Скільки коштів перебувало на казначейських рахунках?

У п’ятницю, 17 лютого 2017 року в приміщенні Казначейства відбувся публічний звіт Голови Казначейства Тетяни Слюз щодо підсумків діяльності Казначейства у 2016 році.

У заході взяли участь представники громадськості, засобів масової інформації, а також керівники територіальних органів Казначейств України.

Тетяна Слюз розпочала звіт з представлення основної інформації про діяльність Казначейства у 2016 році, розповіла присутнім про його пріоритетні напрямки роботи, основні функції та взаємодію з клієнтами. Зокрема, щодо обліку коштів державного та місцевих бюджетів, фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування та коштів інших клієнтів, які відповідно до законодавства знаходяться на казначейському обслуговуванні.

Так, станом на 01.01.2017 року загальна сума пасивів на рахунках Казначейства становила 104,7 млрд грн і майже половину суми, що обліковувалась у Казначействі становили залишки коштів місцевих бюджетів − 49,4 млрд гривень. У той же час, у структурі активів станом на 01.01.2017 року обліковувались залишки коштів на валютних рахунках на суму 33,4 млрд гривень, що становило 31,9% та на єдиному казначейському рахунку на суму 14,3 млрд грн, що становило 13,6%.        

Представляючи інформацію щодо обслуговування розпорядників і одержувачів бюджетних коштів, Голова Казначейства відзначила, що їх кількість включених до Єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів, на кінець 2016 року становила майже 80 тис, а також протягом 2016 бюджетного року Казначейством забезпечено обслуговування: близько 945 тис. дохідних рахунків та понад 484 тис видаткових рахунків розпорядників (одержувачів).

Аналізуючи ситуацію щодо виконання дохідної частини бюджетів, очільниця Казначейства відзначила, що у порівнянні із 2015 роком до державного бюджету надійшло доходів на 81,6 млрд грн більше. У структурі яких ПДВ із ввезених на територію України товарів становить 181,5 млрд грн або 29,4% від загального обсягу надходжень, ПДВ із вироблених в Україні товарів (без бюджетного відшкодування) – 139,5 млрд грн або 22,6%, акцизний податок із вироблених в Україні та ввезених в Україну товарів – 90,1 млрд грн або 14,6%, податок та збір на доходи фізичних осіб – 59,8 млрд грн або 9,7%.

Детально Тетяна Слюз зупинилася на забезпеченні органами Казначейства обслуговування доходів і видатків бюджетів об’єднаних територіальних громад, оскільки Казначейство бере безпосередню участь у реалізації реформи міжбюджетних відносин.

Звітуючи про виконання органами Казначейства контрольних повноважень, Голова Казначейства повідомила, що за ініціативи органів Казначейства зупинено операцій з бюджетними коштами у 2016 році майже у 900 випадках. Також у 2016 році Казначейством попереджено понад 12 тис. фактів порушень бюджетного законодавства, допущених розпорядниками та одержувачами коштів державного та місцевих бюджетів на загальну суму 5,1 млрд грн, тобто спостерігається тенденція до збільшення.

Окремо розповіла про розміщення тимчасово вільних залишків коштів місцевих бюджетів на депозитних рахунках в установах банку та про виконання органами Казначейства судових рішень.

По завершенню звіту Тетяна Слюз ознайомила присутніх з інноваціями в діяльності Казначейства, які впроваджуються як на підставі законодавчих ініціатив, так і власних.

Після доповіді присутні представники ЗМІ мали можливість поспілкуватися з Головою Казначейства та поставити свої запитання, взяти інтерв’ю. Серед основних запитань що цікавили журналістів були питання пов’язані з наповненістю бюджетів та особливості роботи територіальних органів Казначейства на Сході України, що розташовані у прифронтовій території, але щоденно і сумлінно виконують свою роботу.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *