Новини із зони АТО

СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області в період із вечора 17 до вечора 18 лютого, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (зокрема майже 300 вибухів супроти 200 відповідно), і збільшення кількості таких порушень у період із вечора 18 до вечора 19 лютого (зокрема приблизно 610 вибухів). Більшість зафіксованих спостерігачами вибухів сталися в районі трикутника Авдіївка–Ясинувата–Донецький аеропорт. Увечері 18 лютого впродовж години члени патруля Місії зафіксували майже 150 вибух від артилерійського вогню в районах Горлівки та Світлодарська.

У підконтрольному «ДНР» Донецьку в ніч із 17 на 18 лютого команда СММ чула 90 вибухів невизначеного походження за 7–8 км на північ. У ніч із 18 на 19 лютого з тієї ж позиції спостерігачі чули 127 вибухів невизначеного походження на північ, північно-північний схід, північний схід, захід і північний захід.

Увечері 17 лютого та в ніч на 18 лютого камера СММ на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від Донецька) зафіксувала 14 вибухів невизначеного походження, 24 снаряди із заходу на схід, 7 освітлювальних ракет, випущених вгору, й одну освітлювальну ракету, випущену з півдня на північ. Усі ці епізоди вогневої активності, яка розпочалася 13 снарядами із заходу на схід, сталися на відстані 6–8 км на північно-північний схід від камери. Увечері 18 лютого та в ніч на 19 лютого та сама камера зафіксувала перестрілку, зокрема 164 вибухи невизначеного походження, 11 освітлювальних ракет, випущених угору, 41 снаряд із північного заходу на південний схід, 34 снаряди з південного сходу на північний захід, 11 трасуючих снарядів із заходу на схід, 19 снарядів із заходу на схід, 39 трасуючих снарядів зі сходу на захід, 4 снаряди зі сходу на захід. Усі ці епізоди вогневої активності, яка розпочалася 11 трасуючими снарядами із заходу на схід, сталися на відстані 4–12 км на північний схід від камери. Увечері 19 лютого камера зафіксувала вогневу активність у такій послідовності: один снаряд із півдня на північ, 4 вибухи невизначеного походження, 2 освітлювальні ракети, випущені вгору, а затим — ще 4 вибухи невизначеного походження за 6–8 км на північно-північний схід.

18 лютого в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) команда Місії чула 118 вибухів невизначеного походження, а також 16 черг і 15 пострілів із великокаліберних кулеметів за 3–10 км на південний захід і захід. Патрулюючи в Ясинуватій наступного дня, спостерігачі чули 89 вибухів невизначеного походження, численні перехресні постріли та черги, які загалом тривали понад 10 хвилин, а також 176 черг і 189 пострілів із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

Увечері 17 лютого в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) команда СММ чула 4 вибухи невизначеного походження і 31 чергу з великокаліберних кулеметів за 3–7 км на південний схід і південь. Наступного дня й вечора спостерігачі чули 52 вибухи невизначеного походження, 101 вибух, оцінений як постріли з артилерії (невстановленого калібру), а також безперервні перехресні черги з великокаліберних кулеметів протягом майже трьох годин — усі за 10–12 км на південний захід. Наступного дня Місія чула 4 вибухи невизначеного походження, 12 вибухів внаслідок вогню з автоматичного гранатомета, 5 вибухів від пострілів із 73-мм гармати бойової машини піхоти (БМП-1), а також, за оцінками, один розрив мінометної міни калібру 82 мм — усі на відстані 5–7 км на південний захід.

Перебуваючи в ніч із 17 на 18 лютого в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька), СММ чула 45 вибухів невизначеного походження за 4–12 км на південно-південний захід і південний захід. Увечері 18 січня спостерігачі чули 50 вибухів, оцінених як постріли з артилерії невстановленого калібру за 4–6 км на південний схід.

Увечері 17 лютого та в ніч на 18 лютого камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала перестрілку, зокрема 11 вибухів невизначеного походження, 3 освітлювальні ракети, 109 трасуючих снарядів і один активно-реактивний снаряд зі сходу на захід, 170 трасуючих снарядів із заходу на схід і 51 трасуючий снаряд невстановленого типу. Усі ці епізоди вогневої активності, яка розпочалася трьома освітлювальними ракетами зі сходу на захід, сталися на невстановленій відстані на північ, північно-північний схід і північний схід від місця, де встановлена камера. Увечері 18 лютого та в ніч на 19 лютого та сама камера зафіксувала перестрілку, зокрема 22 вибухи невизначеного походження, 3 освітлювальні ракети, випущені вгору, 4 активно-реактивні снаряди та 16 трасуючих снарядів зі сходу на захід, 3 активно-реактивні снаряди і 13 трасуючих снарядів із заходу на схід. Усі ці епізоди вогневої активності, яка розпочалася одним активно-реактивним снарядом зі сходу на захід, сталися на невстановленій відстані на північ від камери.

У Луганській області СММ констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, зокрема переважно вогонь із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Кількість зафіксованих вибухів була аналогічною, якщо порівнювати два звітні періоди (по 8 вибухів). Перебуваючи 18 лютого приблизно за 1,4 км на північно-північний схід від підконтрольного урядові с. Трьохізбенка (32 км на північний захід від Луганська) члени патруля Місії чули один вибух невизначеного походження за 4–5 км на південь.

Місія уточнювала повідомлення про жертви серед цивільного населення. 18 лютого військовослужбовець Збройних сил України (ЗСУ) у підконтрольному урядові с. Трудівське (47 км на південь від Донецька) повідомив СММ, що внаслідок обстрілу, який стався в селі напередодні вночі, в населеному пункті є жертви серед цивільного населення (див. нижче розділ про пошкодження об’єктів інфраструктури). Команда Місії відвідала лікарню в підконтрольному урядові м. Волноваха (53 км на південь від Донецька), де спостерігачі розмовляли з чоловіком (віком 43 роки) та його сином (віком 15 років), які розповіли, що вони зазнали поранень під час обстрілу напередодні вночі в Трудівському. Спостерігачі зауважили, що в чоловіка перебинтована рука. Завідуючий хірургічним відділенням лікарні повідомив, що цей чоловік отримав рвану осколкову рану руки, а в його плечі досі залишаються осколки. Син чоловіка лежав на лікарняному ліжку, а завідуючий хірургічним відділенням повідомив спостерігачам, що в хлопця зламані ключиця та лопатка, а з ділянок навколо них було вилучено осколки.

18 лютого в Авдіївці чоловік (віком від 55 до 60 років) повідомив спостерігачам, що його сини отримали травми внаслідок того, що напередодні вночі на них обвалилася стіна їхнього помешкання після вибуху. Спостерігачі відвідали лікарню в Авдіївці, де хірург повідомив, що він надав медичну допомогу хлопцям (віком приблизно 15 і 20 років), додавши, що у старшого були гематоми в районі грудної клітки, на носі та лівій нозі, а в молодшого — гематоми на обличчі й голові. Хірург сказав, що після надання допомоги він виписав хлопців. На вул. Ювілейній 8 (см. нижче розділ про пошкодження об’єктів інфраструктури), де було зафіксовано пошкодження, спостерігачі зустрілися з обома хлопцями, які повідомили, що 17 лютого вони сиділи в кімнаті біля вікна, коли після вибуху на них впала стіна.

Місія фіксувала наслідки обстрілів, зокрема пошкодження інфраструктури, а також прямі влучення артилерійських снарядів у житлові будинки з обох боків лінії зіткнення. 17 лютого в Авдіївці команда СММ бачила місце прямого влучення на стіні з південно-південно-східного боку багатоквартирного житлового будинку на вул. Гагаріна 1, за визначенням спостерігачів, від влучення снаряда калібру не менше 120 мм. Снаряд пробив зовнішню стіну та вибухнув всередині будинку, спричинивши значні пошкодження п’ятьох квартир на трьох різних поверхах. Одна з мешканок будинку повідомила Місії, що після вибуху, який вона чула, коли перебувала в своїй оселі, в будинку зникли електрика та вода.

На другому будинку в Авдіївці, на вул. Гагаріна, 12, снаряд влетів у вікно на стіні першого поверху з південно-південно-східного боку, і вибухнув всередині будинку, спричинивши пошкодження крамниці, розташованої на першому поверсі. Спостерігачі визначили, що осколки, знайдені на місці події, були від снаряда калібру 122 мм або 125 мм. На третьому будинку (на вул. 9-й квартал) команда СММ бачила місце удару на зовнішній стіні з південно-південно-східного боку, приблизно на висоті 12 м від землі, та бачила пошкодження двох квартир — на четвертому та п’ятому поверхах відповідно. Мешканка (віком старше 70 років) повідомила спостерігачам, що вибух стався напередодні вночі, після чого в будинку припинилося постачання тепла й гарячої води.

18 лютого біля двоповерхового багатоквартирного будинку в Авдіївці на вул. Ювілейній 8 команда СММ бачила кран, а також зафіксувала значні пошкодження квартир 43 і 44 на другому поверсі будинку, де міжквартирні стіни були майже вщент зруйновані, і саме там два жителі (див. як зазначено вище про хлопців віком 15 і 20 років) отримали поранення. Приблизно 20 осіб відшукували серед уламків особисті речі. У квартирі 43 стеля та підлога провалилися в розташовану нижче квартиру і було видно кілька великих блоків бетонних стін, а також балкові конструкції, електропроводку і труби.

Перебуваючи 18 лютого в Трудівському, спостерігачі зафіксували 14 місць ударів і визначили, що вони утворилися від влучення артилерійських снарядів (калібру 122 мм і 152 мм) і мінометних мін (ймовірно калібру 120 мм), випущених із північно-північного ходу. Спостерігачі зафіксували 4 місця ударів на відстані 50–100 м від об’єкту ЗСУ, а ще одне місце удару (від якого було обірвано лінії електропередачі) було зафіксовано на відстані більше ніж 100 м на південний схід. Перебуваючи там, спостерігачі бачили, як ремонтник лагодив лінії електропередачі. На вул. Центральній 1 члени патруля Місії зафіксували осколкові пошкодження на будинку та зруйнований сарай, розташований за 10 м, а також ще два місця ударів за 100–200 м від будинку. Спостерігачі оцінили, що пошкодження були спричинені влученням артилерійського снаряда калібру 152 мм. Приблизно за 200 м на схід на тій самій вулиці СММ бачила місце прямого влучення з північного боку даху одного будинку та зруйнований сарай неподалік, а також два інші місця ударів із іншого боку вулиці. На вул. Молодіжній 50 спостерігачі бачили місце удару, яке, за їхніми оцінками, виникло від розриву мінометної міни (ймовірно, калібру 120 мм). Крім того, вони бачили пошкодження даху та вікон будинку, а також зруйнований сарай за 4 м від будинку, внаслідок, за їхніми оцінками, влучення снарядів калібру 120 мм або 122 мм, випущених із північно-північного сходу. Команда Місії визначила, що місце удару за 50 м на південь виникло внаслідок розриву артилерійського снаряда калібру 122 мм.

У с. Новоолександрівка (65 км на захід від Луганська) спостерігачі зафіксували місце удару на південно-західній стіні та даху одного будинку на вул. Первомайській 7. Команда СММ визначила, що місце удару та пошкодження спричинені влученням реактивної гранати (РПГ-7), яка пробила стіну та вибухнула всередині будинку. За визначенням спостерігачів, снаряд був випущений із південно-західного напрямку.

На подвір’ї будинку на вул. Вільній 52 у Золотому спостерігачі бачили вирву (діаметром один метр та приблизно 40 см завглибшки), а з ґрунту стирчали фрагменти реактивної гранати (РПГ-7). За оцінкою СММ, граната була випущена з південно-східного напрямку. Мешканець будинку повідомив, що граната влучила у його присадибну ділянку 16 лютого, приблизно о 17:00.

19 лютого в підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (кол. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) члени патруля Місії зафіксували 5 свіжих місць ударів, за їхніми оцінками, від улучення артилерійських снарядів, випущених із південного та південно-західного напрямку. Одне місце удару утворилося на відстані 20 м від будинку, на якому вздовж південної стіни були розбиті вікна. Сама вирва була приблизно 1,5 м завширшки і 50–60 см завглибшки і не містила всередині жодних фрагментів від снаряда. СММ визначила, що вирва виникла внаслідок розриву артилерійського снаряда калібру 122 мм. Від другого удару був зруйнований сарай на подвір’ї будинку. На думку команди СММ, це було наслідком влучення снаряду, випущеного з південного напрямку. Третє місце удару утворилося за 2 м на захід від будинку, внаслідок чого були розбиті вікна та пошкоджений дах і вхідні двері. На четвертому місці на відстані приблизно 70 м спостерігачі бачили дві вирви, зруйновані ворота і паркан, а також осколкові пошкодження зовнішніх стін будинку. Ці пошкодження відповідали розриву артилерійського снаряда калібру 122 мм. На п’ятому місці СММ бачила вирву поблизу будинку, а також пошкоджені ворота і паркан, всіяний слідами від осколків. За визначенням спостерігачів, пошкодження виникли від розриву артилерійського снаряда калібру 122 мм.

СММ здійснювала моніторинг дотримання режиму припинення вогню та сприяла налагодженню діалогу для забезпечення проведення ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення. Увечері 18 лютого працівники Донецької фільтрувальної станції повідомили спостерігачам, що станція зосталася без електрики та призупинила свою роботу. Через інші джерела СММ підтвердила повідомлення про те, що ввечері 18 лютого до 22 000 жителів Авдіївки залишилися від електропостачання, а також внаслідок цього призупинено водопостачання чотирьох районів Донецька, а також Ясинуватої, Верхньоторецького, Васильківки та Спартака.

19 лютого з обох боків лінії зіткнення команда Місії перебувала разом із ремонтними бригадами і здійснювала моніторинг дотримання режиму припинення вогню в різних місцях навколо Авдіївки та Ясинуватої. Бригада електромонтерів, які планували проводити роботи на опорі №88 поблизу підконтрольної «ДНР» Крутої Балки, висловили спостерігачам занепокоєння тим, що в районі пошкоджених ліній електропередачі продовжується вогонь зі стрілецької зброї. Вони також сказали, не зможуть завершити ремонтні роботи допоки не буде забезпечено режиму припинення вогню. Перебуваючи в Ясинуватій приблизно із 11:45 до 15:00 команда СММ чула порушення режиму припинення вогню, які, за оцінками, сталися в районі Крутої Балки, зокрема один вибух невизначеного походження, понад п’ять хвилин безперервних перехресних черг і пострілів зі стрілецької зброї, а також 42 черги і 33 постріли зі стрілецької зброї.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії залишався обмеженим, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок*.

У ніч із 16 на 17 лютого камера СММ у Станиці Луганській зафіксувала 11 пострілів зі стрілецької зброї, 2 снаряди з північного заходу на південний схід, один снаряд із південного сходу на північний захід, 4 вибухи, оцінені як розриви (спричинені трьома мінометними мінами й однією ракетою), один вибух реактивної протитанкової гранати й один вибух у повітрі. Усі ці епізоди вогневої активності, які розпочалися пострілом зі стрілецької зброї, сталися на відстані від 300 м до 1,7 км на південний схід, південно-південний схід, південь, південний захід і західно-південний захід від місця, де встановлена камера.

18 лютого спостерігачі зафіксували 2 свіжі вирви на ділянці розведення, приблизно за 25 м на схід від позиції ЗСУ, розташованої північніше мосту в Станиці Луганській, і визначили, що вони утворилися від влучення реактивних протитанкових гранат, випущених із південно-східного напрямку. Військовослужбовці ЗСУ на нульовому урядовому блокпості на північ від мосту в Станиці Луганській (у межах ділянки розведення) повідомили, що їхня позиція потрапила під обстріл напередодні вночі.

Перебуваючи 19 лютого на ділянці розведення в районі Золотого, команда СММ чула 2 вибухи невизначеного походження за 2 км на південний захід. Спостерігачі визначили, що ці вибухи сталися в межах ділянки розведення або дуже близько від неї.

Здійснюючи 18 лютого патрулювання в Петрівському, Місія чула 12 вибухів невизначеного походження за 1–3 км на захід, однак визначити, чи сталися вони на ділянці розведення, чи за її межами, не вдалося. Перебуваючи того ж дня в підконтрольному урядові с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька), спостерігачі чули вибух невизначеного походження на невстановленій відстані на північний захід. За їхніми оцінками, вибух стався за межами ділянки розведення.

Попри спільну заяву Тристоронньої контактної групи від 1 лютого та домовленість, досягнуту 15 лютого, сторони досі не надали вихідну інформацію на запит СММ щодо типів озброєння, яке підлягає відведенню, а також щодо розташування підрозділів і формувань. Протягом звітного періоду «ДНР» і «ЛНР» надали інформацію про озброєння, яке, за їхніми твердженнями, вже було відведене.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У непідконтрольних урядові районах 18 лютого спостерігачі зафіксували такі порушення відповідних ліній відведення: 4 танки (три Т-64, один невстановленого типу) в лісопосадці та БМП-2 зі встановленим на ній протитанковим керованим ракетним комплексом (9К111 «Фагот», 120 мм) — усі приблизно за 3 км на північний захід від м. Олександрівськ (10 км на захід від Луганська); танк (Т-64) і БМП (невстановленого типу) зі встановленим на ній протитанковим керованим ракетним комплексом (невстановленого типу) неподалік c. Привітне (12 км на північ від Луганська), а також танк (Т-64) поблизу с. Лиман (12 км на північний захід від Луганська). Наступного дня команда СММ бачила 2 танки (невстановленого типу) і дві БМП-1 зі встановленими на них протитанковими керованими ракетними комплексами (9К111 «Фагот», 120 мм) у смт Новосвітлівка (16 км на південний схід від Луганська); один танк у обладнаній позиції та дві БМП-1 зі встановленими на них протитанковими керованими ракетними комплексами (9К111 «Фагот», 120 мм) у Привітному, а також один танк (Т-64), повернутий у північному напрямку в Лимані.

У підконтрольних урядові районах СММ зафіксувала такі порушення відповідних ліній відведення: 3 протитанкові ракетні комплекси (9М113 «Конкурс», 135 мм), кожен із котрих був встановлений на БМП-2, які стояли на узбіччі дороги в м. Попасна (69 км на захід від Луганська) 19 лютого.

За лініями відведення, але за межами місць зберігання СММ зафіксувала 30–40 танків (невстановленого типу) на території сільськогосподарського підприємства поблизу полігона в підконтрольному «ДНР» с. Тернове (57 км на схід від Донецька) і 4 танки (Т-64) на полігоні неподалік підконтрольного «ЛНР» с-ща Шимшинівка (27 км на південний захід від Луганська) 19 лютого.

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних уряду районах за межами відповідних ліній відведення СММ зафіксувала 6 протитанкових гармат (МТ-12 «Рапіра», 100 мм) і відзначила відсутність 6 протитанкових гармат (МТ-12). Спостерігачі також зауважили, що три місця і дотепер не використовуються і там відсутні 27 самохідних гаубиць (вісім 2С3 «Акація», 152 мм, і дев’ятнадцять 2С1 «Гвоздика», 122 мм) й один зенітний ракетний комплекс (9K35 «Стріла-10, 120 мм).

СММ ще раз відвідала постійні місця зберігання озброєння, які не контролюються урядом і розташування яких відповідає лініям відведення, і вперше зафіксувала відсутність там 8 самохідних гаубиць (2С1) і 38 танків (двадцяти восьми Т-64 і десяти Т-72). Окрім того, команда Місії знову відзначила відсутність 16 буксируваних гаубиць (п’ятьох 2А65 «Мста-Б», 152 мм, й одинадцятьох Д-30, 122 мм), 10 реактивних систем залпового вогню (РСЗВ; БМ-21 «Град», 120 мм), 9 самохідних гаубиць (2С1), відсутність яких було зафіксовано вперше 17 лютого (див. Щоденний звіт СММ від 18 лютого 2017 року). Одна РСЗВ (БМ-21), відсутність якої вперше відмічено в травні 2016 року, і 7 буксируваних гаубиць (Д-30), які відсутні з березня 2016 року, і дотепер були відсутні на тих місцях.

СММ зафіксувала бойові броньовані машини та станції перешкод у зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували один бронетранспортер (БТР-4) і дві станції перешкод Р-330У, які стояли неподалік блокпоста ЗСУ в м. Авдіївка 17 лютого; одну БМП-1 та одну нерухому БРДМ-2 неподалік Золотого, один MT-ЛБ, що рухався на захід неподалік с. Старий Айдар (20 км на північний захід від Луганська), 7 БМП-2, які стояли неподалік смт Новотошківське (53 км на захід від Луганська) 18 лютого; 3 БМП-2, що стояли неподалік с. Кримське (42 км на північний захід від Луганська), 2 БМП, що стояли неподалік смт Нижнє (56 км на північний захід від Луганська) — усі 18 лютого; а також один MT-ЛБ, що стояв неподалік смт Врубівка (72 км на захід від Луганська), 17 БМП-2, які стояли неподалік Попасної, один MT-ЛБ та одну станцію перешкод Р-378А на подвір’ї будинку неподалік с. Троїцьке (69 км на захід від Луганська), поблизу якої стояли семеро чоловіків у військовій формі; бронеавтомобіль (КрАЗ «Кугуар») зі встановленим великокаліберним кулеметом, дві БМП (БМП-1 і БМП-2), які стояли поблизу Золотого (за межами ділянки розведення) — усі 19 лютого.

У непідконтрольних урядові районах члени патруля Місії бачили 6 нерухомих БМП-1 поблизу с. Паньківка (16 км на північ від Луганська) 18 лютого; 3 БМП і трьох озброєних членів «ЛНР» на південь від мосту в Станиці Луганській 19 лютого, а також один MT-ЛБ, що рухався на схід повз блокпост, розташований неподалік смт Южна Ломуватка (60 км на захід від Луганська), 19 лютого.

Поблизу підконтрольного «ЛНР» с. Довге (22 км на північний захід від Луганська) спостерігачі вперше зафіксували 5 протитанкових мін, які лежали на узбіччі дороги із західного боку.

У Донецькій області спостерігачі відвідали чотири прикордонні райони, які наразі не контролюються урядом. Здійснюючи моніторинг на кожному з прикордонних пунктів пропуску в с-щі Улянівське (61 км на південний схід від Донецька), с. Успенка (73 км на південний схід від Донецька), с. Маринівка (78 км на схід від Донецька) і м. Новоазовськ (101 км на південний схід від Донецька) протягом 30–60 хвилин, команда Місії не зафіксувала там нічого незвичайного.

СММ продовжила спостерігати за блокадою залізничних колій, що перетинають лінію зіткнення (див. Щоденний звіт СММ від 17 лютого 2017 року). Як 18, так і 19 лютого в підконтрольному урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили, що залізничні колії досі заблоковані дерев’яними загородженнями та колючим дротом. Як 18, так і 19 лютого в підконтрольному урядові м. Бахмут (кол. Артемівськ, 67 км на північ від Донецька) біля залізничних колій спостерігачі бачили 25 неозброєних чоловіків у камуфляжній формі. Вони не блокували проїзд транспорту або прохід пішоходів. Упродовж того самого періоду в підконтрольному урядові смт Щербинівка (44 км на північ від Донецька) команда Місії бачила два військові намети, а також десятьох осіб (віком 35–45 років) у камуфляжній формі, двох співробітників поліції і два нерухомі вантажні потяги (порожні), локомотиви яких були спрямовані на північ і південь відповідно. На наметах були встановлені червоно-чорні прапори та державні прапори України.

СММ спостерігала за численними масовими зібраннями в Києві. 18 лютого розпочалася чотириденна низка подій з нагоди третьої річниці подій на Майдані, що відбулися в 2013–2014 роках. Упродовж дня команда Місії спостерігала за тим, як від 350 до 600 осіб (різної статі та віку) відвідували зібрання, де протягом пам’ятних заходів різні люди виступали з промовами у відомих місцях, зокрема на Михайлівській та Софіївській площах, а також на Майдані Незалежності. Спостерігачі бачили, як на великому екрані проектували зображення 100 осіб («Небесну Сотню»), які загинули під час тих подій. На вул. Інститутській люди збиралися перед пам’ятними знаками, розташованими вздовж узбіччя дороги на честь кожного із загиблих. По всьому центру міста співробітники поліції та бійці Національної гвардії охороняли громадський порядок, а на всіх місцях входу-виходу навколо Майдана Незалежності та навколишніх вулицях були встановлені металошукачі. СММ бачила, що патрулювання здійснювали сотні поліцейських, деякі з котрих були з собаками. Спостерігачі відзначили, що протягом дня ситуація залишалася мирною.

У другій половині дня 19 лютого приблизно 1 000 осіб (різної статі та віку, приблизно 10% були в камуфляжній формі із знаками розрізнення колишнього батальйону «Донбас») зібралися на Майдані Незалежності та пройшли пішки вгору вулицею Інститутською до вул. Банкової. Спостерігачі бачили, як люди несли державні прапори України та червоно-чорні прапори, а кілька активістів і один політик виступили з промовами перед групою людей на вул. Банковій на підтримку блокади залізничних колій, яка відбувається на сході Україні. За їхніми словами, ціль цієї блокади — викрити і зупинити, як вони стверджують, здійснення корупційних оборудок і спекулятивних операцій.

СММ продовжує стежити за ситуацією в Херсоні, Харкові, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Дніпрі та Чернівцях.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що Спільний центр з контролю та координації (СЦКК) повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • 18 і 19 лютого на ділянці розведення в районі Станиці Луганської офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що окрім як на головній дорозі, безпека спостерігачів на прилеглих територіях не гарантується через можливу наявність у цьому районі мін і боєприпасів, що не вибухнули. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • 18 і 19 лютого озброєні чоловіки на блокпості «ЛНР», розташованому на краю ділянки розведення в районі Золотого, повідомили спостерігачам, що вони не можуть гарантувати патрулям СММ безпеку в полях і дорогах другорядного значення через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. Спостерігачі бачили там попереджувальні знаки про мінну небезпеку. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • 18 лютого на краю ділянки розведення в районі Золотого військовослужбовець ЗСУ повідомив СММ, що на ділянці розведення роботи із розмінування не проводилися. 19 лютого офіцер ЗСУ з СЦКК сказав спостерігачам те саме. Патруль СММ не зміг проїхати далі через можливу наявність мін і поінформував про це СЦКК.
  • 18 лютого військовослужбовці ЗСУ не дозволили патрулю Місії проїхати між Катеринівкою та підконтрольним урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська) у двох різних місцях, посилаючись на те, що їхній командир не надав на це дозволу, оскільки цей район не був розмінований. 19 лютого військовослужбовці ЗСУ не дозволили патрулю Місії проїхати між Катеринівкою та Попасною, пояснивши це тими ж причинами. В усіх трьох випадках СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 18 і 19 лютого з підконтрольного «ДНР» Петрівського патруль Місії не зміг проїхати в західному напрямку до с. Вікторівка (42 км на південний захід від Донецька) через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність там мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 18 і 19 лютого патруль Місії не зміг проїхати у східному напрямку від підконтрольної урядові Богданівки через відсутність гарантій безпеки та наявність на дорозі протитанкових мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 18 і 19 лютого спостерігачі не змогли проїхати через міст у підконтрольному урядові Щасті, оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили про наявність мін на дорозі на південь від мосту. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Проїжджаючи 18 лютого ґрунтовою дорогою поблизу підконтрольного «ЛНР» с. Жовте (17 км на північний захід від Луганська), спостерігачі бачили попереджувальний знак про мінну небезпеку на дерев’яній табличці, закріпленій на дереві на відстані 2 м від дороги. На знаку був напис російською мовою «Стоп! Міни!». Патруль СММ не зміг проїхати далі та поінформував про це СЦКК.
  • 18 лютого командир ЗСУ відмовив патрулю Місії у доступі до військового об’єкту неподалік підконтрольного урядові с. Трудівське (47 км на південь від Донецька), стверджуючи, що спостерігачі не мають дозволу на вхід. СММ поінформувала про це СЦКК, але офіцеру ЗСУ з СЦКК не вдалося посприяти забезпеченню свободи пересування Місії.
  • 19 лютого озброєні члени «ЛНР» зупинили патруль Місії неподалік підконтрольного «ЛНР» м. Олександрівськ (10 км на захід від Луганська) і не дозволили патрулю в’їхати до міста, посилаючись на проведення там робіт із розмінування. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 19 лютого озброєні члени «ЛНР» зупинили патруль Місії на блокпості в підконтрольному «ЛНР» смт Южна Ломуватка (60 км на захід від Луганська) і не дозволили спостерігачам проїхати, посилаючись на проведення там робіт із розмінування. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному урядові смт Донське (57 км на південь від Донецька) командир ЗСУ не пропустив спостерігачів на військовий об’єкт. Місія поінформувала про це СЦКК.

Затримка:

  • 18 і 19 лютого на східній околиці підконтрольного «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) спостерігачів зупиняли озброєні члени «ДНР» і кожного разу заявляли, що не дозволять патрулю СММ проїхати далі. Місія поінформувала СЦКК про обидва випадки. 19 лютого офіцер Збройних сил Російської Федерації з СЦКК повідомив спостерігачам, що в СЦКК ужили всіх можливих заходів, але не змогли посприяти забезпеченню спостерігачам свободи пересування. Проте майже через півтори години затримки 18 лютого та через 45 хвилин затримки 19 лютого озброєні члени «ДНР» дозволили патрулю СММ проїхати.

Інше:

  • Перебуваючи на спостережному пункті в підконтрольному «ДНР» Дебальцевому, спостерігачі чули 13 пострілів зі стрілецької зброї із західно-північно-західного напрямку від своєї позиції. Принаймні одна куля пролетіла приблизно за 10–20 м від членів патруля Місії, після чого вони негайно залишили це місце та поінформував про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *