В якому становищі перебуває Україна? Версія Кабміну

На розвиток вітчизняної економіки у 2015 році мали суттєвий вплив негативний зовнішньоекономічний фон, несприятлива цінова кон’юнктура на світових товарних ринках, зокрема на основні товари українського експорту – чорні метали, добрива та залізорудну сировину, зернові, застосування торговельних обмежень з боку країн – членів Митного союзу, у першу чергу, Російської Федерації, а також втрата виробничих потужностей, інфраструктури та руйнування господарських зв’язків через військовий конфлікт на сході України.

Усі ці зовнішні фактори призвели до формування тимчасових дисбалансів на валютному ринку, внаслідок чого на початку 2015 року в Україні посилились девальваційні та інфляційні процеси. Споживчі ціни у квітні 2015 року зросли на 60,9 відсотка до квітня попереднього року.

Внаслідок вжитих Урядом та Національним банком України заходів зі стабілізації фінансової системи, введення тимчасових обмежень на валютному ринку, відновлення співпраці з міжнародними фінансовими організаціями вже починаючи з травня вдалось забезпечити поступове відновлення фінансової стабільності та зменшення інфляційного та девальваційного тиску.

З травня 2015 року спостерігалося уповільнення інфляційних процесів. Так, темпи зростання споживчої інфляції у грудні 2015 року уповільнилися до 43,3 відсотка до грудня 2014 року.

З огляду на стабілізацію фінансової ситуації та поступове уповільнення інфляційних процесів Національний банк України двічі знижував облікову ставку – з 30 відсотків до 27 відсотків з 28 серпня 2015 року та до 22 відсотків з 25 вересня 2015 року.

Завдяки надходженню коштів від міжнародних фінансових організацій, а також розміщенню державних облігацій України під гарантії Уряду США, отриманню коштів від ЄС та Канади, міжнародні резерви зросли з 5,6 млрд. дол. США за підсумком лютого 2015 року до 13,3 млрд. дол. США станом на кінець 2015 року.

Також, починаючи з ІІ кварталу 2015 року спостерігається поступова стабілізація економічної ситуації, на що частково вплинули низька порівняльна база ІІ кварталу 2014 року, а також відсутність значних курсових та цінових коливань, адаптація економіки до нових умов господарювання, відносне замороження конфлікту на сході України, переорієнтація виробників з ринку Російської Федерації на ринки ЄС, країн Азії та Африки.

Якщо у січні – квітні 2015 року скорочення обсягів промислового виробництва в Україні становило 20,6 відсотка порівняно з відповідним періодом 2014 року, то за підсумком 2015 року падіння уповільнилося до 13 відсотків, в основному в експортоорієнтованих галузях: машинобудуванні – на 14,1 відсотка, металургії – на 16,1 відсотка, виробництві хімічної продукції – на 15,2 відсотка.

Середньомісячна номінальна заробітна плата штатного працівника за 2015 рік зросла порівняно з 2014 роком на 20,5 відсотка, але з огляду на інфляційні процеси, реальна заробітна плата скоротилася на 20,2 відсотка порівняно із 2014 роком.

Підвищення цін, девальвація гривні та скорочення реальних доходів населення відповідно відобразились на оборотах роздрібної торгівлі. За 2015 рік скорочення обороту роздрібної торгівлі становило 20,7 відсотка до 2014 року.

За даними Національного банку України, у 2015 році експорт товарів та послуг порівняно з 2014 роком знизився на 27 відсотків, а імпорт – на 29,3 відсотка. Вищі темпи падіння імпорту товарів та послуг, ніж експорту, зумовлені тривалим зниженням економічної активності, девальвацією гривні та зменшенням споживання енергоресурсів.

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу у 2015 році становив 0,2 млрд. дол. США проти показника дефіциту у 4,6 млрд. дол. США у 2014 році.

За оцінкою Державної служби статистики України, реальний ВВП у ІV кварталі 2015 року зріс на 1,5 відсотка порівняно з ІІІ кварталом 2015 року з урахуванням сезонного фактору, при чому вперше за останні два роки зростання ВВП відбувалось два квартали поспіль (у ІІІ кварталі 2015 року – зростання на 0,5 відсотка). Порівняно з ІV кварталом 2014 року темпи падіння реального ВВП уповільнилися до 1,4 відсотка (7,2 відсотка – ІІІ квартал, 14,7 відсотка – ІІ квартал, 17 відсотків – І квартал). У цілому за 2015 рік реальний ВВП скоротився на 9,9 відсотка.

Таким чином, завдяки вжитим Урядом та Національним банком заходам зі стабілізації фінансової та економічної системи, активізації співпраці з міжнародними фінансовими організаціями вдалося поступово відновити фінансову і макроекономічну стабільність та отримати перші ознаки відновлення національної економіки у другій половині 2015 року.

Тенденції поступового відновлення економічного розвитку продовжилися і у І півріччі 2016 року. При цьому зовнішні умови були нестабільними. Негативно на економіку продовжували впливати ембарго та транзитні обмеження Російської Федерації, втрата виробничих потужностей, інфраструктури та руйнування господарських зв’язків через військовий конфлікт на сході України. Кон’юнктура на світових товарних ринках була різноспрямованою – на початку року спостерігались низькі ціни на нафту, чорні метали, зернові, які почали відновлюватися з березня, позитивно впливаючи на обсяги українського експорту, проте це зростання змінилося зниженням вже у липні.

Також негативно на зовнішньоекономічний фон впливали перегляд перспектив зростання світової економіки через невизначеність після референдуму в Великобританії «брексіт», підвищення ставки Федеральною резервною системою США та нестабільність на фондових ринках Китаю на початку року.

Внутрішніми факторами, що сприяли відновленню економічної активності, були впроваджені у попередні два роки дії, спрямовані на дерегуляцію підприємницької діяльності, поліпшення бізнес-клімату, підвищення ефективності управління державним сектором економіки та його оптимізацію, забезпечення адаптації національного законодавства до законодавства ЄС, що дозволило економічним агентам пройти адаптаційний період і пристосуватись до нових умов функціонування економіки.

Також позитивно на розвиток економіки в поточному році впливає збереження стабільності на валютному ринку та уповільнення інфляційних процесів.

Ціни на споживчому ринку в липні 2016 року зросли з початку року лише на 4,8 відсотка. У річному вимірі індекс споживчих цін у липні зріс на 7,9 відсотка до липня 2015 року. До кінця року очікується деяке прискорення зростання споживчих цін через заплановане підвищення тарифів на електроенергію, водопостачання та опалення.

Ціни виробників промислової продукції в липні 2016 року з початку року зросли на 18,8 відсотка.

За даними Національного банку України протягом поточного року обмінний курс гривні до долара США був досить стабільний – 25,3 гривень за долар США у середньому за січень – серпень.

З початку року Національний банк України чотири рази знижував облікову ставку: з 22 квітня 2016 року з 22 відсотків до 19 відсотків, з 27 травня 2016 року до 18 відсотків, з 24 червня 2016 року – до 16,5 відсотка, з 29 липня 2016 року – до 15,5 відсотка.

Обсяг залучених із початку інвестування прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу) в економіку України на 1 липня 2016 року становив 44,8 млрд. дол. США (за даними Держстату), у І півріччі 2016 року чистий приплив прямих іноземних інвестицій склав 2,3 млрд. дол. США проти їх відтоку в обсязі 2,4 млрд. дол. США за підсумками минулого року.

За інформацією Національного банку України міжнародні резерви України на 1 серпня 2016 року становили 14,1 млрд. дол. США в еквіваленті. Цей показник перевищує три місяці імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань і поточних операцій Уряду та Національного банку. Збільшення резервів у липні відбулося завдяки купівлі Національним банком іноземної валюти для згладжування надмірних коливань на міжбанківському валютному ринку та поповнення резервів. Також нарощуванню резервів сприяло надходження коштів від розміщення валютних ОВДП.

Починаючи з лютого 2016 року вперше майже за 3,5 роки зафіксовано зростання промисловості. Обсяги виробництва промислової продукції підвищилися на 1,7 відсотка у січні – липні 2016 року, у тому числі у добувній промисловості і розробленні кар’єрів на 0,3 відсотка, переробній промисловості на 2,6 відсотка, постачання і розподілення електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря на 0,4 відсотка. При цьому виробництво в експортоорієнтованих галузях зросло, зокрема, металургія – на 8,2 відсотка, виробництво хімічної продукції – на 0,1 відсотка, проте машинобудування знизилось на 0,7 відсотка.

Зазначене відбувалось в умовах покращення економічних очікувань підприємств промислового сектору на фоні формування нових міжгалузевих зв’язків в економіці, поступового відновлення транспортного сполучення у східних регіонах та на фоні низької статистичної бази минулого року.

У східних областях в поточному році спостерігається зростання економічних показників після суттєвого їх скорочення в останні роки. Так, індекс промислової продукції у Донецькій області у січні – липні 2016 року зріс на 5,6 відсотка проти відповідного періоду 2015 року, а у Луганській області – на 75 відсотків.

Обсяг капітальних інвестицій, освоєних підприємствами та організаціями країни за рахунок усіх джерел фінансування, за І півріччя 2016 року порівняно з аналогічним періодом 2015 року зріс на 9,6 відсотка і становив 119,8 млрд. гривень.

Збільшення інвестиційної активності підприємств зумовило зростання у будівельній галузі на 11 відсотків у січні – липні 2016 року порівняно з відповідним періодом попереднього року. Обсяги житлового будівництва починаючи з квітня поточного року почали зростати та за підсумками січня – липня 2016 року підвищились на 12,7 відсотка проти січня – липня 2015 року.

Завдяки відновленню зростання промислового виробництва вантажообіг у січні – липні 2016 року зріс на 1,1 відсотка порівняно з відповідним періодом минулого року, зокрема вантажообіг автомобільного транспорту підвищився на 7,5 відсотка.

За січень – липень 2016 року обсяг сільськогосподарського виробництва підвищився на 0,5 відсотка порівняно з відповідним періодом минулого року.

Крім того, за даними Мінагрополітики обсяги експорту зернових культур у 2015/2016 маркетинговому періоді були рекордними та склали 39,4 млн. тонн, що перевищило минулорічний показник на 13 відсотків або на 4,6 млн. тонн. Зокрема експорт пшениці склав 17,35 млн. тонн, кукурудзи – 17,4 млн. тонн, ячменю – 4,4 млн. тонн, інших зернових – 0,26 млн. тонн.

В результаті, за оперативною оцінкою Державної служби статистики України реальний ВВП у II кварталі 2016 року зріс на 1,3 відсотка порівняно з відповідним кварталом 2015 року, у I кварталі – на 0,1 відсотка.

За попередніми даними Національного банку України, у січні – липні 2016 року експорт товарів та послуг становив 24,8 млрд. дол. США, а імпорт товарів та послуг – 26,8 млрд. дол. США. Порівняно із відповідним періодом 2015 року експорт товарів та послуг скоротився на 9,5 відсотка, а імпорт – на 5 відсотків.

Експорт товарів за січень – липень 2016 року зменшився на 11,6 відсотка до 17,9 млрд. дол. США. за такими основними групами: продукції хімічної промисловості – на 31,5 відсотка; мінеральних продуктів – на 22,3 відсотка; чорних й кольорових металів та виробів з них – на 22,2 відсотка; машин, устаткування, транспортних засобів і приладів – на 18,8 відсотка.

Завдяки певному відновленню кон’юнктури на світових сировинних ринках падіння експорту товарів у ІІ кварталі 2016 року сповільнилося до 3,6 відсотка порівняно з 19,9 відсотка у І кварталі. Найбільший внесок у поліпшення динаміки експорту зумовило нарощення поставок продовольчих товарів, насамперед зернових культур. Проте через зменшення світових цін на товари українського експорту в липні поточного року падіння експорту товарів знов поглибилось – на 10,1 відсотка порівняно з липнем минулого року.

За січень – липень 2016 року імпорт товарів зменшився на 7,4 відсотка до 20,5 млрд. дол. США, за рахунок скорочення імпорту мінеральних продуктів – на 49,6 відсотка. При цьому зріс імпорт машин, устаткування, транспортних засобів і приладів – на 38,3 відсотка, продукції хімічної та пов’язаних з нею галузей – на 9,8 відсотка.

За попередніми даними Національного банку України основне скорочення зовнішньої торгівлі товарами у географічному розрізі припало на країни СНД – експорт товарів зменшився на 30 відсотків, імпорт товарів – на 26,3 відсотка.

Посилення напруги у зовнішньоторговельних відносинах з Російською Федерацією призвело до зниження у січні – липні 2016 року експорту товарів до цієї країни на 34,2 відсотка в порівнянні з відповідним періодом 2015 року, унаслідок чого частка цього регіону знизилася з 11,8 відсотка до 8,8 відсотка. Імпорт товарів із Російської Федерації у січні – липні 2016 року скоротився на 41,3 відсотка, його частка в загальному імпорті товарів знизилася з 19,4 відсотка до 12,3 відсотка.

Поряд з цим, експорт товарів у січні – липні 2016 року до країн ЄС зріс на 4,6 відсотка, його питома вага в загальному експорті збільшилась до 33,4 відсотка з 28,2 відсотка у січні – липні 2015 року. Імпорт товарів із країн ЄС збільшився на 2,1 відсотка, а його частка в загальному імпорті товарів зросла до 37,4 відсотка з 33,9 відсотка.

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу у січні – липні 2016 року становив 538 млн. дол. США, за аналогічний період минулого року цей показник дорівнював 77 млн. дол. США.

У 2016 році відбувається розширення внутрішнього споживчого попиту. Обсяг роздрібної торгівлі у січні – липні 2016 року до відповідного періоду минулого року зріс на 2,4 відсотка.

Середньомісячна номінальна заробітна плата штатного працівника за січень – липень 2016 року зросла порівняно з відповідним періодом 2015 року на 24,6 відсотка. Послаблення інфляційного тиску позитивно вплинуло на реальну заробітну плату. З березня 2016 року відновилось зростання реальної заробітної плати в річному вимірі та у липні 2016 року становило 14,8 відсотка порівняно із липнем 2015 року.

Тенденції поступової стабілізації демонстрував і банківський сектор, хоча кредитування повною мірою ще не відновилось.

За оперативними даними Національного банку України, обсяг депозитів, залучених на рахунки резидентів у національній валюті за 7 місяців 2016 року порівняно з кінцем минулого року збільшився на 3,7 відсотка, або на 14,4 млрд. гривень до 405,9 млрд. гривень, що відбулося за рахунок збільшення залишків на депозитних рахунках корпоративного сектору за цей період на 4,9 відсотка до 213,2 млрд. гривень та залишків на депозитних рахунках домашніх господарств (крім фізичних осіб-підприємців) на 2,4 відсотка до 192,7 млрд. гривень.

Обсяг депозитів, залучених на рахунки резидентів в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) на кінець липня 2016 року порівняно з кінцем минулого року зріс на 4,4 відсотка до 13,9 млрд. дол. США, у тому числі корпоративного сектору – на 13,7 відсотка до 5,2 млрд. дол. США. Обсяг депозитів, залучених на рахунки домашніх господарств (крім фізичних осіб-підприємців) в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) зменшився за цей період на 0,5 відсотка до 8,7 млрд. дол. США.

На кінець липня 2016 року порівняно з кінцем минулого року зафіксовано зменшення залишків за кредитами, надані резидентам, в національній валюті на 0,5 відсотка до 428,1 млрд. гривень через зменшення залишків за кредитами, надані домашнім господарствам (крім фізичних осіб-підприємців), – на 5,1 відсотка до 73,6 млрд. гривень. Разом з тим, залишки за кредитами, надані корпоративному сектору у національній валюті за цей період зросли на 0,5 відсотка до 354,5 млрд. гривень.

Залишки за кредитами, надані резидентам, в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) за 7 місяців 2016 року порівняно з кінцем минулого року скоротилися на 6,3 відсотка до 21,4 млрд. дол. США, у тому числі домашніх господарств (крім фізичних осіб-підприємців) – на 12,7 відсотка до 3,4 млрд. дол. США, корпоративного сектору – на 5 відсотків до 18,0 млрд. дол. США.

Грошова база з початку року збільшилася на 5,6 відсотка до 354,7 млрд. гривень станом на кінець липня 2016 року.

За оцінками Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, які враховані при розрахунках прогнозу макроекономічних показників на 2017 рік, загалом за підсумками 2016 року очікується зростання реального ВВП на 1 відсоток. При цьому споживча інфляція очікується на рівні 14,1 відсотка у вимірі грудень до грудня, що зумовить оцінку номінального ВВП в обсязі 2262,8 млрд. гривень, що є наближеним до макроекономічного прогнозу, врахованого під час розрахунків бюджету на поточний рік.

Прогноз економічного та соціального розвитку України на 2017 рік, схвалений постановою Кабінету Міністрів України від 01 липня 2016 року № 399, розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України за двома сценаріями.

Основою для розрахунку показників проекту державного бюджету на 2017 рік було обрано сценарій 1 макроекономічного прогнозу, який передбачає зростання реального ВВП на 3 відсотки, збільшення номінального ВВП до 2584,9 млрд. гривень, індекс споживчих цін (грудень до грудня попереднього року) прогнозується на рівні 108,1 відсотка, індекс цін виробників (грудень до грудня попереднього року) – 108,5 відсотка. Фонд оплати праці найманих працівників і грошового забезпечення військовослужбовців за сценарієм 1 прогнозується на рівні 666,9 млрд. гривень, середньомісячна заробітна плата складе 5988 гривень та в реальному вимірі збільшиться на 5,4 відсотка. Прибуток прибуткових підприємств очікується на рівні 616,4 млрд. гривень. Обсяг експорту товарів і послуг збільшиться на 8 відсотків та становитиме 47,2 млрд. дол. США, обсяг імпорту – на 9,7 відсотка і складе 49,9 млрд. дол. США.

Зазначений сценарій передбачає успішне та швидке реформування економіки, що буде проводитися за підтримки міжнародного співтовариства. Прогнозні макроекономічні орієнтири є близькими до прогнозу МВФ.

За інформацією Мінекономрозвитку, основними чинниками росту виступатимуть як сприятлива зовнішньоекономічна кон’юнктура, так і впровадження кроків по забезпеченню стійкого зростання на інвестиційно-інноваційній основі. Значну роль відіграватиме залучена для реалізації перспективних інвестиційних проектів та заходів з відновлення зруйнованої інфраструктури східних регіонів України донорська допомога та надані кредитні ресурси міжнародних фінансових організацій.

Іншою важливою складовою, яка забезпечуватиме економічне зростання у 2017 році, виступатиме експорт. Вирішення питання щодо забезпечення фінансовими ресурсами інвестиційних проектів з переоснащення основних фондів підвищить якісний рівень конкурентоспроможності виробництва та сприятиме наближенню параметрів виробничої діяльності до характеристик, притаманних розвинутим економікам. Наслідком цього стане розширення та відкриття нових ринків збуту для українських експортерів (країни Азії, Африки). Поглиблення співпраці з ЄС також сприятиме зростанню експорту, та, відповідно, виробництву.

З огляду на те, що існують суттєві зовнішні ризики, пов’язані як з розвитком світової економіки, динамікою світових цін на товари українського експорту, подальшими зовнішньоторговельними відносинами з Російською Федерацією, ситуацією на сході країни, що можуть вплинути на швидкість впровадження економічних реформ в Україні, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України також було розроблено сценарій 2 прогнозу, який передбачає більш повільний розвиток економіки порівняно із сценарієм 1.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *