Уряд закликає переходити на ProZorro, незалежно від суми закупівель

Реформа публічних закупівель – взірець позитивних змін в Україні. За 14 місяців роботи електронної системи ProZorro вдалося заощадити понад 1,5 млрд грн. Сама система отримала світове визнання. Ключовим завданням Уряду на 2016 рік є забезпечення повного переходу на електронні закупівлі, що дозволить поширити ефект економії на усі державні тендери. Про це на засіданні Уряду розповів Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів у доповіді про поточний стан реформи.

Степан Кубів нагадав, що система ProZorro працювала в пілотному режимі в лютому 2015 року. Її використання було добровільним, кожен замовник міг проводити у ній свої допорогові закупівлі (до 200 тис. грн для товарів та послуг і 1,5 млн грн – для робіт). І навіть у такому добровільному режимі ProZorro дозволила заощадити майже 1,2 млрд грн (дані за лютий 2015 – квітень 2016).

З 1 квітня 2016 року набрав чинності Закон України «Про публічні закупівлі», який запроваджує в Україні переведення усіх закупівель в Україні в електронний формат. Перехід відбувається у два етапи: з 1 квітня 2016 року всі свої закупівлі у систему ProZorro перевели центральні органи виконавчої влади й великі держпідприємства, а з 1 серпня 2016 року використання електронної системи стане обов’язковим для решти державних замовників.

Не всі замовники ставляться до реформи сумлінно і здійснюють свої допорогові закупівлі через електронну систему ProZorro. Однак і вони з 1 квітня зобов’язані оприлюднювати звіт про укладені договори.

Так, за період з 1 квітня 2016 року були оприлюднені 394 таких звіти, загальна сума укладених договорів склала близько 150 млн грн. Оскільки визначення постачальників відбувалося поза електронною системою, інформація щодо наявності економії відсутня. «Дійсно, допорогові закупівлі не регулюються Законом України «Про публічні закупівлі», тому замовники можуть обирати, як саме їх проводити. Але ми переконані, що сумлінні замовники перейдуть на ProZorro. При чому для усіх своїх закупівель, незалежно від суми закупівлі», – підкреслив Степан Кубів.

Зі свого боку заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов розповів про стан впровадження електронної системи публічних закупівель у регіонах. За його даними, лідерами з використання ProZorro є Київська, Дніпропетровська, Донецька, Чернігівська та Одеська області. У той же час в окремих регіонах впровадження електронної системи відбувається надто повільно. Серед типових проблем – відсутність системної роботи із якістю закупівель, низька активність у системі, консервативне ставлення замовників і низький попит на освітні заходи ProZorro.

Статистика свідчить: електронна система ProZorro дозволяє отримати кращу ціну, ніж використання старих «паперових» процедур. В якості прикладу Максим Нефьодов навів такий популярний продукт, як цукор. У Дніпропетровській області, якщо закупівля цукру проходить через систему, держава сплачує 13,04 грн/кг, в той час як на закупівлях поза системою – 16,25 грн/кг. У Черкаській області різниця між цінами становить аж 42%. «Ефективність використання електронної системи очевидна. Тому важливо забезпечити повний перехід на ProZorro з 1 серпня, згідно з законом», – підкреслив заступник Міністра.

Наразі ведеться активна підготовка до повного переходу на ProZorro. Так, запланована чергова серія навчальних семінарів для замовників у регіонах: тільки за рік пілотного проекту було проведено понад 150 таких заходів, у кожному регіоні команда ProZorro побувала мінімум двічі. Крім того, у червні на базі ДП «Зовнішторгвидав» розпочнеться навчання тренерів ProZorro, які також будуть проводити регіональні тренінги з використання системи.

Днями стартував перший спеціалізований он-лайн курс для замовників на платформі Prometheus, то ж відтепер кожен охочий може навчитися користуватися системою у зручний для нього час і абсолютно безкоштовно. Спеціально для державних замовників був створений інформаційний ресурс Інфобокс http://infobox.prozorro.org/. Крім детальних роз’яснень законодавства щодо публічних закупівель, ресурс пропонує спеціалізовані он-лайн-курси, а також зразкові специфікації на товари та послуги, які значно полегшують замовникам складання тендерної документації. «Ми можемо стверджувати, що сьогодні у замовників є всі необхідні можливості та інструменти для підготовки до повного переходу на ProZorro», – зазначив Максим Нефьодов.

За підсумками презентації стану реформи, Кабінет Міністрів затвердив низку рішень, які сприятимуть вчасному і повному переходу на електронну систему. Зокрема, буде забезпечено доступ до ключових відкритих реєстрів та баз даних: Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, інформації про відсутність судимості, інформації про відсутність заборгованості по податках, а також щодо платежів за контрактами держзакупівель. Це значно спростить участь бізнесу у публічних закупівлях та облегшить доступ до електронних тендерів: вказані дані будуть отримуватися системою ProZorro в автоматичному режимі, відповідно, відпаде необхідність в ручній перевірці цих даних замовниками та постачальниками, що спростить роботу тендерних комітетів та унеможливить випадкові чи умисні помилки.

Крім того, всім облдержадміністраціям буде рекомендовано застосовувати систему електронних закупівель, незалежно від суми тендеру. «Уряд сприятиме впровадженню ProZorro і не допустить саботажу реформи», – підкреслив Степан Кубів.

Довідково

Електронна система держзакупівель ProZorro працювала у пілотному режимі з лютого 2015 року. Сьогодні кількість тендерів у системі вже перевищила 104 тисячі. Загальна планова сума тендерів складає майже 34 млрд грн. Кількість замовників, які приєдналися до системи – понад 5,8 тисяч, постачальників – понад 17,5 тисяч. Середня кількість пропозицій на одні торги – 2,81, загальна сума економії – 1,53 млрд грн. Очікується, що за підсумками 2016 року використання ProZorro дозволить заощадити близько 5 млрд грн.

У травні ProZorro здобула міжнародне визнання. Так, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України отримало найбільш престижну міжнародну премію у сфері закупівель за створення і впровадження електронної системи з унікальною архітектурою. Детальніше: http://bit.ly/ProZorroPPAwards

Також з 17 по 19 травня в Казахстані під час щорічного міжнародного форуму з питань державних закупівель Procurement, Integrity Management and Openness (PRIMO) команда Prozorro виборола право на проведення такого заходу наступного року в Україні. Темою наступного форуму буде боротьба з корупцією.

Презентація щодо стану реформи публічних закупівель доступна за посиланням: http://bit.ly/1O4zKko






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *