного походження за 2–6 км на захід і 14 вибухів невизначеного походження за 10–12 км на південний захід. Упродовж дня 4 березня, перебуваючи на підконтрольній «ДНР» стороні КПВВ, розташованого на північ від Горлівки, команда Місії чула 6 вибухів, оцінених як вогонь з міномета за 2–4 км на північно-північний захід, і 41 вибух невизначеного походження за 2–4 км у секторі від північно-північного заходу до північно-північного сходу. Пізно ввечері 4 березня в Горлівці спостерігачі чули 11 вибухів, які вони оцінили як постріли з артилерії за 3–5 км на південний захід. У другій половині дня 5 березня з тієї ж позиції СММ чула 30 вибухів невизначеного походження за 9–10 км на південний захід.

О 12:10 5 березня, перебуваючи в підконтрольному урядові с-щі Майорськ (45 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 6 вибухів, оцінених як постріли з міномета калібру 82 мм за 3–4 км на південний схід від своєї позиції.

Увечері 4 березня в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) команда Місії чула 38 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на південно-південний схід і південь. 5 березня, у період із 06:29 до 07:00, із тієї ж позиції спостерігачі чули безперервні одночасні вибухи невизначеного походження та черги з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 3–5 км на південно-південний схід. 5 березня, після 10:00, перебуваючи у Світлодарську, СММ чула один вибух, оцінений як розрив артилерійського снаряда за 4–5 км на північний захід, 23 вибухи, оцінені як вогонь із гармати бойової машини піхоти (БМП-1, 73 мм) за 2,5 км на південний схід, і 11 вибухів невизначеного походження за 5–7 км на південь, південний захід і захід.

Протягом дня 5 березня, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» с. Лозове (52 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 8 вибухів, оцінених як постріли з міномета калібру 82 мм за 500 м на північно-північний схід.

Близько опівночі в ніч із 3 на 4 березня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 2 трасуючі снаряди з південного заходу на північний схід, а потім 3 вибухи невизначеного походження та загалом 29 трасуючих снарядів (з яких 17 пролетіли із заходу на схід, 3 — з південного заходу на північний схід, 5 — із півдня на північ, 3 — зі сходу на захід і один з південного сходу на північний захід) — усі на невстановленій відстані на північ від місця, де встановлена камера. Уночі 4 березня ця камера зафіксувала вогневу активність у такій хронологічній послідовності: 17 трасуючих снарядів із заходу на схід, 2 трасуючі снаряди зі сходу на захід, і один вибух невизначеного походження — усі на невстановленій відстані на північ від камери. Увечері 4 березня ця камера зафіксувала 5 снарядів зі сходу на південь, а затим — один снаряд із півдня на північ і загалом 85 трасуючих снарядів (58 зі сходу на захід, 14 із південного сходу на північний захід і 13 із заходу на схід) — усі на невстановленій відстані на північ і північно-північний схід від камери. Уночі 5 березня ця камера зафіксувала загалом 186 трасуючих снарядів (2 з південно-південного сходу на північно-північний захід, 64 зі східно-південного сходу на західно-північний захід і 120 із західно-північного заходу на східно-південний схід). Ця вогнева активність розпочалася двома трасуючими снарядами з південно-південного сходу на північно-північний захід. Увечері 5 березня та ж камера зафіксувала один вибух, оцінений як розрив мінометної міни калібру 82 мм, і 5 вибухів невизначеного походження — усі за 3 км на північний схід.

Упродовж дня 4 березня, перебуваючи в підконтрольному урядові с. Лебединське (16 км на північний схід від Маріуполя), спостерігачі чули 118 вибухів, які сталися переважно на невстановленій відстані на північно-північний схід, північний схід і східно-північний схід. Із позиції за 2 км на південно-південний схід від підконтрольного «ДНР» с. Саханка (24 км на північний схід від Маріуполя) СММ чула 10 вибухів, оцінених як артилерійський вогонь за 2–3 км на схід, 11 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на північ, 8 вибухів, оцінених як постріли з озброєння невстановленого типу, а також 9 вибухів, оцінених як розриви снарядів з озброєння невстановленого типу на невстановленій відстані на західно-південний захід. У підконтрольному урядові с. Сопине (16 км на схід від Маріуполя) СММ чула 39 вибухів невизначеного походження за 2–6 км на північний схід.

Перебуваючи 5 березня за 3 км на північ від підконтрольного урядові с-ща Асланове (16 км на північ від Маріуполя), Місія чула 34 вибухи невизначеного походження на невстановленій відстані на схід і південний схід. Із позиції за 3 км на північно-північний схід від підконтрольного урядові с. Гнутове (20 км на північний схід від Маріуполя) команда СММ чула 20 вибухів, оцінених як артилерійські постріли за 7–8 км на південний схід і південний захід, 26 вибухів — як розриви артилерійських снарядів на невстановленій відстані на східно-південний схід, 10 вибухів — як розриви мінометних мін на невстановленій відстані на східно-південний схід, а також 10 вибухів — як мінометні постріли за 8 км на південний схід. У Гнутовому члени патруля Місії чули 19 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на схід, південний схід і південний захід. Перебуваючи в с. Пікузи (кол. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя), спостерігачі чули 2 вибухи, оцінені як постріли з міномета калібру 82 мм за 100–150 м на північний захід.

У період із вечора 3 до вечора 4 березня Місія зафіксувала майже таку саму кількість порушень режиму припинення вогню в Луганській області, зокрема орієнтовно 520 вибухів, як і за попередній звітний період (приблизно 480 вибухів), а протягом наступної доби (з вечора 4 до вечора 5 березня) таких порушень було зафіксовано менше, зокрема 110 вибухів.

Увечері 3 березня, перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (кол. Стаханов, 50 км на захід від Луганська), спостерігачі чули 276 вибухів невизначеного походження за 10–15 км на захід, 16 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на північний захід і 7 вибухів невизначеного походження за 20 км на північний захід.

Упродовж дня 4 березня з позиції за 5 км на північ від підконтрольного «ЛНР» смт Калинове (60 км на захід від Луганська) спостерігачі чули 50 вибухів, оцінених як артилерійський вогонь, 80 вибухів, за оцінками, від вогню з мінометів, а також 150 черг із великокаліберних кулеметів за 5 км на північ. Перебуваючи в підконтрольних «ЛНР» частинах ділянки розведення в районі Золотого, протягом 25 хвилин СММ почула 20 вибухів, оцінених як вогонь з артилерії калібру 152 мм, 20 вибухів — як вогонь з артилерії калібру 122 мм, 15 вибухів — як вогонь з мінометів калібру 120 мм, а також 122 черги з великокаліберних кулеметів, 30-мм гармат і стрілецької зброї — усі за 3–5 км на західно-північний захід. У підконтрольному урядові с. Муратове (51 км на північний захід від Луганська) члени патруля Місії чули 5 вибухів, оцінених як розриви мінометних мін калібру 120 мм за 8 км на південний захід. У підконтрольному урядові с. Кряківка (38 км на північний захід від Луганська) команда СММ чула 3 вибухи, оцінені як розриви мінометних мін калібру 120 мм за 3 км на південний захід. Перебуваючи в підконтрольному урядові с. Троїцьке (69 км на захід від Луганська), спостерігачі чули 2 вибухи, оцінені як вогонь з міномета калібру 82 мм за 1–1,5 км на південний схід.

5 березня, перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» Калиновому, у період із 09:00 до 09:20 СММ чула 45 вибухів невизначеного походження, оцінених як вогонь із мінометів і артилерії невстановленого калібру, а також приблизно 35 черг із великокаліберних кулеметів за 10–12 км на південний захід. Із позиції за 2,5 км на південний схід від підконтрольного урядові с. Муратове (51 км на північний захід від Луганська) до 10:00 члени патруля Місії почули 5 вибухів, оцінених як розриви мінометних мін калібру 120 мм за 10 км на південь, і 8 вибухів —як розриви артилерійських снарядів калібру 152 мм за 5–7 км на південний схід. Із тієї ж позиції о 10:17 СММ чула вибух, оцінений як вогонь із міномета калібру 82 мм за 2 км на південний схід.

СММ уточнювала повідомлення про пошкодження, спричинені обстрілами. 3 березня на вул. Північній у підконтрольному урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська) команда Місії бачила свіжу вирву в ґрунті перед гаражем. За оцінкою спостерігачів, вирва утворилася від розриву снаряда калібру більше 100 мм. Команда Місії також зафіксувала пошкодження будинку, розташованого за 6 м на північний схід від вирви, а саме розбиті вікна та зруйновані металеві ворота. Мешканець (віком 35 років) повідомив спостерігачам, що обстріл стався вночі 2 березня.

3 березня в Авдіївці СММ зафіксувала 7 місць ударів (див. Щоденний звіт СММ від 4 березня 2017 року). На вул. Менделєєва, 5, спостерігачі бачили пробоїну в стіні багатоквартирного житлового будинку із південно-східного боку, яка, за їхніми оцінками, утворилася від влучення артилерійського (122 мм) або танкового снаряда (125 мм). Також були пошкоджені п’ятий поверх і дах будинку, а кілька вікон були розтрощені. На вул. Гагаріна, 10, спостерігачі бачили два свіжі місця ударів у північній і південно-східній частині присадибної ділянки, відповідно за 4 і 20 м від дитячого садка. На будівлі дитсадка та на сусідньому будинку були розбиті вікна. Спостерігачі визначили, що місця ударів виникли від розриву артилерійських снарядів (122 мм) або танкових снарядів (125 мм), випущених зі східного або східно-південно-східного напрямку На багатоповерховому житловому будинку за адресою вул. Гагаріна, 8А, команда Місії бачила велику пробоїну в стіні п’ятого поверху зі східного боку та визначила, що вона утворилася від влучення снаряда, випущеного зі східного або східно-південно-східного напрямку. Спостерігачі також бачили розбиті вікна та пошкодження балкона на сусідньому будинку. На вул. Гагаріна, 1, СММ бачила місце удару на даху п’ятиповерхового будинку зі східного боку. На місці удару були знайдені великі осколки з мідними облямівками. Спостерігачі оцінили, що пошкодження були спричинені влученням артилерійських снарядів калібру 122 мм, випущених зі східно-південно-східного напрямку. На четвертому поверсі будинку за адресою вул. Менделєєва, 3, Місія бачила велику пробоїну в стіні зі східно-південно-східного боку та розбиті вікна. Спостерігачі оцінили, що пошкодження були спричинені влученням артилерійського снаряда (122 мм) або танкового снаряда (125 мм), випущеного зі східно-південно-східного напрямку. На вул. Комунальній, 10, команда СММ бачила велику вирву на відстані приблизно 10–15 м від головного входу школи № 7. За оцінками спостерігачів, вирва утворилася від розриву снаряда, випущеного зі східно-південно-східного напрямку. На шкільній будівлі також зафіксовано осколкові пошкодження стін і паркану, а також розбите вікно. На вул. Молодіжній, 17, спостерігачі бачили місце удару на південно-східному розі покинутого будинку. Кілька жителів порізно повідомили спостерігачам, що обстріл стався у другій половині дня 2 березня.

4 березня в підконтрольному «ЛНР» с. Дачне (47 км на захід від Луганська) команда Місії бачила пробоїну в північно-західній частині даху будинку, розташованого на вул. Ялтинській. За оцінками спостерігачів, пробоїна утворилася від влучення снаряда з гармати БМП-2 (30 мм), випущеного з північно-північно-західного напрямку. Мешканець (віком 55 років) повідомив, що у другій половині дня 3 березня він почув стрілянину, а згодом у дах пошкодило осколками.

4 березня на вул. Шкільній, 158, у підконтрольному «ДНР» смт Олександрівка (20 км на південний захід від Донецька) члени патруля Місії бачили пробоїну в даху господарської споруди зі східного боку, а також пошкоджені вікна, бетонні блоки та дерев’яні дошки. У дворі довкола були розкидані уламки. За оцінкою СММ, ці пошкодження виникли від влучення мінометної міни калібру 82 мм, випущеної із західного напрямку. Російський офіцер зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) показав спостерігачам усередині господарської споруди хвостовий стабілізатор мінометної міни калібру 82 мм. Зважаючи на зовнішній вигляд і запах, ця міна ймовірно вибухнула нещодавно. На будинку, в якому, за його словами, жив російський офіцер і який був розташований поряд із цією господарською спорудою, команда Місії також бачила невеликий отвір у вікні та дві свіжі подряпини на стіні з південного боку. Наступного дня, перебуваючи на вул. Шкільній, 155, СММ зафіксувала свіжу вирву в ґрунті на відстані 3 м від паркану будинку. Спостерігачі визначили, що вона виникла від розриву мінометної міни калібру 82 мм, випущеної із південно-західного напрямку. Вони бачила на цьому будинку осколкові пошкодження стіни та паркану з південного боку, а також розбиті вікна. Чотири мешканці розповіли спостерігачам, що обстріл стався ввечері 3 березня.

4 березня в підконтрольному «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька) команда Місії у супроводі російських офіцерів з СЦКК зафіксувала три свіжі вирви: одна була на території об’єкта енергопостачальної компанії, а дві інші — за 5–10 м від паркану на вул. Геологічній. СММ також бачила осколки на землі, розбиті вікна, пошкоджені металеві ворота і бетонний паркан навколо об’єкта компанії. За визначенням спостерігачів, дві вирви утворилися від розриву снарядів з безвідкатної гармати (73 мм), а третя — від розриву снаряда з безвідкатної гармати (73 мм) або мінометної міни (82 мм). За оцінками, усі снаряди були випущені з південно-західного напрямку. Перед покинутою адміністративною будівлею спостерігачі також бачили четверту вирву і визначили, що вирва утворилася від розриву снаряда з безвідкатної гармати (73 мм), випущеного з південно-західного напрямку.

5 березня в підконтрольному урядові с-щі Лоскутівка (72 км на захід від Луганська) СММ уточнювала повідомлення про обстріли неподалік водонасосної станції. Працівник станції повідомив Місії, що обстріл стався 2 березня, але станція не була пошкоджена і працює у звичайному режимі. Безпілотний літальний міні-апарат (БПЛА) СММ зафіксував 5 свіжих вирв за межами території станції: одну на відстані 130 м на південний схід, ще одну за 130 м на схід, а решта три — за 600 м на південний схід від станції. За оцінками спостерігачів, чотири з них утворилися від розривів артилерійських снарядів калібру 152 мм, випущених із південно-східного напрямку. Визначити тип застосованого озброєння та напрямок вогню, внаслідок якого утворилася п’ята вирва на відстані 600 м на південний схід від станції, не вдалося.

5 березня в підконтрольних «ДНР» Пікузах у присутності озброєного члена «ДНР» спостерігачі зафіксували три свіжі вирви на ділянці між нежилими будинками № 4 і № 6 на вул. Ахмедова, приблизно за 10 м від кожного з цих будинків, а також незначні подряпини від осколків на стінах обох будинків. За оцінками спостерігачів, вирви утворилися від розривів артилерійських снарядів (калібру 152 мм в одному випадку і 122 мм у двох інших), випущених із західно-південно-західного напрямку. СММ також бачила зруйновану літню душову на подвір’ї нежилого будинку № 15 на тій самій вулиці.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ спостерігачів до всіх трьох ділянок розведення залишається обмеженим*, однак вони змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

У ніч із 2 на 3 березня камера СММ в Станиці Луганській зафіксувала три освітлювальні ракети, випущені вгору за 1 км на південний схід та 1,2 км на південь від місця, де встановлена камера (за оцінкою, в межах ділянки розведення). 3 березня члени патруля Місії бачили як військовослужбовці Збройних сил України (ЗСУ) заповнювали піском нещодавно встановлені загородження (каркас з металевою сіткою) на передової позиції на північ від зруйнованої частини мосту.

Перебуваючи о 12:25 5 березня в підконтрольному урядові м. Золоте (60 км на захід від Луганська), спостерігачі чули вибух невизначеного походження за 2–3 км на південний схід (визначити, чи він стався в межах ділянки розведення, не вдалося).

5 березня зі своєї позиції у Петрівському команда СММ чула 52 черги зі стрілецької зброї за 2–3 км на південь (за оцінкою, за межами ділянки розведення).

СММ продовжує здійснювати моніторинг відведення озброєння, як це передбачено Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У непідконтрольних урядові районах 4 березня Місія зафіксувала такі порушення відповідних ліній відведення: 4 самохідні гаубиці (2С3 «Акація», 152 мм), що стояли у с. Веселе (28 км на північний схід від Маріуполя).

У підконтрольних урядові районах 4 і 5 березня було зафіксовано такі порушення відповідних ліній відведення: два зенітні ракетні комплекси (9К33 «Оса», 210 мм), один з яких стояв у с. Розівка (32 км на північ від Донецька), а інший — у с. Вершина (63 км на північний схід від Донецька).

За лініями відведення, але за межами місць зберігання 4 березня спостерігачі зафіксували самохідну гаубицю (2С1 «Гвоздика», 122 мм) на вантажній платформі, що рухалася на північ у підконтрольному урядові с. Даченське (49 км на північний захід від Донецька).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення члени патруля Місії відзначили, що одне з місць зберігання, як і раніше, не використовується і там бракує 18 протитанкових гармат (MT-12). У підконтрольних «ДНР» районах за межами відповідних ліній відведення СММ вперше відзначила, що одне з місць зберігання не використовується і там бракує 6 самохідних гаубиць (2С1).

Спостерігачі ще раз відвідали постійне місце зберігання озброєння ЗСУ, розташування якого відповідає лініям відведення, і відзначили там наявність усього озброєння, яке раніше було зафіксоване як відведене до цього місця зберігання.

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин і зенітної установки[3] в зоні безпеки. У непідконтрольних урядові районах члени патруля Місії зафіксували один нерухомий бронетранспортер (БТР) біля с. Веселе (28 км на північний схід від Маріуполя); 12 нерухомих бойових машин піхоти (десять БМП-1 і дві БМП-2) і два нерухомі MT-ЛБ неподалік с‑ща Старе (кол. Червоний Прапор, 58 км на захід від Луганська); одну БМП і один МТ-ЛБ, що стояли поблизу с. Веселогорівка (64 км на захід від Луганська) 4 березня; а 5 березня — зенітну установку (ЗУ-23), встановлену на вантажівку військового типу, що рухалася на південь у центрі Донецька; і три БМП-1, що стояли на південь від мосту в Станиці Луганській (за межами ділянки розведення).

У підконтрольних урядові районах СММ зафіксувала бойову броньовану машину з встановленим на ній великокаліберним кулеметом біля Лебединського, дві БМП-1, що стояли неподалік від Станиці Луганської, чотири нерухомі БМП поблизу с. Оріхове-Донецьке (44 км на північний захід від Луганська), 4 нерухомі БМП біля Попасної і дві БМП неподалік Золотого (за межами ділянки розведення) 4 березня; а 5 березня — БМП-2, що рухалась на захід в Оріховому-Донецькому.

5 березня спостерігачі бачили свіжі сліди від БМП на дорозі, що веде від Ясинуватої через Ясинуватську залізничну станцію в напрямку лінії розмежування. Російські офіцери з СЦКК у Ясинуватій сказали команді Місії, що вони чули шум двигунів і звуки переміщення військової техніки, яка проїжджала повз їхній спостережний пункт після опівночі у ніч із 4 на 5 березня.

СММ здійснювала моніторинг і сприяла дотриманню режиму припинення вогню для проведення робіт із розмінування та ремонтно-відновлювальних робіт на об’єктах життєзабезпечення. Загальну координацію робіт здійснював СЦКК.  4 березня спостерігачі бачили, як група з розмінування з підконтрольного урядові с-ща Кам’янка (20 км на північ від Донецька) вилучала вибухові пристрої із західного узбіччя автодороги Н20, що веде до Донецької фільтрувальної станції, а група з розмінування з Ясинуватої — зі східної сторони дороги. О 13:00 члени патруля Місії бачили, що обидві групи одночасно заїхали на територію станції і почали роботи з розмінування. Спостерігачі відзначили, що невдовзі на фільтрувальну станцію приїхав автобус із 30 працівниками станції, які почали виконувати ремонтно-відновлювальні роботи.

4 березня на блокпості «ЛНР» на південь від мосту, що веде до підконтрольного урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), спостерігачі бачили членів «ЛНР», які змотували детонаційні кабелі. Член «ЛНР», який відрекомендувався членом групи з розмінування, повідомив СММ, що вони зібрали дроти для розтяжок, детонатори та хвостові частини мінометних мін на смузі дороги, що веде до мосту в Щасті. Водночас команда Місії відзначила, що 4 протитанкові міни як і раніше встановлені в підконтрольних «ЛНР» районах на південь від м. Щастя (див. Щоденний звіт СММ від 1 березня 2017 року). 5 березня у розташованому за межами ділянки розведення підконтрольному урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) спостерігачі вперше побачили три попереджувальні знаки про мінну небезпеку (червоні металеві таблички з написом «Стій, міни!» російською мовою), встановлені перед будинками поблизу головної дороги.

СММ продовжувала спостерігати за блокадою шляхів, що проходять через лінію зіткнення в напрямку непідконтрольних урядові районів (див. Щоденний звіт СММ від 4 березня 2017 року). 4 березня у м. Гірське (63 км на захід від Луганська) спостерігачі відзначили, що залізничні колії, як і раніше, перекриті колодами і колючим дротом. Потяга, який стояв там раніше, уже не було. Четверо чоловіків (віком від 50 до 60 років) сказали, що раніше того ж дня поїзд перемістили назад. 4 березня у м. Бахмут (кол. Артемівськ, 67 км на північ від Донецька) члени патруля Місії помітили, що кілька чоловіків у одязі військового типу копали рови навколо наметів військового типу. 5 березня на цьому ж місці спостерігачі зафіксували 6 наметів військового типу, оточених ровам, загородженнями з наповнених піском мішків, загородженнями з дерева та колючим дротом. Приблизно 15 чоловіків у камуфляжному одязі стояли навколо цієї ділянки. На місці блокади у смт Щербинівка (44 км на північ від Донецька) команда СММ відзначила спокійну ситуацію.

Місія уточнювала повідомлення, отримані від російської сторони в СЦКК про те, що і ніч із 3 на 4 березня у підконтрольному урядові с. Болотене (22 км на північний схід від Луганська) підпалили будинки. 4 березня спостерігачі відзначили спокійну ситуацію у цьому селі. За словами групи місцевих жителів (чоловіки віком 30­–40 років), 3 березня в районі пересохлої болотистої місцевості на північному заході села підпалили суху трава. Спостерігачі бачили великі вигорілі ділянки на північний захід від села.

СММ уточнювала повідомлення ЗМІ про можливе введення «тимчасової адміністрації» на деяких підприємствах, якщо вони не будуть «зареєстровані» в непідконтрольних урядові районах. 3 березня працівники компанії «ДЕТЗ» у підконтрольному «ДНР» Донецьку повідомили, що член «ДНР» уже почав працювати в офісі компанії після того, як йому надали окремий кабінет в якості робочого місця.

СММ побувала в прикордонному районі, який наразі не контролюється урядом. 4 березня, перебуваючи протягом години на прикордонному пункті пропуску в смт Сєверний (50 км на південний схід від Луганська), спостерігачі бачили, що 12 пішоходів залишили територію України, а також 40 пішоходів зайшли на територію України.

СММ продовжує спостерігати за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • 4 і 5 березня на ділянці розведення в районі Станиці Луганської український офіцер з СЦКК повідомив СММ, що неможливо гарантувати безпеку спостерігачів Місії на прилеглих до головної дороги територіях через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 4 і 5 березня озброєні чоловіки на блокпості «ЛНР», розташованому на краю ділянки розведення в районі Золотого, повідомили спостерігачам про те, що вони не можуть гарантувати безпеку СММ в полях і на дорогах другорядного значення через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • 5 березня з підконтрольної урядові Катеринівки спостерігачі не змогли проїхати далі на південний схід, углиб ділянки розведення в районі Золотого, зважаючи на можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули.
  • 4 і 5 березня через мінну загрозу та відсутність гарантій безпеки патрулі Місії не змогли проїхати на захід із підконтрольного «ДНР» Петрівського. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 5 березня патруль Місії з підконтрольної урядові Богданівки не зміг проїхати у східному напрямку через відсутність гарантій безпеки та наявність протитанкових мін на дорозі. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 4 і 5 березня спостерігачі Місії не змогли проїхати через міст, розташований у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили про наявність мін на дорозі на південь від мосту. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 4 і 5 березня, з огляду на наявність протитанкових загороджень на дорозі спостерігачі Місії не змогли проїхати дорогою між Катеринівкою та підконтрольною урядові Попасною. Військовослужбовці ЗСУ повідомили СММ, що дозвіл на проїзд має надавати вище командування ЗСУ.
  • 4 березня озброєний чоловік зупинив патруль Місії і не пропустив спостерігачів до підконтрольного «ЛНР» с. Веселогорівка (64 км на захід від Луганська), стверджуючи, що отримав вказівку відмовляти СММ у доступі до села. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • 4 березня у підконтрольному «ДНР» Петровському районі (15 км на південний захід від центру Донецька), коли у супроводі російських офіцерів з СЦКК спостерігачі Місії проводили аналіз місця удару, до них підійшли п’ятеро озброєних членів «ДНР» і наказали їм залишити цей район. Озброєні чоловіки супроводжували патруль СММ до іншого місця.
  • 5 березня у підконтрольному урядові с. Зоря (22 км на північний схід від Маріуполя) військовослужбовці ЗСУ відмовили спостерігачам у доступі до об’єкта. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 5 березня озброєні чоловіки відмовили спостерігачам у доступі до об’єкта в підконтрольному «ЛНР» с. Хороше (36 км на захід від Луганська). СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 5 березня на блокпості, розташованому за 4 км на північний захід від прикордонного пункту пропуску у підконтрольному «ЛНР» с. Леонове (кол. Червоний Жовтень, 82 км на південь від Луганська), двоє озброєних чоловіків не пропустили патруль Місії далі до прикордонного пункту пропуску, посилаючись на проведення в цьому районі робіт із розмінування. СММ залишила цей район і поінформувала про це СЦКК.

Інші перешкоди:

  • 5 березня, здійснюючи аналіз вирв у центральній частині с. Пікузи, команда Місії почула два вибухи. За їхньою оцінкою, це були постріли з 82-мм міномета за 100–150 м на північний захід. Патруль СММ був змушений залишити цей район із міркувань безпеки.
  • 5 березня у підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) вантажівка військового типу з емблемою «ЛНР» під’їхала до патруля Місії. Озброєний чоловік, який сидів у вантажівці, наказав спостерігачам залишити цей район із міркувань безпеки. Пізніше він поїхав геть, а спостерігачі залишилися на цій позиції.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *