Депутати викличуть Луценка на звіт?

Народний депутат України Юрій Дерев’янко вніс проект постанови про заслуховування звіту Генерального прокурора Луценка Ю.В. про діяльність органів прокуратури (21 лютого 2017 року). Законопроект зареєстровано за номером 6061.

Відповідно до пунктів  25, 33 статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України віднесено надання згоди на призначення на посаду Президентом України Генерального прокурора України; висловлення недовіри Генеральному прокуророві України, що має наслідком його відставку з посади, а також здійснення парламентського контролю у межах, визначених цією Конституцією та законом.

Згідно із частиною другою статті 6 Закону України «Про прокуратуру» Генеральний прокурор особисто не менше одного разу на рік звітує перед Верховною Радою України на пленарному засіданні про діяльність органів прокуратури шляхом надання узагальнених статистичних та аналітичних даних.

Протягом останніх декількох років Генеральні прокурори України обмежувалися лише письмовим інформуванням Верховної Ради України.

І це відбувалось незважаючи на те, що Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності неодноразово ставилося питання про заслуховування інформації Генерального прокурора України про стан законності в державі, проте такі законні вимоги Комітету були проігноровані.

Разом з тим, зміст статей 75, 76, 82, 84 Конституції України дає підстави для висновку, що інформування окремих народних депутатів не слід ототожнювати з інформуванням Верховної Ради України як органу державної влади.

Таким чином, з метою належної реалізації цих наданих Конституцією України повноважень щодо керівництва Генеральної прокуратури, Верховна Рада України має отримати докладну інформацію від чинного Генерального прокурора України щодо окреслених вище питань.

Виходячи з викладеного, вноситься цей проект постанови, яким пропонується заслухати на пленарному засіданні Верховної Ради України 21 лютого 2017 року інформацію Генерального прокурора Луценка Ю.В. про діяльність органів прокуратури  та про стан законності в державі у 2016 році.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *