Яка ситуація на Донбасі?

Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (зокрема 41 вибух супроти майже 100 вибухів відповідно). У підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) увечері 18 січня СММ чула 23 вибухи, з яких 10 було оцінено як постріли з безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) за 4–6 км на східно-південний схід і південний схід, 6 — як мінометні й артилерійські постріли за 6–7 км на південний схід, 6 — як вибухи невизначеного походження й один — як розрив артилерійського снаряда за 6–7 км на східно-північний схід.

Протягом дня камера СММ у підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) зафіксувала два вибухи невизначеного походження за 3–5 км на східно-південний схід від місця розташування камери. У ніч із 18 на 19 січня команда СММ не зафіксувала жодного порушення режиму припинення вогню ні в підконтрольній «ДНР» Горлівці, ні в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька.

Камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) рано-вранці зафіксувала вогневу активність у такий хронологічній послідовності: 25 трасуючих снарядів із заходу на схід, 3 вибухи невизначеного походження і 13 трасуючих снарядів зі сходу на захід — усі на невстановленій відстані на північ і північно-північний схід від камери.

Перебуваючи в районах на північний схід від Маріуполя Місія чула 6 вибухів невизначеного походження за 3–7 км на південь і південний захід і два вибухи, оцінені як постріли з системи озброєння невстановленого типу, після яких прогриміли, за оцінками спостерігачів, відповідні розриви цих снарядів за 3–5 км на південний захід від підконтрольного «ДНР» с. Пікузи (колишня назва — с. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя), а також 5 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на північно-північний схід і схід від позиції патруля СММ за 2,3 км на південний схід від підконтрольного урядові с. Лебединське (23 км на північний схід від Маріуполя).

У Луганській області команда Місії зафіксувала 58 вибухів (супроти 24 за попередній звітний період). Спостерігачі визначили, що всі ці вибухи були пов’язані з навчаннями з бойовою стрільбою на полігонах за межами зони безпеки, зокрема 30 вибухів, оцінених як артилерійський вогонь, і 15 черг із великокаліберних кулеметів неподалік підконтрольного «ЛНР» смт Успенка (23 км на південний захід від Луганська), а також 28 вибухів, оцінених як артилерійські постріли неподалік підконтрольного «ЛНР» с-ща Мирне (28 км на південний захід від Луганська).

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

На ділянці розведення в районі Станиці Луганської офіцер Збройних сил України (ЗСУ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) повідомив про те, що того дня ані розведення, ані роботи з розмінування не здійснюватимуться.

На ділянках розведення в районах Золотого та Первомайська СММ відзначила спокійну ситуацію. Коли команда Місії перебувала біля камери СММ в Петрівському, туди прибув озброєний член «ДНР» і залишався там упродовж всього часу перебування патруля СММ, але не надав жодної відповіді на запитання щодо розмінування.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

За лініями відведення, однак за межами місць зберігання спостерігачі бачили 2 буксирувані гаубиці (Д-30) у підконтрольному урядові м. Краматорськ (83 км на північ від Донецька), 12 танків (Т-64 і T-72), які стояли на полігоні неподалік Успенки, і 3 танки (Т-64), що стояли у бойовому положенні на полігоні неподалік Мирного.

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення СММ зафіксувала 4 самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм). Спостерігачі знову констатували відсутність 14 самохідних гаубиць (2С1).

СММ ще раз відвідала постійні місця зберігання озброєння ЗСУ, розташування яких не порушує відповідних ліній відведення, і, як і раніше, зауважила відсутність 39 танків (Т-64) і 13 мінометів (десяти 2Б9, двох БМ-37 і одного 2Б14, 82 мм), відсутність 3 з яких було зауважено вперше.

Північніше підконтрольного «ДНР» м. Вуглегірськ (49 км на північний схід від Донецька) члени патруля Місії бачили пересувний комплекс радіоелектронної боротьби (за оцінками, Р-330Ж «Житель»).

СММ продовжила спостерігати за ситуацією, в якій опинилися цивільні особи на контрольних пунктах в’їзду-виїзду. На блокпості в підконтрольному урядові м. Мар’їнка (23 км на південний захід від Донецька) спостерігачі зафіксували чергу з 96 транспортних засобів і приблизно 60 пішоходів, які прямували до підконтрольних урядові районів, і чергу з 32 транспортних засобів і приблизно 60 пішоходів, що рухалися в протилежному напрямку. Команда Місії зауважила, що в середньому перевірка кожного транспортного засобу, який рухався в напрямку підконтрольних урядові районів, триває 15–18 хвилин, а в протилежному напрямку — приблизно 13–15 хвилин.

О 08:00 на блокпості «ЛНР» південніше від моста в Станиці Луганській спостерігачі бачили приблизно 1 000 осіб, які очікували в черзі на перехід у напрямку підконтрольних урядові районів. Члени патруля СММ бачили, як бригада швидкої допомоги переносила на ношах жінку віком старше 60 років від автостоянки до блокпоста для надання їй медичної допомоги. Спостерігачі також бачили, як до блокпосту привезли труну, яку, за словами присутніх там людей, потім перенесуть до підконтрольних урядові районів. На двох пунктах обігріву, один із яких був розташований біля блокпоста, а інший — поблизу автостоянки далі на південь, можна було отримати гарячий чай та каву. О 09:25 близько 900 осіб все ще стояли в черзі в напрямку підконтрольних урядові районів, а 20 осіб очікували в протилежному напрямку. О 12:20 черга скоротилася з 900 осіб до приблизно 150. Спостерігачі не помітили жодного покращення стану дерев’яної конструкції на мості, і по ній так само було важко пересуватися, зокрема для літніх людей. Члени патруля Місії не бачили черг на урядовому блокпості на північ від мосту.

Місія здійснювала моніторинг дотримання режиму припинення вогню для забезпечення проведення робіт із розмінування та ремонту об’єктів життєзабезпечення при загальній координації з боку СЦКК. У підконтрольному урядові с. Лобачеве (17 км на північний захід від Луганська) спостерігачі чули і бачили, як військовослужбовці ЗСУ здійснили контрольовану детонацію мінометної міни (82 мм). З тієї самої позиції команда СММ чула постріл зі стрілецької зброї за 200 м на південь.

У підконтрольному урядові с. Передільське (24 км на північний захід від Луганська) спостерігачі бачили, як 10 офіцерів ЗСУ з СЦКК оглядали ракету з реактивної системи залпового вогню (РСЗВ; БM-30 «Смерч»), що не вибухнула та застрягла в ґрунті на узбіччі дороги. За оцінками, ця ракета знаходиться там вже певний час. Вони сказали, що неможливо здійснити контрольований підрив цієї ракети через те, що вона знаходиться занадто близько (менше ніж за 200 м) до житлових будинків і газопроводів. Офіцери також додали, що ракету буде вилучено після того, як розтане сніг.

У підконтрольній урядові частині Золотого члени патруля Місії спостерігали за технічним обслуговуванням і ремонтом водопроводу.

У підконтрольному «ДНР» с-ще Бетманове (колишня назва — с-ще Красний Партизан, 23 км на північний схід від Донецька) жителі розповіли спостерігачам, що електрики в населеному пункті нема вже майже десять днів через те, що 9 січня було пошкоджено лінії електропередачі внаслідок обстрілів у підконтрольному «ДНР» с-щі Крута Балка (16 км на північ від Донецька).

З метою усунення довготривалих обмежень свободи пересування спостерігачів СММ та інших цивільних осіб Місія звернулася до СЦКК з проханням надати останні відомості щодо здійснюваної Спільним центром координації робіт із розмінування вздовж кількох доріг (див. Щоденний звіт СММ від 19 січня 2017 року). Однак в СЦКК не надали жодних свідчень здійснення координації робіт із розмінування. Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив, що ЗСУ і далі докладають зусиль для проведення розмінування поблизу лінії зіткнення, але іноді вони стикаються з перешкодами внаслідок браку гарантій безпеки від  іншої сторони. Він додав, що остаточно завершити розмінування можна лише після встановлення і повного дотримання режиму припинення вогню. Офіцер Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) повідомив спостерігачам, що члени «ДНР» нададуть останні відомості щодо ситуації, що склалася.

На блокпості ЗСУ, розташованому приблизно за 1 км на захід від села Пікузи на автошляху Т0519, командир не дозволив патрулю СММ проїхати далі на схід у напрямку села, пояснюючи це наявністю на дорозі протитанкових мін. Члени патруля Місії бачили ці міни. Присутній там офіцер з СЦКК не доклав жодних зусиль, щоб посприяти забезпеченню отримання СММ доступу. Згодом генерал ЗСУ з СЦКК повідомив спостерігачам, що ЗСУ не розпочнуть роботи з розмінування цієї чи іншої доріг допоки триватимуть порушення режиму припинення вогню, а також тому, що «через цю ділянку кордону, яка наразі не контролюється урядом, ввозять боєприпаси».

На виконання завдань, доручених Місії Постійною радою ОБСЄ, СММ потрібен вільний і безпечний доступ на всій території Україні для виконання свого мандата. Окрім того, усі підписанти Меморандуму визначили, що всі мінно-вибухові загородження у зоні безпеки підлягають вилученню, а відповідно до Рішення ТКГ про протимінну діяльність СЦКК здійснюватиме загальну координацію робіт із розмінування та сприятиме оперативному реагуванню на факти перешкоджання здійсненню моніторингу та верифікації СММ, як це передбачено в Доповненні до Комплексу заходів.

Місія відвідала один прикордонний район, який наразі не контролюється урядом. На пішохідному прикордонному пункті пропуску в с. Новоборовиці (79 км на південь від Луганська) команда Місії, як і раніше, не побачила жодного члена «ЛНР». Упродовж години спостереження спостерігачі бачили, як на територію України увійшли дві жінки віком старше 50 років. Ще три особи (дві жінки та чоловік віком 50–55 років) сказали, що вони прямують до Російської Федерації на закупи та щоб відвідати родичів.

СММ відзначила спокійну ситуацію на пунктах перетину поблизу смт Чаплинка і смт Каланчак (77 км і 67 км на південний схід від Херсона відповідно) уздовж адміністративної межі між материковою частиною України та Кримом. Приблизно за 100 км на південний схід від Херсона члени патруля Місії бачили одну РСЗВ (БM-27 «Ураган», 220 мм).

СММ продовжує спостерігати за ситуацією в Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ.

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • Патруль Місії не мав доступу до інших зон на ділянці розведення в районі смт Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), окрім головної дороги, оскільки присутній на місці офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив спостерігачам, що роботи з розмінування у цьому районі не проводилися. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патрулю Місії не вдалося проїхати через ділянку розведення в районі Золотого з підконтрольного «ЛНР» боку через загрозу наявності мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати від Петрівського в західному напрямку до підконтрольного урядові с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька) через те, що дорогу було перекрито і на ній було встановлено попереджувальні знаки про мінну небезпеку. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ в підконтрольному урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) не дозволили патрулю Місії проїхати далі до підконтрольного урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська), стверджуючи, що дорога замінована, а СММ повинна отримати у штабі ЗСУ дозвіл на проїзд. У відповідь на запитання спостерігачів про можливість забезпечення доступу для здійснення пішого патрулювання безпечним маршрутом, військовослужбовці скерували спостерігачів до вищого керівництва. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль СММ не зміг проїхати через міст, розташований у підконтрольному уряду м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили про наявність мін у цьому районі. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив спостерігачам, що він не зможе посприяти забезпеченню безпеки СММ у разі, якщо патруль Місії поїде на схід від Богданівки в напрямку с. Вікторівка (42 км на південний захід від Донецька).
  • На блокпості ЗСУ, розташованому приблизно за 1 км на захід від села Пікузи на автошляху Т0519, командир не дозволив патрулю Місії проїхати далі на схід, пояснивши це наявністю на дорозі протитанкових мін. Спостерігачі бачили ці міни. СММ поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *