Двох учасників схеми розкрадання газу випустили під заставу і знову затримали

У середу, 22 червня, на виході із Лук’янівського слідчого ізолятора одразу після звільнення під заставу, за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ст.209 Кримінального кодексу України («Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом») детективи НАБУ затримали В.Постного та О.Рябошапку. Вони були заарештовані і взяті під варту 18 червня за рішенням Солом’янського районного суду як співорганізатори корупційної схеми з розкрадання газу, видобутого в рамках договорів спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування».

Нагадуємо, що розміри застав, призначених судом стосовно В.Постного та О.Рябошапки, які є одними з ключових фігурантів розслідування, були найменшими (1 млн. грн та 1,5 млн. грн відповідно) в порівнянні з сумами застав, призначених пересічним учасникам «газової схеми» (від 50 млн. грн до 200 млн. грн).

Під час здійснення затримання біля входу до Лук’янівського СІЗО з боку невідомих осіб мали місце спроби чинити перешкоди діям детективів та запобігти арешту підозрюваних. Для забезпечення порядку було залучено підрозділ спеціальних операцій НАБУ. Наразі підозрювані затримані згідно ст.208 Кримінального процесуального кодексу та доставлені до приміщення Національного бюро. Після проведення щодо них слідчих дій затриманих буде перевезено до ізолятору тимчасового тримання.

Нагадуємо, що 17 і 18 червня за результатом розгляду клопотань детективів НАБУ, погоджених із прокурорами САП, щодо усіх 10 осіб, затриманих в ході обшуків 15 червня, було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів. Сумарний розмір застави складає  1,003 млрд. грн. При цьому Спеціалізована антикорупційної прокуратура заявила про намір оскаржувати в апеляційному порядку щонайменше дві судові ухвали про обрання запобіжного заходу, оскільки суми застав, призначені судом, не є співмірними до заподіяної шкоди.

За попередніми даними, в результаті викритої газової схеми державі було завдано збитків на рівні 3 млрд. грн. З яких 1,6 млрд. – це кошти, отримані в результаті перепродажу газу посередниками та виведені через фіктивні підприємства, а 1,3 млрд. грн – несплачена сума ренти за користування надрами.

16 червня керівник САП Назар Холодницький також зареєстрував у Верховній Раді погоджене із Генеральним прокурором України подання про надання згоди на затримання та арешт народного депутата О.Онищенка як одного з організаторів розкрадання державного газу.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *