Російські терористи обстріляли патруль ОБСЄ

3 березня об 11:15, здійснюючи патрулювання південно‑західніше підконтрольного «ДНР» с. Хрещатицьке (кол. Красноармійське, 33 км на північний схід від Маріуполя), спостерігачі бачили техніку, яку вони оцінили як дві самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм) і командно-штабну машину, які рухалися з півдня на північ, а потім розвернулися у східному напрямку на відстані 2–3 км на схід від позиції СММ. Автомобілі патруля Місії проїхали далі в південно-східному напрямку й об 11:50 досягли місця приблизно за 500 м на схід від ділянки, де, за оцінками, могло перебувати озброєння. О 12:00 команда СММ почула 20 одиночних пострілів зі стрілецької зброї на відстані 1 км на північний схід. Спостерігачі перемістилися до розташованого поблизу місця на підвищенні, звідки краще проглядалася місцевість. Із цієї позиції о 12:03, спостерігаючи за цим районом у біноклі, члени патруля Місії почули ще 5 черг зі стрілецької зброї на відстані 300–500 м на східно‑південний схід. За їхньою оцінкою, під час другого епізоду стрільби зі стрілецької зброї були здійснені попереджувальні постріли, оскільки стрілянина розпочалася, щойно члени патруля перемістилися на підвищення (водночас вогонь не було спрямовано безпосередньо на спостерігачів Місії) і завершилася, після того як вони повернулися до своїх автомобілів. Із міркувань безпеки СММ залишила це місце.

У другому випадку 3 березня патруль Місії перебував приблизно за 3 км на захід від підконтрольного «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька). О 08:40 спостерігачі здійснили запуск безпілотного літального міні-апарата (БПЛА) над автошляхом Н20 і дорогою М04 поблизу Донецької фільтрувальної станції для збору інформації про стан безпеки в цьому районі, щоб посприяти забезпеченню доступу для проведення ремонтно‑відновлювальних робіт. Спільний центр із контролю та координації (СЦКК) сприяв забезпеченню гарантій безпеки, а на місці запуску був присутній офіцер Російської Федерації при СЦКК, а також члени «ДНР» і представники ЗМІ. Через 6 хвилин, коли БПЛА пролітав орієнтовно за 1,2 км на південний захід від позиції патруля і приблизно за 1 км на південний схід від фільтрувальної станції, спостерігачі вирішили повернути БПЛА, оскільки почули стрільбу зі стрілецької зброї, яка, за їхніми оцінками, відбулася на південно-південному заході. О 08:46, коли БПЛА повертався назад і був поза полем зору спостерігачів, він, попри безвітряну погоду, почав відхилятися від траєкторії польоту на схід і крутитися, не реагуючи на команди оператора. Оператор здійснив примусову посадку БПЛА приблизно за 1 км на південний захід від позиції патруля, але після приземлення апарата зв’язок із ним було втрачено.

Із міркувань безпеки СММ залишила це місце. З огляду на відсутність гарантій безпеки члени патруля Місії не змогли повернутися до цього району, щоб забрати БПЛА. СММ і далі слідкуватиме за розвитком подій та повідомлятиме про всі обставини цього інциденту.

Це лише два з інцидентів, які останнім часом сталися з СММ. Кількість таких інцидентів зростає. Окрім того, спостерігачі стикаються з іншими обмеженнями свободи їхнього пересування.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *