Звернення Юлії Тимошенко до Народного Віче

Слава Україні!

Рідні мої українці!

У ці дні Євромайдани України та світу зібрали кращих синів та доньок нашої країни. Я пишаюся вашою силою та щаслива бути частиною свого великого народу, у якого попереду багато звершень, які будуть позитивно міняти і нашу країну, і світ. Я в це вірю і цією вірою живу.

Але сьогодні ми переживаємо найскладніший історичний період за всі 22 роки незалежності. Ми стоїмо на лезі бритви між остаточним обвалом у жорстоку корумповану диктатуру та поверненням додому в європейську спільноту. Причому, опинитися в середньовічній диктатурі в нас з вами незрівнянно більше шансів.

Доленосний вибір між диктатурою та Європою, який здійснюється саме зараз на всіх майданах, знаходиться у ваших руках. Тільки вся українська громада разом з опозицією має шанс змінити хибний хід української історії, який заклав Янукович.

І тому перше, про що я хочу вас попросити, – не здавайтеся! Не робіть жодного кроку назад! Не сідайте за стіл переговорів з бандою, у якої руки по лікті в крові наших дітей, а офшорні рахунки ломляться від ваших коштів. У країни майже не залишається шансів скинути цю орду, бо надії на чесні вибори в 2015 році практично не існує. Президентські вибори будуть так само брутально куплені та сфальшовані, як останні парламентські.

На мій погляд, існують три аксіоми, з якими нам потрібно рахуватися, коли ми затверджуємо свої плани.

Перша аксіома. Янукович ніколи вже не підпише угоду про асоціацію з Європейським союзом. Він вважає, що вступ до європейської демократичної спільноти несумісний з його пожиттєвою владою. Тут ні до чого економічні проблеми, на які він посилається. Він просто прийняв рішення вступити в клуб диктаторів, у якому йому ніхто не буде заважати будувати свій корумпований клан, привласнювати останні ресурси країни, застосовувати криваві розправи щодо вільних та непокірних українців, утримувати свою пожиттєву владу з передачею її в спадщину своїм синам-мільярдерам.

Янукович буде щодня проголошувати проєвропейську риторику, вести переговори з європейськими лідерами про підписання Угоди лише задля того, щоб нейтралізувати та обеззброїти демократичний світ та залишити собі час для завершення становлення диктатури.

Висновок простий: не вірити жодному слову Януковича про його європейськість та переконати світову демократичну спільноту так само не вірити в це.

Друга аксіома. Усі чотири роки свого президентства Янукович проводив “реформи” в лапках, які чітко сплановані на узурпацію влади та всіх економічних ресурсів країни. Він народжував та зміцнював свою кланову Сім’ю, ліквідував чесні вибори, правосуддя та справедливість. Він давав державні нагороди та підвищував по службі тих, хто виконував самі аморальні його команди, найбрудніші доручення, хто збагачував його Сім’ю та був готовий на будь-яке беззаконня заради місця біля диктатора. Янукович ніколи не змінить цієї політики, він буде її жорстко проводити всіма беззаконними методами.

Тому другий висновок: Януковича може зупинити тільки непоборна сила українського народу. Він розуміє тільки одну мову – мову мирної та впевненої сили, і тільки так з ним треба розмовляти! Його треба саме зараз мирно та законно усунути від влади.

Третя аксіома. Для збереження своєї влади та корумповано нажитих статків Янукович не зупиниться не перед яким насиллям. Криваве побиття наших дітей на Євромайдані, масові арешти невинних побитих людей, підготовка армії «тітушек», створення каральних силових загонів в країни, які вже в декілька разів перевищують чисельність армії та готові вбивати українців, щоб захистити диктатуру, – все це особисті рішення та наробки Януковича. Він прийняв рішення силою захищати свою пожиттєву владу ціною життя патріотів України.

Висновок. Він не збирається віддавати владу, навіть якщо в Україні не залишиться жодної людини, яка буде його підтримувати. Тому єдиний шанс його усунути раз і назавжди є зараз, коли на майдани вийшли мільйони людей. Це не просте завдання. Його не можна виконати швидко. Це потребує наших спільних дій по чіткому узгодженому плану, який знає та розуміє вся громада. Тому не відступайте! Ні кроку назад! Не здавайтеся! Сьогодні в ваших руках доля України!

А тепер головне. Сьогодні кожен приходить на майдани з питанням: яка наша мета і який план наших спільних дій?

Наша мета – дострокове негайне усунення  Януковича з посади президента України. Усі інші представники як центральної, так і місцевої влади – уряди, “беркути”, захарченки, пшонки, клюєви та все-все інше – це його метастази, які сконають одразу, як зникне з політичної карти їх натхненник.

Сконцентруйте всі свої плани, всі дії, всю силу на цьому. Зараз. Потім ми можемо просто з ним не впоратися.

Ось ПЛАН ДІЙ, який я вам пропоную. Деякі важливі кроки вже зроблені! Безумовно, знаходячись за гратами, я не можу взяти відповідальність за якість та ефективність втілення цього плану в життя. Тому це лише порада, а втілювати його в життя або ні – це, безумовно, буде вашим спільним рішенням!

Перше і головне – Янукович, як президент, втратив свою легітимність в той момент, коли зірвав підписання Угоди, потонув у корупції Сім’ї, вчинив криваву бійню над нашими дітьми, заподіяв політичну, економічну та соціальну кризу, перебрався жити в Сочі та вже не спирається на підтримку більшості громадян України. Він більше не президент нашої держави, він – тиран, який мусить відповісти за кожну краплю пролитої ним крові, за кожну нечесно забрану народну копійку, за кожну зруйновану людську долю, за чотири останніх роки свого свавілля.

Але він так змінив законодавство за чотири останніх роки, що у народу не залишилося жодного права на його усунення. Закон про всеукраїнський референдум – це обман, імпічмент не можливо проводити в його узурпованому парламенті. А сам він ніколи не подасть у відставку на вимогу народу, бо для цього треба мати совість та відповідальність.  Але навіть він не зміг поки що відмінити п’яту статтю Конституції, у якій сказано, що вся без винятку влада належить вам і тільки вам. Коли одна корумпована людина антиконституційно не дає вам користуватися вашою владою, то ви маєте всі, підкреслюю, – усі конституційні підстави перейти до прямого народовладдя мирним та законним шляхом. Почніть діяти строго на базі тих статей Конституції, які визначають народ як єдине джерело влади.

Необхідно сформувати нову систему влади, включаючи ЦВК. Сформувати цю владу на паритеті між громадянським суспільством та опозицією з людей, які бездоганні з точки зору моралі та професійності.

Другий пункт плану, який я пропоную, негайно на Майдані затвердіть групу авторитетних військових від громадянського суспільства та опозиції, які невідкладно розпочнуть переговори з керівниками армії та силових структур усіх рівнів щодо їх переходу на бік народу, щодо їх відмови служити диктатурі. Ми мусимо унеможливити будь-який силовий варіант, що може бути використаний проти народу.

Третій пункт. Треба негайно затвердити на Майдані групу високопрофесійних кадрових дипломатів, які невідкладно розпочнуть переговори з лідерами всього демократичного світу про допомогу українському народу усунути авторитарний режим через введення санкцій та проведення міжнародних антикорупційних розслідувань персонально проти Януковича. Якщо ми поки що не можемо його особисто притягнути до відповідальності в Україні, то необхідно це зробити на міжнародному рівні.

Головне, що треба донести нашим дипломатам до світових лідерів, це те, що очікувати від Януковича підписання угоди з ЄС безперспективно. Він остаточно обрав протилежний напрямок, і повернення до європейських перспектив, про які він говорить, – це цинічний обман, який дає йому виграти час для втілення диктаторських планів.

Четвертий пункт мого плану. Негайно затверджуйте на Майдані антикорупційну групу, яка буде діяти на міжнародному рівні. У цю групу треба включити дипломатів, професійних слідчих та журналістів, які проводили сильні антикорупційні розслідування, підтверджені документами.

Треба обрати не більше трьох вражаючих фактів міжнародної корупції Сім’ї Януковича та негайно відправити за народний кошт цю делегацію в ті країни, де пройшли корупційні оборудки українського високопосадовця. Треба добитися відкриття міжнародних кримінальних справ та притягнення до відповідальності винних.

І останнє, п’яте. Увесь план буде можливим лише в одному випадку, якщо на майданах України будуть знаходитися мільйони українців, які щодня посилюватимуть тиск на Януковича в усіх християнських та мирних проявах.

Розпочніть посилювати тиск на Януковича з його корупційного лігвища “Межигір’я”.
Піднімайте країну, не повертайтеся додому з поразкою. Наша справа чесна та моральна. Господь на боці тих, хто живе за його законами.
Я знаю, що після оголошення цієї промови на мене будуть спущені всі пропагандистські пси Януковича, як явні, так і законспіровані, що вони будуть дискредитувати кожне сказане мною слово. Вони знову змішають з брудом моє життя, але колись в далекому 2000-му році я вирішила, що до останнього буду боротися з кланово-олігархічною системою, яка захопила Україну. І я не відступлю. Якщо б я зараз була серед вас, я діяла би саме так, як зараз вам оголосила.

Пам’ятайте, крім вас, більш немає кому захистити країну, якщо ви відступите, Україна залишиться беззахисною, на межі втрати незалежності. А вам доведеться або бігти з країни разом з дітьми, або присягати на вірність диктатурі.

Я вірю, що ви сильні, натхненні і не відступите. Будьте готові до того, що боротьба буде довгою та складною, миттєва перемога неможлива. Але професійно та добре спланована ваша спільна боротьба має всі шанси завершитися перемогою.

Я прошу максимальної мобілізації людей Києва та всієї України на головному Євромайдані. Я прошу киян надовго стати головною підтримкою Майдану, я вражена тим, як кияни та вся країна організували життя тих, хто вийшов на відкритий бій.

Головна цінність нашої країни – це ви, нескорені бійці, безстрашні воїни.

Я вірю в вас і я завжди з вами.

Слава Україні!

Юлія Тимошенко
Качанівська колонія,
Харків,
8.12.2013 р.