Новини із зони АТО

Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, зафіксувавши, зокрема, понад 1 400 вибухів, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, коли було зафіксовано понад 2 000 вибухів.

Увечері 1 березня та в ніч на 2 березня, перебуваючи в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька, спостерігачі чули 398 вибухів невизначеного походження за 10–15 км на північний захід.

У другій половині дня 2 березня камера СММ у підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) за 10 хвилин зафіксувала 21 вибух невизначеного походження за 3–5 км на схід і 2–5 км на східно-південний схід від місця розташування камери.

Перебуваючи протягом дня 2 березня в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька), упродовж приблизно 4 годин Місія чула 110 вибухів невизначеного походження, що сталися переважно за 2–4 км на захід і 2–5 км на північний захід. З тієї ж позиції команда СММ також зафіксувала чотири серії численних перехресних черг і пострілів зі стрілецької зброї: одна тривала 10 хвилин, дві — по 4 хвилини і ще одна — дві хвилини. Перебуваючи протягом приблизно 4 годин в Авдіївці, члени патруля Місії чули 110 вибухів невизначеного походження здебільшого за 2–7 км на південь і південно-південний захід.

Увечері 1 березня в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули 105 вибухів невизначеного походження за 10–12 км на південно-південний захід. У другій половині дня 2 березня з тієї ж позиції СММ чула 50 вибухів, оцінених як розриви снарядів із систем озброєння невстановленого типу, і два залпи (загалом щонайменше 12 ракет) із реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) — усі 7 км на західно-південний захід. Увечері 1 березня в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули дві серії безперервних та одночасних вибухів невизначеного походження і черг (одна тривала приблизно годину, а друга — приблизно 80 хвилин) за 3–5 км на схід, а також 34 вибухи невизначеного походження переважно за 3–5 км на схід. З тієї ж позиції у другій половині наступного дня команда Місії чула 10 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на південь і південно-південний схід.

Здійснюючи спостереження в підконтрольному урядові м. Бахмут (67 км на північ від Донецька), упродовж півгодини ввечері СММ чула 26 вибухів невизначеного походження, оцінених як вогонь із мінометів калібру 120 мм за 10–12 км на південний схід.

Уранці в підконтрольному «ДНР» м. Докучаєвськ (32 км на південний захід від Донецька) менш ніж за 10 хвилин спостерігачі почули 21 вибух невизначеного походження, оцінений як вогонь з автоматичних гранатометів за 3–4 км на захід. Перебуваючи в підконтрольному «ДНР» смт Олександрівка (20 км на південний захід від Донецька) менше ніж годину, члені патруля Місії чули 15 вибухів невизначеного походження за 7–10 км на північний захід.

Увечері 1 березня та в ніч на 2 березня на невстановленій відстані північний схід і північ камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 3 вибухи невизначеного походження та загалом 51 трасуючий снаряд зі сходу на захід, 10 — з південного заходу на північний схід і 33 — із заходу на схід. Ця вогнева активність розпочалася одним трасуючим снарядом зі сходу на захід.

Перебуваючи за 3 км на північно-північний схід від підконтрольного урядові с. Гнутове (20 км на північний схід від Маріуполя), упродовж півгодини перед полуднем Місія чула 111 вибухів невизначеного походження та 12 вибухів від пострілів на невстановленій відстані на захід, а трохи згодом із тієї ж позиції спостерігачі чули 32 вибухи невизначеного походження за 5–10 км на південний схід, чули та бачили три вибухи невизначеного походження в повітрі, чули два вибухи, оцінені як постріли з автоматичного гранатомета, і 6 черг із великокаліберного кулемета за 5 км на південний схід. У другій половині дня спостерігачі чули 16 вибухів невизначеного походження за 4–6 км на південний схід і один вибух невизначеного походження за 4–8 км на південь.

Упродовж дня в підконтрольному «ДНР» с. Заїченко (26 км на північний схід від Маріуполя) команда СММ чула 39 вибухів, оцінених як розриви снарядів із систем озброєння невстановленого типу на південний схід, і 25 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на південний захід. Перебуваючи в підконтрольному «ДНР» с. Хрещатицьке (кол. Красноармійське, 33 км на північний схід від Маріуполя), упродовж менш ніж години після полудня спостерігачі чули 22 вибухи, оцінені як розриви снарядів за 4–5 км на південний захід, а також 12 вибухів від пострілів за 4–5 км на південний схід. Із позиції за 1,5 км на південний схід від підконтрольного урядові с. Степанівка (31 км на північний схід від Маріуполя), упродовж менш ніж 30 хвилин після полудня члени патруля Місії чули 30 вибухів невизначеного походження, за оцінками, від артилерійського вогню за 7–10 км на південно-південний схід, 10 вибухів від вогню з систем озброєння невстановленого типу на невстановленій відстані на південний захід і 13 вибухів, оцінених як розриви снарядів за 7–10 км на південно-південний схід. Пізніше з тієї ж позиції спостерігачі чули 5 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на захід.

У Луганській області СММ зафіксувала більшу кількість порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (зокрема понад 1 150 вибухів супроти майже 500 відповідно).

Удень та ввечері 1 березня, перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (кол. Стаханов, 50 км на захід від Луганська), члени патруля Місії чули 59 вибухів невизначеного походження за 10–15 км на захід і західно-південний захід. Упродовж наступного дня з тієї ж позиції спостерігачі чули 116 вибухів невизначеного походження за 10 км на західно-північний захід. Перебуваючи за 3,7 км на південний схід від підконтрольного «ЛНР» смт Калинове (60 км на захід від Луганська), упродовж трохи більш ніж 4 годин СММ чула 530 вибухів невизначеного походження, оцінених як вогонь з артилерії та мінометів невстановленого калібру за 1–10 км на південний схід і західно-південний захід. Із позиції за 2 км на південь від підконтрольного «ЛНР» м. Ірміно (54 км на захід від Луганська) за 20 хвилин спостерігачі почули 42 вибухи, оцінені як розриви артилерійських снарядів калібру 122 мм і 152 мм за 5 км на південний захід. У підконтрольному «ЛНР» н. п. Золоте-5 (61 км на північний захід від Луганська) члени патруля Місії чули 90 вибухів невизначеного походження, оцінених як вогонь з артилерії калібру 122 мм і 152 мм за 5–10 км на південно-південний захід. У підконтрольному «ЛНР» с. Калинове-Борщувате (61 км на захід від Луганська) менш ніж за годину спостерігачі чули 2 залпи (по 30 ракет) із РСЗВ (БM-21) за 5–10 км на південно-південний захід.

СММ уточнювала повідомлення про жертви та пошкодження, спричинені обстрілами. Спостерігачі відвідали лікарню в підконтрольному урядові м. Красногорівка (21 км на захід від Донецька), де медпрацівники повідомили, що до них доставили літню жінку з осколковими пораненнями правої руки, яких вона зазнала ввечері 1 березня. За їхніми словами, її перевели до лікарні в Кураховому, де надали медичну допомогу та вже виписали. У лікарні підконтрольного урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська) команда Місії бачила, як військова санітарна машина доставила постраждалого. Медпрацівники бригади швидкої повідомили спостерігачам, що вони перевозили одного військовослужбовця Збройних сил України (ЗСУ) з пораненнями, що не становили загрози життю і яких він зазнав під час нещодавнього обстрілу в підконтрольному урядові с. Троїцьке (69 км на захід від Луганська).

У н. п. Золоте‑5 спостерігачі бачили загалом 33 свіжі вирви на присадибних ділянках двох сусідніх будинків, розташованих на західному боці вул. Поштової поряд із блокпостом, що зараз не використовується. На кожній з присадибних ділянок спостерігачі провели аналіз однієї вирви та визначили, що вони утворилися від розриву снарядів безвідкатної гармати (СПГ), випущених із північного напрямку. Вирви були за кілька метрів від вхідних дверей цих будинків із північного боку. Вікна одного з будинків були розбиті. Власники будинків розповіли спостерігачам, що обстріл стався ввечері 1 березня і саме тоді вони чули приблизно 60 розривів.

У підконтрольному урядові м. Золоте-4 (60 км на північний захід від Луганська) команда СММ у супроводі офіцера ЗСУ зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) зафіксувала пошкодження на чотирьох будинках. Поблизу першого будинку, що на вул. Нахімова, спостерігачі бачили свіжу вирву та помітні подряпини від осколків на господарських спорудах. За оцінкою спостерігачів, ці пошкодження виникли від розриву мінометної міни калібру 82 мм, випущеної зі східно-південного сходу. На тій самій вулиці поблизу другого будинку спостерігачі бачили свіжу вирву та подряпини від осколків на стінах із західного боку, а також на дерев’яній конструкції на подвір’ї і розбиті вікна. За оцінкою СММ, ці пошкодження виникли від влучення мінометної міни калібру 82 мм, випущеної зі східно-південного сходу. На третьому будинку команда Місії бачила пробоїну (площею 1 кв. м) на даху  над входом до будинку; із пробоїни стирчав хвостовий стабілізатор мінометної міни калібру 82 мм. Сусіди повідомили спостерігачам, що обстріл стався ввечері 1 лютого і молодий чоловік, що мешкає в цьому будинку, зазнав несмертельних поранень голови та рук. Вони додали, що потім його доправили до лікарні в підконтрольному урядові м. Лисичанськ (75 км на північний захід від Луганська). Неподалік будинку, що на вул. Морозова, спостерігачі бачили свіжу вирву та подряпини від осколків на стіні та дерев’яних конструкціях на подвір’ї. Вікна в будинку були розбиті. За оцінкою СММ, ці пошкодження виникли від розриву мінометної міни калібру 82 мм, випущеної зі східно-південного сходу.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії залишався обмеженим, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок*.

Перебуваючи понад годину на південному краю ділянки розведення в районі Золотого, команда СММ чула 100 вибухів невизначеного походження, за оцінками, спричинених вогнем з артилерії калібру 122 мм і 152 мм за 5–10 км на південно-південний захід (за межами ділянки розведення).

Здійснюючи патрулювання на ділянці розведення в районі Станиці Луганської, спостерігачі чули один постріл зі стрілецької зброї за 1 км на південний захід і визначили, що він стався в межах ділянки розведення.

Патрулюючи упродовж приблизно години в Петрівському, СММ чула 12 вибухів невизначеного походження та 56 черг із великокаліберних кулеметів за 2–8 км на південь. За оцінками спостерігачів, всі вони сталися за межами ділянки розведення. У підконтрольному урядові с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька) упродовж приблизно 3 годин спостерігачі чули 5 черг із великокаліберного кулемета за 4–5 км південний схід, два вибухи невизначеного походження і 5 черг зі стрілецької зброї на невстановленій відстані на південний схід (за оцінками, за межами ділянки розведення).

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом[2].

У підконтрольному «ЛНР» Луганську спостерігачі зафіксували такі порушення відповідних ліній відведення: дві вантажівки військового типу з низькими вантажними платформами, кожна з яких перевозила по танку (Т-64 і Т-72). У підконтрольному урядові с. Тарасівка (43 км на північний захід від Донецька) члени патруля Місії бачили 8 нерухомих самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм) і ще три нерухомі артилерійські системи невстановленого типу.

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення члени патруля СММ бачили 26 танків (Т-64, 7 з яких зафіксовано вперше) і зауважили, що там бракувало 20 танків (16 Т-72 і 4 Т-64), причому відсутність останніх 4 танків помічено вперше.

Члени патруля Місії ще раз відвідали постійні місця зберігання відведеного озброєння ЗСУ та зауважили, що там і досі бракувало 7 мінометів (п’яти 2Б9M «Волошка», 82 мм, і двох ПM-38, 120 мм), 34 танків (T-64) і 7 буксируваних гаубиць (2А65 «Мста-Б», 152 мм). Команда СММ вперше помітила, що одне місце зберігання не використовується і там бракує 20 буксируваних гаубиць (2А65).

Члени патруля Місії фіксували наявність бойових броньованих машин у зоні безпеки. У непідконтрольних урядові районах спостерігачі бачили 4 бронетранспортери (БТР-80), що рухалися на північ у Горлівці, і дві бойові машини піхоти (БМП-1), які стояли вздовж лісопосадки в с. Лиман (12 км на північний захід від Луганська). У Докучаєвську безпілотний літальний міні-апарат СММ виявив дві БМП, глибокі сліди на ґрунті від гусеничних машин і кілька окопів.

СММ продовжила фіксувати наявність мін і боєприпасів, що не вибухнули. Команда Місії знову бачила саморобний вибуховий пристрій на дорозі, що веде з підконтрольних «ЛНР» районів на північ до мосту в підконтрольному урядові Щасті (див. Щоденний звіт СММ від 2 березня 2017 року).

Офіцери ЗСУ і Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) при СЦКК запевнили СММ, що міни було вилучено з обох боків лінії зіткнення в районі Донецької фільтрувальної станції і що СЦКК посприяв тому, щоб обидві сторони надали безстрокові письмові гарантії безпеки для проведення робіт із розмінування, ремонтно-відновлювальних робіт, а також для забезпечення безпечного доступу працівникам станції, як зазначено у заяві від 2 березня, оприлюдненій після зустрічі Тристоронньої контактної групи.

Сторони також висловили чіткий намір публічно висловити свою повагу до співробітників та  обладнання Місії. У відповідь на інцидент, що стався в Ясинуватій 24 лютого, під час якого озброєні чоловіки стріляли у напрямку спостерігачів СММ і захопили один із БПЛА Місії, офіцер ЗС РФ при СЦКК поінформував СММ, що винних було затримано і до них буде вжито дисциплінарних заходів, але не зазначив, чи були вжиті які-небудь заходи з боку «ДНР» щодо причетних до цього інциденту осіб (див. Оперативний звіт СММ від 25 лютого 2017 року). Представник ЗСУ в СЦКК поінформував Місію про заходи, що були вжиті на верифікації того, що жодного військовослужбовця ЗСУ та жодної одиниці військової техніки на ділянці розведення сил і засобі поблизу Катеринівки не було (див. Щоденний звіт СММ від 25 лютого 2017 року), але він не назвав імен залучених осіб і не зазначив, чи вжито яких-небудь заходів для притягнення їх до відповідальності.

На блокпості за 2 км на південний схід від підконтрольного «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) спостерігачі вперше побачили новий саморобний попереджувальний знак про мінну небезпеку (невелика чорна дошка з написом білого кольору «Міни» російською мовою), який був встановлений на узбіччі дороги.

СММ продовжила спостерігати за блокадою шляхів, що перетинають лінію зіткнення. (див. Щоденний звіт СММ від 27 лютого 2017 року). На місці, де була влаштована блокада в підконтрольному урядові м. Бахмут (67 км на північ від Донецька), спостерігачі бачили, як пройшов вантажний потяг. Члени патруля Місії бачили трьох чоловіків у камуфляжному одязі, які представилися учасниками блокади. У влаштованому поблизу залізничних колій таборі спостерігачі бачили 30–40 осіб (переважно чоловіків середнього віку), більшість з яких були в камуфляжному одязі. Також команда СММ помітила там два військові намети, 9 автомобілів і кілька державних прапорів України разом із прапорами «Правого сектора» та колишніх добровольчих батальйонів. Спостерігачі зауважили, що ситуація в таборі була спокійною. На місці, де була влаштована блокада в смт Щербинівка (44 км на північ від Донецька), спостерігачі відзначили спокійну ситуацію та бачили, як там пройшов пасажирський потяг. У підконтрольному урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) спостерігачі помітили, що на залізничному переїзді поліцейських не було. На перехресті в Карбоніті (у межах Золотого) команда Місії помітила, що навколо раніше зайнятої будівлі не було ані протестувальників, ані прапорів (див. Щоденний звіт СММ від 1 березня 2017 року).

У Горлівці співробітник філії ПАТ «Укртелеком» повідомив СММ, що станом на 1 березня припинено наземний телефонний зв’язок і доступ до мережі Інтернет в підконтрольних урядові районах, а станом на 2 березня наземний телефонний зв’язок і радіозв’язок працювали лише в підконтрольних «ДНР» районах, тоді як доступ до Інтернету не було відновлено. Він додав, що компанія, яка перебувала у приватній власності, до 1 березня була зареєстрована відповідно до українського законодавства та сплачувала податки до державного бюджету України, але відтепер власник компанії зміниться.

Представник фонду Ріната Ахметова повідомив спостерігачам (див. Щоденний звіт СММ від 2 березня 2017 року), що вони припинили свою діяльність тільки в непідконтрольних урядові районах.

Спостерігачі відвідали два прикордонні райони, які наразі не контролюються урядом. Здійснюючи моніторинг на прикордонному пункті пропуску в с. Успенка (73 км на південний схід від Донецька) упродовж трохи менше ніж півгодини, члени патруля Місії бачили 25 цивільних автомобілів (18 із номерними знаками України, 5 — Російської Федерації, один — Грузії та ще один із табличками «ДНР»). Спостерігачі також бачили 28 цивільних вантажівок (24 з номерними знаками України, дві — Російської Федерації, одна — Литви та ще одна з табличками «ДНР»), а також 10 вантажівок «Камаз» синього кольору з тентованими причепами (усі з табличками «ДНР»). Усі транспортні засоби очікували на виїзд із території України. Водій (чоловік середнього віку) однієї з синіх вантажівок повідомив СММ, що 10 вантажівок перевозили пшеницю, і додав, що з такими табличками та «паспортом» «ДНР» у нього не було жодних перешкод під час виїзду з території України. На прикордонному пункті пропуску в м. Новоазовськ (101 км на південний схід від Донецька) менш ніж за годину члени патруля Місії бачили, як із території України виїхали 4 тентовані вантажівки (з українськими номерними знаками), які перевозили пшеницю, і 10 цивільних автомобілів (9 із номерними знаками України й один з табличками «ДНР»). Водій однієї з вантажівок розповів спостерігачам, що вони перевозять пшеницю. СММ також бачила, що в Україну в’їхали три цивільні автомобілі (два з номерними знаками України й один — Російської Федерації), а поблизу прикордонного пункту пропуску стояли три великі тентовані вантажівки.

У Чернівцях команда Місії спостерігала за акцією протесту, яка відбувалася перед відділенням «Сбербанку Росії». Спостерігачі бачили приблизно 20 протестувальників (переважно чоловіки віком приблизно 20 років), вдягнених у куртки з символікою «Національного Корпусу Азов» і балаклави, які закривали половину обличчя. Стільки ж перехожих зупинилися, щоб подивитися на акцію протесту. СММ бачила, як протестувальники наклеювали наліпки на фасад будівлі банку. Один із них повідомив спостерігачам, що мета акції протесту — не допустити, щоб банк здійснював свої операції, і протестувальники вимагають його закриття. Біля входу до будівлі банку стояли близько 20 правоохоронців. За будівлею банку стояли автобуси з двадцятьма правоохоронцями. За словами співробітника поліції, вони не припинили дії протестувальників, оскільки вважали, що вони мають мирний характер. Акція протесту закінчилася приблизно через годину без інцидентів.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Дніпрі, Харкові та Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • На ділянці розведення в районі Станиці Луганської військовослужбовці ЗСУ повідомили СММ, що неможливо гарантувати безпеку спостерігачів Місії на прилеглих територія через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки на блокпості «ЛНР», розташованому на краю ділянки розведення в районі Золотого, повідомили спостерігачам, що вони не можуть гарантувати патрулям СММ безпеку в полях і на дорогах другорядного значення через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • З підконтрольного «ДНР» Петрівського патруль СММ не зміг проїхати у західному напрямку через відсутність гарантій безпеки, перекриту дорогу та можливу наявність мін, про що свідчили встановлені там попереджувальні знаки про мінну небезпеку. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ на мосту в Щасті повідомили команді Місії, що роботи з розмінування не проводилися, а дорога на південь від мосту залишається замінованою. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки знову зупинили патруль Місії у підконтрольному «ДНР» Молочному (на північній околиці м. Вуглегірськ, 49 км на північний схід від Донецька) і не дозволили спостерігачам проїхати далі (див. Щоденний звіт СММ від 2 березня 2017 року). СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ не пропустили спостерігачів через блокпост у Нижньотеплому. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль СММ не зміг проїхати дорогою поблизу підконтрольного урядові с. Артема (26 км на північ від Луганська) у напрямку Нижньотеплого, оскільки дорога була перекрита загородженням. Спостерігачів Місії супроводжували офіцери ЗСУ з СЦКК, які з’ясували у місцевого командира, що дорогу було перекрито через наявність у цьому районі мін.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *