Новини із зони АТО

Місія констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області, зафіксувавши, зокрема, приблизно 370 вибухів, якщо порівнювати з попередньою добою, коли було зафіксовано 610 вибухів. Майже 70% усіх вибухів зафіксовано в районі Світлодарська–Дебальцевого.

У період із вечора 19 до ранку 20 лютого, перебуваючи в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька, Місія не зафіксувала жодного порушення режиму припинення вогню. Здійснюючи 20 лютого моніторинг на підконтрольному «ДНР» центральному залізничному вокзалі Донецька (6 км на північний захід від центру Донецька), СММ чула 6 вибухів невизначеного походження за 4–6 км і 7–10 км на захід, а також за 5–10 км на південний захід. У другій половині дня в центрі Донецька спостерігачі чули 4 вибухи невизначеного походження за 3–5 км на захід від місця свого розташування.

Перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) упродовж приблизно 5 годин, команда Місії чула 25 вибухів невизначеного походження, 64 черги зі стрілецької зброї та 35 пострілів із великокаліберних кулеметів за 3–12 км на захід, а також 2 вибухи невизначеного походження за 3–5 км на північний захід. Зі своєї позиції в підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) протягом близько 5 годин члени патруля Місії чули 16 вибухів, оцінених як постріли з мінометів за 3–5 км на південно-південний схід, а згодом — таку саму кількість вибухів, за оцінками, внаслідок розриву цих мінометних мін за 1,5–3 км на південно-південний схід. Спостерігачі також чули 27 вибухів невизначеного походження за 1,5–4 км на східно-південний схід, південний схід і південь.

Незадовго до опівночі 19 лютого в підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) СММ чула 67 вибухів невизначеного походження за 3–8 км на північний захід. Здійснюючи наступного дня патрулювання в підконтрольному «ДНР» с. Новогригорівка (61 км на північний схід від Донецька), члени патруля Місії чули 78 вибухів невизначеного походження за 4–8 км на північно-північний захід і західно-північний захід.

У другій половині дня 20 лютого, перебуваючи в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), команда СММ чула 106 вибухів невизначеного походження, зокрема: 44 вибухи за 3–7 км на південний схід, 7 — за 3–5 км на південь і 55 — за 5–10 км на південний захід.

Увечері 19 лютого в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули 2 вибухи невизначеного походження (за 8–10 км на північний захід і за 4–6 км на захід) від своєї позиції.

Незадовго до опівночі 19 лютого камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала один вибух невизначеного походження і 13 трасуючих снарядів (11 із південного заходу на північний схід і 2 із заходу на схід) — усі на невстановленій відстані на північ і північно-північний схід від місця, де встановлена камера. Після опівночі камера зафіксувала 10 трасуючих снарядів зі сходу на захід на невстановленій відстані на північно-північний схід.

Перебуваючи 20 лютого в підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (кол. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя), команда Місії чула 22 вибухи невизначеного походження на невстановленій відстані на захід і західно-південний захід.

У Луганській області СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попередньою добою, водночас зафіксувавши більшу кількість вибухів (20 вибухів супроти 2 відповідно). Здійснюючи патрулювання за 1,6 км на східно-південний схід від підконтрольного урядові с. Кримське (42 км на північний захід від Луганська), спостерігачі чули 6 вибухів, оцінених як розриви мінометних мін калібру 82 мм за 1–3,5 км на південно-південний схід і південний захід, а також один вибух, оцінений як розрив мінометної міни калібру 120 мм за 2 км на захід. У підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (кол. Стаханов, 50 км на захід від Луганська) команда Місії чула 7 вибухів, оцінених як вогонь з артилерійських установок (невстановленого калібру) за 10–15 км на західно-південний захід, і 3 вибухи, оцінені як постріли з артилерії (невстановленого калібру) за 5 км на західно-північний захід.

Команда СММ за координації СЦКК здійснювала моніторинг дотримання режиму припинення вогню та сприяла налагодженню діалогу для забезпечення проведення ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення. Уранці офіцер Збройних сил України (ЗСУ) з СЦКК повідомив спостерігачам, що ремонтні роботи на лініях електропередачі були завершені, а електропостачання Авдіївки — відновлено. Члени патруля Місії зауважили, що в будинку культури в Авдіївці є електрика. Жителі, яких спостерігачі зустріли в крамниці в центрі міста, підтвердили факт відновлення електропостачання. Команда СММ також спостерігала за ремонтними роботами на пошкоджених лініях електропередачі поблизу підконтрольного «ДНР» с-ща Крута Балка (16 км на північ від Донецька). Працівник КП «Вода Донбасу» повідомив спостерігачам, що електропостачання Донецької фільтрувальної станції було відновлено і компанія планує запустити станцію наступного дня.

У підконтрольних «ЛНР» смт Слов’яносербськ і с. Красний Лиман (30 км і 31 км на північний захід від Луганська відповідно) команда Місії спостерігала за тим, як працівники водопостачальної компанії проводили в цих районах перевірку водозабірних станцій і водосховищ, які використовуються для водопостачання.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії залишався обмеженим, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок*.

Місія відзначила спокійну ситуацію під час патрулювання на ділянках розведення в районах Станиці Луганської та Золотого та їхніх околицях.

Увечері 18 лютого камера СММ у Петрівському зафіксувала постріл зі стрілецької зброї за 100–300 м на південь (за оцінками, за межами ділянки розведення) і ще один постріл зі стрілецької зброї за 100–300 м на південний захід (встановити, чи сталися ці постріли на ділянці розведення, чи за її межами, не вдалося). Упродовж дня 20 лютого в підконтрольному урядові с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька) протягом 6 годин команда Місії чула один вибух, оцінений як постріл з міномета (невстановленого калібру) за 2 км на північно-північний захід, 6 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на північ і 9 черг із великокаліберного кулемета на невстановленій відстані на північний схід (за оцінкою, всі  ці епізоди вогневої активності сталися за межами ділянки розведення).

Попри спільну заяву Тристоронньої контактної групи від 1 лютого та домовленість, досягнуту 15 лютого, сторони досі не надали вихідну інформацію на запит СММ щодо озброєння, яке підлягає відведенню, а також щодо розташування підрозділів і формувань.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У непідконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували такі порушення відповідних ліній відведення: 3 танки (Т-64) у м. Олександрівськ (10 км на захід від Луганська); 2 нерухомі танки (невстановленого типу) і 2 протитанкові керовані ракети (невстановленого типу), встановлені на 2 бойових машинах піхоти (БМП), що стояли в с. Жовте (17 км на північний захід від Луганська); 2 протитанкові керовані ракетні комплекси (9К111 «Фагот», 120 мм, або 9М113 «Конкурс», 135 мм), кожен з яких був встановлений на БМП-1, які стояли в с. Вишневий Діл (13 км на схід від Луганська); одну буксирувану гаубицю (невстановленого типу), дуло якої було спрямоване на північно-північний захід, у с. Веселогорівка (64 км на захід від Луганська); один танк (невстановленого типу), що стояв у c. Привітне (11 км на північ від Луганська), а також один танк (Т-64), який стояв у с. Раївка (16 км на північний захід від Луганська).

У підконтрольному урядові смт Желанне (36 км на північний захід від Донецька) СММ зафіксувала 6 протитанкових гармат (МТ-12 «Рапіра», 100 мм), що є порушенням відповідних ліній відведення.

За лініями відведення, але за межами місць зберігання безпілотний літальний апарат (БПЛА) СММ зафіксував одну самохідну гаубицю (2С19 «Мста-С», 152 мм), яка спочатку рухалася в південному напрямку, а потім повернула на північ і виїхала з цього району поблизу підконтрольного урядові смт Гродівка (43 км на північний захід від Донецька). БПЛА СММ зафіксував 5 танків (Т-64), що стояли неподалік підконтрольного урядові с-ща Асланове (16 км на північ від Маріуполя).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення спостерігачі зафіксували 5 буксируваних гаубиць (2A36 «Гіацинт-Б», 152 мм; одна з яких була зафіксована вперше) і 4 самохідні гаубиці (2С19; зафіксовані вперше). Спостерігачі також відзначили відсутність 11 самохідних гаубиць (2С3 «Акація», 152 мм), 12 буксируваних гаубиць (одинадцяти Д-20, 152 мм, і двох 2A36), відсутність двох з яких було зафіксовано вперше, і 10 протитанкових гармат (чотирьох MT-12 і шістьох Д-48, 85 мм). СММ вперше відзначила, що одне місце зберігання не використовується і там відсутні 4 буксирувані гаубиці (Д-20).

СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння ЗСУ, розташування якого відповідає лініям відведення, і відзначила там відсутність 20 танків (Т-64) і 10 мінометів (сімох 2Б9 «Волошка», 82 мм; одного 2Б14 «Поднос», 82 мм, і двох БM-37, 82 мм), відсутність яких раніше вже була зафіксована.

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин і засобів ППО в зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах Місія зафіксувала один бронетранспортер (МТ-ЛБ) і дві БМП-1, які стояли поблизу смт Луганське (59 км на північний схід від Донецька); 2 БМП-2, що стояли неподалік м. Попасна (69 км на захід від Луганська); одну БМП-1, яка стояла поблизу Станиці Луганської (за межами ділянки розведення); одну БМП-1 і одну БРДМ-2, які стояли поблизу Золотого; одну БМП-1, завантажену на причіп, який рухався у північному напрямку поблизу смт Врубівка (71 км на північний захід від Луганська), і 3 БМП-2, що стояли поблизу Кримського.

У непідконтрольних урядові районах спостерігачі бачили 2 БМП, на одній з котрих була встановлена зенітна установка (ЗУ-23, 23 мм) — обидві стояли поблизу Новогригорівки; один МТ-ЛБ, на якому була встановлена зенітна установка (ЗУ-23, 23 мм) і який рухався у південному напрямку в смт Калинове (60 км на захід від Луганська); 2 БМП-1, що стояли біля Привітного; 2 БМП-1, які стояли біли Раївки; одну БМП, яка стояла на південь від Станиці Луганської; 2 нерухомі БТР поблизу с. Хороше (36 км на захід від Луганська); один МТ-ЛБ, який рухався неподалік Калинового; 3 БМП-1 і 2 МТ-ЛБ, які стояли поблизу Вишневого Долу; 2 БМП-1, що стояли на північно-східній околиці Луганська; 6 БМП-1, що стояли поблизу с. Паньківка (16 км на північ від Луганська); 7 БМП-2, які стояли поблизу смт Донецький (49 км на захід від Луганська); 6 БМП-1 (дві рухалися, а решта стояли) поблизу с-ща Старе (кол. Червоний Прапор, 58 км на захід від Луганська); один БТР і одну зенітну установку (ЗУ-23), встановлену на вантажівці, які рухалися в західному напрямку в смт Сентянівка (кол. Фрунзе, 44 км на захід від Луганська).

У підконтрольному урядові с. Старий Айдар (20 км на північний захід від Луганська) чоловік в одязі військового типу з нашивкою на плечі із зображенням прапора Грузії повідомив спостерігачам, що раніше він служив у грузинській армії і прибув до України нещодавно.

У підконтрольних «ДНР» Пікузах СММ бачила, як на території села ходили приблизно 30 озброєних чоловіків в одязі військового типу та стояли 3 вантажівки військового типу.

На західній околиці підконтрольного «ДНР» с. Комуна (57 км на північний схід від Донецька) команда Місії вперше зафіксувала хвостовий стабілізатор від ракети реактивної системи залпового вогню (РСЗВ; БМ-27 «Ураган», 220 мм), який застряг у ґрунті. Ракета була зафіксована у полі приблизно за 300 м від найближчого будинку. На місці не було жодних позначок або огороджень. У підконтрольній «ДНР» Новогригорівці спостерігачі також бачили ракету РСЗВ (БМ-27), яка застрягла в ґрунті на узбіччі дороги в житловому районі, на відстані 5–8 м від будинку. На обох місцях спостерігачам не вдалося провести подальший аналіз із міркувань безпеки.

СММ продовжила спостерігати за блокадою залізничних колій, що перетинають лінію зіткнення (див. Щоденний звіт СММ від 20 лютого 2017 року). У підконтрольному урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили, що залізнична колія досі заблокована дерев’яними загородженнями та колючим дротом.

Команда СММ спостерігала за мирними демонстраціями з нагоди третьої річниці подій на Майдані. Увечері 19 лютого команда Місії спостерігала за масовим зібранням з приблизно 300 осіб (переважно чоловіків віком від 20 до 35 років), які зібралися перед пам’ятником Аркану де Рішельє (Дюку) в Одесі. За громадським порядком стежили два співробітники поліції і десять охоронців із будівлі міської адміністрації. 20 лютого СММ спостерігала за зібранням із 300 осіб (чоловіків і жінок різного віку) поблизу пам’ятника Шевченку в Харкові (за громадським порядком стежили 150 правоохоронців); зібранням із 800 осіб (чоловіків і жінок різного віку) перед будівлею обласної державної адміністрації в Івано-Франківську (громадський порядок забезпечували 5 поліцейських), а також за зібранням із 1 500 осіб (чоловіків і жінок різного віку) перед пам’ятником Небесній Сотні у Києві (громадський порядок забезпечували приблизно 400 співробітників поліції та бійців Національної гвардії).

У Харкові Місія уточнювала повідомлення ЗМІ про інцидент зі стріляниною, який стався вночі 17 лютого. 18 лютого жителі (чоловік і жінка віком 40 років) повідомили СММ, що напередодні вночі вони чули стрілянину та показали місце, де, за їхніми словами, стався інцидент. Спостерігачі відвідали лікарню в Харкові, де медпрацівники повідомили, що вночі 17 лютого до них доправили пораненого чоловіка, якому було надано медичну допомогу. 20 лютого співробітник поліції повідомив команді Місії, що розпочато розслідування та було висунуто обвинувачення за статтями 15 ч. 2, 115 ч. 2 і 296 ч. 4 Кримінального кодексу України (замах на вбивство, умисне вбивство та грубе порушення громадського порядку). Він також додав, що поліція затримала п’ятьох осіб і вилучила кілька одиниць стрілецької зброї.

СММ продовжувала стежити за ситуацією в Херсоні, Львові, Дніпрі та Чернівцях.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • На ділянці розведення в районі Станиці Луганської офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що окрім як на головній дорозі, безпека спостерігачів на прилеглих територіях не гарантується через можливу наявність у цьому районі мін і боєприпасів, що не вибухнули. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати далі в південно-східному напрямку на ділянку розведення в районі Золотого від підконтрольного урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки на блокпості «ЛНР», розташованому на краю ділянки розведення в районі Золотого, повідомили спостерігачам, що вони не можуть гарантувати патрулям СММ безпеку в полях і дорогах другорядного значення через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. Спостерігачі бачили там попереджувальні знаки про мінну небезпеку. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • У двох окремих випадках патруль Місії не зміг проїхати між Катеринівкою і підконтрольною урядові Попасною через наявність на дорозі протитанкових загороджень і попереджувальних знаків про мінну небезпеку. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • З підконтрольного «ДНР» Петрівського патруль Місії не зміг проїхати в західному напрямку через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність там мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати у східному напрямку від підконтрольної урядові Богданівки через відсутність гарантій безпеки та наявність на дорозі протитанкових мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати через міст, розташований у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили про наявність мін на дорозі, що проходить на південь від мосту. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки не дозволили патрулю СММ проїхати через блокпост у підконтрольній «ДНР» Новогригорівці у північному напрямку з міркувань безпеки. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному урядові Старому Айдарі військовослужбовці ЗСУ відмовили  членам патруля Місії у доступі на об’єкт. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки знову зупинили патруль Місії неподалік підконтрольного «ЛНР» м. Олександрівськ (10 км на захід від Луганська) і не дозволили спостерігачам в’їхати до міста, посилаючись на проведення там робіт із розмінування (див. Щоденний звіт СММ від 20 лютого 2017 року). СММ поінформувала про це СЦКК.
  • На блокпості, розташованому на північно-західній околиці підконтрольного «ЛНР» Луганська, озброєні члени «ЛНР» зупинили патруль Місії і не дозволили спостерігачам проїхати в північно-західному напрямку, посилаючись на проведення там робіт із розмінування. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • На блокпості в підконтрольному «ЛНР» Калиновому три озброєні члени «ЛНР» не пропустили патруль Місії у південно-західному напрямку. СММ поінформувала про це СЦКК.

Доступ за умови:

  • Патруль Місії вкотре зміг проїхати через блокпост у непідконтрольному урядові смт Оленівка (23 км на південний захід від Донецька, див. Щоденний звіт СММ від 17 лютого 2017 року) тільки після того, як озброєний чоловік оглянув автомобілі СММ. За його словами, він отримав наказ пропускати патрулі Місії лише після здійснення огляду їхніх автомобілів. СММ поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *